Grizzly Adams Написано Октобар 6, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 1 hour ago, Paradoksologija рече Smem malo da spamujem temu pitanjima, željama, čestitkama? Najstarija mi se ćerka (9 godina) naložila na programiranje i sama je našla online neku 'školicu' u kojoj je završila jedan dečiji kursić (nešto je petljala sa nekom igricom u kojoj se pojavljuje Elsa i ekipa iz Frozen). Dalje ne zna kuda, a još više je zanima. Imaš li preporuke? Осим хормонске терапије, ево још једна идеја. Осим "меког програмирања" може да проба и играње са хардвером, које подразумева и програмирање. Супер је занимљиво јер не само да пишеш програм него и правиш своје "справе" за разне намене. На пример, можеш да направиш свој дигитални сат, тач-скрин калкулатор, мобилни телефон, роботе и свакаква чуда. Ту се, осим програмирања, научи пуно и о електроници уопште. Ако вам то звучи интересантно погледај "Arduino": https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoStarterKit Најбоље је набавити неки "кит", тј. комплет са деловима и упутством за прве пројекте. Забава загарантована! А и учење. drvce, АлександраВ, Paradoksologija and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 @Grizzly Adams Arduino или Raspberry Pi, шта је боље за учење? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 6, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 Па овако, RPi је, као што знаш, компјутер. Има оперативни систем (linux) и све што са тим иде. Осим тога, има и I/O портове са којима може да се ради исто ово горе - праве разни хардверски пројекти. Arduino је микроконтролер. Он нема оперативни систем. Програмира се контролер директно, пуно је јендоставнији и на "нижем нивоу". Што је по мени добро и зато би био мој избор. Разлог зашто мислим да је добро - зато што си "ниско", "близу" хардверу. Видиш директно како то све функционише. Кад имаш OS, све је то мало "замагљено". Ми који смо рођени "у право време" имали смо прилику да почнемо од најједноставнијих машина (које смо сами правили, поправљали, дограђивали) и да све то научимо. Чини ми се да многи данашњи клинци једноставно пропусте да стекну то искуство јер одмах добију супер-комплексан савремени рачунар. А мислим да је то искуство и знање веома битно. Сад, све зависи шта оћеш да учиш... наравно. Аурор, Juanito and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 10 minutes ago, Grizzly Adams рече Ми који смо рођени "у право време" имали смо прилику да почнемо од најједноставнијих машина (које смо сами правили, поправљали, дограђивали) и да све то научимо. Чини ми се да многи данашњи клинци једноставно пропусте да стекну то искуство јер одмах добију супер-комплексан савремени рачунар. А мислим да је то искуство и знање веома битно. А да ли сматраш и ово (мало сам преправио): 10 minutes ago, Grizzly Adams рече Ми који смо рођени "у право време" имали смо прилику да почнемо од најједноставнијих језика и да све то научимо. Чини ми се да многи данашњи клинци једноставно пропусте да стекну то искуство јер одмах добију супер-комплексан савремени језик високог нивоа са све оквирима и софистицираним развојним окружењима. А мислим да је то искуство и знање веома битно. Иначе је питање одлично - од ког нивоа кренути са учењем и колико је заиста ниско потребно ићи, колико близу металу. Наравно, лепо је знати све, знање је само себи награда, али пошто то није могуће, морамо да бирамо. Ако имамо своју школу и дизајнирамо градиво, можемо да упаднемо у замку да мислимо да неко треба нешто да научи само зато што смо ми прошли кроз то. Па тако можемо да кренемо од C-a, а не од Python-a, јер "данашњи клинци не знају шта је показивач". Али да ли бисмо били у праву или не? Не знам, само постављам питања. PredragVId, Grizzly Adams and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 6, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 Управо сада, Juan рече А да ли сматраш и ово (мало сам преправио) Да, слажем се. 1 minute ago, Juan рече Не знам, само постављам питања. Па не знам ни ја... Пре 30 година могао си да знаш "све" о тадашњем рачунару, његовом хардверу и софтверу. Данас је то постало толико комплексно да нема ни теоријске шансе. Свакако да више не може да се научи све... Хтео сам да кажем да све треба да се "пипне". Треба човек мало да се "поигра" са микроконтролерима, чак и ако неће тиме да се бави. Да научи како се "ручно" алоцира меморија у OS-у, мада то вероватно неће да ради. Некако се "боље осећаш", "сигурније" кад си бар мало осетио како ствари изгледају на разним нивоима. А можда је то само моја жал` за лањским снегом, ко ће га знати... Juanito and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 6, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 Ја још имам код куће пуну фијоку са гомилом компонената, па некад дохватим лемилицу и останем целу ноћ да се дрогирам са оним испарењима... Иако то не радим за паре тренутно. Ал` изиграм се ко мало дете. obi-wan, александар живаљев, АлександраВ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 6, 2016 20 minutes ago, Grizzly Adams рече Да научи како се "ручно" алоцира меморија у OS-у, мада то вероватно неће да ради. У Swift-у може, by the way. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 7, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2016 Ивице, Како се осећаш кад знаш да си део тима који директно ради на имплементацији Новог светског поретка и испирању мозгова деце и омладине и припремама за зацаривање антихриста? Juanito, Justin Waters, Paradoksologija and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 Сећате ли се ове технологије за учење? verum est in beer, RYLAH, drvce and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 8, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 9 minutes ago, Juan рече Сећате ли се ове технологије за учење? E vidis, tada su deca kako Bog zapoveda bila u kontatku sa CRT prirodom a ti ih sada tu navlacis u neke demonske, interaktivne i neprirodne aplikacije. александар живаљев, RYLAH, drvce and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 8, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 2 hours ago, Juan рече Сећате ли се ове технологије за учење? Ova serija... s nestrpljenjem sam ocekivao svaku epizodu i uzivao u svakoj sekundi... nisam ni imao pojma da sve vreme zapravo ucim. RYLAH, Juanito and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 8, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 2 hours ago, Juan рече Сећате ли се ове технологије за учење? Ова ме је серија отерала у алкохол и параноју. Ишао сам и на терапију због осећаја одбачености јер сам очекивао да Џини дође и код мене и да заједно радимо, да ће да цени моје научне способности, а није дошла. Хвала ти што си ме подсетио, надам се да си сада срећан! александар живаљев, Juanito, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 Изгледа да нико није провалио да под технологијом за учење не мислим на саму серију (која јесте де факто то), већ баш на Џини. Данас нам је таква технологија замислива и не тако нереална. AI, виртуелна стварност, аугментована стварност... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 8, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 23 minutes ago, Juan рече Изгледа да нико није провалио да под технологијом за учење не мислим на саму серију (која јесте де факто то), већ баш на Џини. Данас нам је таква технологија замислива и не тако нереална. AI, виртуелна стварност, аугментована стварност... Ja mislim da tehnologija za ucenje poput Dzini, nije realna. Ne zato sto nije moguca vec zato sto predstavlja eksponiranu zelju za usavrsavanjem trenutnih metoda ucenja. Kad dodje vreme da nam takva tehnologija bude u potpunosti dostupna (AI koja leti oko nas i pokusava da nas uci raznim stvarima) mozda sam koncept ucenja bude prevazidjen... mozda se informacije budu ucitavale i downloadovale u nasu svest kao danasnji softver? A mozda bude i nesto sto nismo u mogucnosti da sada ni zamislimo... mozda ovo sto pisem zvuci kao SciFi ali potvrda toga se nalazi u grafickim predvidjanjima buducnosti koje su pravili ljudi koji su ziveli pre 100 ili 200 godina... Na primer pre televizije, jedino sto su mogli da zamisle o medijima buducnosti je sve bolji i sve napredniji radio... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Октобар 8, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2016 Najljepše i koja je rasu našu kroz vjekove učila i čuvala i najtehnologija je veličanstvo KNJIGA . александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука