RYLAH Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost Legendarni američki muzičar Bob Dilan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, odlučila je Švedska akademija. IZVOR: ČETVRTAK, 13.10.2016. | 13:06 Foto: Gettyimages Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije". Rođen kao Robert Alen Cimerman u Dulutu u Minesoti, Dilan je otpočeo muzičku karijeru kao tinejdžer, kada je 1959. počeo da svira u lokalnim barovima. U narednoj deceniji je napisao neka od najznačajnijih dela, postao ikona roka i antiratnih pokreta, a na svom putu od folka do roka, između njih, iznad i nazad, predstavljao je jednog od najvažnijih hroničara svog vremena i prestao da bude samo muzičar i kantautor i izrastao je u velikog pesnika. Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. Tokom 50 godina karijere više od 30 albuma, a od devedesetih se bavi i slikarstvom i izdao je šest kolekcija svojih radova. Neka od njegovih dela su izložena u velikim galerijama širom sveta. Njegove najpoznatije pesme su: “The Times They're Achangin'”, “Blowing in The Wind”, “Like a Rolling Stone”... Sara Denius, stalni sekretar Švedske akademije opisala je Dilana kao “Nekoga ko već 54 godine iznova i iznova menja samog sebe”. Počnite sa “Blond on Blond”, rekla je Sara... “Neverovatnim primerom njegove brilijantne rime, sastavljanja refrena i izuzetnog načina razmišljanja”. Denius je rekla da izbor možda jeste iznenađujuć, ali ukoliko se osvrnemo 5000 godina unazad doći ćemo do vremena kada su otkriveni Homer i Safo. “Oni su pisali poetske tekstove koji su bili namenjeni javnim nastupima, a isti je slučaj i sa Bobom DIlanom. I dalje čitamo Homera i Safoa, i u tome uživamo”, izjavila je Sara Denius. Bob Dilan je 259. amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu, a prvi koji je nagrađen za književnost posle dve decenije. Inače, 2008. godine je dobio i posebno priznanje u okviru dodele Pulicerovih nagrada. http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2016&mm=10&dd=13&nav_id=1187484 3006, александар живаљев, Juanito and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Deja Vu, Милан Ракић, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 За сваку његову песму вреди наћи оригиналан текст и, ако знате енглески, добро простудирати. Може и да се преведе, али ће се изгубити много. Дилан је неко кога човек стварно мора да чита на његовом матерњем језику да би укапирао сву лепршавост, суптилност и генијалност његове поезије, као и специфичну атмосферу коју ствара. Juanito, АлександраВ, Милан Ракић and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 RYLAH, Караконџула, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Ležao sam na dini, gledao u nebo Kad deca su bila mala i igrala se na plaži Prišla si mi iza leđa, video sam te kako prolazišUvek si bila tako blizu i još na dohvat ruke. *** Sara, Sara Šta god da te je nateralo da predomisliš se ti Sara, Sara Tako te je lepo gledati, tako teško provaliti. *** Još ih vidim kako se igraju sa svojim kanticama u pesku Trče do vode sa svojim kofama da ih pune Još uvek vidim kako im školjke ispadaju iz ruku Dok nazad uz brdo jedno drugo prate. *** Sara, Sara Slatki nevini anđele, slatka ljubavi mog života Sara, Sara Blistavi dragulj, tajanstvena žena. *** Noću, spavajući u šumi kraj vatre Ispijajući beli rum u nekom portugalskom baru Dok su se oni igrali preskakanja i slušali o Snežani Ti bila si na pijaci u Savana-la-Maru. *** Sara, Sara Svega se jasno sećam, nikad ne bih mogao zaboraviti Sara, Sara To što sam te voleo je jedina stvar zbog koje nikad neću zažaliti. *** Još čujem zvuke onih metodističkih zvona Uzeo sam lek i tek što sam pregrmeo boravak u Čelzi hotelu tog dana Pišući za tebe “Tužnooka dama škotske nizije”. *** Sara, Sara Gde god pošli, nikad nismo razdvojeni Sara, Sara Predivna damo, mom srcu tako draga. Kako li sam te upoznao? Ne znam Neki glasnik me je poslao u tropsku oluju Ti si bila tamo zimi, mesečina na suncu I na Lili Pond Lejnu po lepom vremenu. *** Sara, Sara Škorpionska sfinga u platnenoj haljini Sara, Sara Moraš mi oprostiti što sam nedostojan. *** Ta plaža je sad napuštena, sem poneke alge I dela nekog starog broda što na obali leži Uvek bi se odazvala kad mi je tvoja pomoć trebala Daj mi mapu i ključ od svojih vrata. *** Sara, Sara Glamurozna nimfa sa lukom i strelom Sara, Sara Nikad me nemoj ostaviti, nikad nemoj otići. *** Preuzeto sa Lyricstranslation.com a evo i Dylana glavom, bradom i usnom harmonikom... АлександраВ, RYLAH, Караконџула and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Заиста мислим да су овом Нобеловом нарадом направили прави потез. Ако ншта друго, признали су вредност поезије у песмама које се праве за широке народне масе. Баш ми је некако лепо што је Дилан добио и ово, највеће признање које неко може да добије од овог света а да се не укаља на било који начин. Кад бих мислио ко код нас личи на ово што Дилан ради, сетим се само Штулића, Томе Здравковића, и донекле Балашевића, мада Балашевић има неки свој фазон. Говорим о квалитету текстова и о специфичној атмосфери која те целог увуче у песму, просто те обузме и прогута те. Имате ли ви неког фаворита међу нашима за "титулу" ко личи на Дилана? Juanito, Justin Waters, Данче* and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 3 minutes ago, RYLAH рече Заиста мислим да су овом Нобеловом нарадом направили прави потез. Ако ншта друго, признали су вредност поезије у песмама које се праве за широке народне масе. Баш ми је некако лепо што је Дилан добио и ово, највеће признање које неко може да добије од овог света а да се не укаља на било који начин. Кад бих мислио ко код нас личи на ово што Дилан ради, сетим се само Штулића, Томе Здравковића, и донекле Балашевића, мада Балашевић има неки свој фазон. Говорим о квалитету текстова и о специфичној атмосфери која те целог увуче у песму, просто те обузме и прогута те. Имате ли ви неког фаворита међу нашима за "титулу" ко личи на Дилана? АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 31 minutes ago, RYLAH рече Имате ли ви неког фаворита међу нашима за "титулу" ко личи на Дилана? Само Боро Чорбо! Шалим се. Мишљења сам да у нашем случају нема тога ко би се могао мјерити са једном оваквом личношћу какав је Боб Дилан. Е, сад ми на памет паде Арсен Дедић... И он је наш! али и он - можда, можда, можда, да може стати уз раме Дилану у овом погледу. александар живаљев, Данче*, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Вау! Искупили су се за све глупости које су последњих година правили! А и како ми је мило док читам коментаре празилук љубитеља књижевности широм планете о срозавању уметности... Justin Waters, александар живаљев, АлександраВ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Управо сада, ☺︎ Juan ☺︎ рече Вау! Искупили су се за све глупости које су последњих година правили! А и како ми је мило док читам коментаре празилук љубитеља књижевности широм планете о срозавању уметности... То је бонус александар живаљев and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 36 minutes ago, Караконџула рече Шалим се. Мишљења сам да у нашем случају нема тога ко би се могао мјерити са једном оваквом личношћу какав је Боб Дилан. Ја мислим да има много њих, само што не стварају на енглеском, тако да нема шансе да допру не само до Нобеловог комитета, него уопште ван Балкана. Проблем са овом врстом уметности је то што је заиста непреводива. Све се изгуби у преводу. Grizzly Adams, Аурор, АлександраВ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 1 hour ago, RYLAH рече Имате ли ви неког фаворита међу нашима за "титулу" ко личи на Дилана? Ja , fizicki , samo je on 30 godina stariji александар живаљев, Милан Ракић, Караконџула and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 А бре јеа... Као котрљајући камен. александар живаљев, RYLAH and Караконџула је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 23 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече А и како ми је мило док читам коментаре празилук љубитеља књижевности широм планете о срозавању уметности... Умјетност се срозала када је ова награда додјељена једној дами, прошле године, па се мало њих бунило, тако да је овогодишњи избор "на мјесту", сасвим. 21 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече Ја мислим да има много њих, само што не стварају на енглеском Нисам ни ја мислио на то, мислио сам уопште, ето, ко је то наш "Дилан", одосно ко је створио толико квалитетних текстова да се може мјерити с њим, изузимајући ту језичку баријеру. Ко би био твој приједлог кад бисмо имали "српског Нобела" у овој категорији? александар живаљев and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 nadam se da će u ovom duhu - Joni Mitchell biti sledeća! александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука