Дијана. Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 Београдски универзитет међу 300 најбољих на свету Аутор: С. Г.понедељак, 15.08.2016. у 12:01 Фото Анђелко Васиљевић Универзитет у Београду се пласирао међу 300 најбољих универзитета на свету, према јутрос објављеној чувеној Шангајској листи. То је највећи успех најстаријег и највећег српског универзитета до сада, а овакав пласман дочекао је са изненађењем и ректор проф. др Владимир Бумбаширевић. Последње три године, БУ је био пласиран између 301. и 400. места, а први пут је ушао на листу 2012. године. Сада је заузезо позицију између 201. и 300. места. Најбоље пласирани универзитет је поново амерички Харвард, који ту позицију држи 14 година заредом. Хрватска се вратила на листу са Свеучилиштем у Загребу, у категорији од 401. до 500. места, где се налази и Универзитет у Љубљани. Шангајску листу сваке године објављује кинески универзитет Циао Тонг, једна је од најутицанијих на свету у области високог образовања, а кључни критеријуми за рангирање универзитета су број објављених научних радова у међународним часописима, цитираност, број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља... Опширније у сутрашњем штампаном издању. Политика Светислав Павловић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 1 hour ago, Дијана. рече Сада је заузезо позицију између 201. и 300. места. Може бити 299. мјесто Јој више, и ове новинарске форе... Само, шта значи ако је Београдски универзитет на овом мјесту у свијету? Од којег мјеста се универзитети на овој листи иначе сматрају заиста квалитетним? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2016 Ово је Политика, озбиљан лист. Није неко мјесто, али је за 100 мјеста испред Загреба, и што ме чуди, Љубљане. У РС је наравно пресликан БГ програм, и доста и професора долази, посебно за новије и актуелније студије. Имамо ми квалитетно високо образовање, само нам фали много више практичне наставе, то је предност нпр. америчких универзитета. АлександраВ, Светислав Павловић and Aleksandar Ciganović је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 19 minutes ago, Дијана. рече Ово је Политика, озбиљан лист. Није неко мјесто, али је за 100 мјеста испред Загреба, и што ме чуди, Љубљане. У РС је наравно пресликан БГ програм, и доста и професора долази, посебно за новије и актуелније студије. Имамо ми квалитетно високо образовање, само нам фали много више практичне наставе, то је предност нпр. америчких универзитета. nemamo, imamo katastrofa obrazovanje i lose profesore, to su moja iskustva, ja sam pohadjao masinski fakultet u banjaluci, razocarao sam se i nastavnim oprigramom i profesiorima! to je bilo po starom obrazovnom sistemu koji je bio i jako tezak, rekao bi za masinski fakultet nenormalno tezak, danas je situacija malo evoluirala, neko se dosjetio da je to dobar biznis, pojednostavio je nastavni program, obezvredio samo visoko obrazovanje u korist kvantiteta i zarade, visoko obrazovanje je danas na nivou srednje skole od prije 25 godina, tako je i placeno radno mjesto, s tim da se vise para sliva u skolstvo, biznis cisti... prevara naroda, inace oni koji diplomiraju podjednako su glupi dok hodaju niz stepenice univerziteta, kao i kada su se upisali u prvu godinu Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2016 E, ta komercijalizacija jeste problem, stancovanje kadra, bar u drustvenim naukama, nikakav plan niti bar teoretska briga za mogucnost zaposlenja (jer zna se kako se prakticno zaposljava, nepotizam i ostalo). Ne znam kakvo je stanje na prirodnim i tehnickim naukama, ja sam zadovoljna mojim studijem soc.rada u BL narocito jer smo imali kvalitetne profesore iz BG i Ljubljane, ali nisu ni lokalni bili losi. Izuzetno zanimljiv i kvalitetan studij. Mislim da Beogradski univerzitet drzi nivo, kao i Novi Sad; a Banja Luka, Sarajevo, tu i tamo... Aleksandar Ciganović је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 Ako je to ova ranking lista onda je sasvim bezvrijedna i besmislena. na primjer prema njoj je Karlova Univerzita u Pragu duboko ispod državne univerziteta Čile a takodjer ispod Katoličkog pontifikalnog univerziteta u Čileu. Pa da je taj stopapinski, katolički i pontifikalni (ne odnosi se na Rim, rimska pontifikalna univerzita je drugo neštio već na Čile) ne može taj u Čileu ni slučajno biti ispred Karlove Univerzite u Pragu, to ni naopako, naprosti besmisao. Ili moskovski i petrogradski univerzitet, Bog samo zna gdje su njih strpali. Prosto su to liste američke anglohispanske, južna i sjeverna Amerika, USA, Kanada, Velika Britanija, Australija i ponešto iz zapadne Evrope kao Sorbona, ostali su svi dobili nevjerovatno besmislene rejtinge. To mi je bilo jasno čim sam vidio nekakve arapske ispred najpoznatijih evropskih. Dakle liste su k ničemu jer su besmislene. Ko zna šta su u njima ocjenjivali, vjerovatno timove univerzitetskih mažoretki i raspljeskavački i njihovu figuru i ples (to su one cure u minićima što navijaju i animiraju publiku na utakmicama američkog fudbala). QS World University Rankings® 2015/16 History of Charles University Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 World University Rankings 2015-2016 Rank Title 601-800 University of Belgrade Serbia Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 30 minutes ago, Zayron рече Ako je to ova ranking lista onda je sasvim bezvrijedna i besmislena. na primjer prema njoj je Karlova Univerzita u Pragu duboko ispod državne univerziteta Čile a takodjer ispod Katoličkog pontifikalnog univerziteta u Čileu. Pa da je taj stopapinski, katolički i pontifikalni (ne odnosi se na Rim, rimska pontifikalna univerzita je drugo neštio već na Čile) ne može taj u Čileu ni slučajno biti ispred Karlove Univerzite u Pragu, to ni naopako, naprosti besmisao. Ili moskovski i petrogradski univerzitet, Bog samo zna gdje su njih strpali. Prosto su to liste američke anglohispanske, južna i sjeverna Amerika, USA, Kanada, Velika Britanija, Australija i ponešto iz zapadne Evrope kao Sorbona, ostali su svi dobili nevjerovatno besmislene rejtinge. To mi je bilo jasno čim sam vidio nekakve arapske ispred najpoznatijih evropskih. Dakle liste su k ničemu jer su besmislene. Ko zna šta su u njima ocjenjivali, vjerovatno timove univerzitetskih mažoretki i raspljeskavački i njihovu figuru i ples (to su one cure u minićima što navijaju i animiraju publiku na utakmicama američkog fudbala). QS World University Rankings® 2015/16 History of Charles University Shanghai Ranking: Academic Ranking of World Universities 2016 results announced Top universities in the world featured in the Shanghai Jiao Tong University ARWU league table August 15 2016 201-300 University of Belgrade Europe Serbia https://www.timeshighereducation.com/student/news/shanghai-ranking-academic-ranking-world-universities-2016-results-announced Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 30 minutes ago, Тања1 рече World University Rankings 2015-2016 Rank Title 601-800 University of Belgrade Serbia To je ok, ja sam prvo na pogrešnoj listi tražio Karlovu Univerzitu u Pragu pa kad sam vidio da su ispred nje svakakvi nekakvi drugi Univerziteti i kad sam vidio još neke očigledne nelogičnosti stekao sam takav opravdani dojam da tu nije baš sve u redu. No, ova druga lista baš mnogo drugačija od te što sam ja gledao nije, nemam je sad vremena studirati ali sam tamo već površno pregledajući vidio takodjer neke stvari koje su odavde gledajući besmislene. Na primjer ovaj češki rejting jednostavno nije tačan ni realan, ostravska Visoka škola banjska i Univerzita karlova, to je isto kao kad bi tvrdili da je novopazarski ili banjalučki univerzitet ispred beogradskog, opet teška besmislica. Ne odgovara to stvarnom stanju ni po čemu, ni po kakvom kriterijumu, ni po kvalitetu nastave, ni po profesorskim kadrovima, ni po uslovima studiranja ni po tehničkoj opremljenosti: Rejting čeških univerziteta Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 21 minutes ago, Zayron рече To je ok, ja sam prvo na pogrešnoj listi tražio Karlovu Univerzitu u Pragu pa kad sam vidio da su ispred nje svakakvi nekakvi drugi Univerziteti i kad sam vidio još neke očigledne nelogičnosti stekao sam takav opravdani dojam da tu nije baš sve u redu. No, ova druga lista baš mnogo drugačija od te što sam ja gledao nije, nemam je sad vremena studirati ali sam tamo već površno pregledajući vidio takodjer neke stvari koje su odavde gledajući besmislene. Na primjer ovaj češki rejting jednostavno nije tačan ni realan, ostravska Visoka škola banjska i Univerzita karlova, to je isto kao kad bi tvrdili da je novopazarski ili banjalučki univerzitet ispred beogradskog, opet teška besmislica. Ne odgovara to stvarnom stanju ni po čemu, ni po kakvom kriterijumu, ni po kvalitetu nastave, ni po profesorskim kadrovima, ni po uslovima studiranja ni po tehničkoj opremljenosti: Rejting čeških univerziteta Зајроне, не измишљај. Добар рејтинг у Острави и Београду, шта хвали. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 3 hours ago, Тања1 рече World University Rankings 2015-2016 Rank Title 601-800 University of Belgrade Serbia Bili smo oko 500 mesta koliko se secam pre par godina, dakle nazadovali smo. Ali se zato ekipa potrudila da poboljsa obrazovanje tako sto ce promeniti kriterijume tj. liste pa smo sad naprasno na 300. mestu. Bas bedno, kao i sve sto rade i manipulisu. Sad se setih situacije sa odbrane mastera kada me jedan od clanova komisije ubedjivao da su svojinska prava u Srbiji dosta bolja nego sto sam ja iznela u svom radu, samo nisam koristila "podoban" kriterijum/index. Ma sou program... Тања1 је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 9 hours ago, florenntina рече Bili smo oko 500 mesta koliko se secam pre par godina, dakle nazadovali smo. Шта са онима који никада не би требало да буду на универзитету, јер је сувише низак њихов ниво, лењи студенти који нису прочитали лекције када присуствују предавању? Универзитет помаже да се створи култура где се у неким студијама добија универзитетска диплома уз минималан напор. Могу ли ја да дипломирам историју Србије рецимо еквивалентно четвртини године дана рада за само 27 сати рада. И да прођем са средњом оценом...Има безброј студената на високорангираним светским познатим универзитетима да су положили испите без пенсума...катастрофално за универзитете светске класе...Па је тако универзитета одговорност што развија ову културу назадовања... Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 Београдски универзитет је тежак крш. Ту позицију има захваљујући квалитетним појединцима које већински паразити и сплеткароши по правилу ометају у раду и саботирају на сваком кораку. Aleksandar Ciganović, Evzon, florenntina and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2016 Manje-vise rejting, lista, i koji su kriteriji upotrebljeni i da li je izvrsena manipulacija ili ne. Vidim da mladi ljudi iznose kritike na racun visokog obrazovanja, uglavnom, cini mi se, uopstavajuci svoje iskustvo. Koje su vase zamjerke, i sta vidite kao prostor za poboljsanja i promjene? Ja bih rekla da je Beogradski drzavni univerzitet, ipak u vrhu onoga sto na Balkanu postoji, svojim kvalitetom i programa i kadra. Mi imamo odlicne ljekare npr., narocito one koji se skoluju u Beogradu, ali nam zdravstvo nije na zavidnom nivou uglavnom zbog nedostatka ulaganja u bolnice i opremu, ali to je stvar (ne)odgovornog upravljanja drzavnim finansijama a ne kvaliteta obrazovnih institucija. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 Јован Јовановић Змај: ЦИГАНИН ХВАЛИ СВОГА КОЊА Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука