Милан Ракић Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Ко купује православно одело и по чему се оно разликује од уобичајене одеће? Прва продавница православног женског одела недавно је отворена у центру Москве. Она је део малог „ланца“ продавница које такође постоје у Санкт Петербургу и Јекатеринбургу. Назив су добиле по Пушкиновој причи, а муштерије нису само православне вернице, него и жене које воле лежеран и удобан стил облачења.Неписана правила облачења „У православљу не постоје строги канони али постоје неписана правила, и њих се придржавају сви који иду у цркву. Одело за цркву треба да буде скромно, без сувише упадљивих детаља. Колена и лактови треба да буду покривени, а жена треба да носи мараму“, прича Јелена Цоколова, једна од оснивачица мреже продавница православне одеће „Барышня-Крестьянка“ (име је дато по називу Пушкинове приче „Госпођица-сељанка“). На идеју да отворе овакву продавницу дошле су Јелена Цоколова и Јевгенија Карузина 2012. године. Оне су готово истовремено отишле на трудничко боловање и почеле да траже одело за крштење. „Испоставило се да није лако наћи одело за храм. Све је или сувише китњасто, или нису покривени лактови и колена“, каже Јелена Цоколова. „Због тога смо одлучиле да саме створимо колекцију одела за православне хришћанке“. Сада су продавнице „Барышня-крестьянка“ отворене у Москви, Санкт Петербургу и Јекатеринбургу. У асортиману су дуге хаљине и подсукње, блузе и мараме. У понуди су и венчанице за оне којима не одговара сувише отворени крој. „Барышня-крестьянка“ шије хаљине од природних материјала за различите сезоне. Зими су у продаји модели од вуне, а лети од тањих материјала.Ко купује православно одело? „Међу нашим купцима има само 30-40% људи који редовно иду у цркву. То су жене свештеника и оне које су запослене у цркви, као и хришћанке које држе наставу у недељним школама при храмовима. Све остале муштерије једноставно воле ’винтиџ’ и ’бохемиан’ стил одевања, и макси сукње и хаљине“, каже Цоколова. „Има много трудница и мајки које доје бебе. Многе наше хаљине су таквог кроја да се могу носити и у трудноћи и после ње“. „Мени се допада што ’Барышня-крестьянка’ шије хаљине у складу са правилима облачења православних хришћанки“, каже стална муштерија Јелена Деменко из Санкт Петербурга. „Свиђа ми се што се могу купити подсукње. Одговара ми и висок квалитет материјала и шивења. Кад ми се не би допадао крој и материјал, ја не бих куповала одело у продавници само зато што је то православна марка“. Подсукње у асортиману продавнице привукле су и Ирину Росолимо из Москве. „Тражила сам их две године. Покушавала сам да објасним у кројачким салонима шта желим, и увек сам била разочарана. А у продавници ’Барышня-крестьянка’ нашла сам оно што ми одговара, и то у неколико варијанти за различита годишња доба“, каже Ирина. „Мени није битно што се продавница позиционира као православна. То је реклама за оне који траже одело за одлазак у цркву. За мене су то једноставно хаљине које ја носим“. Пристојно и привлачно„Међу православним хришћанкама има и оних које се труде да изгледају привлачно чак и у оделу пригодном за одлазак у цркву. Ова продавница је као створена за њих“, сматра Олга Сибирјова из невладине организације „Сова“. „Не може се говорити о већој потражњи за таквим оделом због ширења православља. Ипак, мање од половине муштерија долази због православног одела. Могуће је, међутим, да се творци ове мреже продавница оријентишу на православље, јер људи често доводе православље у везу са екологијом и природним материјалима. Према томе, вероватно се православна култура ту користи да би се роба боље продавала“, тврди представница поменуте НВО. Анастасија Рубељ, Руска реч Чунга Лунга, Vesna Milovic, Срђан Шијакињић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Цитат продавница православне одеће Pravoslavna odeca??? .......................................................................... Goku, Srdjan, Ronald and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Коначно! Да се зна неки ред и граница. Доста је било "пинк" фазона: "није проблем у облачењу жене него у твом оку"... као да смо сви неки преподобни светитељи. Ако није проблем у облачењу чему онда разголићеност? Слобода по том питању је у Православљу велика, али сигурно није неограничена. Смернице постоје, ез обзира на време и моду. Не значи да жена која се не облачи по стандардима ове продавнице није православка, али.... треба мислити и о томе. Sanja Т., Рапсоди, Vesna Milovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 42 минута, Ignjatije рече Ако није проблем у облачењу чему онда разголићеност? Brate, bez uvrede, ali znas li sta pricas uopste? Prosto ne verujem sta citam... Dakle, izmedju razgolicenosti i "pravoslavne odece" postoji nesto sto je u stvari normalno, zlatna sredina, carski put, bez krajnosti - pristojna i normalna odeca, bez modiranja i sizenja, koju nose pristojni i normalni ljudi. A oni koji se (s jedne strane) razgologuze, ili (s druge strane) nose "pravoslavnu odecu", - ocigledno - pripadaju istovetnim krajnostima i promasajima (promasaj = greh). Pogledaj koliko samo nemogucih protivrecnosti u ovoj jednoj recenici, da ne idemo dalje od toga: 1 hour ago, Милан Ракић рече „Међу православним хришћанкама има и оних које се труде да изгледају привлачно чак и у оделу пригодном за одлазак у цркву. Ова продавница је као створена за њих“ Zele da izgledaju privlacno kad odlaze u Crkvu?! Kome??? Skretanje paznje na svoju telesinu, narocito u vreme bogosluzenja, je greh. Tacka. Bez obzira da li se paznja skrece razgolicenoscu ili "pravoslavnom odecom". U hram se ide da paznju do kraja posvetimo Bogu, ne da budemo privlacni bilo kome. A g-dja vlasnica se jos time i ponosi. Kataklizma razuma, sta drugo da se kaze... Данче*, "Tamo daleko", 3006 and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 A ima jedna sjajna dogodovstina, bas u pogledu ovog pitanja, desila se pre jedno 16-17 godina, kad smo svi mi iz ove moje sredine polako prilazili Crkvi. I tako, krenuli smo na bogosluzenja, `fala velikome Bogu, a onda su mladke negde uzgred nacule da treba da se pristojito oblace kad odlaze u hram, i da pokrivaju glave. Odlicno. I kad smo jednom tako dosli u crkvu na sluzbu, njih nekolicina - neverovatno, sve kao po komandi - obukle sledeci stos: dugacke suknje izuzetno drecavih boja, bodi luksuzno pripijen uz telo (= sise na izvol`te, da proste ove cestite zene ovde), a na glavama fantasticno sarene marame! Kad pogledas - kao cirkus. Al` sta smo mi muski tad znali, mi mislimo "to je valjda to, glave pokrivene, nema sta", a oni bodiji nam samo sev`u pred ocima, dok u jednom momentu nije naisao nas lokalni crkvenjak, prosao pored nas, i dobacio izuzetan komentar ovim curama: "Providne vam te marame!" I danas kad se setim uvaljam se od smeja... Uglavnom, iako to mozda nije ni hteo, covek je pretacno objasnio prostom recenicom sav smisao oblacenja: pristojno, da ne privlaci paznju ni na koji nacin, mirno i dostojanstveno, lako i zivotno. Zaludu je i pokrivanje glave i dugacka haljina/suknja ako iza toga stoji pritajena smizla, da prostite opet na recniku... Данче*, Srdjan, АлександраВ and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Џаба дуга сукња, кад је штикла 12+ Добар пословни потез и ништа више. Госпођама власницама капа доле за идеју, тржиште није тако мало. Направиће лову. Какво православље, везе то нема. Goku, Срђан Шијакињић, Srdjan and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 ...lepa odeća i pristojna, takvu odeću je vrlo teško naći jer se definiše kao zastarela i zaostala...danas ako se ne razotkrije žensko telo, to nije lepo i moderno...sviđa mi se ovo što je sasvim suprotno, kontra ovoj današnjoj modi i pojmu lepote.... Phoebe and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Ženu bez maramče u Crkvi ne priznajem za pravoslavku. Goku је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 hipsterke ! Jel se tako kaze ? Nisam sve citao...jel ima tu i za muskarce nesto ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 4 минута, Broken рече hipsterke ! Jel se tako kaze ? Nisam sve citao...jel ima tu i za muskarce nesto ? Има. Те жене што купују zuti car, Tavita, Ayla and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Ako je pravoslavna moda ona iz 20 tih godina proslog veka , onda je to to . Cuj parvoslavna odeca ,kako je krenulo bice i pravoslavni auto, pravoslvni namestaj, pravoslavne zavese , pravoslavna kupatila ... АлександраВ, Милан Ракић, "Tamo daleko" and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 14 минута, zuti car рече pravoslavni auto (Preuzeto sa http://vukajlija.com)Сад је само питање да ли је овај југић православнији или оно што возају .. знате већ ко -Владимир-, 3006, Sanja Т. and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Hehehe, koja je ovo glupost, mada simpatične haljine Данче*, Mилена КШ and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Sv.oci kazu da nista samo po sebi ne moze biti dobro niti lose pa tako ni ovo vec kako mu pristupimo. Meni su lepe i zenstvene ove haljine sa slika i primerene za crkvu i molitvu. Mozda malo pre kitnjaste ali su mi lepse od farmerki na primer. АлександраВ and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Ove haljine su super, bez sumnje, bas jesu lepe i zenstvene. Samo nisu "pravoslavne", nego sasvim obicne haljine, k`o i sve druge... Sanja Т., ines, Милан Ракић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука