Гости Guest Написано Октобар 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 Са фб профила о. Дарка Ђога Јутрос, на путу у Цркву, у сусрет ми иде старији човјек. Како иначе имам обичај да све старије људе поздравим, застанем мало и кажем: - Добро јутро! Застаде мало старац, додатно се некако намршти и процједи: - Помози Бог! Ето, попе, ти пош`о у Цркву, а не знаш ни да поздравиш како треба, а ја не идем у Цркву, али толико знам. Е на шта је свијет пао... - Добро, старино, здрав ми био! Одговорим ја и настављам према Цркви. (Мислим да нема вјерујућег човјека да га неће неко чудо на путу у Цркву задесити. Литургија је радост, па се неко чудо увијек деси не би ли нам ту радост помутило). Одрастао сам у херцеговачкој породици и учили су ме да је ред да поздравим старије увијек. Учили да се ујутро поздравља са "добро јутро", у току дана са "Помоз` Бог" или "Добар дан", навече са "Добро вече", а одговара са "Бог ти помог`о" или "Добра ви/ти срећа". Међутим, најприје и најважније: учили су ме да поздрављам и отпоздрављам и морам признати да ми је и данас најтеже кад некога поздравим а он к`о камен прође без поздрава. И, извините ме на мишљењу: сматрам да је битније научити дјецу да се "јаве" и "отпоздраве" него да их профилишемо да, као партизани 1945, дају лозинку и одговор. А дјеца расту без поздрава. Без комуникације. Додатна и врло значајна прича јесте стално преметање Цркве и традиције. Нити је било времена, нити је ред, нити би било ефекта мом јутрошњем сабесједнику објашњавати, али: Црква је ту да нас упути на Вјечност, да нас сабере и тако сабране сачува преко границе смрти, а не да чува лозинке и пароле (ма колико иначе лијепе биле). Први поздрав Хришћанства јесте био онај грчки, "хере, херете" (радуј се! радујте се!) То је уједно и суштина. Традиција је ту као својевстан транспортер, начин преноса. Ако она почне да живи умјесто Смисла, или чак да замагљује Смисао - онда је бреме или магла. А пред лицем Христовим неће нас Господ питати да ли смо се "исправно" поздравили (јер Христос није КПЈ) него да ли смо са љубављу и радошћу поздравили и одпоздравили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Добро јутро, добар дан и добро вече, а ако те неко први поздрави, отпоздравиш у складу са његовим поздравом. АлександраВ and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Kod nas se "pozdrav Pán Bůh" pozdravlja kad neko kiše takodjer. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Зависи ко ти иде у сусрет и како те поздравља. Ови новокомповани инсистирају на "Помаже Бог"! Могу да кажем и "Ћао" ако ће бити узвраћено. Караконџула, Лидија Миленковић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 odlican tekst.... primetila sam da se ljudi koji ulaze u veru mnogo vise bave sitnim i nebitnim stvarima nego samom sustinom...dobro, to je i za ocekivati...ali je zato potrebno sto vise dobrih duhovnika sa dobrim tekstovima i propovedima da izvedu ljude na pravi put...nevolja je sto znacajan broj vernika tu formu nastavlja da primenjuje i nakon te prve neofitske faze...i sto im se ceo zivot oslanja samo na formu...veoma trapavo i vestacki zvuci kada radimo nesto jer tako treba...budi svoj...Gospod nam nije propisao pravila cija su ispunjenja uslov spasenja...svako od nas ima svoj put...sve sto radimo, radimo srcem... АлександраВ, Vesna Milovic, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Први поздрав Хришћанства јесте био онај грчки, "хере, херете" (радуј се! радујте се!) Ovo je super . Nije u skladu sa našim prostorom i vremenom, ali je super . Рапсоди and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna Milovic Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Među vernicima u crkvi ima stvarno svakakvih ljudi. Tužno je i sramno što su stariji ljudi tako nekulturni. Od koga onda deca da se nauče? ... ''ne pada iver dalje od klade.'' Najčešće najviše smetaju starije žene koje ne zatvaraju usta tokom Liturgije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Meni više smetaju starije žene koje su veći teolozi od svih vladika zajedno . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Дража ми је сцена из филма, али због недостатка исте... мора и ово да прође. Мислим, цитат је битан. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука