Jump to content

Надбискуп Хочевар: Очекујемо долазак папе у Србију; КЦ се није мјешала у канонизацију Николаја Велимировића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Zayron рече

Što mi ne reče odmah na početku da kanonizacijsku kauzu smatraš političkom kauzom nešto u smislu onog značenja "politički sudski proces" pa analogno tome i "politička kanonizacijska kauza ili politička kanonizacija ili politička beatifikacija. Da si odmah rekao da na to misliš ja bih ti isto odmah rekao da u Katoličkoj Crkvi ništa takvog ne postoji, možda postoji negdje drugdje ali kod nas je tako nešto apsolutno isključeno i nemoguće.

Kao sto vam je nemoguce da papa bude zensko ? Jel tako nemoguce ?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 927
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

3 minutes ago, Zayron рече

Što mi ne reče odmah na početku da kanonizacijsku kauzu smatraš političkom kauzom nešto u smislu onog značenja "politički sudski proces" pa analogno tome i "politička kanonizacijska kauza" ili "politička kanonizacija" ili "politička beatifikacija". Da si odmah rekao da na to misliš ja bih ti isto odmah rekao da u Katoličkoj Crkvi ništa takvog ne postoji, možda postoji negdje drugdje ali kod nas je tako nešto apsolutno isključeno i nemoguće. Kod nas nikakvi "politički kanoonizacijski proces" jednostavno ne postoje.

Idi u miru. Odmori se, vidno si umoran I ocajan. Ne prija ti ovaj dijalog. Posle ovoga, ako predje u monolog sa tvoje strane--treba ici u banju, setnje I molitveno tihovanje.

Meni se zaista svidja Bokishin post (citat) na drugoj temi:

Грешка се не исправља грешком

Преподобни Јосиф

Ако видиш недостатак ближњег, који би ти хтео да исправиш, ако он нарушава твој душевни покој и раздражује те, онда ћеш и ти погрешити и самим тим нећеш грешку исправити грешком – јер се она исправља кротошћу. Јер је и апостол рекао „Исправљајте један другог духом кротости“.

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2016-11-10/26.html

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, "Tamo daleko" рече

Idi u miru. Odmori se, vidno si umoran I ocajan. Ne prija ti ovaj dijalog. Posle ovoga, ako predje u monolog sa tvoje strane--treba ici u banju, setnje I molitveno tihovanje.

Meni se zaista svidja Bokishin post (citat) na drugoj temi:

Грешка се не исправља грешком

Преподобни Јосиф

Ако видиш недостатак ближњег, који би ти хтео да исправиш, ако он нарушава твој душевни покој и раздражује те, онда ћеш и ти погрешити и самим тим нећеш грешку исправити грешком – јер се она исправља кротошћу. Јер је и апостол рекао „Исправљајте један другог духом кротости“.

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2016-11-10/26.html

Ja s kanonizacijom kardinala Stepinca nemam nikakv problem niti me šta na njoj uzrujava, čini nervoznim ni smeta. Pa tako nije ničeg zbog čega bi se smirivati trebao. S njom imate problem valjda vi a ne ja?

Подели на овим сајтовима

Ево приопћење г. Микленића, који није хтео да пусти мој одговор у "Гласу концила" на Ивезићеве перверзна негације око Јасеновачких злочина, а које сам Харис признаје, само што вели да Степинац није знао за њих. Ми смо ипак демократичнији од Гласа концила (сам назив је противприродни блуд, јер раде све да онемогуће глас 2Ват) па зато наше пућанство може да чује и другу страну: http://zg-nadbiskupija.hr/mobile.aspx?parent=dokumenti%2Faktualnosti&url=spc-falsificira-rijeci-nadbiskupa-stepinca

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, Zoran Đurović рече

Ево приопћење г. Микленића, који није хтео да пусти мој одговор у "Гласу концила" на Ивезићеве перверзна негације око Јасеновачких злочина, а које сам Харис признаје, само што вели да Степинац није знао за њих. Ми смо ипак демократичнији од Гласа концила (сам назив је противприродни блуд, јер раде све да онемогуће глас 2Ват) па зато наше пућанство може да чује и другу страну: http://zg-nadbiskupija.hr/mobile.aspx?parent=dokumenti%2Faktualnosti&url=spc-falsificira-rijeci-nadbiskupa-stepinca

Монсињор Микленић, добитник новинарског признања "Млитава чуна", наводи у тексту:

Točan citat iz Stepinčeva Dnevnika od 28. ožujka 1941. glasi ovako: »Sve u svemu Hrvati i Srbi dva su svijeta, sjeverni i južni pol koji se nikad neće približiti osim čudom Božjim.«

Дакле монсињор, стручњак за контекстуализацију, наводи запис настао непосредно послије пуча и протеста Срба против пакта са Хитлером, када је владика Николај кроз уста патријарха Гаврила позвао: Унизимо се пред Богом и узвисимо се пред људима.

Тако монсињор, а не преосвећени Иринеј, директно ставља Степинца у контекст хитлеризма.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, александар живаљев рече

Дакле монсињор, стручњак за контекстуализацију, наводи запис настао непосредно послије пуча и протеста Срба против пакта са Хитлером, када је владика Николај кроз уста патријарха Гаврила позвао: Унизимо се пред Богом и узвисимо се пред људима.

Колико се сећам, тада Хитлер није бомбардовао Загреб, а дочекан је са заставицама и цвећем... Кад смо већ код контестуализације...

Подели на овим сајтовима

+!

4 hours ago, Zoran Đurović рече

Колико се сећам, тада Хитлер није бомбардовао Загреб, а дочекан је са заставицама и цвећем... Кад смо већ код контестуализације...

Njemačka vojska je ušla u Zagreb i dočekana s cvijećem. Ne vjerujem, da je zbog nebombardiranja Zagreba.
- Što Vi mislite zašto su tako dočekani?
- Zbog bombardiranja Beograda?

Možda se izjasnim na slijedećem popisu stanovništva kao Srbin ili Istrijan ili Srijemac.

4 hours ago, Zoran Đurović рече

Ko ima link za Stepinceve Dnevnike? Ako nisu publikovani, neka nam neko kaze zasto? Nikolajeva dela su publikovana. 

Ne znam, je li Nikolaj pisao dnevnik i je li tiskan.
No, što se tiče dnevnika bl. Alojzija Stepinca, evo nekih informacija:

"Sadržaj je digitalizovan, osim posljednjeg preuzetog prepisa dnevnika, i može se koristiti u čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.
Uslovi korišćenja su propisani članom 21. st. 1. Zakona o arhivskoj građi i arhivima, navodi se u odgovoru Hrvatskog državnog arhiva Srni, koji je potpisao v.d. direktora arhiva Mario Stipančević." 

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=217414
Članak se nalazi na ovom linku:
http://www.zakon.hr/z/373/Zakon-o-arhivskom-gradivu-i-arhivima

No, čak i da nema ništa 'škakljivo' u dotičnom dnevniku, bl. Alojzije Stepinac nije ne samo svetac nego ni moralna osoba,
jer to već ionako ljudi dobro znaju.
Za donji link mogu samo napisati, da bi doista bilo čudo, kad bi Srbi i Hrvati bili složni,
jer nema stvarno nikakve šanse, da se Hrvati promijene.

https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/mjesovito-povjerenstvo-o-stepincu-srbi-falsificiraju-izjave-kardinala-stepinca/

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

31 minutes ago, utopija рече

- Što Vi mislite zašto su tako dočekani?
- Zbog bombardiranja Beograda?

Само од православних талибана очекујем овакво читање. 

33 minutes ago, utopija рече

Sadržaj je digitalizovan, osim posljednjeg preuzetog prepisa dnevnika, i može se koristiti u čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.

Превише лимитирано. То је материјал који нам свима мора бити доступан. Како да гласаш за светост некога а да немаш увид у материјал?

35 minutes ago, utopija рече

jer nema stvarno nikakve šanse, da se Hrvati promijene.

Амен.

Подели на овим сајтовима

Такође, ми немамо никаквог увида у документацију на основу које је блажени кардинал Степинац проглашен за таквог. Прочитах да она нама неће бити ни дата на увид. Неће бити могуће ни довести је у питање. Онда ми се чини бесмисленим да имамо неку "мешовиту" комисију која треба да уради шта? Наравно да је смешно да друга црква, у овом случају СПЦ може да стави вето, јер нисмо као савет безбедности УН, али ако се прави дијалог, а овај проблем је, барем што се тиче Срба и Хрвата, али не и целокупног екуменског дијалога, јако битан, онда треба више "прозирности". Да ли се очекује од СПЦ да потпише капитулацију, или да она, одбијајући канонизацију бл. Степинца буде проглашена за пропаст екуменског дијалога? Због чега Католичка црква у Хрвата не може да буде задовољна са статусом Алојзија као блаженика, него би хтела да га наметне целом католичком свету? Он у сваком случају није особа која окупља, него неко ко разједињава, без обзира на његов статус пред Богом. То ми сличи на покушај некога ко би Марка Ефеског хтео да прогласи за универзалног свеца. Нема везе са мозгом. католички свет, који је испред нашег, може да прихвати Григорија Паламу, као и Серафима Саровског, али да им сервирамо Ефеског, било би превише. Када они прихвате Ефеског, ми у календар да убацимо Лојолу.

Према томе, у овом рату галаксија, треба памети. Да се миримо по ономе што можемо. Да не туримо католицима за папу Јустина Поповића, који ни код нас није могао да буде владика, али ни они нама Степинца за патријарха СПЦ. Делује смешна ова моја прича... Но, верујем, кад се мало духови смире, моћи ћемо да размишљамо зрелије и да се ипак загрлимо.        

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Такође, ми немамо никаквог увида у документацију на основу које је блажени кардинал Степинац проглашен за таквог. Прочитах да она нама неће бити ни дата на увид. Неће бити могуће ни довести је у питање. Онда ми се чини бесмисленим да имамо неку "мешовиту" комисију која треба да уради шта? Наравно да је смешно да друга црква, у овом случају СПЦ може да стави вето, јер нисмо као савет безбедности УН, али ако се прави дијалог, а овај проблем је, барем што се тиче Срба и Хрвата, али не и целокупног екуменског дијалога, јако битан, онда треба више "прозирности". Да ли се очекује од СПЦ да потпише капитулацију, или да она, одбијајући канонизацију бл. Степинца буде проглашена за пропаст екуменског дијалога? Због чега Католичка црква у Хрвата не може да буде задовољна са статусом Алојзија као блаженика, него би хтела да га наметне целом католичком свету? Он у сваком случају није особа која окупља, него неко ко разједињава, без обзира на његов статус пред Богом. То ми сличи на покушај некога ко би Марка Ефеског хтео да прогласи за универзалног свеца. Нема везе са мозгом. католички свет, који је испред нашег, може да прихвати Григорија Паламу, као и Серафима Саровског, али да им сервирамо Ефеског, било би превише. Када они прихвате Ефеског, ми у календар да убацимо Лојолу.

Према томе, у овом рату галаксија, треба памети. Да се миримо по ономе што можемо. Да не туримо католицима за папу Јустина Поповића, који ни код нас није могао да буде владика, али ни они нама Степинца за патријарха СПЦ. Делује смешна ова моја прича... Но, верујем, кад се мало духови смире, моћи ћемо да размишљамо зрелије и да се ипак загрлимо.        

Zato što su pitanja ekumenizma i dijaloga stvar budućnosti a prošlost više ne promjenimo a Stepinčevom kanonizacijom i kanonizacijom se svih ostalih biskupa i sveštenika stradalih za vrijeme komunizma se rješavaju ta već prošla doba a Katolička Crkva je jednako dužna biti okrenuta i prošlosti te ukončit tim kanonizacijama tu epohu a istovremeno i budućnosti. Ne može se odreći jednog u korist drugog već mora nastavit u konrtinuitetu i te dvije epohe premostit i spojit, povezat. Inače me ova situacija mnogo podsjeća na onu oko Jana Husa u Češkoj gdje se sad SPC stilizovala u ulogu tužioca i inkvizitora na Saboru u Konstanci a Hrvati onu drugu Husovih pristalica nepravedno osudjenog i umučenog Jana Husa kome je učinjena velika nepravda. To je sad rezultat te vaše SPC intervencije. Vrlo nesretan, diskutabilan  i ne baš sasvim do kraja promišljen potez SPC.

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Zoran Đurović рече

Делује смешна ова моја прича... Но, верујем, кад се мало духови смире, моћи ћемо да размишљамо зрелије и да се ипак загрлимо.        

Ништа више православни Срби не траже него да кардинал Бозанић у име цијеле Цркве у Хрвата понови ријечи бањалучког бискупа Алфреда  Пихлера који је у Божићној посланици 1963. упутио знаменито тражење опроштаја:“Управо у овој земљи су у прошлом рату многа наша браћа православне вјере погинули зато што су православци. Они који су их убијали имали су у џепу католички крсни лист. Звали су се католици. И ти кршћани убијали су друге људе, такође кршћане, зато што нису Хрвати и католици. Ми болно признајемо страшну заблуду тих залуталих људи и молимо нашу браћу православне вјере да нам опросте, као што је Крист свима опростио.“

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Zayron рече

Inače me ova situacija mnogo podsjeća na onu oko Jana Husa u Češkoj gdje se sad SPC stilizovala u ulogu tužioca i inkvizitora na Saboru u Konstanci a Hrvati onu drugu Husovihh pristalica nepravedno osudjenog i umučenog Jana Husa kome je učinjena velika nepravda.

:D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...