Jump to content

Надбискуп Хочевар: Очекујемо долазак папе у Србију; КЦ се није мјешала у канонизацију Николаја Велимировића

Оцени ову тему

Препоручена порука

28 minutes ago, Pisum рече

A vi mi nemojte spočitavati ono što nikada nisam rekao i od čega sam se, bar na ovoj objavi, ogradio bar četiri puta, koliko se sećam.

Nisam mislio direktno na vas, već na hrvatsku interpretaciju. Ako nisam dobr formulisao, izvinite.

28 minutes ago, Pisum рече

Lično ću se prenemagati dok sam živ, samo da akomogu, sprečim bilo kakvo besmisleno ubijanje, jer istini za volju, ni jedno ubijanje nije iz patriotskih ili verskih razloga, već je uobičajeno iz političkih i ekonomskih.

Slažem se da se ratovi vode zbog pre svega ekonomije. Ali ja stV arno ne vidim kako to Zaironova interpretacija istorije može da spreči neki rat. Ovde je samo uspeo da iznervira BAŠ SVE i da ujedini sve Ekumeniste i antiekumeniste. Uspeo je da iznervira čak i VSB. Komentare u kojima ga ispravljam, lajkovao je ČAK I ZORAN ĐUROVIĆ. Zaironovo prenemaganje bi u nekoj hipotetičnoj situaciji samo potpalilo rat. Na svu sreću, danas je to nemoguće.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 927
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

4 minutes ago, Pisum рече

Ko vas lično šta pita i ko je vama dao ovlašćenja da zastupate vasceli srpski rod

A gde ga ja zastupam, citirajte.

5 minutes ago, Pisum рече

kada koristite te reči da ste vi Bogom dani da zastupate vasceli srpski rod

Citat!Molim!

6 minutes ago, Pisum рече

ja vam odmah kažem, mene ne možete zastupati i nikada vam neću dati takvo pravo

Nemam ja pametnija posla nego vas da zastupam...

Takve bombastične izjave ostavite neukima i vašim sledbenicima. 

Kakve? Citat, molim!

7 minutes ago, Pisum рече

Odakle vama te činjenice?

Pogledajte odluke Carigradkog sabora po pitanju eklesijarnosti rimokatolika. Pogledajte da čak i najvatreniji ekumenisti nisu uspeli da namaknu status Eklesije za RKC. 

9 minutes ago, Pisum рече

Pravili ste neku statistiku na državnom i medjudržanom nivou?

Pogledajte sajtove zvanične i poluzvanične Bugarske, Ruske i drugih Crkava. A zatim siđite malo u narod i pitajte ga šta misli o rimskom papi. Mislim na naš narod.

11 minutes ago, Pisum рече

Pa sve ovo što ste do sada izjavili jeste šovinistički monolog.

Slušajte, Dragane. Reći nekom da vodi šovinistički monolog je vrlo ozbiljna optužba koja zahteva dokaze koji su direktno proporcionalni samoj optužbi. Dajte citat ili se izvinite.

Подели на овим сајтовима

9 hours ago, Pisum рече

Lično ću se prenemagati dok sam živ, samo da akomogu, sprečim bilo kakvo besmisleno ubijanje, jer istini za volju, ni jedno ubijanje nije iz patriotskih ili verskih razloga, već je uobičajeno iz političkih i ekonomskih. Tj. Ko će da posle rata i ubijanja, marne što više na štetu svih, ko će da vlada nad satrtim narodom, dok mu serviraju kojekave patriotsko verske pričice ponovo i ponovo.

A samo budaletine i kreteni to ne vide i ne dolzi im do mozga.
Svakako, da razgovor prestaje ako se neko usudi da ratuje, jer za rat je potreban JEDAN, a za razgovor DVOJE.

Ja kad sam vidio kuda ona situacija u Bosni vodi rekao sajonara i otišao na dugi godišnji odmor koji traje sve do danas. A zašto. Zato što nisam htio da se nadjem u poziciji da mi bilo ko naredjuje da na bilo koga pucam iz bilo kakvih razloga i da mi odredjuje ko je moj prijatelj a ko mi je neprijatelj. I mislim si da mi je to najpametnija odluka koju sam mogao u svom životu ikada napravit i nikada se nisam radi nje pokajao što sam to tako odlučio. Kad nešto ne možeš promjenit, skloni se. A ponovo bih to uradio tako svaki put u toj istoj situaciji. Tada sam bio mlad. Ali ovdje bi se borio protiv bilo kojeg agresora, u Bosni ne bi nikada. Tamo se ratovanjem ništa ne postigne, ovdje se zna šta je čije, tamo se ne zna ništa. Danas je to ovako a sutra može bit već sasvim drugačije a borio si se uzalud. A da ne spominjem kako nisam imao ni najmanje interesa da me neko uvuče u ratne zločine i naredi mi nešto takvo i sl. i još mi zaprijeti ili uradi šta ti se kaže ili ćeš sa njima pod nož. Prenemaganje je negdje od koristi. Barem mogu reći: Moja savjest je čista. Svejedno imam korijene i ovdje i tamo pa si mogu izabrati gdje ću živjeti u miru i bez ratovanja..

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Pisum рече

Od kada je to Srbija u Aziji, ako smem da pitam?

Pa od onda od kada je cela Evropa u smislu ČISTO FIZIČKE GEOGRAFIJE obično poluostrvo Azije. Imam kući veliki geografski atlas negde iz sedamdesetih godina koji Evropu i Aziju tretira kao jednu kontinentalnu celinu. Evropa je samo u kulturološkom smislu (delimično) zasebna. U fizičkom smislu je samo bubuljica na licu Azije.

17 minutes ago, Pisum рече

Što se tiče EU, apsolutno sam protiv toga, jer svaka unija uništava etnos, a to je i cilj svake unije ma kako se ona zvala.

Slažem se. Ali nije u pitanju etnos. Bitno je da se čovek izbori za Carstvo Nebesko i AKO JE MOGUĆE I NE PO CENU PRVOG živi normalno u u ovom životu. Sve drugo pa i etnos je nebitno. Ali pored evropskog liberalfašizma i verskog sinkretizma, normalan život je isključen. Ono prvo i bitnije, hvala Bogu nije.

21 minutes ago, Pisum рече

Ajde sad se lepo prisaberite malo i manite boljševizam. Taj nam je došao glave.
Predjite malo u menjševike, oni su bili za Cara i Rusiju. 

Nije nama boljševizam došao glave, već jugoslovenski nacionalizam u Prvom, evronacizam u Drugom svetskom ratu, te liberalfašizam u ratovima devedesteih. I naravno, da ne zaboravim na neoliberalni kapitalizam.

Inače, desni socijalizam ili nacboljševizam ima vrlo malo veze sa boljševizmom Lenjina, ako ima uopšte. Ama ič. A menjševici i eseri su po meni možda i najviše krivi za zlu sudbinu cara i Rusije.

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, Zayron рече

Ja kad sam vidio kuda ona situacija u Bosni vodi rekao sajonara i otišao na dugi godišnji odmor koji traje sve do danas. A zašto. Zato što nisam htio da se nadjem u poziciji da mi bilo ko naredjuje da na bilo koga pucam iz bilo kakvih razloga i da mi odredjuje ko je moj prijatelj a ko mi je neprijatelj. I mislim si da mi je to najpametnija odluka koju sam mogao u svom životu ikada napravit i nikada se nisam radi nje pokajao što sam to tako odlučio. Kad nešto ne možeš promjenit, skloni se. A ponovo bi to uradio tako svaki put u toj istoj situaciji. Tada sam bio mlad. Ali ovdje bi se borio protiv bilo kojeg agresora, u Bosni ne bi nikada. Tamo se ratovanjem ništa ne postigne, ovdje se zna šta je čije, tamo se ne zna ništa. Danas je to ovako a sutra može bit već sasvim drugačije a borio si se uzalud. A da ne spominjem kako nisam imao ni najmanje interesa da me neko uvuče u ratne zločine i naredi mi nešto takvo i sl. i još mi zaprijeti ili uradi šta ti se kaže ili ćeš sa njima pod nož. Prenemaganje je negdje od koristi. Barem mogu reći: Moja savjest je čista. Svejedno imam korijene i ovdje i tamo pa si mogu izabrati gdje ću živjeti u miru i bez ratovanja..

Lepa, časna i pametna odluka sa tvoje strane. Upravo iz tih razloga možeš da zaključiš koliko ovo prenemaganje oko Stepinca može da ujedini u Srbiji čak i veoma velike neistomišljenike. Ne videh da se iko ovde od pravoslavaca složio sa tvojim tumačenjima oko Stepinca. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

Lepa, časna i pametna odluka sa tvoje strane. Upravo iz tih razloga možeš da zaključiš koliko ovo prenemaganje oko Stepinca može da ujedini u Srbiji čak i veoma velike neistomišljenike. Ne videh da se iko ovde od pravoslavaca složio sa tvojim tumačenjima oko Stepinca. 

Pravoslavce ja imam u rodbini i užoj i široj a nikad se nismo svadjali ni oko Stepinca ni oko vladike Nikolaja. Imam takodjer i muslimane u rodbini i katolike naravno. a ni s vama se ne svadjam niti želim svadjati. samo 80% vremena ovdje na forumu provodim s vama raspravljajući o pravom značenju termina: da vojni vikar nije vojna već crkvena funkcija, da "prekrštavanja" nikad nije ni moglo biti jer Katolička Crkva ni tada nije pravoslavce ponovo krstila  i krštenje pravoslavno je već tada priznavala. Da se moglo raditi maximalno o formalnim prelascima koji su bili upravo to što im ime i kaže: formalni i da su sami Srbi često insistirali na njima kako bi se obranili pred ustašama a većina Srba po gradovima u Bosni je zaista i ostavljena na miru poslije toga i dočekali se kraja rata živi i zdravi. Često se radilo i o fingovanim prelascima gdje se izdavala samo nekakva cedulja ili potvrda a bez nikakvih vjeronauka i obreda gdje bi se oni morali odreći bilo čega, prosto kao potvrda ili račun u trgovini. I poslije su svi oni, naprosta većina njih odmah po završetku rata nastavili živjeti kao da se ništa nije desilo, slavit slave i praznike po julijanskom kalendaru itd.. Znao sam lično takve ljude, čak sam ustvari bio komšija sa njima. Oni su bili Srbi iz Hercegovine porijeklom i kao bračni par isto tako formalno prestupili na katoličanstvo. Čim je rat završio i nestala NDH oni nastavili živjet kao normalni pravoslavci. Ta gospodja bila komšinica moje babe, te Čehinje i radila kod mog oca kao krojačica u njegovoj firmi a potom sam se ja uselio u babin stan poslije njene smrti i bili smo opet komšije itd. Znam dobro šta može napravit propaganda i inoktrinacija, prvi primjer je moja rodjena majka, antiteističko obrazovvanje u učiteljskoj školi itd. Pred njom nisi mogao spomenuti ni Boga ni Crkvu. Tamo su im nevjerovatnim načinom isprali mozak. Ali poslije ovog rata u exYU joj je to otvorilo oči i pokrstila se u crkvi gdje su bili kršteni svi naši pretci i rodjaci s te češke strane. I to zajedno sa kćerkom,  mojom sestrom koja takodjer nije bila krštena odmah kad je rodjena. Ustvari bila je jer je moja baka pokrstila sama tajno ali zato nisu znali. No svejedno sad je i ovako i onako.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, Pisum рече

Ovo nisam isisao iz prsta: " Niko vas ne pita šta VI želite za ceo srpski narod, jer vi niste co sprski narod, niti zante šta svaki srbin iz srpskog naroda želi. "
Dakle, u jednom komentaru ste izjavili da radite, borite se za ceo srpski narod.
Tu izjavu sam primetio i na nju sam reagovao. 
I ako sam u godinama, nisam senilan i imam veoma dobro pamćenje.
Na žalost, pretresao sam nekoliko stranica u nazad i ta vaša izjava ne postoji.
Zašto, ne znam, ali ovo je već drugi put da se ovako nešto ponavlja.
Nemam dokaza da bih vas optužio za brisanje sopstvenih komentara, ali to mi daje za pravo, da od sada pa u buduće pravim shotove svakog vašeg komantara na koji repliciram.
Moja je krivica zato što nisam citirao ceo vaš komentar, već sam samo aludirao na njega.
Iz tog razloga dužan sam vam izvinjenje. 

Ništa manje nisam od vas očekivao. Vi ste častan čovek. Izvinjenje se podrazumevano prihvata. Zapravo je samo od vas bilo retorički traženo. Što se mene tiče, ja vam ovde i sada kažem da ni jedan svoj komentar nisam obrisao, zapravo i ne znam kako se to ovde može učiniti. Rok za editovanje već postovanog komentara je kratak i jednom kada se komentar okači, dovoljno je da se iza njega pojave još dva ili tri komentara i on postaje neizmenljiv. Bar koliko ja znam. Inače, što se tiče mojioh postova ovdfe, stojim iza svakog svog posta, niti jedan ne izričem na pamet i pre nego što nešto napišem, razmislim veoma dobro. To što komentare kucam brzo u realnom vremenu znači samo da razmišljam veoma brzo. To bi bilo to. Nadam se da ćete još jedanput promisliti o vašim ocenama mojih postova i da ćete za svaku vašu ocenu imati i odgovarajući dokaz. Jer tako nešto ovakva vrsta diskusije zahteva. Ništa  drugo ovde nije obavezno sem toga (pridržavanje zakona i pravila foruma se podrazumevaju. To bi bilo to. Zahvaljujem vam na diskusiji a sad bih se malo odmorio.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Pisum рече

Ko vam je dao za pravo da jedan ceo narod proglašavate "nacističkim društvom"?

a GDE, CITIRAJTE?

I jedan jedini Hrvat da je protiv, a svi ostali za, to nije ceo narod.

Tačno, ali gde rekoh "svi Hrvati". Govorio sam o Tompsonu, njegovoj publici i "braniteljima" koji lome table. Dajte citat.

8 minutes ago, Pisum рече

Odakle vama pravo da takve, a i mnoge druge takve, nazivate nacističkim društvom, a onda u taj vaš šovinistički koncept da potrpate i vasceli srpski narod.

Nigde to nisam rekao. Nacističko društvo nisu takvi Hrvati. Citirajte. 

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Pisum рече

Odakle vama takva sloboda da mene lično (jer i ja spadam u srpski narod) trpate u šovinistički stav da su svi Hrvati nacisti

Gde sam rekao da su svi Hrvati nacisti? Citirajte!

11 minutes ago, Pisum рече

Ja znam bar deset Hrvata lično, koji jesu bili i sada jesu protiv svake vrste nacizma i ustaštva.

Ja ih znam mnogo više.

12 minutes ago, Pisum рече

Ko ste vi i ko je vama dao to ekskluzivno pravo da tako tumačite srpski narod?

Ko ste vi i ko vam je dao pravo da me ovde tumačite kao šovinistu?

14 minutes ago, Pisum рече

Mislite da ste Bogom dani da sve tumačite i da je svaka vaša ispravna i istinita, a da svi mi treba da vas sledimo bespogovorno u sumanutoj mržnji prema svemu i svakome.

Sram vas bilo zbog ovakvih kleveta. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Čuj, a gde sam ja celu naciju proglasio nacističkom? GDE? 

I da jesi nema tu greske , hrvati su svi od reda nacisti i mrze srbe svim sovijm srcem. Gde god odu prvo sta ljudima procaju je kako su ih zli Srbi mucili i ubijali . Na Tajvanu sam nekoliko puta imao priliku da ljudima koji su bili u kontaktu sa hrvatima objasnjavam neke istorijske cinjenice . Ovde , kad su onog njiohovg generala oslobodili u hagu pre neku godinu oni isli da slave , ej , oslobodjen ubica , ali posto je to ubica Srba onda je ok , razlog za slavlje . Imalo bi jos stvari da se kaze ali neka , ja se sa hrvatima ne druzim iskustvo me naucilo da su svi isti . Ali ajde sto ja to kazem , nego i neki ameri i hloandjani koje znam , istu sliku o hrvatima imaju jer su ih sretali ranije ...pa sad neka veruje ko u sta hoce ali cinjenice su cinjenice

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...