Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

..................................

Razumeo sam vaše poimanje: i Crkve i mene i rimokatolika i (praštajte, da uprostim):

KAD RIMOKATOLICI POČNU DA MISLE, GOVORE, OBLAČE SE ... I PONAŠAJU SE KAO MI (JA!), PRIHVATIĆEMO IH, A DODATNA IMPLIKACIJA JE NARAVNO, ONDA ĆE IH I BOG PRIHVATITI! I ONDA ĆEMO SVI SREĆNO ŽIVETI! VOLEĆI SEBE U NJIMA! :smiley:

Praštajte braćo, ali meni ovo liči u najboljem slučaju kao bajka a suštinski PRAVOSLAVNO SEKTAŠTVO.

PRAVOSLAVLJE ILI SMRT!

Hristos će pobediti svakako!

Sa nama ili bez nas?

"Razmislite o tome. Otvorena srca - otvorena uma." Da citiram (mislim) o.Ugrina.

Na zalost, nisi nista razumeo... to je ono sto sve vreme pokusavam jos nekima ovde da objasnim...

Vidi se da ni ti nisi naucio da prihvatis drugacije misljenje, a - eto vidis - bas to nama prebacujes...

Ili mozda mislis da je tvoj licni dozivljaj vere jedini moguc?

A ovo sto si izneo velikim slovima, vrlo je ravno kleveti... ali, vatever...

Osim toga, kad vec govorimo o temi, voleo bih da vidim kakvo prakticno resenje ti nudis, kad su u pitanju rimokatolici - tj. kako ti vidis pomirenje Istoka i Zapada...

Eto, da sva ova prica ipak ne bude u prazno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Escobar

Zivota ti, ne lupetaj ovako javno...

Procitaj sta ti brat pise o drugom bratu, pa onda komentarisi...

@Nistavilo

Blago tebi sa tvojim "licnim" dozivljajem Boga, kad ti se povraca od brata u Hristu...

Ima to stanje duse jedno ime u patristici, ali setices se ti i sam, mi ti ionako ne trebamo...

E da, ja nisam mlad, tek onako da znas...

znam da nisi ... znam te sa jednog drugog foruma, ne brini ... postujem te i razumem sto me ovako kudis! 4chsmu1

PRELEST!!! da nije to stanje duse? ili MRZNJA? ... PRIZNAJEM, I PRELESTNIK SAM I MRZITELJ ... ali ne i prema obi wanu  slavabogu

Подели на овим сајтовима

Svasta... bas si ga naso sad... prst ka dole

Jedini forum sa koga mozes da me znas je verujem...

I svejedno, popularno je na forumima da kad ne znas ko je sagovornik (kad svako menja nick `de god mrdne), bar malo obrazlozis stav za ono sto kazes, a ne da se sve vreme smiravas... prst ka dole

I jos da pricas u zagonetkama...

I da, ipak nije na mestu gore receno, to ostaje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Довољно је знати да сâм Христос жели да Црква буде јединствена (= једна). Међутим, наравно да за јединство треба испунити неке претпоставке.

Проблем код православних је што смо временом почели да идеологизирамо појам православља. Јер, православље само по себи нема никакву сврху, односно, ако православље не служи јединству ,,католичанске Цркве'' онда само по себи не служи ничему. Постаје још једна од крајности, то јест лажно изображавање истине која се као таква намеће насупрот ,,католичанској и православној Цркви''.

Према томе, уколико православље почне деловати против католичанства, треба се погледати у чему то православље греши, односно у чему има застрањења. Јер, православље није некакво ,,непоимање'', већ оно носи у себи све што се односи на пројављене истине о Богу и Цркви.

То заиста нису лаке теме и једноставне ствари за разумевање. Ми смо навикли на некакву аутоматизацију која је позната, на пример, код муслимана: не умемо ништа да објаснимо али тврдимо да је то тако и никако другачије. То онда ствара огроман проблем у односима, што за хришћанство представља највећу претњу.

Такви су данашњи ,,незнавени'' или неутврђени и лабилни у вери који се истовремено баве питањима Цркве уместо Епископâ. За решавање овога проблема потребно је имати велико стрпљење да саслушамо једни друге. Оно што се мора имати у виду, то су питања искуства Цркве и Њене традиције (историје) у првим вековима хришћанства.

Црква је настала као Отеловљење Сина Божијег, Који се свакоме даје у потпуности. Да би хришћанин имао удела у томе организму (= Цркви) потребно је да буде уврштен у евхаристијску заједницу, која је установљена као ,,многе помесне Цркве''. Дакле, као што се Христос свакоме даје у потпуности - где (Христос) постаје целокупан носиоц живота свакога појединца, као и сваки појединац, носиоц целокупнога Христа - тако и Црква показује следственост томе да свака помесна Црква јесте потпуна католичанска Црква.

Према томе, од римокатоликâ не можемо захтевати некакво прилепљење православнима, јер, то би значило, слично сâмом римокатоличком учењу, да помесна Црква није потпуна Црква, већ да представља део или непотпуну Цркву која би морала да се припоји једноме центру да би била Црква. Не. Такву грешку православље не сме да направи, јер православље само по себи мора да води доследно своју првобитну намену, а то је да заштити Цркву од изопаченог изражавања Цркве.

Сасвим је јасно, према искуству православне вере и традиције Цркве, да би римокатолици, уколико може доћи до ,,јединства хришћана'', требало да прихвате она ,,начела'' која њих сâме чини потпуном Црквом. У таквој перспективи Православна Црква сматра сваку појединачну ,,помесну'' Цркву као потпуну католичанску Цркву, а тиме та Црква јесте и Православна.

Када је реч о ,,начелима'' која чине истинитост и потпуност Цркве, то нам се открива као суштинска потреба за међусобним дијалогом. У случају да ,,начела'', која су догматског карактера, служе нечему другом, то јест, да представљају ,,несхватљива начела'' која су само пароле и без аргумената, то нас чини нечим што није православно.

Подразумева се да би требало свако да се запита у којој мери поседује ,,дарове богословља'' да би учествовао у ,,дијалогу'', а према томе и у ,,расуђивању'', када је реч о Екуменизму. Прво што сваки хришћанин треба да уради јесте да буде уврштен у евхаристијску заједницу и да буде послушан, и да верује речима Господњим: ,,Не бој се, мало стадо [евхаристијско], јер би воља Оца вашега да вам даде Царство'' (Лк.12,32).

:)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Важно је Лаза гасити,а ови што јеретишу по форуму су ок!Где сте овде попови да гасите ове јеретике!

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Voljeni brate "obi wan",

ODGOVORIO SAM SAMO TI NE VIDIŠ! tanning

SMIRI SE, pa ponovo pročitaj moje odgovore na ovu temu i kašće ti se. Ako ti je dano.

Brate, neću da učestvujem u sujetnom nadmetanju sa bilo kim, pa ni sa tobom.

Ljubav podrazumeva apsolutnu slobodu i odgovornost.

Verujem i da si bolji vernik i bolji čovek od mene. Molim samo Boga da i kao poslednji uđem u Carstvo Njegovo Večno.

Nikad ne stavljam tačku na svoja uverenja (i na druge ljude i njihova uverenja!) uvek zapetu ili ... :smiley:

Meni prvom su potrebne velike promene i velika milost Božja.

GOSPOD da te blagoslovi i čuva. I sve nas. Amin.  joooj

"NIJE ISKREN,

NITI PRAVEDAN,

onaj ko govori istinu u lice, niti onaj ko je obznanjuje pred svetom,

no onaj ko  IMA LJUBAV i ISTINIT ŽIVOT, i KAD TREBA GOVORI S RAZUMEVANJEM."

Подели на овим сајтовима

И још нешто, господине Искушениче: читам твоје коментаре и чудим се гомилама глупости, неживота, папагајштине, копирања, итд. ко да пише неки мртвак или робот ...све једно те исте небулозе .... дај бре нешто живо човече, дај мало да видим ко си стварно ... није ваљда да се тако велики и истинити православац као ти плаши сопственог мишљења???

И не само ти, него и ови твоји другари по ревности такође.

Не знам за уљудније речи, али мени је вас жао, искрено жао! Жао ми је што вас је живот у Цркви тако умртвио, начинио од вас зомбије, брате!

ТУГА. :cmizdrenje:

Господине Ништавило немам намеру да се препирем са Тобом,нити да се потежем, јер то мени стварно није потребно. Ту нема никакве сврхе,нити то желим,јер је велико губљење времена.

Само бих Те замолио да не клеветаш и да не пишеш глупости. (мислим на ово подебљано).

Стварно немам намеру  да се правдам,поготово да убеђујем неког ко својим веровањем крши сам Символ Вере и пише на такав начин какав то Ти радиш.

Узгред да додам,мене живот у Светој Цркви никако не може да умртви,нити да ме начини "зомбијем". Могу сам да будем све живљи и живљи,слава Богу!

Свако добро!

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Voljeni brate "obi wan",

ODGOVORIO SAM SAMO TI NE VIDIŠ! isus-sinai

SMIRI SE, pa ponovo pročitaj moje odgovore na ovu temu i kašće ti se. Ako ti je dano.

Brate, neću da učestvujem u sujetnom nadmetanju sa bilo kim, pa ni sa tobom.

Ljubav podrazumeva apsolutnu slobodu i odgovornost.

Verujem i da si bolji vernik i bolji čovek od mene. Molim samo Boga da i kao poslednji uđem u Carstvo Njegovo Večno.

Nikad ne stavljam tačku na svoja uverenja (i na druge ljude i njihova uverenja!) uvek zapetu ili ... :smiley:

Meni prvom su potrebne velike promene i velika milost Božja.

GOSPOD da te blagoslovi i čuva. I sve nas. Amin.  slavabogu

Slazem se, takodje i tebe... nasznak

Da ne idemo mnogo u sirinu, posto vidim da se igramo gluvih telefona sve vreme...

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Možete i da se smejete ali ja patim za onim vremenima kad sam ja ulazio u veru pravoslavnu i bio ubedjen da su svi i bolji i pametniji od mene.

Crkva i da se ne ujedini ostaće Crkva. Crkva i da se ujedini ostaće Crkva.

Kakvi smo mi?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Наравно,али да дође до правог јединства као што каже Свети апостол Павле:" Једно тијело, један Дух, као што сте и позвани у једну наду звања својега;jедан Господ, једна вјера, једно крштење,jедан Бог и Отац свију, који је над свима, кроза све, и у свима нама ".

Do toga nece nikada doci.

Oni se nikad nece pokjati za svoje apostatski duh,za svoje pogrdno ucenje,niti ce se pokajati za zlocine prema pravoslavnoj Crkvi.Stoga ne da ne zalim da udjemo u bilo kakvu zajednicu sa njima,vec zelim da ih ponovo anatemisemo i zabranimo njihovo jereticko ucenje na pravoslavnim teritorijama.Nikakav konkordat,nikakva unija ne dolazi u obzir.

Подели на овим сајтовима

Crkva i da se ne ujedini ostaće Crkva. Crkva i da se ujedini ostaće Crkva.

Остаће црква и у једном и у другом случају , али други случај је много бољи.

Где је год било раскола , ту није било добро . Да је лепе среће да није ни дошло до раскола . 

Надам се да ће то све да се превазиђе .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  • 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...