Jump to content

Глобално загревање - да ли је већ касно да избегнемо катастрофу

Препоручена порука

пре 20 минута, Млађони рече

Inace, jel vas sto se zamajavate globalnim zagrevanjem ne brine sto nikad ne pricaju koja je cena stopiranja globalnog zagrevanja?
Mislim, valjda je logicno pretpostaviti da ce podizanje cene energenata makar za 1 % imati jak uticaj na cene svega ostalog. 

Nikad nisam video tekst koji glasi - naucnici su utvrdili da bi carbon tax doprineo podizanju cene hrane, proizvodnje i svega ostalog toliko i toliko. 

Pitam naravno one koji hoce da drzava uradi nesto

Ma šta ima veze ona kaubojska štamparija ionako radi ko besna,kolko god da treba će se naštampa.;)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Eno Šveđani propadoše skroz od 1991. kad su uveli porez na CO2...

E to je odlican argument! Svedjani nisu propali, znaci da co2 tax nema apsolutno nikakve negativne posledice! U pravu si avokado slazem se sa tobom. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ma šta ima veze ona kaubojska štamparija ionako radi besna,kolko god da treba će se naštampa.;)

Ne znam jel ti poznat pojam inflacije

Seti se srbije 90tih, to ti je posledica prevelikog stampanja. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Ne znam jel ti poznat pojam inflacije

Seti se srbije 90tih, to ti je posledica prevelikog stampanja. 

Pa Sloba je od njih učio školu.;)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Evo malo o svedjanima, koji nisu propali... 

Sweden-Comparative-GDP.jpg

Ko ne kapira.... ova linija bi nastavila da ide gore, pa vi racunajte koliko bi svedska danas bila bogatija, prosperitenija i punija inovacija ako je ova linija stavila da ide gore. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Pa Sloba je od njih učio školu.;)

Sve ti je to ista banda. Pune vam glavu da drzava moze da uradi nesto, onda im vi date moc i legitimitet onda urade malo u vasu korist, mnogo vise u vasu stetu. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Sve ti je to ista banda. Pune vam glavu da drzava moze da uradi nesto, onda im vi date moc i legitimitet onda urade malo u vasu korist, mnogo vise u vasu stetu. 

Pa Sloba je i uradio,mnogi si otkupili stanove za 50-100 maraka.;)

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Млађони рече

E to je odlican argument! Svedjani nisu propali, znaci da co2 tax nema apsolutno nikakve negativne posledice! U pravu si avokado slazem se sa tobom.

Nisam rekao da iz toga što Šveđani nisu propali sledi da CO2 porez nema apsolutno nikakve negativne posledice... šta više, uvek sam tvrdio da ne postoji ekonomska mera koja nema negativne posledice...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Nisam rekao da iz toga što Šveđani nisu propali sledi da CO2 porez nema apsolutno nikakve negativne posledice... šta više, uvek sam tvrdio da ne postoji ekonomska mera koja nema negativne posledice...

Ti nikad nista ne kazes. :)

• Хахаха 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Млађони рече

Ti nikad nista ne kazes. :)

Ja kažem ono što kažem...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Млађони рече

Evo malo o svedjanima, koji nisu propali... 

Sweden-Comparative-GDP.jpg

Loš je naziv grafikona pa je misleading... mada je za to kriv sam autor (Krantz), tako ga je imenovao, a u samom tekstu rada napisao: "Figures 1-3 show Sweden’s GDP per capita in relation to the averages for the three  comparison groups. The ratio series have 1913 as reference year (1913=1), and as mentioned  it is only a question of growth comparisons, not comparisons of income levels."

Drugim rečima, grafikon samo pokazuje da je rast GDP po osobi Švedske u odnosu na aritmetički prosek rasta GDP 16 zemalja sa kojima je Krantz poredi, prvo bio veći pa se onda spustio na isti nivo... odnosno, Švedskoj je prvo GDP rastao daleko više nego drugim razvijenim zemljama (osim Japana), a sada im je rast isti kao tim drugim zemljama... (nije gori i GDP im nije u padu, samo ne raste onoliko brzo, pri čemu nikom od razvijenih ne raste onoliko brzo)

Pogledaj Tabelu 1. u samom radu, na njoj se zasniva i grafikon.

https://www.researchgate.net/publication/5097348_Economic_Growth_and_Economic_Policy_in_Sweden_in_the_20th_Century_A_Comparative_Perspective

Takođe, iz te tabele ćeš moći da vidiš da je gotovo sigurno netačno (a u najmanju ruku neosnovno) ovo što si napisao da bi ta linija nastavila da ide gore:

Цитат

Ko ne kapira.... ova linija bi nastavila da ide gore, pa vi racunajte koliko bi svedska danas bila bogatija, prosperitenija i punija inovacija ako je ova linija stavila da ide gore.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Млађони рече

Sve bi to bilo super i coveku bi stvarno malo trebalo da vam poveruje i da stane na vasu stranu, ali onda dodje Trump kome je lokalna vremenska prognoza indikator globalnog zagrevanja... i onda vi, anti zagrevaci ( ;) ) umesto da kazete "klimatske promene zaista nisu toliko strasne koliko vas komunjare plase ali i pored toga ovaj covek zaista lupa gluposti i nemojte ga slusati" vi ga nesto hvalite i diyete  u nebesa kao mesiju koji ce sva da opravi.... i ti je odma cao ydravo, jer se odma vidi koliko ste neozbiljna ekipa.

Jel tebi, kao nekome ko kapira nauku argument "gde je zagrevanje kad mi sneg pada u dvoristu" nije debilski? Zar takvo razmisljanje ne zahteva ogradu bilo koje vrste? Jer ovako ja gledam na to... ako ste vi zaista u pravu i frka oko otopljavanja jeste politicki preuvelicana onda bi ste mogli bez problema da se sluzite ISKLJUCIVO kredibilnim naucnim aargumentima a ogradili bi ste se od svakoga ko lupa gluposti koje ne razume... vama su trampova baljezganja super samo zato sto idu na istu vodenicu a to je meni glavni signal da od argumenata nemate nista, jer inace bi vam trampova baljezganja cinila stetu vise nego korist.

Zamisli situaciju da te neko odzepari  i odes u policiju da prijavis kradju novcanika a ja krenem sa tobom. Kad stignemo tamo ja se ponudim kao svedok i kazem "ne samo sto je mladjoni mnogo cool lik, nego ga sad i zadesi ta nesreca da mu neko ukrade novcanik, auto, stan i obije vikendicu!"

E sad... jel bi ti cutao i odobravao to sto pricam iako znas da nije tacno ili bi, iako govorim pozitivno o tebi ipak rekao "ne, ne... svaka cast cloudu, ali ipak nije bas tako bilo... o novcaniku se samo radi"

E vi sad trenutno furate ovu prvu pricu... i dodajete "ma i zenu mi ukrao, isto..." :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Sve bi to bilo super i coveku bi stvarno malo trebalo da vam poveruje i da stane na vasu stranu, ali onda dodje Trump kome je lokalna vremenska prognoza indikator globalnog zagrevanja... i onda vi, anti zagrevaci ( ;) ) umesto da kazete "klimatske promene zaista nisu toliko strasne koliko vas komunjare plase ali i pored toga ovaj covek zaista lupa gluposti i nemojte ga slusati" vi ga nesto hvalite i diyete  u nebesa kao mesiju koji ce sva da opravi.... i ti je odma cao ydravo, jer se odma vidi koliko ste neozbiljna ekipa.

Jel tebi, kao nekome ko kapira nauku argument "gde je zagrevanje kad mi sneg pada u dvoristu" nije debilski? Zar takvo razmisljanje ne zahteva ogradu bilo koje vrste? Jer ovako ja gledam na to... ako ste vi zaista u pravu i frka oko otopljavanja jeste politicki preuvelicana onda bi ste mogli bez problema da se sluzite ISKLJUCIVO kredibilnim naucnim aargumentima a ogradili bi ste se od svakoga ko lupa gluposti koje ne razume... vama su trampova baljezganja super samo zato sto idu na istu vodenicu a to je meni glavni signal da od argumenata nemate nista, jer inace bi vam trampova baljezganja cinila stetu vise nego korist.

Zamisli situaciju da te neko odzepari  i odes u policiju da prijavis kradju novcanika a ja krenem sa tobom. Kad stignemo tamo ja se ponudim kao svedok i kazem "ne samo sto je mladjoni mnogo cool lik, nego ga sad i zadesi ta nesreca da mu neko ukrade novcanik, auto, stan i obije vikendicu!"

E sad... jel bi ti cutao i odobravao to sto pricam iako znas da nije tacno ili bi, iako govorim pozitivno o tebi ipak rekao "ne, ne... svaka cast cloudu, ali ipak nije bas tako bilo... o novcaniku se samo radi"

E vi sad trenutno furate ovu prvu pricu... i dodajete "ma i zenu mi ukrao, isto..." :D

Meni je tramp super po tom pitanju.
Bas me briga iz kog razloga nece da se mesa, bitno mi je da se ne mesa.
Spasavanje klime nije njegov posao niti je za to izabran. To da li mi je argument debilski ili ne, me savrseno ne zanima. 
Kod trampa me zanima sta:
1. Radi sa ekonomijom, da li smanjuje ucesce drzave
2. Sta radi na globalno-politickom planu i odnosu medju drzavama.

U oba slucaja sam vise-manje zadovoljan akcijama, ne zanima me koliko je "debil" u globalnom zagrevanju ili to sto ne dozvolajva trasngedenrima da sluze vojsku. I tramp nije dosao, nego je izabran

Цитат

vi ga nesto hvalite i diyete  u nebesa kao mesiju koji ce sva da opravi.... i ti je odma cao ydravo, jer se odma vidi koliko ste neozbiljna ekipa.

Niko ziv ne dize trampa u nebesa kao sto ne dizu ni radulovica niti ikog drugog. Vidim da je taj argument popularan u politickoj debati, potpuno je besmislen inace. 

Цитат

vama su trampova baljezganja super samo zato sto idu na istu vodenicu a to je meni glavni signal da od argumenata nemate nista, jer inace bi vam trampova baljezganja cinila stetu vise nego korist.

Zarapvo, trampova baljezganja su mi super, jer se recimo ti nerviras. Zanimljivo mi je da gledam kako se nerviras oko trampovog baljezganja oko teme nad kojom on niti bilo koji drugi predsednik ne bi trebalo da ima nikakav uticaj. Kao da zelis nekog ko ce da ima uticaj, podigne cene energenata i slicno. Pa posto ga niste dobili, meni je slatko da se nervirate. Jednostavno nemate nikakvo pravo da podizete cenu energenata, tacka. Kraj debate nema tu sta da diskutujemo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Loš je naziv grafikona pa je misleading... mada je za to kriv sam autor (Krantz), tako ga je imenovao, a u samom tekstu rada napisao: "Figures 1-3 show Sweden’s GDP per capita in relation to the averages for the three  comparison groups. The ratio series have 1913 as reference year (1913=1), and as mentioned  it is only a question of growth comparisons, not comparisons of income levels."Drugim rečima, grafikon samo pokazuje da je rast GDP po osobi Švedske u odnosu na aritmetički prosek rasta GDP 16 zemalja sa kojima je Krantz poredi, prvo bio veći pa se onda spustio na isti nivo... odnosno, Švedskoj je prvo GDP rastao daleko više nego drugim razvijenim zemljama (osim Japana), a sada im je rast isti kao tim drugim zemljama... (nije gori i GDP im nije u padu, samo ne raste onoliko brzo, pri čemu nikom od razvijenih ne raste onoliko brzo)

Gde sam ja rekao da je gdp u padu? gdp raste pa raste. poenta je koliko smo osakatili taj rast. Da li je 15% ili 10 % ili 1 % je velika razlika. 
Oportunitetni trosak je kada gdp moze da ti raste 15 % a ti(ne ti licno, svedjani) si uveo gomilu raznoraznoj socjalistickih politika zbog cega ti je gdp ppp rast 1-2-3%
Tih 11 % rasta su cist gubitak.

Svedska je vrlo dobro pratila americki rast dok nije krenula da se mesa u privredu. I to ovaj grafikon pokazuje. CarbonTax je samo jedna u nizu mera koje se mesaju u privredu i prave razliku izmedju GDP ppp koji bi svedska mogla da ima naspram onog koji ima.

Dakle, ti si u slucaju tvog referentnog standarda bio u pravu, u svedskoj nije toliko lose u odnosu na tvoj i moj trenutni standard. Ali nisi u pravu jer ti je referentni standard los. 

Zato sam bas i postavio ovaj grafik, mislio sam da ces da povezes da su referentni standardi koje si koristio losi. 

Inace u tih par % razlike GDP ppp moze bas da lezi kompanija koja bi nasla bolje i kvalitetnije izvore energije od benzina. 
Kao sto je USB stick spasio milione drveca. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Млађони рече

Gde sam ja rekao da je gdp u padu?

Nisi. Naslov grafikona je takav pa sam hteo to da razjasnimo.

Цитат

gdp raste pa raste. poenta je koliko smo osakatili taj rast. Da li je 15% ili 10 % ili 1 % je velika razlika. 
Oportunitetni trosak je kada gdp moze da ti raste 15 % a ti(ne ti licno, svedjani) si uveo gomilu raznoraznoj socjalistickih politika zbog cega ti je gdp ppp rast 1-2-3%
Tih 11 % rasta su cist gubitak.

Tako je... i levičarenje svakako smanjuje GDP... samo je pitanje koliko, a to iz onog grafikona ne vidimo.

Цитат

Svedska je vrlo dobro pratila americki rast dok nije krenula da se mesa u privredu. I to ovaj grafikon pokazuje.

Ne... da si pogledao tabelu na osnovu koje je napravljen grafikon video bi da Svedska nije "pratila" američki rast nego je imala sve vreme veći rast od Amerike do 1973. godine, a nakon toga i jednima i drugima opada rast, ali Švedskoj opada više.

Takođe, da si pogledao tabelu, video bi da je svim ovim zemljama drastično opao rast nakon 1973. tako da je zaključak koji pokušavaš da izvedeš iz grafikona pogrešan. Po tabeli je rast u svim razvijenim zemljama značajno opao nakon 1973. te je malo problematično izvesti zaključak da je u Švedskoj opao zbog mešanja države u privredu... a posebno je problematično tvrditi da bi Švedska nastavila da oniliko raste kao do 1973. godine.

Цитат

CarbonTax je samo jedna u nizu mera koje se mesaju u privredu i prave razliku izmedju GDP ppp koji bi svedska mogla da ima naspram onog koji ima.

Tako je... i onda nađeš onakav grafikon ali ne do 1991. nego od 1991.-2017. i vidimo da li se nešto značajno promenilo nakon uvođenja carbon tax-a. :)

I po mogućstvu ne tražiš grafikone "rasta" jer je to kategorija koja prilično može da omane... rast od 5% nemačke privrede je mnogo teže napraviti nego rast od 10% srpske privrede... nerazvijene privrede imaju više "prostora" da se razviju... zato su sve tamo navedene zemlje imale drastično veći rast u godinama nakon drugog svetskog rata nego posle 1973.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...