Srdjan Написано Децембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2016 Већина људи у овој нашој јадној и напаћеној земљи је нажалост, затуцана, а ови "чувари светиње" (тј за њих "историјских споменика") су пошандрцали. Тешко им је да се ставе у кожу монахиња које ту живе па изјављују овако нешто?! У ствари, главни је проблем што манастире и цркве посматрају као споменике, а не као живу Цркву. "Чувари" - наслеђе црвених идолопоклоника. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Децембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2016 Da zatucan sam. Al' Bogu hvala znam čitati . Nova gradnja ,niko nema protiv sve novo neka se uradi za pokoljenja, nismo ni prvi al' ni zadnji Bogu hvala,ali ako se radi i ovakvim svetinjama i čuvarima naše postojanosti da se skrije da se nepravi ruglo. Ipak ako hoćemo da nas netko poštuje moramo prvo poštovati svoje i cjeniti , braco. Lako bisere pred svinje bacati, znate to a ? A slava Bogu ostaviše nam oci naši bisere . Al' šta ćeš novo vrijeme , što kaže moj suseljan " kome to reci". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 14 часа, geronymo рече Nova gradnja ,niko nema protiv sve novo neka se uradi za pokoljenja, nismo ni prvi al' ni zadnji Bogu hvala,ali ako se radi i ovakvim svetinjama i čuvarima naše postojanosti da se skrije da se nepravi ruglo. Čekaj ove nove Crkve sa podnim grejanjem, sa odredjenim klima uredjajima,ventilacijom, strujom su manje svetinje od onih iz 15 veka recimo? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече Čekaj ove nove Crkve sa podnim grejanjem, sa odredjenim klima uredjajima,ventilacijom, strujom su manje svetinje od onih iz 15 veka recimo? Gdje sam ja to napisao ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 17 часа, PredragVId рече Сви манастири и цркве имају неке врсте грејања. У сркви светог Јована Владимира сам чак видео да је и клима осликана заједно са новим фрескописом да би се боље уклопила у ентеријер. Неки имају плинске грејалице, неке подна грејања, негде су то радијатори, а многи имају климе. Нормално је да црква има грејање. Нико не може да више сати борави у хладној цркви. Ко би дошао на такву службу да се мрзне? Треба да нас спасавају пси и спречавају да се ноћи смрзнемо на темепратури која је у минусу, а затим у болници на опоравку. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 (greska) Volim_Sina_Bozjeg and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 On 2.12.2016. at 23:17, МилошБГ рече ...nekako mi ne ide da manastir odnosno crkva i ides razgledas znas da je vekovna, da je iz srednjeg veka,da celivas mosti sv. Lazara a onda ugledas LG klima uredjaj koji ti bije u glavu, ne ide mi to nekako jedno sa drugim...ali ne u smislu toga da je to sad ne znam kakav luksuz i luksuziranje nego vise da nije primereno svetinji. Примерено би било да на уређају пише OCT (Orthodox Curch Technology). Ronald, PredragVId and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 19 часа, Srdjan рече Већина људи у овој нашој јадној и напаћеној земљи је нажалост, затуцана, а ови "чувари светиње" (тј за њих "историјских споменика") су пошандрцали. Тешко им је да се ставе у кожу монахиња које ту живе па изјављују овако нешто?! У ствари, главни је проблем што манастире и цркве посматрају као споменике, а не као живу Цркву. "Чувари" - наслеђе црвених идолопоклоника. Pa ne znam cemu taj stav. Ponavljam monasi zive u konacima i manastirskim zgradama a ne crkvama u tim objektima sto se mene licno tice nemam apsolutno nista protiv nicega. Ako je zbog grejanja,ne verujem da bilo ko ugradjuje klimu zbog grejanja u crkvi. Ponavljam srednjovekovni manastir i crkva u njoj trebaju da budu ogledalo vremena onog u kome je ta crkva iliti manastir nastajao. U suprotnom dajte vi modernisti sto ne bi se zalozili da npr na sve te srednjovekovne svetinje postave stiropor,urade novu fasadu,izolaciju ili sta trece i to je danasnja potreba ljudi generalno svuda? Jel ima razlike? pa i jedno i drugo menja sam izgled svetinje a opet i jedno i drugo moze biti potreba,zar ne? ako je najbitnija potreba,onda je stvar jasna ili? Problem je sto mi izgleda postajemo sve vise naklonjeni sebi samima i sve vise sami sebe ususkavamo, pa nam sad smeta sve i vrucina i hladnoca...sad postoje manastiri gde kad pozelite nesto da cujete o manastiru i svetinji ukljuce vam projektor i vec spremljen film i pritisnu play...pa i to je tekovina vremena. Naprosto ruzno je,ali dobro. geronymo је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 Подно грејање, клима, шта год. У цркви (нарочито манастирској) се дуго стоји и треба да постоји неко грејање зими. Ми смо позвани да чувамо душу, али и тело. Значи да га негујемо јер смо га добили од Господа, свето је. Грех је занемаривати га и угрожавати своје и туђе здравље прехладама. То су прави Божији храмови, а материјална конструкција од цигала и са (историјским или не) фрескописима и позлаћеним (или не) крстовима и кандилима је простор за окупљање и треба да подсећа и подстиче на молитву. Занемарити прво због естетике другог није у бити хришћанско. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 1 сат, МилошБГ рече Pa ne znam cemu taj stav. Ponavljam monasi zive u konacima i manastirskim zgradama a ne crkvama u tim objektima sto se mene licno tice nemam apsolutno nista protiv nicega. Ako je zbog grejanja,ne verujem da bilo ko ugradjuje klimu zbog grejanja u crkvi. Ponavljam srednjovekovni manastir i crkva u njoj trebaju da budu ogledalo vremena onog u kome je ta crkva iliti manastir nastajao. U suprotnom dajte vi modernisti sto ne bi se zalozili da npr na sve te srednjovekovne svetinje postave stiropor,urade novu fasadu,izolaciju ili sta trece i to je danasnja potreba ljudi generalno svuda? Jel ima razlike? pa i jedno i drugo menja sam izgled svetinje a opet i jedno i drugo moze biti potreba,zar ne? ako je najbitnija potreba,onda je stvar jasna ili? Problem je sto mi izgleda postajemo sve vise naklonjeni sebi samima i sve vise sami sebe ususkavamo, pa nam sad smeta sve i vrucina i hladnoca...sad postoje manastiri gde kad pozelite nesto da cujete o manastiru i svetinji ukljuce vam projektor i vec spremljen film i pritisnu play...pa i to je tekovina vremena. Naprosto ruzno je,ali dobro. Na kom jeziku pišeš ništa ne razumijem? Sve na mijestu što su napisao. МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 1 hour ago, Srdjan рече Подно грејање, клима, шта год. У цркви (нарочито манастирској) се дуго стоји и треба да постоји неко грејање зими. Ми смо позвани да чувамо душу, али и тело. Значи да га негујемо јер смо га добили од Господа, свето је. Грех је занемаривати га и угрожавати своје и туђе здравље прехладама. То су прави Божији храмови, а материјална конструкција од цигала и са (историјским или не) фрескописима и позлаћеним (или не) крстовима и кандилима је простор за окупљање и треба да подсећа и подстиче на молитву. Занемарити прво због естетике другог није у бити хришћанско. Ne, no treba da uživaju u neoskrnavljenoj ljepoti ovi što dodju na 5 minuta da slikaju stari hram i freske mu i odu da se nikad više ne vrate tu. Ne znajući oni od živog hrama prave tako mrtav spomenik vremena, čak ne ni kulture ni vere (spomenik). Od živoga prave mrtvaca. Srdjan је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne, no treba da uživaju u neoskrnavljenoj ljepoti ovi što dodju na 5 minuta da slikaju stari hram i freske mu i odu da se nikad više ne vrate tu. Ne znajući oni od živog hrama prave tako mrtav spomenik vremena, čak ne ni kulture ni vere (spomenik). Od živoga prave mrtvaca. Ajde brate da sad ja lupam o serpe i govorim izokrenuto tom tvojom logikom,posto uporan si u pisanju onog sto niko nigde nije rekao,pa onda tako i ja... Ne cini klima niti bilo koja nova tehnika svetinju zivom. I nije valjda da postoje ljudi koji pre kretanja u neku svetinju prvo provere da li ima podno grejanje, klimu, na koliko je podesena temperatura i da li su uslovi optimalni. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 3 часа, Srdjan рече Подно грејање, клима, шта год. У цркви (нарочито манастирској) се дуго стоји и треба да постоји неко грејање зими. Ми смо позвани да чувамо душу, али и тело. Значи да га негујемо јер смо га добили од Господа, свето је. Грех је занемаривати га и угрожавати своје и туђе здравље прехладама. То су прави Божији храмови, а материјална конструкција од цигала и са (историјским или не) фрескописима и позлаћеним (или не) крстовима и кандилима је простор за окупљање и треба да подсећа и подстиче на молитву. Занемарити прво због естетике другог није у бити хришћанско. Tvoja logika... u svakom manastiru ( a ima ih) gde ne postoje klime i podno grejanje, igumani i igumanije su ogrehovljeni jer zanemaraju i ugrozavaju tudje zdravlje? I pritom to nisu pravi hramovi Boziji? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 Ne volim kad ljudi izvrcu napisano, na kraju krajeva pogresio sam sto sam uopste upao na ovu temu. Smatram da nesto ide a nesto ne ide, naravno te klime nisu ne znam kakav problem meni licno malo estetski ali opet ko sam ja, ali ukljucio sam se ovde cisto da dam svoje misljenje koje ne bi ni dao da nije tema postavljena, samo ne kontam ni da kod ovako malih stvari ne moze da se diskutuje bez izvrtanja necijih reci i bez floskula. Prastajte. Рапсоди and geronymo је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 пре 47 минута, МилошБГ рече Ne cini klima niti bilo koja nova tehnika svetinju zivom. Ali je čini toplom i prijatnom za Bogougodnu molitvu, bez da ugrožava zdravlje onih koji u tom hramu provedu dnevno i po nekoliko sati za razliku od tebe koji ti estetski smeta jer si došao hram samo da slikaš i da ideš kući. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука