cloudking Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Hvala, dobar post. 1 minute ago, Ненад. рече Isto tako mi svi učestvujemo u održavanju sistema/države, kakav god jeste, pa tako nečija zemlja bombarduje po bliskom istoku, neka kolje, neka svoje najranjivije pusti da trpe, jer nemaju dovoljno para, pa su svejedno žitelji tih istih zemalja neki dobri, neki lošiji. E pa evo ti analogija... odes kod nekog amera i kazes mu: - tvoja zemlja bombarduje mnoge zemlje po svetu i ubija neduzne civile! - Moja zemlja je izgradjena na postovanju svacije slobode, oko toga nema kompromisa - Pa da ali danas bombarduje - Moju zemlju su napravili casni i miroljubivi ljudi ciju misiju sledimo i dan danas - OK je to al sada ta zemlja bombarduje po svetu - Moja zemlja je najpostenija i najbolja zemlja na svetu - ama covece bomabarduje! - U nasem ustavu pise da smo mi nacija koja se okuplja oko ideje mira i razumevanja - COVECE, vi ovog trenutka bombardujete ljude! - Ko? - Pa vi? - Ma to neke budale pusti njih... Amerika ne pociva na tom sistemu vrednosti... da si uzeo malo da citas o tome znao bi... Eto, to ti je razgovor izmedju vernika i ateiste na temu negativnih stvari u crkvi пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 То је скоро тачно. Икар Губелкијан је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 15 minutes ago, Milan Nikolic рече То што кажеш, по мом схватању јако је велика грешка. ТЕ може бити заблуда, али и не мора. Možda jeste možda nije ali Crkva u svom učenju ne sme da bude u zabludi zato što se poziva na najviši autoritet kao izvor svoga saznanja-svemogućeg Boga.Naučne teorije ne pretenduju da budu aposlutne istine iako ih neki i tako doživljavaju za razliku od istine koju svedoči Crkva.Ta istina je apsolutna istina kad je u pitanju život i smrt naročito. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 4 minutes ago, cloudking рече to, to ti je razgovor izmedju vernika i ateiste na temu negativnih stvari u crkvi Како да не. Много си бистар нешто данас. Шта користиш за просветљење? Које то негативне радње Црква врши над недужним људима свакодневно? Црква као Црква са својом званичном "политиком" и одлукама? Ајде кажи да видимо сви колико је та твоја аналогија нискоинтелигентна. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 9 minutes ago, Milan Nikolic рече Цела савремена криза човечанства врти се око питања шта то закривљује простор. Наука толико тога не зна да је почела бити злоупотребљена, као некада, против разно чега. Ali će otkriti, nauka je mlada što kaže Cirko i progres nije uvijek isti, a kosmologija je jos mladja i to je njegova oblast tako da će se vremenom otkriti dosta toga. Dok religija kasni li kasni sa civilizacijom. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 18 minutes ago, cloudking рече E vidis, ja bih o ovome mnogo voleo da disktujuem. Al ne mogu jer s jedne strane se svadjam sa kreacionistima koji jos veruju da je bog mahao carobnim stapicem pre 6000 godina s druge se svadjam s pravoslvacima koji ne kapiraju da kreacionisti uopste postoje Poenta je da bez smrti Bog nije mogao ništa da stvori od živih bića ako je evolucija tačna što onda dalje implicira da je Bog kreator smrtnosti svojih bića i ona mu je nužna na krvavom i nemilosrdnom putu do vrhunca svoje kreacije zvane čovek.Ma koliko teolozi i sveštenici izbegavali TE buši temelje samog hrišćanstva.Pre svega po pitanju greha jer ako je isto ko i kad nije bilo greha onda ne postoje nikakve posledice po stvoreni svet a Hristos je došao da spasi od greha i smrti.Šta ima da nas spasava kada greh nije uneo nikakve promene u stanje tvorevine?Smrtnost je tu oduvek.Suštinski problem.Možda i treba da se otvori posebna tema.... Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 5 minutes ago, Kratos рече Možda jeste možda nije ali Crkva u svom učenju ne sme da bude u zabludi zato što se poziva na najviši autoritet kao izvor svoga saznanja-svemogućeg Boga.Naučne teorije ne pretenduju da budu aposlutne istine iako ih neki i tako doživljavaju za razliku od istine koju svedoči Crkva.Ta istina je apsolutna istina kad je u pitanju život i smrt naročito. Istina u nauci nema istu težinu kao u religiji, tu se radi o trenutnim istinama, jer je nauka evolucioni proces u kojem bolje teorije zamenjuju stare, medjutim i stare nam omogućavaju da stvaramo, medjutim treba ih dopuniti novim kako bi objašnjenja bila bolja, potpunija. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Црква носи сопствене савремене проблеме. Зато немојмо Цркву још више спутавати. Никада до сада није било потребно да Црква изрази теолошко-догматско објашњење блуда и морала, а сада се суочава са тиме. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 15 minutes ago, Milan Nikolic рече Цела савремена криза човечанства врти се око питања шта то закривљује простор. Наука толико тога не зна да је почела бити злоупотребљена, као некада, против разно чега. Po TR zakrivljuje masa ali se ne zna šta je uzrok mase ,tj koje suboatomske čestice. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 5 minutes ago, Kratos рече Poenta je da bez smrti Bog nije mogao ništa da stvori od živih bića ako je evolucija tačna što onda dalje implicira da je Bog kreator smrtnosti svojih bića i ona mu je nužna na krvavom i nemilosrdnom putu do vrhunca svoje kreacije zvane čovek.Ma koliko teolozi i sveštenici izbegavali TE buši temelje samog hrišćanstva.Pre svega po pitanju greha jer ako je isto ko i kad nije bilo greha onda ne postoje nikakve posledice po stvoreni svet a Hristos je došao da spasi od greha i smrti.Šta ima da nas spasava kada greh nije uneo nikakve promene u stanje tvorevine?Smrtnost je tu oduvek.Suštinski problem.Možda i treba da se otvori posebna tema.... Ako tako posmatraš, onda tek postoji problem sa abiogenezom u kojoj se sve više i više gomilaju naučni radovi i objašnjenja su sve bolja. Medjutim možeš kao Milan Nikolić da kažeš da su Adam i Eva živjeli prije Velikog praska i da to držis dok se ne objasni šta je bilo prije, pa da stalno guras unazad. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 3 minutes ago, Ronald рече Istina u nauci nema istu težinu kao u religiji, tu se radi o trenutnim istinama, jer je nauka evolucioni proces u kojem bolje teorije zamenjuju stare, medjutim i stare nam omogućavaju da stvaramo, medjutim treba ih dopuniti novim kako bi objašnjenja bila bolja, potpunija. Као да ниси видео да је тако и са догматиком. Стално је потребно дограђивати, давати ,,ново''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Dobro, ja sam doživeo i vice versa, a i mnogo je to do aksiomatike. Ja za zlo ne uzimam nikome kad počne da mi zbori kako je Bog oličenje zla, neznanja, šta već, nego se najčešće uopšte ne upuštam u prevelike diskusije jer niti ću ja tog čoveka da ubedim u nešto, niti on mene. Naučiti živeti s takvim ljudima s obe strane, e to je već umetnost. I da odgovorim odmah na kontra pitanje , da, religiju (pravoslavlje) smatram nečim veoma intimnim, pa i meni tako smeta prekomerno zadiranje u javni/sekularni/kakosevećkaže život. Pri tome mi ne smeta ni grandioznost crkvi, nit to što ih ima puno (zavoleo sam Bukurešt zbog toga), ali mi smeta ono što je otac Sava Janjić napisao, ili je neko repostovao, o ispovesti, kako su neki monasi lošim savetima pomogli rasturanju brakova, recimo. Empatija, uživeti se u kožu drugoga, e, to je demokratija. Danas su jači žestoki momci i bakute koje nemaju šta pametnije da rade u životu, pre 40ak godina kažu roditelji kukali da je bilo drugačije. Jeste defetistički, al' šta da se radi. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 1 minute ago, Milan Nikolic рече Као да ниси видео да је тако и са догматиком. Стално је потребно дограђивати, давати ,,ново''. Jeste to, ali je problem što nemaš teologa revolucionara ili ih imaš malo kao Zizi. Vidiš ja vjerujem snažno da bi obrazovanje naucno i teološko uz podvig isihazma u današnjim vremenima donjelo mnogo toga korisnog za Crkvu. Tačnije ja sam ubjedjen da bi nam Gospod otkrio još dosta toga o svojim Božanskim energijama, a ne da se samo oslanjamo na djela Maksima Ispovjednika, Grigorija Palame itd, što je bitno naravno, ali kao polazna osnova. Neophodno je danas mnogo veće naučno i teološko obrazovanje. Starac Josif Isihasta nije imao obrazovanja i zbog toga smo ostali uskraćeni za ono šta je on doživio u Isusovoj molitvi jer nije imao vokabular da se izrazi, ali neophodno ga je usput i stvarati. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 7 minutes ago, Ronald рече Ako tako posmatraš, onda tek postoji problem sa abiogenezom u kojoj se sve više i više gomilaju naučni radovi i objašnjenja su sve bolja. Medjutim možeš kao Milan Nikolić da kažeš da su Adam i Eva živjeli prije Velikog praška i da to držis dok se ne objasni šta je bilo prije, pa da stalno guras unazad. Ne postoji pre velikog praska jer nije postojalo prostorno-vremenska dimenzija. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Ко то каже? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука