RYLAH Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 @Goodbye Pisum and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 4 минута, Goodbye рече I kao što rekoh da pišem previse, meni kao pravoslavnom hrišćaninu nije to životna okupacija Тесла, Пупин и Миланковић су били православни хришћани и научници светског гласа. Сва тројице су тврдили да се земља окреће око своје осе и око сунца. Гудбај! - Објави научне радове па да те читамо... Lara Croft, Жика and Pisum је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Goodbye Написано Децембар 11, 2016 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Nije mi cilj da bilo koga "nateram" da me "čita"... bitno je da ljudi umeju koristiti razum koji im je od toga Boga, kojega spominjemo, svima dat. Tesla je opisivao razne pojave vezane za zemlju ali nigde nije kategorički rekao da je okrugla I da se kreće nekim brzinama itd. Mislim da ni Pupin nije? Ima nekih koji imaju I radove iz iz naše eparhije su, možda ćete njima vise verovati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 15 минута, RYLAH рече @Goodbye Ти си луд!:::))))))) Сада ме не чуди тај шешир који носиш, само одатле си могао да извучеш ову праисторијску фору! Тања1 and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Goodbye Написано Децембар 11, 2016 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Da, imam osećaj da pričate neprovereno tj. da niste ni pogledali šta ljudi pričaju na temu ravne zemlje ili makar promislili da li je to moguće. Ako sam u pravu, svaki dodatni komentar je suvišan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Goodbye Написано Децембар 11, 2016 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Ти си луд!:::))))))) Сада ме не чуди тај шешир који носиш, само одатле си могао да извучеш ову праисторијску фору! Da ovo shvatim kao uvredu? ili? Mislio sam da je ovo ozbiljno mesto a ne neka zafrkancija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 5 минута, Goodbye рече Nije mi cilj da bilo koga "nateram" da me "čita"... bitno je da ljudi umeju koristiti razum koji im je od toga Boga, kojega spominjemo, svima dat. Tesla je opisivao razne pojave vezane za zemlju ali nigde nije kategorički rekao da je okrugla I da se kreće nekim brzinama itd. Mislim da ni Pupin nije? Ima nekih koji imaju I radove iz iz naše eparhije su, možda ćete njima vise verovati. Да те пита нешто Ава: Да ли си ти заиста кретен или се само правиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Управо сада, Goodbye рече Da ovo shvatim kao uvredu? ili? Mislio sam da je ovo ozbiljno mesto a ne neka zafrkancija. Озбиљноста са кретенизмом? Толики кретени нисмо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Goodbye Написано Децембар 11, 2016 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Управо сада, Zoran Đurović рече Да те пита нешто Ава: Да ли си ти заиста кретен или се само правиш? Slab si mi ti Ava sa tim rečnikom, izgleda da si promašio neke lekcije iz elementarne kulture I poštovanja prema ljudima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 29 минута, Goodbye рече Zbogom svima! Има један добар православни мотивациони постер. Ако не знаш енглески, да ти преведемо термине... Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 3 минута, Goodbye рече Promeni samo naziv sajta sa pouke na nešto što ima prefik j*pouke. Da znaju ljudi gde dolaze :-) Такви као ти у троскоку да одступе. Иди ти где можеш да проглашаваш Теслу, Пупина и Миланковића за масоне и језуите илуминате, овде не пролазиш. Ок? Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Da nesto Avo @Zoran Đurović kazem u vezi tvog pocetnog teksta. Dopada mi se jako tekst, jedino sto se ne slazem sa konacnim zakljuckom da Biblija eksplicitno uci da je zemlja okrugla i da ne dozvoljava i obrnute zakljucke. To sto kazes da pismo nije diktat vec nadahnuce je jedna izuzetna stvar. Takva izjava je jedan medikament svim fundamentalistima koji Bibliju zaista gledaju kao dikat i vjeruju da je od rijeci do rijeci sve opisano u Bibliji istina. Zasto je to bitno? Zato ako je pismo diktat, onda onaj koji je pisao pismo nije uopste imao potrebu da razumije ono sto je napisano, a prema tome ni oni koji poslije njega citaju. Ako se nesto ne moze razumjeti kako da bude Bozanskog porijekla? S druge strane ako je nesto nadahanuto, onda nije diktat jer pisac je onda upotrebio svoj um i mastu da prenese svoje utiske i razumjevanje oko neke teme, nadahnuce onda dolazi u odredjenom momentu kada pisac treba istakne jednu bitnu stvar. Tu se onda otvara soba za greske i svakako kako kazes, Biblija nosi mnoge greske, ali te greske nisu takve prirode da joj se oduzme titula Sv.knjige. Sto se tice same teme o izgledu i funkciji stvorenog svijeta, to nije od ikakve presudne koristi za sjedinjenje covjeka s Bogom, zato izmedju ostalog Hristos se nije bavio naucnim pitanjima. Zato mislim da Bog nije imao potrebe da intervenise onda kada su ljudi pokusali iznijeti svoje razumjevanje funkcionisanja svijeta