Ronald Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 1 minute ago, Odahviing рече Evo ja san napisao nateraš ih da rade i zarade ono što potroše i ono što inače koštaju poreske obaveznike. To je neophodno. S tim sto bih ja zahtjevao da zarade novac za usluge psihologa i drugih lica koja bi morala raditi na njihovom popravljanju. Morali bi zaraditi vise novca, cak i ako ne bi htjeli, ne samo za ovo sto si ti naveo. АлександраВ and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 4 minutes ago, Odahviing рече Evo ja san napisao nateraš ih da rade i zarade ono što potroše i ono što inače koštaju poreske obaveznike. Meni takvam isao isto padne na pamet, ali jednako je neekonomicna kao drzanje kriminalaca koji nista ne rade. S kriminalcima nije lako raditi kad imaju na umu kako da pobjegnu. Pitanje je kakve poslove ces im dati da rade, gdje, ko ce to sve obezbjedjivati itd..ne mozes ih staviti da rade negdje gdje alat mogu da iskorite kao oruzije ili da naprave jos neki veci belaj. Na kraju kad odredis kojim djelatnostima ih mozes podvrgnuti ispadne da kosta ako ne i skuplje, nego da ga samo drzis zatkljucanog pod kljucem. Slazem da je drustveno koristan rad dobar, samo sto je ovo lakse aplicirati na lakse slucajeve. Ostaje jedino da ih se podvrgne gulagovskom rezimu negdje na nekom ostrvu ili nekoj nedodjijji odakle ne mogu tako lako pobjeci, rezim nadgledanja bi bio malo opusteniji i jeftiniji. No obrni okreni, i utakvom slucaju bi onda dosli na ono sto Rile prica jedan civilizacijski iskorak unazad. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 11 minutes ago, Ronald рече Justi nisam govorio o konceptu zatvora, boljeg resenja od toga nema, vec o pretjerivanju i udovoljavanju zlocincima. Slazem se ima pretjerivanja ugadjanju zlocincima. АлександраВ, Ronald, Suncokret54 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 14 minutes ago, Justin Waters рече Slazem se ima pretjerivanja ugadjanju zlocincima. Omoguciti im da zarade novac od kojeg ce moci da finansiraju sobu i najelemntarnije potrebe jer svakako da ne bi smjeli imati bolje uslove od nekoga ko zivi na nivou minimalne plate( mislim i sam koncept minimalca je pogresan, ali evo uzeo sam njega kao mjeru kako bih se bolje izrazio). Radili bi mnogo vise jer bi bilo neophodno da od toga placaju lica koja rade na njihovom popravljanju, psiholozi, vaspitaci itd., a minimalan dio zarade bi isao i za pomoc humanitarnim organizacijama ili najsiromasnijima. Brejvik trazio da mu obezbjede playstation ili tako nesto, zamisli to? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 4 minutes ago, Muramasa рече Pa kod tebe u Austriji je i nema. Ja podržavam smrtnu kaznu i mislim da je treba sprovoditi po principima transparentnosti - JAVNO i to na razne načine. Od vešanja na banderu ispred radnog mesta ćate koji je osuđen za korupciju (da ga onaj ko ga nasledi nekoliko nedelja gleda kako visi), pa do klanja zarđalom kašikom, a to je pravoslavan i četnički metod. Ali cemu sve to javno pogubljenje? Pa sve to ima u Saudijskoj Arabiji, i nimalo ne utice na smanjenje kriminala. 2015 je u Saudijskoj Arabiji dostignut dovdecenijski maksimum od 157 pogubljena godisnje. Ronald and Dragi је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 Smrtna kazna -nikad, ni po koju cenu. Dozvoliti samoodbranu -da, bez razmisljanja iako i tu moze doci do zloupotrebe. Ne da ljudi moraju jos odstetu da placaju i zatvor da zaglave ako ubiju lopova. Te fore odgovoriti istom merom su sulude, otkud ja znam kako je lopov naoruzan, kakvi su mu motivi, na sta je spreman. Jesam za dozvoljen afekat i nemanje posledica usled toga. Vidis da ti neko ubije dete, sto se mene tice sasvim mirno, seckaj ga na komade,peci na raznju. Ali tad i to ako si zrtva ili najblizi srodnik. Smrtna kazna kao institucija bi bilo ubistvo s predumisljajem, jel se tako kaze. Obicno se prica o smrtnoj kazni pokrene za neka monstruozna dela sa sve sadistickim porivima mase. Sta cemo sa svakodnevnim zivotom, sa vec postojecim zakonima? Mislim da ljudi imaju zelju da vrate smrtnu kaznu jer nemaju poverenja u sistem kao takav i zato sto se ne osecaju sigurnim. Kada bi se to resilo sistemski, ne samo strozijim kaznama nego primenom doslednom i vec postojecih, brzinom od prijave do pravosnaznog resenja, sredjivanjem rada sto policije, tuzilastva, sudstva. Zatim izmenom konkrernih propisa, gde se vrsi sekundarna viktimizacija zrtava i potpuno se demoralisu ljudi da prijave teske zlocine, mislim da bi se ljudi tada osecali sigurnije i manje nemocno i da bi broj zagovornika smrtne kazne prirodno opao. Jer trazenje nje je priznavanje nase nemoci pred zlom. Takodje ja nisam za dehumanizaciju zatvora, jesam za manji luksuz, al hriscani dragi kad procitam ono ma videce on kako ce mu biti u zatvoru i kako ce ga silovati svaki dan, meni je to gadnije od svega sto iradi jedan beslovesnk monstrum. Neka uslovi budu skromni ali bih zaista volela da vidim da u zatvorima rade ljudi koji se nece gaditi tih ljudi, da taj deo "popravna" politika ne bude -odnos drugih zatvorenika prema nekome, da mu oni poprave sve kosti. Volela bih da vidim mnogo vise iskusnih duhovnika, ne da dodju i sluze liturgiju i pobegnu, nego da zaista zavrnu rukave i veruju da je Hristos dosao u svet da gresnike spase, a da ti ljudi tamo jesu vredni soasenja i da je pokajanje moguce. Jer ne pricam o tome, aha ako se pokaje puj pike ne vazi, ne naprotiv, al mislim da mi u sebi olako sudimo kriminalcima i ne verujemo da je njihovo spasenje moguce. Volela bih da vidim realne i racionalne programe resocijalizacije koje ce i ljudima uliti poverenja da posle mogu da kazu -pa dobro al taj u zatvoru nije vatao zjala nego zaista je neko s njim radio pa sto da ga ne zaposlim. Kad bi se na taj nacin poboljsao sistem, mislim da bi to "vredelo troskova" jer je taj osecaj sigurnosti i poverenja neprocenjivo vredan Dakle jasna kaznena politika, bez previse mogucnosti da sudije proizvoljno smanjuju kazne i daju uslovne, maltene potpuno bih ukinula smanjenja zbog vladanja i pomilovanja za sve kazne jer to psiholoski jako lose deluje, ubrzavanje postupka bez nepotrebnih suocavanja, mrcvarenja i tome slicno, drasticnije kazne za pojedina dela i dobre programe psihosocijalne podrske. Ne moraju da imaju tv i pristup internetu, vise ce im koristiti neko ko ce raditi s njima. Ћириличар, RYLAH and Dragi је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 Smrtna ne , kastracija da . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 22 minutes ago, Muramasa рече Saudijska Arabija to radi u ime jedne umobolne ideologije zvane Islam. Moja zamisao bi bila daleko preventivnija: Recimo da se dokaže da je direktor nekog javnog, gubitaškog preduzeća oštetio budžet svojim mahinacijama. Smrtna kazna bi se izvršila vešanjem ispred firme u kojoj je napravio štetu, a onda bi ga premazali voskom, da može par nedelja da visi na toj banderi pre nego što se usmrdi. Cilj je da ga sledeći imenovani direktor i ostali službenici na sličnim pozicijama gledaju kako se njiše na vetru i da im se taj prizoro dubuko ureže u svest, da znaju mogu i na banderi da ga zamene. Ne mogu se javna pogubljena raditi iz preventivnih mjera. Ako radis javna pogubljena onda je to u ime umobolne ideologije, ma kakve vjerske, politicke ili druge. Povrh toga takvi prizori ne sprecavaju kriminalce da pocine ista djela za koju bi bilo propisano javno pogubljenje te vrste. Dokaz su bilo koje zemlje koje imaju smrtnu kaznu, bilo neke savezne drzave SAD, Kina, Iran, Saudijska Arabija itd,,, Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 Смртна казна временом има све мање аргумената који је подржавају. Прво су ту морални и хуманистички разлози, друго аргумент устројства правног система, треће неекономичност ( тако у САД ако се смртна казна врши тровањем, тај отров је баснословно скупљи од простог држања затвореника у ћелији гдје може бити и користан у неку руку, ако се пошаље на какав принудни рад ) и четврто ( мој крунски аргумент ), смртна казна је олакшање за затвореника. Он ће умријети, неће ништа осјећати и готово. А овако, држиш га живим, пошаљеш у најгори могући затвор, обзнаниш шта је то гнусно учинио и пустиш сам затвор да се брине о њему пар година. Права казна :) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 7 minutes ago, Muramasa рече A od kada je borba protiv korupcije posebna ideologija? To ti tako zamisljas, ali sistem koji je sposoban sprovoditi javna pogubljena na kraju se uvijek pokaze kao tiranski koji javnim pogubljenjima salje poruku protivnicima sta ce ih sacekati ako pokusaju da mu se usprotive. Jedine cetiri zemlje u kome se sprovodi javno pogubljenje su Iran, Saudi Arabija, Sjeverna Koreja i Somalija...dakle ujedno i najkorumpiranije i najtiranskije zemlje na svijetu s izuzetkom Irana koji nije tiranski koliko ove tri, ali svakako s vjerske tacke jesu tiranska drzava. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 2 hours ago, obi-wan рече Dakle, pojedinac i ne moze da se popravi ako sam to ne pozeli. Tu da budemo jasni. Moze da postoji hiljade izuzetnih mehanizama, ali ako on nece - nista. A zasto bi on to pozeleo ako je oko njega drustvo nesposobno da brine o mnogo manjim stvarima, kamoli o njegovom potpunom popravljanju? Drustvo koje ocigledno podstice u ljudima najnize porive i propasti, koje doslovce neguje kriminal kao jedan od nacina napredovanja u tom drustvu? Dakle, ako mnogi ni samog Hrista nisu poslusali - a nisu - zasto bi poslusali jedno drustvo koje u samoj svojoj srzi nije ni Hristovo ni hriscansko, i jos je do krajnosti iskvareno? ОК, ово мислим да је најбитнији део. На првом месту, нисмо ми ти који ће да одлучују ко жели а ко не жели да се поправи. Ми дамо шансу свакоме да се поправи. Ако се не поправи, следећи пут су санкције драстичније. Друго, данашње друштво, уз све мане које има, јесте најхуманије друштво које је икада постојало. Можемо да романтизујемо време када су људи умирали од глади, болести, били жртве стравичних неправди које су данас незамисливе, када су им арбитрарно одузимана права која су номинално имали, када су били телесно кажњавани, али то није објективност у дискусији, то је само некакав романтизам за временима у којима нико од нас не би волео да живи. Ако мени не верујеш, читај писце оног времена кад причају о правом карактеру тог трулог друштва које је људе газило на начине које ми данас не можемо ни да замислимо. И треће, у данашњи светски правни систем хришћански идеали су апсолутно уграђени. Посебно у наш и остале правне системе европског континенталног и англосаксонског права. Управо је рехабилитација, испитивање кривице, индивидуални приступ, и још много ствари, резултат инкорпорације хришћанског приступа. 2 hours ago, obi-wan рече Smrtna kazna, kao deo zakona, nije bila tu da prosto vrsi odmazdu - to cak nije bila ni u Starom zavetu (tu se ne slazem), nego da bude jasno i ubedljivo strasilo svima, i da kaze - "ljudi, ja vas cekam ako li se ne okanete teskog zla". Sv. vladika Nikolaj lepo kaze: "onaj ko je je rekao 'oko za oko' nije vas pozvao na mrznju, nego je rekao da cete svi ostati bez ociju ako se ne pokajete i ne popravite" (malo sam prepricao, ali je taj smisao). То је управо одмазда, која поред тога има и мали превентивни циљ, али је тежиште опет колективистичко. Дакле, тежиште није на индивидуи, него на потребама друштва. Што ће рећи да је то тежиште било светлосним годинама далеко од оваквог приступа који имамо данас. Христ није чекао да се "оканемо зла" или да кажњавамо или будемо кажњени, него је ишао према нама, за разлику од Старог Завета. Што се "око за око" тиче, то је систем одмазде и ништа друго ("око" је могло и парама да се откупи иначе, чак и у то време, тако да је и тај систем прављен по мери имућнијих чланова друштва), који је код нас дуго опстајао, па и сада налази свој исказ у крвној освети, која се сматра отежавајућом околношћу приликом одмеравања казне, јер се ради о ниској побуди. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 Не. - Смртна казна не може да служи као превентивна мера, јер статистика показује да у државама где је има број најтежих кривичних дела није у опадању. Негде чак и расте. - Постоји могућност да неко невин буде осуђен на смртну казну, што се већ дешавало и дешава се. Ако се утврди да је неко невин док лежи у затвору, биће ослобођен. Али код погубљења нема назад. - У земљама као што је Србија, са судством и институцијама као што су наше, потенцијал за злоупотребу с.к. би био огроман. Не смем ни да замислим ситуацију где наши судови одлучују о нечијем животу и смрти. - Будимо реални: увођење с.к. код нас не би било ништа друго до подилажење гневној јавности, да не кажем руљи, која само тражи начин да каналише фрустрације, и само би вешали/клали/спаљивали/...ставити неки креативни начин убијања...кад год се деси нека трагедија. Није да не разумем емоције кад се деси нешто овако гнусно као пре неки дан, али људи су много жедни крви и понекад су коментари више застрашујући од самих вести. Погубљење неког злочинца би била тренутна сатисфакција највећем делу јавности, али то не може да буде разлог за увођење. - На крају крајева, колико знам ми и формално не можемо да уведемо с.к. јер смо чланица Савета Европе, који је још давно одлучио да све земље чланице морају да укину смртну казну. Avocado, Suncokret54, АлександраВ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 Против сам смртне казне али бих увео шибање за тежа кривична дела (ту рачунам и корупцију). Једно шибање након правоснажне пресуде и следеће сваке године на дан кад је кривично дело почињено. Па кад изађе из затвора нек му се на леђима види где је био и како се провео. Suncokret54 and Dragi је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 22 minutes ago, Muramasa рече Nista bez ovoga http://vignette1.wikia.nocookie.net/pirates/images/e/e4/CotBPPiratesYeBeWarned.jpg/revision/latest?cb=20140124060428 Tebra ti bi bio dobar dzelat, snaga i katana http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 13, 2016 Пријави Подели Написано Јул 13, 2016 @RYLAH - Враћање смртне казне ничим не би показало неко одступање друштва од хришћанских начела јер ово друштво и није хришћанско већ секуларно. - Смртна казна није принцип старог завета јер и у старом завету постоји наредба: Не убиј! - Америка и даље практикује смртну казну. Американци су већином Хришћани и америчко друштво јесте део западне цивилизације, дакле није тачно да је смртна казна својствена само ретро друштвима која су нецивилизована. - Шта је за нас православне ауторитет( ако још увек нешто држимо за ауторитет)? То су светитељи. Да ли су светитељи били против смртне казне? Углавном нису. Пример Свети Сава молитвом убио Стреза. Други пример руски старац мислим Зосима да је у питању, такође молитвом убио разбојника. Мајка тог разбојника који је упропастио своју породицу, силовао, клао и пљачкао људе, је дошла да се жали старцу он затражи да му доведу лично разбојника кад је видео да човек нема намеру да се мења рекао му је следеће: Ја ћу се сад молити Богу да ти узме живот. Имаш годину дана да се покајеш и после тога ћеш умрети. Ако наставиш као до сада без покајања јасно ти шта ће бити с тобом. После неколико месеци разбојник се разболи и почне да копни. После годину дана је умро. Разбојник се у међувремену покајао и почео мењати па је родбина дошла код старца да га моли да измоли од Бога да не умре покајани разбоник, али старац је на то рекао: То није више у мојој ингеренцији, ја сам одаслао писмо Богу он је пресудио на смрт! obi-wan and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука