Juanito Написано Октобар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 3 minutes ago, Лазар Нешић рече Ово су баш велике заблуде и стереотипи. Можда да си говорио о личном "укусу", онда би било ОК. Али "најквалитетније"? Према ком критеријуму? Хм, нека од најквалитетнијих теолошких дела и дела из области нпр. црквене музике су створили протестанти. Лутер, Калвин, Шлајермахер, Карл Барт и Јирген Молтман су ти у рангу највећих православних светих отаца и теолога у теологији. А шта тек рећи за Ј. С. Баха? Мрачно и празно? Далеко било Добро, избаци квалитетније. Нисам компентентан да то проценим. Мрачно и празно задржавам. Они мрзе живот, мрзе радост. Уништавали су кипове и иконе по католичким храмовима које су заузимали, све фарбали у тамно, мрзе исказивање емоција... За остале споменуте не знам, али баш тог Калвина кад спомену, па тај мрачњак и фанатик би тебе првог спалио на ломачи. Знаш да калвинисти имају пословицу која отприлике каже: "Глава која штрчи изнад тарабе, биће одсечена"? Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 Бах није празан, али јесте мрачан. Упаднем у тешку депресију кад га слушам. Моцарт рулз! Natasa., Pontifex Emeritus, АлександраВ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 14 minutes ago, Лазар Нешић рече Лутер, Калвин, Шлајермахер, Карл Барт и Јирген Молтман су ти у рангу највећих православних светих отаца и теолога у теологији. Koji od ovih je bese spalio na lomaci coveka zbog 'teoloskih nesuglasica'? Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 Dajdzhest: Za sada smo utvrdili da Gvatemalke nemaju pojma da procenjuju emocije na slikama. RYLAH, Кратос and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 Pa sad ne znam nisu bas sve pravoslavne ikone sa tuznim licima. Zavisi sta je ta tvoja kolegica vidjela. Postoje razni pravci. Zapravo ne postoji pravoslavna ikona u smislu kanona, vec samo opsteprihvacnea praksa ikonopisanja koja se kod pravoslavnih najcesce referise na vizantijsku tradiciju. Na vizantijskim ikonama likovi su manje vise spokojni, niti tuzni niti radosni, niti zamisljeni, vec prosto spokojni sto bi bio neki odraz sjedinjenjenja s Hristom. U Rusiji je dosta zastupljen barkoni uticaj, a koji je utemeljen na katolickoj ikonopisackoj tradicji. Kod katolika je zapravo izrazen jako taj tuzan sentiment, jer oni dosta oplakuju Hristovod stradanje i pretjerano ga naglasavaju kroz slike, ikone i kipove. Mozda je nesto od toga vidjea u Rusiji pa joj je to bilo upecatljivo. Pontifex Emeritus, Џуманџи, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 17 minutes ago, Justin Waters рече Na vizantijskim ikonama likovi su manje vise spokojni, niti tuzni niti radosni, niti zamisljeni, vec prosto spokojni sto bi bio neki odraz sjedinjenjenja s Hristom. А и одраз вечног "сада". Расположење (какво год) ипак припада времену. Шта знам... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 2 hours ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече Уништавали су кипове и иконе по католичким храмовима које су заузимали, све фарбали у тамно, мрзе исказивање емоција... За остале споменуте не знам, али баш тог Калвина кад спомену, па тај мрачњак и фанатик би тебе првог спалио на ломачи. Знаш да калвинисти имају пословицу која отприлике каже: "Глава која штрчи изнад тарабе, биће одсечена"? Хахаа, можда си и у праву да би ме спалио Ипак, ево: историја васељенских сабора од Болотова, не могу да се сетим који том тачно, али посебно о историји и догађајима око и после 7. васељенског сабора, нема много, прочита се за једно поподне. Читај шта су православни радили једни другима у то време. Протестанти су били мачији кашаљ за Византинце. На жалост. Мада, признајем, ни ја никада не бих био протестант. Био бих пре римокатолик, па муслиман, итд. 2 hours ago, Господин Дареалис рече Koji od ovih je bese spalio na lomaci coveka zbog 'teoloskih nesuglasica'? Који оно православни светац беше у Египту, во времја оно, што напујда руљу монаха да растргну Ипатију на улици? Која оно православна светитељка у Византији, во времја грађанског рата у Солуну, нареди покољ на хиподрому? Који оно беше православни светац у Србији, во времја богомила, који их спаљиваше на ломачи? Кажем ја да протестанти имају много заједничког са православнима На страну ова тема. Слажем се Гватемалком да су наше иконе тужне. Ово је речено из перспективе мог личног укуса. Зато не волим претерано иконе. Иначе, теолошки гледано, @obi-wan је одлично објаснио. Danijela and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 37 minutes ago, Лазар Нешић рече На страну ова тема. Слажем се Гватемалком да су наше иконе тужне. Ово је речено из перспективе мог личног укуса. Зато не волим претерано иконе. Иначе, теолошки гледано, @obi-wan је одлично објаснио. Код тебе је слична разлика између теорије и праксе као код чика Маркса Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 31, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 1 hour ago, Лазар Нешић рече Хахаа, можда си и у праву да би ме спалио Ипак, ево: историја васељенских сабора од Болотова, не могу да се сетим који том тачно, али посебно о историји и догађајима око и после 7. васељенског сабора, нема много, прочита се за једно поподне. Читај шта су православни радили једни другима у то време. Протестанти су били мачији кашаљ за Византинце. На жалост. Ајде да покушам да појасним мало. Институције и људи из институција су увек чинили зло јер имају власт, а власт привлачи гадне људе и неретко квари оне добре. Међутим, ни православна ни католичка црква нису баш током историје успеле да претерано обликују менталитет обичног народа. Чак је можда и сам народ обликовао цркву више него црква народ. Протестанти су успели да за јако кратко време потпуно обликују оне народе у којима су се примили, до последњег детаља менталитета, културе и свакодневног живота. То је толико јако да је протестантски утицај остао најдоминантнији фактор код народа који се у већини изјашњавају као атеисти. Кад поп нешто лупа, одговор народа је, отприлике, "ти ћеш да ми кажеш". Код протестаната сви постају исти и сви постају роботи. Мене та роботизованост јако иритира, а на моменте и плаши. И, као што рекох, да су их барем обликовали да буду шарени и разиграни, него мрачни, преозбиљни и уштогљени. Лазар Нешић, Pontifex Emeritus, Kaludjerovic Sreten and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 18 minutes ago, Јанко рече Код тебе је слична разлика између теорије и праксе као код чика Маркса Ма не, него ја то због Гватемалке, да јој држим страну 2 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече Ајде да покушам да појасним мало. Институције и људи из институција су увек чинили зло јер имају власт, а власт привлачи гадне људе и неретко квари оне добре. Међутим, ни православна ни католичка црква нису баш током историје успеле да претерано обликују менталитет обичног народа. Чак је можда и сам народ обликовао цркву више него црква народ. Протестанти су успели да за јако кратко време потпуно обликују оне народе у којима су се примили, до последњег детаља менталитета, културе и свакодневног живота. То је толико јако да је протестантски утицај остала најдоминантнији фактор код народа који се у већини изјашњавају као атеисти. Кад поп нешто лупа, одговор народа је, отприлике, "ти ћеш да ми кажеш". Код протестаната сви постају исти и сви постају роботи. Мене та роботизованост јако иритира, а на моменте и плаши. И, као што рекох, да су их барем обликовали да буду шарени и разиграни, него мрачни, преозбиљни и уштогљени. У праву си. Наравно, ти боље познајеш људе и земље тамо. Ја сам чисто теолошки писао, имају они врло квалитетне теологије у својој традицији. Кажем, ни ја никада не бих био протестант. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 On 30. 10. 2016 at 23:01, Justin Waters рече Pa sad ne znam nisu bas sve pravoslavne ikone sa tuznim licima. Zavisi sta je ta tvoja kolegica vidjela. Postoje razni pravci. Zapravo ne postoji pravoslavna ikona u smislu kanona, vec samo opsteprihvacnea praksa ikonopisanja koja se kod pravoslavnih najcesce referise na vizantijsku tradiciju. Na vizantijskim ikonama likovi su manje vise spokojni, niti tuzni niti radosni, niti zamisljeni, vec prosto spokojni sto bi bio neki odraz sjedinjenjenja s Hristom. U Rusiji je dosta zastupljen barkoni uticaj, a koji je utemeljen na katolickoj ikonopisackoj tradicji. Kod katolika je zapravo izrazen jako taj tuzan sentiment, jer oni dosta oplakuju Hristovod stradanje i pretjerano ga naglasavaju kroz slike, ikone i kipove. Mozda je nesto od toga vidjea u Rusiji pa joj je to bilo upecatljivo. Nisu ni sve katoličke slike tužne, kad bolje pogledate većina ih ima taj spokojeni i miran, smireni izraz lica nego nekakav tužan. Tužne su samo te vezane uz kult Hristovih i Bogorodičinih muka (Via Crucis, Madonna Adolorata, uz kult mučenika i sl.) Ja sam stekao dojam da se radi o kulturnim razlikama uslovljenim nekim razlikama u temperamentu. Na zapadu uopšteno govoreći slikarstvo i vizualno izražavanje nije toliko ni bitno za spiritualno izražavanje i nema isti taj značaj kao na istoku te se u sakralne svrhe bolje snalaze izražavajući muzikom to što žele nego slikarstvom. Serbian Icons of Bosnia and Herzegovina (16th - 19th century) Радуйся Невісто Неневісная (Agni Parthene) Carpathian wooden icons Mater Dei - Teothokos Sagrada Familia Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 10 hours ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече Чак је можда и сам народ обликовао цркву више него црква народ To je normalno jer narod je Crkva.Bilo bi šizofreno da Crkva bude drugačija od naroda koji je i čini. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Kako neće biti tužni kad vide Gašića i Djukanovica pored sebe Кратос and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 11 hours ago, Лазар Нешић рече Ја сам чисто теолошки писао, имају они врло квалитетне теологије у својој традицији. Da li je ovo primer te teologije? https://en.wikipedia.org/wiki/Unconditional_election (Ovo su usput, na pauzi izmedju egzekucija i progona velikog broja ljudi... ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 23 minutes ago, Господин Дареалис рече Da li je ovo primer te teologije? https://en.wikipedia.org/wiki/Unconditional_election (Ovo su usput, na pauzi izmedju egzekucija i progona velikog broja ljudi... ) Википедиа је сасвим неозбиљан извор за теолошке теме и расправе. Нађи ми места из Калвинових дела са цитатима, па ћемо расправљати. Карл Барт је у својој "Догматици" објаснио ово Калвиново место и нема везе са овим објашњењем са Википедије. То је као када у гомили површних књига о психоанализи прочиташ да је Фројд говорио о "подсвесном" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука