drvce Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 33 minutes ago, Juan рече Графичка табла ми је јако чудна за писање јер резултат померања оловке не видим тамо где мозак очекује, већ на екрану испред себе. Опет, вероватно зато што сам као дете научио да пишем на папиру. 14 minutes ago, Aquilius Cratus рече Slazem se za graficku tablu, to sam vise napisao u slucaju da nema nista drugo. Na graficku tablu sam se privikavao oko 10 min u 24. godini zivota (nakon intenzivne visegodisnje papir&olovka prakse), ok, nije kao mis/tacped da mogu da "dodajem" pokretom na poziciju kursora, nego je apsolutno pozicioniranje u pitanju i to je to. Nakon toga je postala prirodni izrastak ruke (dok ne pobrljave drajveri). Mozda ste neefikasne mozdane pathwayze koristili i na papiru, ali vas je regularna olovka "pokrivala"? Aquilius Cratus, александар живаљев and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Подлога је важна у току развоја графомоторике, као и код процене и третмана и деце и одраслих. У фази цртежа, различите подлоге (и формат и материјал) и различита средства за цртање, дају детету повратну информацију важну за развој, ако притисне јаче, траг је јачи, лагано, овлаш повлачење оставља слабије видљив траг итд. Лагано држање је флуентније а флуентност је потребна за писана слова. Чврсто држање замара мишиће, теже се "расписује", цепа папир, ломи креду, оставља флеку код фломастера. Лагано писање техничком оловком не оставља довољно јасан траг, итд. Мене растужује помисао да деца радије цртају тако што кажипрстом држе десни клик на мишу, него што узимају парче некаквог кртог камена и шарају по бетону Касније, када почну да пишу, постављање папира у простору, контрола притиска прибором на подлогу и сл, су елементи који се посматрају у оквиру говорно-језичке процене. Нисам против графичке табле, она може бити вема корисна, али оловка и папир (и други прибор у фази цртежа) имају своје место и важну улогу у току развоја и у третману дисграфије/аграфије. александар живаљев, Светислав Павловић, Јелена011 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 4 hours ago, александар живаљев рече Ми користимо моторичке делове мозга, моторичко планирање, моторичку контролу, али најважнија је област мозга у којој се визуелно и језик сједињују, такозвани фузиформни гребен у ком визуелни подражаји постају слова и писане речи." Морамо видети слова у глави да бисмо их створили на папиру, објашњава она. Неуровизуализација показује да се тај део мозга активира другачије код деце која имају тешкоће у писању. Kad crtam slova (ide malo sporije, otprilike na 75% brzine regularnog pisanja), nije isto kao kad ih pisem (rukopis je standaran, a u crtackoj varijanti moze da se bira font), ne znam da li su razliciti centri mozga aktivirani tu, analogno pricanju i pevanju. Voleo bih da isprobam ove magnete pod raznim okolnostima pisanja. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 20, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 1 minute ago, drvce рече ne znam da li su razliciti centri mozga aktivirani tu, analogno pricanju i pevanju. Voleo bih da isprobam ove magnete pod raznim okolnostima pisanja. Мислим да то још није утврђено. Добро је да има добровољаца drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 6 minutes ago, александар живаљев рече Мислим да то још није утврђено. Добро је да има добровољаца jeste utvrdjeno je da samo glupi ljudi imaju lijep rukopis, sto je covije kveci genije ima ruzniji rukopis, zato sto ovi priglupi paznju posvecuju estetici umjesto komunikaciji i prakticnosti. iz mog licnog analiziranja sirokih drustvenih masa ja sam zakljucio da sam ja pametniji od velike vecine naroda, ja moj rukopis uopste ne mogu da citam... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 10 minutes ago, АлександраВ рече Подлога је важна у току развоја графомоторике, као и код процене и третмана и деце и одраслих. У фази цртежа, различите подлоге (и формат и материјал) и различита средства за цртање, дају детету повратну информацију важну за развој, ако притисне јаче, траг је јачи, лагано, овлаш повлачење оставља слабије видљив траг итд. Лагано држање је флуентније а флуентност је потребна за писана слова. Чврсто држање замара мишиће, теже се "расписује", цепа папир, ломи креду, оставља флеку код фломастера. Лагано писање техничком оловком не оставља довољно јасан траг, итд. Мене растужује помисао да деца радије цртају тако што кажипрстом држе десни клик на мишу, него што узимају парче некаквог кртог камена и шарају по бетону Касније, када почну да пишу, постављање папира у простору, контрола притиска прибором на подлогу и сл, су елементи који се посматрају у оквиру говорно-језичке процене. Нисам против графичке табле, она може бити вема корисна, али оловка и папир (и други прибор у фази цртежа) имају своје место и важну улогу у току развоја и у третману дисграфије/аграфије. Stvar je u tome sto sa tabletom/grafickom tablom mozes da izsimuliras takvo okruzenje gde se trazi jaci ili slabij otpor i jos moze da faktoris uspesnost dok to kod papira, table, betona radis odokativno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 @АлександраВ Ово је резултат различитог притиска електронске оловке на екран и различитог угла. Ако изабереш виртуелни фломастер, резултат је другачији. Наравно да није потпуно исто као оловка и папир. Нешто се губи, а нешто се и добија. Оловка и папир такође нису исти као гушчије перо и папир или шта је већ претходило папиру, вероватно нека кожа. Сутра ће екрани можда и бити скоро исти као данашњи папир, никад се не зна. А што се тиче тих процена на основу писања и начина држања оловке и положаја папира, за мене су у првом разреду говорили да сам ужасно лош ђак који нема скоро никакве шансе да успе у животу. Никада нисам научио лепо, уредно и брзо да пишем. О цртању боље и да не говорим. Тестерисање на техничком ми је било ноћна мора, ни сати шмирглања нису могли да исправе криво исечену шперплочу. Компјутер ми је омогућио да по први пут нешто што направим изгледа лепо, уредно и организовано и да будем психолошки задовољан. Paradoksologija, Aquilius Cratus, александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 9 minutes ago, Aquilius Cratus рече Stvar je u tome sto sa tabletom/grafickom tablom mozes da izsimuliras takvo okruzenje gde se trazi jaci ili slabij otpor i jos moze da faktoris uspesnost dok to kod papira, table, betona radis odokativno. U smislu traga koji ostaje - moze da se simulira, ali nemam tablu na koju mogu da cucnem i da vucem potez iz kukova preko ramena u sirokom luku, i da mi od podrhtavanja zbog trenja kamena o asfalt trnu prsti. Ili kad trljas malo duze pa se zagreje toliko da se oseti onaj karakteristican miris... A ti pokreti, trnjenja i mirisi su informacije sa kojima mozak nesto treba da izvede, razvrsta, sacuva, odbaci. Aquilius Cratus, Juanito and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 2 minutes ago, Juan рече Тестерисање на техничком ми је било ноћна мора, ни сати шмирглања нису могли да исправе криво исечену шперплочу. Компјутер ми је омогућио да по први пут нешто што направим изгледа лепо, уредно и организовано и да будем психолошки задовољан. AMIN АлександраВ, Juanito, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 1 minute ago, drvce рече U smislu traga koji ostaje moze da se simulira, ali nemam tablu na koju mogu da cucnem i da vucem potez iz kukova preko ramena u sirokom luku, i da mi od podrhtavanja zbog trenja kamena o asfalt trnu prsti. Ili kad trljas malo duze pa se zagreje toliko da se oseti onaj karakteristican miris... A ti pokreti, trnjenja i mirisi su informacije sa kojima mozak nesto treba da izvede, razvrsta, sacuva, odbaci. A nema ni varnica. I na kraju krajeva kakov je to crtanje kad ne moras da se osvrces zbog murije i matoraca. александар живаљев, drvce, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 13 minutes ago, александар живаљев рече Мислим да то још није утврђено. Добро је да има добровољаца Ма лако ћемо за добровољце, него што је fMRI снимање још увек прескупо за било какве дуже експерименте на већем броју људи. Aquilius Cratus, александар живаљев, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 2 minutes ago, Aquilius Cratus рече mozes da izsimuliras takvo okruzenje gde se trazi jaci ili slabij otpor Не можеш да поцепаш папир, поломиш креду, направиш флеку ако дуго држиш фломастер, да остављаш јачи траг грчевитим пристиском који доноси бол који ти показује да није правилан притисак прибором на подлогу... Деци не треба симулација, треба им искуство. Симулација је одлична у току третмана различитих поремећаја, толико добрих ствари се појавило, штета што нама у Србији нису доступне, али биће ваљда некада. Пошто је нама потребна добра графомоторика, потребан нам је правилан хват оловке. За развој фине моторике добро је и шарање прстом по песку, добар је и таблет, добре су и пузле, не одбацујем ја то. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 2 minutes ago, Aquilius Cratus рече A nema ni varnica. I na kraju krajeva kakov je to crtanje kad ne moras da se osvrces zbog murije i matoraca. Зависи. Ако користиш Samsung Galaxy Note 7, онда има и варница и дима и ватре. drvce and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 @Juan A da ni ne pocinjemo o tome da nam niko nikad u skoli nije pokazao ni jednu tehniku za ucenje crtanja, od kojih ima mali milion, nego su samo stavil neku sliku ili predmet i rekli eto vam crtajte. I onda oni koji su prirodno tome naklonjeniji oni su satro geniji a svi ostali tutumraci. Paradoksologija, александар живаљев, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 1 minute ago, АлександраВ рече Не можеш да поцепаш папир, поломиш креду, направиш флеку ако дуго држиш фломастер, да остављаш јачи траг грчевитим пристиском који доноси бол који ти показује да није правилан притисак прибором на подлогу... Деци не треба симулација, треба им искуство. Симулација је одлична у току третмана различитих поремећаја, толико добрих ствари се појавило, штета што нама у Србији нису доступне, али биће ваљда некада. Пошто је нама потребна добра графомоторика, потребан нам је правилан хват оловке. За развој фине моторике добро је и шарање прстом по песку, добар је и таблет, добре су и пузле, не одбацујем ја то. Sve to moze da se simulira. A simulacije jesu daleko bolje upravo za sticanje iskustva zato sto se stvori kontrolisano okruzenje u kojem bit po bit mozem oda faktorisemo napredak ucenja. Ovako je napredak samo skup arbitrarnih procena neke osobe i to ne retko neosnovane. Znam ovo zvuci kao "tehnofuturizam", "tehnoutopija" sta god ali vreme ce pokazati da je to tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука