Jump to content

Diskusija - hrišćanstvo i ateizam: sudar pitanja

Оцени ову тему

Препоручена порука

7 minutes ago, cloudking рече

Evo u ovom trenutku na Poukama upravo imas jednog pravoslavnog svestenika koji udavi sa kreacionizmom... Kao prvo on je SVESTENO LICE, sto znaci da njegove reci imaju daleko vecu tezinu od nasih svakodnevnih kreacionista, jer njega sljudi slusaju i izuzetno postuju (samim tim sto ima tu titulu vidim da mu na poukama svi persiraju... osim mene naravno... dakle osoba od postovanja koja neumornao iz dana u dan otvara sijaset tema gde promovise kreacionizam koji je jedna od najsuprotstavljenijih stvari nauci)

A s druge strane, dok on to pise po forumu, NIKO od vas hriscana nije napisao ni redak svog neslaganja sa njim (osim par izolovanih slucajeva koje izuzimam sad). Pravoslavni svestenici vam misionare kreacionizam pred ocima a vi ste u fazonu "ko to kaze da su nauka i religija u sukobu? To kaze samo neko ko se informise na naukim sajtovima AS... a crkva se ubi od objasnjavanja"... gde li se to crkva ubi od objasnjavanja evo ja stvarno pojma nemam

Na ovom primeru se vidi vas najveci problem  u crkvi i zato ateisti imaju potpuno pravo za sve sto kritikuju... cak i AS...

Evo kad smo kod tog svestenika, stize mu i podrska u vidu novo uclanjenih forumasa

о.Горан, хвала за линкове. Надамо се да ћете наставити...Нисам приметио референце на дела јеромонаха, блажене успомене о. Серафима Роуза који је био узор људима "шестоднева". Случајно или има разлога?

Sent from my iPad using Tapatalk

Ako se crkva ubi od objanjsavanja da nauka i religija nisu u sukobu, zar onda ne bi trebalo da osudi kreacionizam? Zar po tom kljucu onda ovakve poruke ne bi trebalo da budu sankcionisane po ssistemu "to nije zvanicnan stav pravoslvne crkve"?

@RYLAH

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Ako se crkva ubi od objanjsavanja da nauka i religija nisu u sukobu, zar onda ne bi trebalo da osudi kreacionizam? Zar po tom kljucu onda ovakve poruke ne bi trebalo da budu sankcionisane po ssistemu "to nije zvanicnan stav pravoslvne crkve"?

На сајту СПЦ је својевремено био чланак о креационизму, у врло негативном тону. Поред тога, неколико наших владика је постављало текстове, који су били и на Поукама, о томе да религија и наука нису и не смеју бити у сукобу, да се религија бави смислом и узроком, а наука описивањем стварања, да и Библија садржи стварање "по фазамама", што је сасвим помирљиво са ТЕ, и томе слично. Ја сам поставио текст оног једног рабина из седамнаестог века, чини ми се, који је само проучавањем Библије, како је тврдио, утврдио да је живи свет настајао поступно, а да је Земља стара пар милијарди година.

Оћеш да сад кренем да постављам нечије умоболне текстове, ко је случајно атеиста, и да вас све жигошем због једне будале?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, RYLAH рече

Рекох једном "правоверном" са овог форума, да и кад би мртви устали из гроба да посведоче супротно од онога што он прича, он би и даље терао своју причу. Нисам се надао да си и ти у том фазону, искрено.

Ај се врати опет на оних првих пар тема које је он отворио, па види колико је верника са њим и како разговарало док нису баталили ћорав посо, и ја међу њима.

Ok prihvatam... onda ozbijno adresirajte ovu pojavu u svojoj crkvi kao nesto sa cim se borite i nesto sto je trenutna mrlja u pravosalvlju jer izjavama tipa "crkva nema problem sa naukom" nemaju nikakvog smisla.

Zamisli da  se u AS pojavi grupa koja bi problem religije resila nasiljem? Zar ne bi ste odmah skocili sa "Ateisti hoce da ubijaju vernike"?

Pa jel bi vam mnogo znacilo ako bi AS samo rekao, ma to neke budale, ne mozemo s njima pa smo digli ruke.

Pa brate, ako si digo ruke nisi ucinio da prestane da postoji... on je  i dalje deo crkve i to njen "visoki cinitelj" jer je svestenik... ne mozes da zazmuris i da jako pozelis da on nije tu...

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

Оћеш да сад кренем да постављам нечије умоболне текстове, ко је случајно атеиста, и да вас све жигошем због једне будале?

Biram da ovu recenicu shvatam tako kao da si oca Gorana nazvao budalom. U tom smislu sam trenutno vrlo zadovoljan i necu vise da se prepirem :)

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking рече

Zamisli da  se u AS pojavi grupa koja bi problem religije resila nasiljem? Zar ne bi ste odmah skocili sa "Ateisti hoce da ubijaju vernike"?

Милијарду пута сам рекао да атеисте не гледам кроз опскурну групицу екстремиста познату као "Атеисти Србије".

Како ће неко да гледа на било кога, није мој проблем, ни ја атеисте не посматрам кроз њихове будале. Да је тако, не би ни био могућ било какав разговор између мене и било ког атеисте, јер бих га аутоматски посматрао као непросветљену, необразовану и затуцану будалу, склону екстремима.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Muramasa рече

Mi nismo citirali Miroljuba Petrovića, ni zilota Akakija, nego o. Gorana, a on je od strane SPC ovlašćen da zastupa njene stavove.

Ош да цитирам Пеђине или Маркове умоболне ставове? Они су ваљда "овлашћени да представљају атеисте и њихове ставове".

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

Ош да цитирам Пеђине или Маркове умоболне ставове? Они су ваљда "овлашћени да представљају атеисте и њихове ставове".

Ni najmanje.

Ateisti nemaju centralnu bazu oko koje se okupljaju Niko nema prava u ime bilo kojeg atesita da prica bil osta jer ateiam sam po sebi ne nosi nikakva usmerenja ili stavove.

Crkva nije tako koncipirana i zato kritika crkve nikada ne moze biti ista kritici ateizma. Razliciti pristupi totalno jer na prvom mestu vi JESTE organizovani u jedno telo koje predstavlja sve vas. I kad neko kog ste sami prihvatili kao autoritet govori problematicne stvari onda vi kao zajednica imate odgovornost da to adresirate ili da resite. Ako to ne radite, onda  ili ne mozete ili se slazete.

U ateizmu ne mozes ni jednu osobu da izdvojis kao predstavnika i da njegove stavove projektujes na citav ateizam.

Подели на овим сајтовима

Зато атеисти немају проблема као што их могу имати други. Морају бити мало милостивији кад су толико поштеђени.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Milan Nikolic рече

Зато атеисти немају проблема као што их могу имати други. Морају бити мало милостивији кад су толико поштеђени.

Ne moze... taj odnos u SPC ima direktne veze sa kvalitetom mog zivota jer se politicka snaga izrazena u mnogoljudstvu cesto koristi u svakodnevne politicke svrhe.

Moj najstariji problem na poukama... kad treba neki stav da se promuva onda je SPC najveca vecina ljudi u srbiji... al zato kad se ukaze na neke lose stvari onda odjednom "ma oni nisu u crkvi, ma to nije stav crkve, ma oni nisu pravi hriscani, ma ovi se samo nazivaju hrisacnima, ma s njima ne mozemo nista pa smo digli ruke... al je crkva generalno stvarno super... majke mi" :D

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, RYLAH рече

На сајту СПЦ је својевремено био чланак о креационизму, у врло негативном тону. Поред тога, неколико наших владика је постављало текстове, који су били и на Поукама, о томе да религија и наука нису и не смеју бити у сукобу, да се религија бави смислом и узроком, а наука описивањем стварања, да и Библија садржи стварање "по фазамама", што је сасвим помирљиво са ТЕ, и томе слично. Ја сам поставио текст оног једног рабина из седамнаестог века, чини ми се, који је само проучавањем Библије, како је тврдио, утврдио да је живи свет настајао поступно, а да је Земља стара пар милијарди година.

Sukob hrišćanstva sa TE  nije u postpunosti stvaranje nego u smrti koja po hrišćanskom shvatanju nije postojala pre greha i čovekovog pada.Ako bi se prihvatila TE mož celokupnu hrišćansku svetootačku literaturu da baciš na deponiju.Jer ja ne znam nijednog Svetog Oca koji uči da je svedobri,svemilosrdni,Bog ljubavi stvara svoju ikonu kroz gomile smrti i patnji svojih toliko voljenih bića.Možda i ima al ja ne znam. 

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Живот је изванредан случај. Религија пружа, или може пружити, требало би да пружи - приступ разумевању нечега што наука нема у свом домету.

Неки концепт своји иза свега. Наука тражи објашњење, а религија даје смисао. Не би требало бити сукоба.

На пример, цео овај форум може бити да је настао пре пет минута заједно са целом творевином. Сва наша историја, наша памћења, може бити само нешто што се није ни десило, а све да је почело пре пет минута.

Случајност је нешто космичко, астрономско и квантномеханичко. Онај ко има објашњење - било каквог поретка и смисла -, макар да је и халуцинација, вреди пажње и расуђивања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Kratos рече

Ako bi se prihvatila TE mož celokupnu hrišćansku svetootačku literaturu da baciš na deponiju.

То што кажеш, по мом схватању јако је велика грешка. ТЕ може бити заблуда, али и не мора.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Kratos рече

Sukob hrišćanstva sa TE  nije u postpunosti stvaranje nego u smrti koja po hrišćanskom shvatanju nije postojala pre greha i čovekovog pada.Ako bi se prihvatila TE mož celokupnu hrišćansku svetootačku literaturu da baciš na deponiju.Jer ja ne znam nijednog Svetog Oca koji uči da je svedobri,svemilosrdni,Bog ljubavi stvara svoju ikonu kroz gomile smrti i patnji svojih toliko voljenih bića.Možda i ima al ja ne znam. 

E vidis, ja bih o ovome mnogo voleo da disktujuem. 

Al ne mogu jer s jedne strane se svadjam sa kreacionistima koji jos veruju da je bog mahao carobnim stapicem pre 6000 godina s druge se svadjam s pravoslvacima koji ne kapiraju da kreacionisti uopste  postoje :D 

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, cloudking рече

Ne moze... taj odnos u SPC ima direktne veze sa kvalitetom mog zivota jer se politicka snaga izrazena u mnogoljudstvu cesto koristi u svakodnevne politicke svrhe.

Moj najstariji problem na poukama... kad treba neki stav da se promuva onda je SPC najveca vecina ljudi u srbiji... al zato kad se ukaze na neke lose stvari onda odjednom "ma oni nisu u crkvi, ma to nije stav crkve, ma oni nisu pravi hriscani, ma ovi se samo nazivaju hrisacnima, ma s njima ne mozemo nista pa smo digli ruke... al je crkva generalno stvarno super... majke mi" :D

Ima, naravno, snosimo odgovornost za sve, ali je Crkva kao institucija uređena (što će reći - dobra i korumpirana) kao i sve ostalo u životu. Te neke jednoznačne floskule o porezu su naročito komplikovane, kad vidimo da porez - ipak - nije isti za sve. Sve ti zavisi od 'levridža', je li, odnosno od tvoje društvene moći. Da si vlasnik kompanije kakva je recimo Apple (ako mogu da upotrebim privrednu analogiju), tvoj startni položaj je sasvim drugačiji od neke osrednje velike kompanije. Drugo reći do hepiga, ne mogu. Da se ne slažem sa masom stvari, kao što je nacionalizam, konstantna netrpeljivost i agresija od strane vernika, bukvalno čitanje 'iljadarku godina starih spisa (kao komparatista ne mogu knjigu da čitam tako), ne slažem se, ali isto tako ne dopuštam da me to od Boga udalji, ma koliko on bio 'sociološki konstrukt' za neke. Što će reći, na meni kao pojedincu je da se opredelim kako smatram za shodno, a Crkva, rekao bih, je poprilično heterogena. 

Isto tako mi svi učestvujemo u održavanju sistema/države, kakav god jeste, pa tako nečija zemlja bombarduje po bliskom istoku, neka kolje, neka svoje najranjivije pusti da trpe, jer nemaju dovoljno para, pa su svejedno žitelji tih istih zemalja neki dobri, neki lošiji.

Izvinjavam se zbog manjka koherencije, retko se koristim srpskim, a i u žurbi sam.

Подели на овим сајтовима

Цела савремена криза човечанства врти се око питања шта то закривљује простор. Наука толико тога не зна да је почела бити злоупотребљена, као некада, против разно чега.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...