Jump to content

Проф. др Радмило Рончевић о заблудама теорије еволуције

Ignjatije

Препоручена порука

"У суштини, ако према концепцији еволуционизма конкретни Адам није сагрешио, онда Исус из Назарета не може бити назван ни Спаситељем, ни Искупитељем. Испоставиће се да Он нема кога да спасава и искупљује! Штавише, испоставиће се да ће еванђеоско име Исуса Христа Син Човечији (на јеврејском – „бен ха-Адам“) постати сумњиво. Убијајући или замењујући старог Адама, еволуционисти обезвређују Христову жртву.
Полазећи од ових догматских теолошких поставки, православни хришћанин не може да дели човеко-убиствену философију еволуционизма, већ мора у складу с никејско-цариградским символом да исповеда себе као креационисту који верује у Бога-Креатора, Творца неба и земље.

У свим својим пројавама еволуционизам практично чини нешто слично, само што он не насрће на другог Адама – Христа, већ на првосазданог Адама. Он лишава Адама права да буде историјска личност, да има своју биографију, родословље својих потомака, своје време живота, своју личну одговорност за учињена дела. Еволуционизам убија Адама, растеже га по полумрачним угловима „палеолита“, утапа га у дубини хиљадулећа. Еволуционизам учи да Адам није био првосаздана људска личност, већ некаква биолошка врста која се појавила и која прогресира с мноштвом прелазних облика, а ако је Адам и био индивидуа, о њему ништа не можемо знати. Одбацивши библијско сведочанство, еволуционизму је веома тешко да говори о Адаму као о реалном човеку. Ако је научни атеизам богоубиствен, еволуционизам је човекоубиствен.
Ако прихватимо као тачно одређење хришћанства протојереја Вселовода Шпилера као „вере у Бога и вере у човека“, онда еволуционизам који убија Адама мора бити сматран нехришћанским учењем. Еванђеље омогућава да се о пореклу еволуционизма говори још одређеније – подсетивши се онога који је човекоубица од искони (Јн. 8,44).
Неки еволуционисти „православног“ или „телеолошког“ правца ће можда бити спремни да изјаве, ограђујући се од вулгарног дарвинизма, да немају никакве везе с духовним убиством Адама, већ признају да га је створио Бог, схватајући Бога као Законодавца и Промислитеља света и човека. Али овакво схватање најмање одговара православном тумачењу књиге Постања.
Бог еволуциониста није Бог Библије, већ други бог. Он другачијим редоследом, у другачијим временским размацима, другим средствима и очигледно с другим циљем ствара свет. Тачније, не „ствара“, већ управља механизмом еволуције. Зато ако теорија еволуције користи појам „Адам“, то нипошто није библијски Адам."

ПРОТОЈЕРЕЈ КОНСТАНТИН БУФЕЈЕВ
ЈЕРЕС ЕВОЛУЦИОНИЗМА

Подели на овим сајтовима

sve je to OK, samo je stvarno neophodno jednom za svagda zapamtiti da TE i nastanak zivota nemaju nikakve veze.

Аха.
Као фармакологија и Мендељејев систем.
;)
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Da dodam i ovo:
Ovo je prilično interesantan "argument"... da li shodnom primenom istog možemo da zaključimo da je potrebno da naučnici stvore zvezdu i planetu da bi "dokazali" da su njihove teorije o tome kako nastaju zvezde i planete valjane? [emoji4]
Da li treba da stvore crnu rupu da bi mogli da provere teorije o nastanku crnih rupa? [emoji4]

Не. Онда су је креирали па доказују креационизам. ;)
Остаје да свако верује у оно што хоће на основу доступних истинитих аргумената.
Када ћете разумети да као што вама мошти нису доказ присуства Божије благодати (и не треба, то је за верујуће), тако је са многим еволуционистичким "аргументима". Ено, Гриша је дао симпа клип о "рудиментима" (то није део еволуционог учења?). Лично, премного сам се нагледао катастрофичних прелазних мајмуноликих сподоба које се не разликују од многих савремених људи-ако их ошишаш.
А са развлачењем термина "прелазни облици" сам одушевљен.
Кажем, изгледа да ћемо остати да свако верује у оно што му се уклапа у мождане вијуге. С тим да ћете ви моје називати закржљалим.

(Не могу да верујем: на протестантскиј теми причам атеисти о вери иако и сам прихватам одређени део еволуционог принципа. Ово може само уочи Васкрса!)

Да прекратим, јер прође вечерња и Литургија:
"Устаде као из сна Господ,
и васкрсе спасавајући нас. Алилуја".
Атеисти и верујући, сви мени драги, моје је да сведочим само једно: Христос васкрсе!
:)
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ana Bjelan рече

Upravo zbog toga je TE omiljena teorija ATEISTA jer se savrseno slaze sa njihovom filozofijom

Ne postoji nekakva jedinstvena filozofija ateista... niti je TE omiljena teorija ateista... ja nemam više i manje omiljene naučne teorije... nemam nikakve predrasude prema naučnim teorijama... to vi imate... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Јанко рече

Када ћете разумети да као што вама мошти нису доказ присуства Божије благодати (и не треба, то је за верујуће), тако је са многим еволуционистичким "аргументима". Ено, Гриша је дао симпа клип о "рудиментима" (то није део еволуционог учења?). Лично, премного сам се нагледао катастрофичних прелазних мајмуноликих сподоба које се не разликују од многих савремених људи-ако их ошишаш.
Кажем, изгледа да ћемо остати да свако верује у оно што му се уклапа у мождане вијуге. С тим да ћете ви моје називати закржљалим.

(Не могу да верујем: на протестантскиј теми причам атеисти о вери иако и сам прихватам одређени део еволуционог принципа. Ово може само уочи Васкрса!)

Атеисти и верујући, сви мени драги, моје је да сведочим само једно: Христос васкрсе!
:)

Zbog cega mislis da je to protestantska tema? Pojasni nam malo Bozovicu. 

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Avocado рече

Ne postoji nekakva jedinstvena filozofija ateista... niti je TE omiljena teorija ateista... ja nemam više i manje omiljene naučne teorije... nemam nikakve predrasude prema naučnim teorijama... to vi imate... 

Ali samim tim sto si ateista to dosta govori o tebi

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Јанко рече

Nauka uopšte ne zahteva veru... zato je i tako uspešna...

Цитат

Када ћете разумети да као што вама мошти нису доказ присуства Божије благодати (и не треба, то је за верујуће), тако је са многим еволуционистичким "аргументима".

Razlika je u tome što ja mogu da dam racionalne razloge zašto mi mošti nisu dokaz pristustva Božije blagodati... ne moram da ih negiram jer mi se ne dopadaju, jer se ne slažu sa mojom interpretacijom neke knjige...

Цитат

Ено, Гриша је дао симпа клип о "рудиментима" (то није део еволуционог учења?).

Ako je TE tačna, očekivano je da nekada nađemo unutar tela organe koji su skroz ili u velikoj meri izgubili svoju originalnu funkciju... i to upravo i nalazimo... nisam siguran šta je simpatično u onom klipu... mada je i originalni Vox-om klip bez veze...

Цитат

Лично, премного сам се нагледао катастрофичних прелазних мајмуноликих сподоба које се не разликују од многих савремених људи-ако их ошишаш.

Problem je u tome što se sasvim evidentno razlikuju od savremenog čoveka... po anatomiji i po DNK... Ignorisanje činjenica ne vodi nigde... to je, da iskoristim tvoj primer, kao kada bih umesto razloga zbog kojih me netruležne mošti ne impresioniraju izjavio da ne postoje netruležne mošti.

Цитат

Pod "razvlačenjem" misliš na značenje koje su naučnici tom terminu uvek davali?

Цитат

Neće biti da je tako... ne radi se uopšte o zakržljalosti... već neko pokušav da uklopi realnost sa svojim predrasudama, a neko posmatra stvari bez predrasuda...

Цитат

Srećni praznici i sve najbolje!

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ana Bjelan рече

Ali samim tim sto si ateista to dosta govori o tebi

Šta to govori o meni?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ana Bjelan рече

Da treba jos da rastes

Urnebesno si smešna... obožavam neofite... tako ste slatki...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...