oko njih. Tako da svi stihovi koji se i nakoji nacin doticu zemlje kao nebeskog tijela u Sv.Pismu omogucavaju visesmislena tumacenja. Meni se cini da si bas rastegnuo tumacenje Isaije i Jova. Danas je lako unazad interpretirati stihove kad znamo kako izgledaju zemlja i kosmos. Medjutim kada se vratimo u ono doba stvari su bile mnogo drugacije i za neke naucene umove. Meni je zato interesnatnije vidjeti kako su ljudi onog davnog doba kada ideja o okrugloj zemlji nije jos uvijek bila jasno rasprostranjena svuda. Spomenuo si sv.Vasilija koji je govorio kako nije bitno za spasenje da li je zemlja okrugla ili amorfna ploca. Sv.Vasilije je bio antiohijac po teoloskoj skoli i zivio je u dobu kada je jos uvijek bila ziva polemika o obliku zemlje. O tome kakve je stavove sv.Vasilije imao o obliku zemlje moze se jasno procitati u sestodnevu. Recimo citiram njegovo vidjenje svoda: https://svetosavlje.org/sestodnev/4/ И у овом случају, мислим, да је овај израз употребљен у вези са некаквим чврстим вештаством које је у стању да задржи клискост и разливност воде Dakle on misli da je svod nesto cvrsto. Dalje da ti ne citiram sigurno si dobro proucio sestodnev, tamo gdje pominje da Bog pomjera sunce kako svod ne be izgorio od predugog zadrzavanja. Jos pominje kako vode iznad svoda imaju svoju svrhu jer su potpomagale kreiranje toplote iz sunca (drevno. ali pogresno vjerovanje da je voda sastavi dio sagorijevanja) itd...nedvosmileno je da je Sv.Vasilije iako je bio svjestvan grckih dostignuca i dalje smatrao da je zemlja amorfna masa koje pociva na vodama, nosi samu sebe time, jer ne potone, a po prirodi stvari bi trebala, i da amorfnu zemlju nadsvodjuje neki cvrst objekat. Jednom sam procitao negdje to ti ne mogu citirati, ali ako ti imas dosta referenci mozda ces naci to, da su sv.Vasilija neki bili izazvali dokazima da je zemlja okrugla i kako je izgleda bio shvatio da je to malo kontradiktorno sa njegovim tumacenjem pisma, onda je izjavio tu recenicu kako zapravi nije bitan oblik zemlje za spasenje. Dalje naveo bih primjer Zlatousta u omiliji na idole, 9 glava http://www.newadvent.org/fathers/190109.htm, gdje on slicno vasiliju opis svijeta iz Postanja uzima zdravo za gotovo. Pa kaze ovako u osmom paragrafu: 8. And who is there that must not feel astonished and amazed at these things; and confidently pronounce that they are not the works of nature, but of thatProvidence which is above nature? Therefore one speaks thus: Who hangs the earth upon nothing. Job 26:7 And another observes, In His hands are the corners of the earth. And again: He has laid the foundation of it upon the seas. And these declarations, though they seem contrary to one another, have yet an entire agreement. For he that said, He has laid the foundation of it upon the seas, meant the same thing as he did who declared, He has hung it upon nothing. Ovo je tamo gdje sam se sporeckao sa bokishom koji je pokusao da izvrda da Zlatoust opisuje primodrijalni, a ne konacni svijet. Ali citajuci njegove izjave nedvosmileno je da je on Psalamski stih u utvrdjenim vodama na vodi, izjednacava sa Jovovim vjesanjem o nicemu. Drugim rijecima, Zlatoust smatra da je temelj zemlji voda, ona na cudesan nacin ne tone, i da to zapravo znaci da visi o nicemu, ili kako kaze Sv.Vaislije u sestodnevu nosi sama sebe. Dalje zanimljivi su mi rani prevodi Starog Zavjeta. Zasto Vulgata upotrebljava firmanenet, tj nesto cvrsto za svod, zasto u Isaija 40:22 upotrebljava " gyrum", a Septuignata "Gyros" sto znaci doslovno krug? Nevjerovatna je pomisao da su Jevreji razumjeli jos prije antickih Grka da je zemlja okrugla i to su stavili u Pismo i da jos niko nije uspio to da razumije vijekovima? Dakle ne sporim da je tvoje tumacenje moguce, samo ono je vrlo malo vjerovatno i rekao bih kao i uvijek da udjela u tome ima prenosenje unazad, kad su stvari vec jasne i objasnjenje naukom, pokusava se stihovima pisma udahnuti neki novi smisao, smisao kojeg savremenici kada je to pisano nisu ni u snu mogli razumjeti. Jedan od takvih ekstremih primjera unosenje velikog praska i evolcuije svemira u opista stvaranja iz Postanja. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 Jao dosao ravnozemljas, nemoj da ga banujete molim vas. RYLAH and Pisum је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 4 минута, Goodbye рече I skini krst jer ga sramotiš Зашто не коментаришеш на твојој страници? Маца вам је тамо појела језик... Иначе, лик је декларисани атеиста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2016 пре 56 минута, Goodbye рече 3. Što se tiče meseca, on je (uvek) isti, ili je makar ista strana koju mi (svi) vidimo, a vide ga u toku 24h I svi stanovnici zemlje... izuzev ako nije puno obačno :-) Samo ovo je dovoljno da padne sva vas prica. Pomracenje sunca izazvano mjesecom, ne moze da se objasni vasim modelom, osim da ne izmislite nekakav anitmjesec. Kako vam je to palo na pamet, uzbudljivo bi bilo znati? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука