Jump to content

Ко све може бити ктитор Цркве и осликан на фрескама?

Оцени ову тему

Препоручена порука

4 minutes ago, Рапсоди рече

Е сад замислите неко се противи осликавању,  лика Гаше Кнежевића искључиво због разлога његове моралне неподобности.А тај један / претпоставка /  исти уђе у диптих светих, и ми то дочекамо, па оће ли нас бити срамота .

Неће. Осликали би га накнадно.

4 minutes ago, Рапсоди рече

Е сад не знам да једна Цеца  буде ктитор манастира, како ли би њу осликали

Неки већ јесу. Имаш "прототип" ОВДЕ  Јесте захебанција, али у твом примеру би могла бити реалност. Пошто слика већ постоји нека свако размисли на шта би личило.

7 minutes ago, Рапсоди рече

и да ли се уопште жене ктитори

... постојале некада. Одакле женама лова у старим временима. Шалим се, и мене занима.

Подели на овим сајтовима

У Палестини је био светитељ који је чуда чинио и молитвом мењао временске прилике.

Доведу му једном младу девојку која је била нешто болесна да је исцели и он је излечи молитвом. Но после неког времена падне светац и силује девојку а затим је убије.

После је неколико деценија живео у гробу кајући се. Дана није видео за све то време.

На крају настане суша а момак који му је доноси храну прогласи по околним местима да ту живи неки испосник и да треба сељани њега да замоле да се помоли богу да да кишу. Кад су му сељани дошли им је из гроба одговарао да није достојан да се моли богу за тако нешто већ да је ту само да окаје своје грехе.

Али народ ко народ, био је неумољив.

На крају он се помоли Богу некако на једвите јаде и груне киша неколико дана тако да све биље поново живне и надоиђе воде за стоку и народ.

Ово сам прочитао у житијима светих. Дакле црква је тог покајника признала за светитеља мада је већ био свет човек када је починио силовање и убиство.

Коме ја ово данас да испричам а да ми поверује да је црква једног таквог човека прогласила светим?

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Рапсоди рече

Гаша Кнежевић

Који бре Гаша Кнежевић? Човек се упокојио одавно! :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Милан Ракић рече

Који бре Гаша Кнежевић? Човек се упокојио одавно! :scratch_head:

:smeh1: Грешка у писаним корацима ./ лапсус цалами /  Ма бре Рако  министар Гашић . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Жељко рече

Коме ја ово данас да испричам а да ми поверује да је црква једног таквог човека прогласила светим?

Мош мени, и ја читала исто .

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Рапсоди рече

Мислим да морална неподобност није разлог да неко буде или не на црквеном живопису. Нас нико не јури мотком да се клањамо  живописаним  ликовима ако то нећемо.

Ово онако лаички мислим из простог разлога  што не знамо ничији крај живота . Па тај један Гаша Кнежевић може  / претпоставка / постати свет, уосталом на светост смо сви позвани. А један тренутно морално преподобни, очас посла може  постати морална сподоба, тако да.....

И уосталом  у диптиху светих  слави се само дан нечијег упокојења а не и рођења / сем три рођења / из простог разлога што и највећи грешници, могу постати свети и обратно.  Е сад замислите неко се противи осликавању,  лика Гаше Кнежевића искључиво због разлога његове моралне неподобности.А тај један / претпоставка /  исти уђе у диптих светих, и ми то дочекамо, па оће ли нас бити срамота . :ani_biggrin:   Уосталом ако Цркава дозвољава / канони....итд, итд / шта ми имамо са тим. 

Е сад не знам да једна Цеца  буде ктитор манастира, како ли би њу осликали, и да ли се уопште жене ктитори могу осликавати по  црквеном праву . Мислим не знам како ли би се то извело,  колико би било веродостојно, да ли  би одговарало истини осликавање једне Цеце у рецимо  скромној хањини  закопчаној до грла. :)

Ma nije bitno da li se neko može ili ne može promijeniti, ova praksa oslikavanja je loša, da ne može gora. Zamisli da se Slobodan Milošević pokajao zadnjih godinu dana, okrenuo Bogu i dao dosta novca da se izgradi nekoliko Crkava. Divno bi bilo da se takav zlotvor pokaje, ali i pored toga ne bi trebali dozvoliti da on bude naslikan, tako bi njegov čin ostao tajna za koju će ga Gospod nagraditi, ali i njegovo kajanjebi bilo iskrenije ukoliko on ne bi htio da se nesta sazna. Kad bih vidio njega ne bih se osjecao najbolje. Mislim neka krene svako od sebe, mene bi iskreno bilo sramota da budem naslikan na zidu Crkve, posebno za života, to mi baš djeluje gordo i nadobudno. Treba sasjeci na vrijeme, pošto ne bih volio da se ove meme prošire medju kriminalcima.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ronald рече

mene bi iskreno bilo sramota da budem naslikan na zidu Crkve, posebno za života, to mi baš djeluje gordo i nadobudno.

Ма не брини Рони то се неће сигурно десити ..... 12:smeha:

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, RYLAH рече

Не капирам ово лицемерје.

Nije to nikakvo licemerje brate. Ljudi se prosto pitaju zasto se uopste od nekog ko izaziva veliku javnu sablazan uzima novac za gradnju neke crkve.

Jedino sto moze da pije vodu je da je novac uzet negde tamo znatno ranije, pre cele ove gungule, pa sad nisu imali kud. Inace, u svakom drugom slucaju prosto nema i ne moze da bude valjanog opravdanja za ovako nesto.

Crkva ce da ostane, istina, i od nje svakako moze da ima velike koristi, ali sta cemo sa svom onom stetom koju prouzrokuju ovakvi dogadjaji odmah i sad? To je ono sto sasvim opravdano i s razlogom buni ljudi i tera ih da postavljaju ovakva pitanja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I jos ovo: Jevandjelje o Zakheju jasno nam iznosi njegovu reakciju na susret sa Hristom - "ako sam sto kome zakinuo, vraticu cetvorostruko, itd..." Znate i sami taj tekst, a za svaki slucaj pogledajte ga ponovo detaljnije, jer je jako vazno sve sto tamo pise.

E sad - kakav bi bio neki moguci ekvivalent u ovom slucaju o kome pricamo?

Pa recimo: (Gasic) "Ako sam imao ma i najmanjeg udela u stradanju nevinih ljudi u helikopteru, odmah cu da dozivotno obezbedim njihove porodice, i organizovacu javno sudjenje samom sebi, da se posteno i po redu sve istrazi i presudi, ma koliko godina zatvora me to kostalo", i jos "ako sam koga javno uvredio, vulgarnim, i obesnim, i poganim recima, javno cu i da se izvinim i toj porodici obezbedicu novcanu odstetu", i jos "sav novac koji sam davao na licni interes i prestiz u bilo kom obliku od sad pa do kraja zivota zavestavam za lecenje tesko bolesnih, narocito dece", itd, itd...

Mogucnosti su neogranicene, samo treba srce u coveka, i bar jedan miligram nepregazene savesti, i svega bi se setio sam, da mu niko ne kaze...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

41 minutes ago, obi-wan рече

I jos ovo: Jevandjelje o Zakheju jasno nam iznosi njegovu reakciju na susret sa Hristom - "ako sam sto kome zakinuo, vraticu cetvorostruko, itd..." Znate i sami taj tekst, a za svaki slucaj pogledajte ga ponovo detaljnije, jer je jako vazno sve sto tamo pise.

E sad - kakav bi bio neki moguci ekvivalent u ovom slucaju o kome pricamo?

Pa recimo: (Gasic) "Ako sam imao ma i najmanjeg udela u stradanju nevinih ljudi u helikopteru, odmah cu da dozivotno obezbedim njihove porodice, i organizovacu javno sudjenje samom sebi, da se posteno i po redu sve istrazi i presudi, ma koliko godina zatvora me to kostalo", i jos "ako sam koga javno uvredio, vulgarnim, i obesnim, i poganim recima, javno cu i da se izvinim i toj porodici obezbedicu novcanu odstetu", i jos "sav novac koji sam davao na licni interes i prestiz u bilo kom obliku od sad pa do kraja zivota zavestavam za lecenje tesko bolesnih, narocito dece", itd, itd...

Mogucnosti su neogranicene, samo treba srce u coveka, i bar jedan miligram nepregazene savesti, i svega bi se setio sam, da mu niko ne kaze...

Nema pokajanja kod Gadsica koji je odgovoran za pad helikoptera i koji nije htio ostavku da podnese. A ministarka obrazovanja u Svedskoj Aida Hadzialic, zbog 0,2 primila alkohola u krvi podnese ostavku, to je čaša vina. Jedna druga ministarka u Švedskoj je podnela ostavku jer su je uhvatili da je državnom karticom platila cokoladicu. To je tako, kad sistem podstiče moralno ponašanje. Pa kod nas je premija uhvatiti Dačića trijeznog.

I sad još u Crkvi treba da gledam likove ovih duboko nemoralnih ljudi, bez trunke pokajanja.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жељко рече

У Палестини је био светитељ који је чуда чинио и молитвом мењао временске прилике.

Доведу му једном младу девојку која је била нешто болесна да је исцели и он је излечи молитвом. Но после неког времена падне светац и силује девојку а затим је убије.

После је неколико деценија живео у гробу кајући се. Дана није видео за све то време.

На крају настане суша а момак који му је доноси храну прогласи по околним местима да ту живи неки испосник и да треба сељани њега да замоле да се помоли богу да да кишу. Кад су му сељани дошли им је из гроба одговарао да није достојан да се моли богу за тако нешто већ да је ту само да окаје своје грехе.

На крају он се помоли Богу некако на једвите јаде и груне киша неколико дана тако да све биље поново живне и надоиђе воде за стоку и народ.

Ово сам прочитао у житијима светих. Дакле црква је тог покајника признала за светитеља мада је већ био свет човек када је починио силовање и убиство.

Citala sam to odavno i posle nikako nisam mogla da se setim koji je svetitelj u pitanju, moyes li da me potsetis je je to zitije?

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жељко рече

I Car Konstantin je ubio ženu i rođenog sina i ko zna koliko njih još pa ga je Crkva opet proglasila za sveca.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ма све треба да их осликамо, влада нам је ко Дизниленд - Дача, Пача, Вучко... Нека се смеју деца мало... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sto se uzimanja para tice, apsolutno bih da se ja pitam uzela i od samog antihrista. Gospodnja je zemlja i sve sto je na njoj. Nema nista gresno u tim parama, a njihovi razlozi i motivi e ih opravdati ili osuditi, to treba da ostane Jedinom Pravednom Sudiji Gospodu, nemamo mi vremena time da se bavimo a ni "potrebne informacije" za to "sudjenje".

Sto se slikanja ktitora i bilo cega drugog mimo Jevandjelja u slici, sa svim tadasnjim akterima to bih apsolutno zabranila da moze(mada sam sigurna da postoji raylog sto to Bog dopusta, nemojmo se zavaravati da se nesto na ovom svetu desava bez Volje Njegove ili dopustenja a da nije na korist ljudima). Ali eto ja da me neko pita ja bih to zabranila jer je totalni neukus po mo mislenju. Kako Zeljko rece izdvojilo se pozoriste, rucak, muzeji, koncertne sale iz crkve, neka ih onda tamo, nije se to za bezveze izdvojilo, mislim da rkva kao objekat, zasluzuje da po svemu bude isecak neba na zemlji da nas potseca na Nebeski Jerusalim, i molitvu i proslavljanje Boga. I ako naravno sam svesna da se Bog moze proslavljati i za ruckom i u spavacoj sobi i na poslu bilo gde, a isto tako se moze i nepomjaniku u samoj crkvi sluziti. Jer Carstvo nNebesko je u nama, ali eto nekako da se opet ja pitam valjda moze jedno mesto biti sasvim posveceno molitvi. Kad za sve drugo vec imamo objekte u izobilju.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Podrazumevano Двери: Српскa православна црква да се не срамоти, политичари нису за фреске!

БЕОГРАД - Српски покрет Двери апеловао је на Српску православну цркву да се престане са сликањем политичара на црквеним фрескама.

Како наводе, то се посебно односи на политичаре који су на власти, "ма колико да су у питању ктитори и добротвори“.

"Молимо Његову Светост и архијереје чланове Светог Синода СПЦ да се са оваквом праксом престане. Против смо да политичари на власти добијају ордење док не сиђу са власти и док се не утврди чијим су новцима помагали изградњу и улепшавање храмова - својим или народним“, наводи се у саопштењу Двери.

Они истичу да вест да је Братислав Гашић осликан као ктитор на фресци у новом храму Светог Јована Крститеља у Крушевцу изазива узнемирење и протест грађана и православних верника у Србији. 

„Не улазећи у личну црквеност браће Гашића сигурни смо да на фрескама у нашим храмовима не треба сликати актуелне политичаре, посебно не оне који су на власти, ма колико да су у питању ктитори и добротвори. Да су у питању прави хришћани и добротвори они сами не би дозволили да се њихов лик нађе на фресци са Светим Јованом Крститељем, ма колико се изговарали иконописачком традицијом да се лик ктитора приказује у ктиторској задужбини“, наводи се у саопштењу. 

Подсећамо, лик Братислава Гашића, бившег министра одбране, од недеље се види на фресци у Цркви Светог Јована, на брду Багдала изнад Крушевца, чију је изградњу Гашић платио. 

Осим тога, Двери истичу и да се слична ствар догодила у Шумадијској епархији где су искована слова Драгице Николић на полијелеју у манастиру Вољавча, по узору на средњовековну традицију краљева из династије Немањића. 

„Ако СПЦ настави да охрабрује овакве потезе властодржаца и чланова њихових породица, потпуно ће се изгубити смисао, значај и вредност ктиторских композиција и ознака из средњег века, које су настале у потпуно другачијим друштвено-политичким односима и општеобавезујућим моралним оквирима, којима данас нема ни трага“, истичу из Двери. 

Такође, апелују на СПЦ да се не срамоти „дељењем црквених одликовања политичарима на власти попут попут Томислава Николића, Александра Вучића, Велимира Илића, Александра Вулина, Братислава Гашића који таква одликовања свакако нису заслужили“. 

„СПЦ би много више помогла своме народу када би се јасније и гласније чуо њен глас против власти која ради на штету Срба на Косову и Метохији или Републици Српској, или која не решава ниједно од кључних питања у Србији данас попут беле куге, а да не говоримо да је веронаука још увек није обавезан већ факултативни предмет који је бивши министар просвете у овој власти хтео да избаци из наших школа“, наводи се у саопштењу.
http://www.pravda.rs/2016/09/06/dver...isu-za-freske/

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...