Jump to content

Ђавола ни у шали не треба призивати - поводом "Ноћи вештица"

Препоручена порука

Управо сада, Arsenija рече

Misliš da ih jedu ?

Mislim da ih žrtvuju razni satanski kultovi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Arsenija рече

Stvarno to misliš ?

Misliš da toga nema?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Код нас има једно село чији су становници католици и сад иде њима тај дан свих Светих кад они пале свијеће на гробљу и то. У том селу, обичај је са се уочи свих Светих, а то је управо 31.10. или ноћ вјештица, становници села окупе у центру села, пију кувано вино, пјевају, играју и на крају "запале вјештицу" која је направљена од сламе и обучена у старе крпе. Питала ја да ми објасне шта значи тај обичај и они рекоше да то потиче од давнина и да вјештица симболизује све лоше (а некада давно, лоше је значило болест) и они тим чином отјерују лоше из села. 

По мени, тај обичај и та њихова традиција ми је сасвим ок. Нико не иде у екстремност па да се облачи у којекакве наказе и утјерује страх у кости, посебно не дјеца. То је један пагански обичај (као и већина обичаја што јесте) који је сасвим прихватљив у хришћанству. 

Ово што раде на западу (мислим на Америку), баш и није традиција. Можда је у почетку и било традиција и обичај који се са временом изобличио па сад има људи који се стварно "фурају" на вјештице, вампире и остало. Мислим, то и није баш ок. И мени је то прилично сабласно. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, aliluja рече

Hm.. Ja ga ne prizivam.. Ali sve moje komšije ih zovu na sav glas.... Ja sam onako u sredini... Šta ću sad?.. ako neki od njihovih đavola svrati i do mene? :0222_shocked:

Spremi jednu drvenu krstaču pravoslavnu pa udri demonizovane po čelu.:smeh1:

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, АлександраВ рече

Болест.

Да ли је нормално да се човек маскира у леш... Да се маскира у неког суперхероја из неке бајке па је опет неозбиљно за одраслог човека. У једнорога, коња, бивола или говедо, па свакако је глупо. Али у леш...

Све је то само да се привуче пажња, што већи шок.

А и шире говорећи о самој тој појави, страх од смрти се не отклања на такав начин. Него нек дођу код Христа, и неће ,,туговати као они који немају наде".

Подели на овим сајтовима

Иначе, придавање значаја оваквој теми може само да нам беспотребно запрља мисли и осећања пред празник.

Подели на овим сајтовима

Dočim su maske koje se kod nas nose pri Belim Pokladama oličenje slatkoće...

children-wearing-masks-walk-in-a-street-

ncwktkqTURBXy8xNWQzY2YyZTM3ODZhNjk3ZjE5O

child-wearing-a-mask-jumps-over-a-fire-d

child-wearing-a-mask-walks-in-a-street-d

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...