Jump to content

Да ли да се вратим супругу? (питање психологу)

Оцени ову тему

Препоручена порука

23 hours ago, JESSY рече

… каже убиће се без мене… духовник ми каже да се вратим, да пробам још једном, али како?

Хвала!

Nikako. Batali! Kakve pretnje samoubistvom, to je emocionalna ucena, šta će ti to u životu? A ti izgovori dobar je čovek, svima hoće da pomogne...bla bla bla...svi su oni dobri ljudi pred svetom i svima hoće da pomognu, ali samo TI moraš da ŽIVIŠ sa njim.

Подели на овим сајтовима

42 minutes ago, Јелена011 рече

On je izgubio vid na jednom oku, nije postao kvadriplegicar....

Ja sam kad sam saznala na prvoj godini faksa da sam na rodjenju zarazena virusom i da su mi dani odbrojani bila prilicno nepodnosljiva, doduse ne agresivna al skroz depresivna. Kako bre ceo svet nije stao kad ja umirem :D

To su takve tanane stvari u kojima bas moras da se lovis, da li sad sam recimo umorna od bolesti ili se duboko u sebi foliram jer sam prestrasena.. Mnogo bre kopanja i truda, mnogo sagledavanja sebe. Trebalo je dosta suocavanja da ja spoz,am svoje mehanizme u kojima se potkopavam i vadim na bolesti. Pri tom, moje bolesti su neizlecive, progresivne i terminalne :D savrsen teren za izgovore.

Ako to izostane, ako krenes u spiralu jao ja sam bolestan, tu Boga pitaj sta se sve nakalemi. I vise nije rec o tome da je neko bolestan, nego da se tu namnozilo sebicnosti i drugih emotivnih i duhovnih problema. A to retko ko tesko bolestan hoce pogotovo kad su svi oko njega u fazonu jaoj jadan ti. Lakse ici sebi niz dlaku.

Bravo za komentar, covjek sebe najbolje moze da upozna  kad se razboli od neke bolesti koja nije izlijeciva.

Подели на овим сајтовима

31 minutes ago, billy2014 рече

da ce se brinuti o njima do kraja svog zivota., tako treba da bude i ljubav bracnog druga. Ja tako volim da gledam :).

И ја волим тако да гледам. Обострана брига и љубав до краја живота у свим (не)приликама. Тако постављам себе у односу на свог мужа и наш брак. Тако бих волела да буде. Али никада не знамо шта ће бити. Што каже Јеца, не дао Бог ником.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Ronald рече

covjek sebe najbolje moze da upozna  kad se razboli od neke bolesti koja nije izlijeciva.

Али је велика разлика када се разболиш или постанеш инвалид у односу на животну доб и у односу на то да ли си у браку или живиш сам. Човек може да упозна себе и када му је партнер у болести (инвалидитету). Можда је твоја болест дата не само теби, него вама.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, АлександраВ рече

Али је велика разлика када се разболиш или постанеш инвалид у односу на животну доб и у односу на то да ли си у браку или живиш сам. Човек може да упозна себе и када му је партнер у болести (инвалидитету). Можда је твоја болест дата не само теби, него вама.

Što misliš da kad je sam covjek da je lakše?

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Natasa. рече

Nikako. Batali! Kakve pretnje samoubistvom, to je emocionalna ucena, šta će ti to u životu? A ti izgovori dobar je čovek, svima hoće da pomogne...bla bla bla...svi su oni dobri ljudi pred svetom i svima hoće da pomognu, ali samo TI moraš da ŽIVIŠ sa njim.

Baš! Kada je čovek spreman na sebe dići ruku i time još i pretiti.. tog je vrag skroz uzeo pod svoje... Pa kad sam sebi više ne vredi.. pa koliko mu je onda tek neko drugi vredan...? 

Žena mora biti toliko prosvetljena da bi spasila svog čoveka... Ukoliko joj je život ugrožen sa mužem.. mislim da se je bolje za njega moliti iz daleka. 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ronald рече

Što misliš da kad je sam covjek da je lakše?

Не, нисам то рекла, не мислим ни да је лакше, ни да је теже, мислим да је другачије. Има разлике када се разболиш као нечији партнер у односу на то када ниси у вези или браку.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, АлександраВ рече

Sve to stoji nazalost.

Jednom na odeljenju na infektivnoj, dovoze decka 18god, jos nije potvrdjena dijagnoza, tata i mama su tu, tata se sali s nama kao donece nam tv da prekratimo vreme, mama sva od muke se uzdrzava da ne zajauce...i pita najstarijeg tad medj nama koji je bio 82 godiste, vaterpolista nekadasnji...jaoj pa vi ste svi mladi!? A mi kakvi smo bili mladi i blesavi puni crnog humora odgovaramo kroz njega tj on sublimira nase odgovore - pa mi i necemo nikad docekati starost, pa ni vase godine. Ja njegov humor razumem, al zena se automatski presamitila i pocela da place. Bogu hvala ispalo je da su mu pogresno dijagnostifikovali sve i prosao je samo sa koksakijem.

Mozda je i teze kad te kasnije strefi, nemam pojma. Znam da su mene gledali ko lujku sto sam se vratila posle na faks, zaposlila, udala, rodila, posle promenila zivot skroz, profesiju...svi su bili u fazonu kao svaka ti cast, kao da je trebalo da dignem sve cetri u vis i cekam da mrem.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Шта дакле да се ради када до неслагања у браку дође? „Треба претрпети, каже св. Теофан Затворник, и наставља, јер нама је дата свеопшта заповест да носимо терет једни другима; тим пре је то дужност оних који су толико блиски као супружници“. Никад не очекујте и не тражите љубав за љубав, похвалу за смирење, и захвалност за служење саветује један старац. Искусни духовници обично кажу да се људи који живе у браку спасавају трпљењем тешког карактера свога супружника и попуштањем један другоме. Јер управоје трпљење и подношење свега својствено истинској љубави,како вели апостол Павле (1. Кор. 13,7). Осим трпљења и попуштања за брачног друга се треба и молити Богу. Валаамски старац, схиигуманЈован, препоручује једноставну молитву:

„Спаси Господе и помилуј мог мужа (или моју жену) (име), сачувај га (сачувај је) и уразуми“.

Наравно, овим захтевима могу да одговоре само они који имају јаку веру. И шта је уопште права мера трпљења? Замислимо две крајности. Нека жена подиже децу, ради, кува и спрема, а муж се према њој опходи без љубави од њега доживљава само прекоре, чак и физичко малтретирање. Она све то подноси без роптања, уз благодарност Богу. Друга пак жена „због каријере“ не жели децу. Муж је окружује пажњом, поштеђена је кувања и старања о кући, има времена да се дотерује, проводи и путује, па ипак, њој се чини да у том браку неиздржљиво много трпи. „Не могу више да трпим!“. Или замислимо мужа коме је жена изродила и подигла децу, а сада га више не привлачи, није му интересантна, па он користи сваку прилику да одсуствује од куће и утеху тражи негде другде. „Хоћу да се разведем!“

Намеће се један закључак однос према браку и његовом разводу показатељ је чврстине твоје вере. Заједнички живот двоје људи изузетно ретко може у дугом периоду да опстане као филмска идила. Црква на то подсећа од првога дана заједничког живота: младенци на венчању добијају венце, што између осталог означава да се од њих тражи подвиг, а затим се у најсвечанијем делу обреда венчања пева тропар: „Свети мученици, који сте славно страдали и венце добили“, јер хришћански брак подразумева управо смирење, трпљење и ношење крста. Који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан, каже Христос (Мт. 10,38).

У реду, ако хоћеш да одложиш крст који си добио приликом ступања у брачну заједницу, ако желиш да скинеш са главе венац који си добио на Светој Тајни венчања свакако си слободан да то урадиш. Али онда постајеш налик Јуди издајнику и више се не можеш назвати хришћанином. То је онда већ један облик духовне смрти, која ће касније, као што смо рекли, само бити констатована разводом. Јер ти чиниш оно што ти је воља, а управо то представља главну идеју кнеза овога света. И нема ни једне идеје чији би дух биотако противан Христовом учењу као што је ова. Јер сам сишао с неба не да творим вољу Своју, него вољу Оца, Који ме посла,. каже Господ. Ми треба да се угледамо на Господа. А ово је воља Оца Који ме посла: да све што ми је дао ништа од тога не изгубим (Јн. 6,38-39).

Тако сте и ви као супружници дати од Бога једно другом, и дужни сте да се чувате, да не изгубите једно друго. „Због тога је муж, будући да је глава, каже свети Григорије Богослов, дужан да зна како да исцели тело; чак и када на њему има безброј рана, глава никада не одсеца себе од тела. Зато немој да повређујеш своју жену, јер је она твоје тело. И као што је незамислива ствар да неко наноси ране сопственом телу, тако је незамислива ствар да се неко раздвоји од своје жене“. А свети Јован Златоуст саветује мужу: „Макар требало жртвовати душу за своју жену, макар требало хиљаду пута бити посечен, макар требало поднети и претрпети сваковрсна страдања, немој одбити“.

http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=641&Itemid=464

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

sto se tice ove teme, dava se zakletva pred bogom, zajedno i u dobru i u zlu, prema tome, morete vi zene filozofirati kolko ocete, al ko god da krene da odstupa od ovog pravila bez obzira koje razloge trazi udaljava se od boga, nece njega bog napustiti, vec on napusta boga. iskusenaj su razna, samo se razni ljudi razno sapletu, nisu svi iste tvrdoce karaktera.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, kordun рече

tu neka zena kuka kako ne moze svog rodjenog bolesnog muza da trpi, ja koliko znam trpljenje je hrana za dusu, a malodusnici kukaju i bune se, ne bi da nose svoj krst

Ево Кордун, ја носим свој крст.Он ми служи да са њим треснем мужа кад почне да се побољева. Е, а онда ничија душа не буде поједена.;)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Сања Т. рече

Ево Кордун, ја носим свој крст.Он ми служи да са њим треснем мужа кад почне да се побољева. Е, а онда ничија душа не буде поједена. ;)

muz je tebi glava, ne da te terorise neg da ti bude uzor i u ljubavi i u svemu pozitivnom jer muskarci imaju taj kapacitet jaci neg zene, muski kapaciteti su jaci ako je covijek ispravan, cim zena krene da glumi nezavisnu jedinku treba je zveknuti cekicem preko glave da se prisjeti pameti

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Сања Т. рече

Ево Кордун, ја носим свој крст.Он ми служи да са њим треснем мужа кад почне да се побољева. Е, а онда ничија душа не буде поједена. ;)

Tako je :D

Onda sebi das legitimno pravo na drugoj strani da ga munes jer ga sa prve trpis, a na trecoj ode sve u propast jer nastradaju deca koja gledaju to prepucavanje.(ne govorim o tebi nego inace logici tih mnogotrpeljivih ponekad).

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...