Саласије Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 Веома интересантно: Изнета је критика, у суштини оправдана, али од неозбиљних медија, који једноставно "пљују" јер гледаоци/читаоци тако желе. А реакција епископа, верних, форумаша... је та, да се игнорише оправдана критика, и да се крене у одбрану или у напад. А изјава Патријарха је само потврдила предрасуде које постоје. На страну злонамерне нападе на Цркву. Шта је с оним људима који су ван Цркве, често због нехришћаснког понашања Владика, Верника..?. Који јасно виде да се често једно проповеда а (потпуно) друго чини? Треба их сматрати као непријатеље, или као људе којих се то не тиче, јер нису "наши"? У материјалном смисли, чини се, има довољно људи у цркви (која се схвата као институција, неко друштво..) а за остале "заболе". Самооправдање уместо самоиспитивања чини многе Хришћане данас, новим фарисејима. Не треба се правдати с тиме шта други раде (католици, муслимани, политичари..) Христос је мера! А ако је превише нек буде Патријарх Павле. александар живаљев, Милан Ракић and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 27 minutes ago, Нифада рече Питање је да ли сви људи под добар или бољи живот мисле на исто... Ne misle svi isto , to sve zavisi od coveka ... Mozete poceti jednu dvosmislenu recenicu i svaki covek ce je drugacije zvrsiti ... To je zapravo test koji treba da pokaze ko smo mi ustvari ... ... Ne sabirajte sebi blago na zemlji, gde moljac i rđa kvari, i gde lupeži potkopavaju i kradu; Nego sabirajte sebi blago na nebu, gde ni moljac ni rđa ne kvari, i gde lupeži ne potkopavaju i ne kradu. Jer gde je vaše blago, onde će biti i srce vaše Eto toliko . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 Сви они који пљују и критикују владике, свештенике и лаике због аутомобила су завидни и сутра би се мењали са њима. Нису ни свесни да у себи носе Каинов грех. И зато да ћутимо и да се покријемо ушима. Сви. Извади прво брвно из свог ока. Лазар Нешић, Дијана. and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 10 hours ago, о.Небојша рече Као и сад ови што критикују СПЦ возни парк, а не виде што вози Зукорлић. Неки људи сматрају да имају пуно право да критикују свештеника , а не кажу какви су они вјерници. Ако одем до продавнице по хљеб пјешке или бициклом људи кажу : Види циције, жао му чаше бензина потрошити. А одем колима, кажу овај као да сипа воду колико се воза. A, zašto bi, oče, mene zanimalo šta vozi Zukorlić (opet neko "drugi")? Pa ja nisam musliman nego pravoslavac. Mene zanima šta se radi u Pravoslavnoj Crkvi. Teško da će Vas neko nazvati cicijom ako do prodavnice odete peške. A i ako Vas nazove, zašto biste na to obraćali pažnju? Ali, na kritike voznog parka vladika treba itekako obraćati pažnju jer su opravdane. Дијана. and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 9 hours ago, Ђоле Пролеће рече Сви они који пљују и критикују владике, свештенике и лаике због аутомобила су завидни и сутра би се мењали са њима. Нису ни свесни да у себи носе Каинов грех. И зато да ћутимо и да се покријемо ушима. Сви. Извади прво брвно из свог ока. U tome što kažeš ima istine. To, međutim, ipak ne znači da treba da ćutimo i pokrijemo se ušima iz prostog razloga što ćutanje nije u skladu sa hrišćanskom ljubavlju. Ako vidiš brata (laika, sveštenika, vladiku) da se odao srebroljublju, dužan si da mu to kažeš. Večni život je u pitanju, nije se sa tim zezati. (A da ne pominjemo sablazan koju uzrokuju.) александар живаљев and kamila је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Данас баш имам обавеза, а ово објашњавање очигледног је бесмислено, али да Вас не оставим без одговора, морате имати на уму да ако хоћете да критикујете не можете бити селективни, па да вам једни џипови сметају, а друге не видите. Онда сте као многобројне НВО које свако зло код Срба и Руса, а кад су Западњаци у питању окрећу главу и праве се невјешти. Ево чак је и Магурски погледао шта друга страна ради. http://www.ekspres.net/kolumne/kolumna-malagurski-zukorlic-teslin-naslednik-i-prva-dika-srpske-nauke Имамо у селу 3 куће адвентиста, који су у дому једне баке направили богомољу. Кад чују овакве критике они са смјешком одговоре да они , уз пар породица са стране одржавају тај простор, дају плату и ауто свом свештенику, редовни су суботом на молитви, плаћају десетак и држе се прописа своје вјере. Док они који се зову православним не посте, не иду у цркву, а грде све од монахиња до Патријарха. И постављају питање ко се овде држи своје вјере, односно колико је ко као човјек искрен према себи и другима ? Тања1, Дијана., александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 On 27.6.2016. at 13:40, Милан Ракић рече И на овом нашем Форуму смо често имали против тзв. верских аналитичара који су долазили са оне "друге" стране Цркве... Нарочито проту покојних, Бог нека им души опрости, проф. Мирка Ђорђевића и Живице Туцића... За разлику одо овог свата, та два човека су имали и умели шта да кажу... У нашој Цркви, ма не у Цркви-у парикији/парохији, познајем на прсте руке једне бар промућурнијих, паметнијих, сврсисходнијих и како год хоћеш људи који би се са овим конкретним проблемом, који јесте очит-да се не заваравамо, изнели на много бољи, елоквентнији и пробитачнији начин... Из свега изнетог (не овога што казах, нег` како тај Стојковић рече) могу да закључим само следеће... Или је ово неки "самозванац", гуран од "ко зна кога" (или се знају "гурачи"), или наша Црква што је извесније, још увек није схватила (уколико овај сват заиста наступа са њених разина) да живи(мо) у електронском добу и 21-ом столећу... За почетак... А шта су кад већ поредиш те људе и овог човека иако заста Бог нека им душу прости,али шта су то они умели да кажу и имали да кажу...Мирко Ђорђевић је био познат по томе што је критиковао светост владике Николаја,говорио да је овај био антисемита,негирао светост једног аве Јустина... Мислим да у својој гордости и свом ревнитељству газите крупне ствари и сад овај мученик кога ни не знам за разлику од покојног Мирка и Живице који су ипак били нон стоп на медијима,проглашавате за неког великог и проблематичног и онда ето угостио оног Максима или не знам био у некој емисији где се причало то и то. Дакле немојте све аман људи мерити кроз Артемија,дајте мало ту злобу скрајните негде... Још приде постављаш слику овог лика са Вулином,па ако не знаш Вулин је носилац ордена СПЦ,ако су га врх спц и синод уврстиле у носиоца ордена,како одједном овом небитном лику спочитаваш само слику са њим. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 12 hours ago, о.Небојша рече Не тресу мене емоције, за ово година како сам у Цркви свашта сам се наслушао и нагледао, па ме ни похвала уздиже, нити грдња погађа. Рекао сам ово за мишљење , јер сам се сјетио кад сам био богослов, па наш свештеник у Подновљу купио пар година старог Фићу и комунисти га пљували на сва уста. Кад им је указано да су римокатолици у сусједном селу скупили новац и купили свом жупнику новог Голфа у ТАС-у нису хтјели о томе расправљати. Као и сад ови што критикују СПЦ возни парк, а не виде што вози Зукорлић. Оче уз дужно поштовање каква је ово логика...кога с опроштењем боли уво за Зукорлића,мада изгледа да имамо и ми свог Зукорлу,бар један епископ став и своје иницијале на таблице скупоценог мерцедеса. Не интересује ме ни шта католици раде,они једноставно нису наша ствар. Поента је да живимо у добу,где је аутомобил потребан,поготово епископима који иду по епархији,није ово више време коња,магараца и слично.- Међутим ауто индустрија је толико узнапредовала да апсолутно свака тежња за неким скупоценим аутомобилима је онда чист хир...Ти за 10,15 хиљада евра можеш купити нов аутомобил,под гаранцијом који ће те служити,чему онда тежња било ког епископа да вози ауто који је скупљи,моћнији и слично,дакле то је хир,теби онда не треба превозно средство и помагало,него ти треба хир,робовање самој чињеници да желиш што бољи и лепши аутомобил.О таблицама и стављању иницијала и слично да не причам,коме то треба,што би неко плаћао велике паре за тако неку глупост да буде истакнута да је ето тај и тај поносни власник машине. Ако је то донација Пере Перића,па нека објаве и нека кажу ето тај ауто том и том епископу је донирао тај и тај,није купљено од народног новца и тачка. Дакле нема ту неког оправдања великог,поготово у Србији где нам на рубу егзистенције пола нације ако не и више. Наравно и инсистирање на тој теми је опет зла намера,али не без повода,ми знамо ко су блиц,ови,они и знамо њихов став о цркви Христовој,али овим им се даје повод. kamila, Дијана., александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 4 minutes ago, МилошБГ рече А шта су кад већ поредиш те људе и овог човека иако заста Бог нека им душу прости,али шта су то они умели да кажу и имали да кажу...Мирко Ђорђевић је био познат по томе што је критиковао светост владике Николаја,говорио да је овај био антисемита,негирао светост једног аве Јустина... Мислим да у својој гордости и свом ревнитељству газите крупне ствари и сад овај мученик кога ни не знам за разлику од покојног Мирка и Живице који су ипак били нон стоп на медијима,проглашавате за неког великог и проблематичног и онда ето угостио оног Максима или не знам био у некој емисији где се причало то и то. Дакле немојте све аман људи мерити кроз Артемија,дајте мало ту злобу скрајните негде... Још приде постављаш слику овог лика са Вулином,па ако не знаш Вулин је носилац ордена СПЦ,ако су га врх спц и синод уврстиле у носиоца ордена,како одједном овом небитном лику спочитаваш само слику са њим. Pazi ni Patrijarh Pavle nije bio za to da se Vladika Nikolaj odmah proglasi za svetitelja, medjutim pretpostavljam da je mitropolit Amfilohije vršio pritisak više nego iko. Ali proglasili su i popa Macu za svetitelja, a to je toliko sumnjivo, ja ti iz prve ruke kažem, tako da proglašavanje svetitelja nije jednostavna stvar i često vodjenja emocijama, a ne onim razlozima na koje bi se trebalo pozivati. александар живаљев, Дијана. and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 @o.Nebojsa Vi ste Oce mnogo osetljivi ... Kao da strahujete od tudjeg misljenja ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 22 minutes ago, о.Небојша рече Данас баш имам обавеза, а ово објашњавање очигледног је бесмислено, али да Вас не оставим без одговора, морате имати на уму да ако хоћете да критикујете не можете бити селективни, па да вам једни џипови сметају, а друге не видите. Онда сте као многобројне НВО које свако зло код Срба и Руса, а кад су Западњаци у питању окрећу главу и праве се невјешти. Ево чак је и Магурски погледао шта друга страна ради. http://www.ekspres.net/kolumne/kolumna-malagurski-zukorlic-teslin-naslednik-i-prva-dika-srpske-nauke Имамо у селу 3 куће адвентиста, који су у дому једне баке направили богомољу. Кад чују овакве критике они са смјешком одговоре да они , уз пар породица са стране одржавају тај простор, дају плату и ауто свом свештенику, редовни су суботом на молитви, плаћају десетак и држе се прописа своје вјере. Док они који се зову православним не посте, не иду у цркву, а грде све од монахиња до Патријарха. И постављају питање ко се овде држи своје вјере, односно колико је ко као човјек искрен према себи и другима ? Nije to, oče, selektivnost, već pokušaj da izvadimo brvno iz svog oka, kako bismo videli trun u tuđem. Nećemo se mi doveka popraviti gledajući Zukorlića, adventiste i ovosvetske "ćate". I niko ovde nikog ne grdi, već vodimo diskusiju (nadam se konstruktivnu). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 13 minutes ago, Ronald рече Pazi ni Patrijarh Pavle nije bio za to da se Vladika Nikolaj odmah proglasi za svetitelja, medjutim pretpostavljam da je mitropolit Amfilohije vršio pritisak više nego iko. Ali proglasili su i popa Macu za svetitelja, a to je toliko sumnjivo, ja ti iz prve ruke kažem, tako da proglašavanje svetitelja nije jednostavna stvar i često vodjenja emocijama, a ne onim razlozima na koje bi se trebalo pozivati. Proglašavanje popa Mace (od milja tako nazvanog jer je macolom ubijao ljude) za mučenika vere, ne da je sumnjivo nego je SKANDALOZNO! Ronald and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 26 minutes ago, Ronald рече Pazi ni Patrijarh Pavle nije bio za to da se Vladika Nikolaj odmah proglasi za svetitelja, medjutim pretpostavljam da je mitropolit Amfilohije vršio pritisak više nego iko. Ali proglasili su i popa Macu za svetitelja, a to je toliko sumnjivo, ja ti iz prve ruke kažem, tako da proglašavanje svetitelja nije jednostavna stvar i često vodjenja emocijama, a ne onim razlozima na koje bi se trebalo pozivati. Можда је патријарх Павле у неком тренутку био уздржан или против,али чињеница да кад је проглашен за светитеља то је значило да нема назад,е ја сам слушао Мирка не тад 2003 него скоро до његовог упокојења причу на конто антисемитизма и типично оног што причају другосрбијанци или мрзитељи цркве и вере. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 9 minutes ago, Desiderius Erasmus рече Proglašavanje popa Mace (od milja tako nazvanog jer je macolom ubijao ljude) za mučenika vere, ne da je sumnjivo nego je SKANDALOZNO! Pa da nažalost, proglasiti njega za svetitelja je skandalozno i ne odgovaranje Mitropolita na pisma koja je dobio i u kojima mu se i činjenice prezentuju je sramota. Ja to znam ne iz prve ruke nego mnogo bliže. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 8 minutes ago, МилошБГ рече Можда је патријарх Павле у неком тренутку био уздржан или против,али чињеница да кад је проглашен за светитеља то је значило да нема назад,е ја сам слушао Мирка не тад 2003 него скоро до његовог упокојења причу на конто антисемитизма и типично оног што причају другосрбијанци или мрзитељи цркве и вере. Pa nisu trebali da žure, mogli su da sačekaju da prodje jos vremena jer su od Vladike uglavnom u stvarnosti izašle neke stvari koje su pogrešne, dok je njegov lični podvig zanemaren čak i sad. Ko bi rekao da je on bio tako snažan molitvenik i isposnik da nije bilo monaha Kalista. Ja mislim da su sa njim trebali jos da čekaju za razliku od Ave Justina. Moras biti oprezan, i samo one za koje postoje najveći mogući razlozi treba proglasiti kao starac Porfirije, Pajsije, mislim da bi i starca Tadeja trebali proglasiti za deceniju, jer postoje razlozi, čak ti moji prijatelji mogu navesti jer su bili kod njega i htjeli da se zamonaše, prisustvovali su čudima za života, imamo i iscjeljenja i za života i posle upokojenja, čudotvorna dejstva njegovih molitvi, zatim njegov život i otkrivanje blagodati i njenog delovanja na ljudsku dušu, i tek na kraju i kult koji je vođen približavanju Gospodu i gdje on nikad za zivota nije sebe stavio u prvi plan već ljubav za bliznjeg i Boga. Za Patrijarha se ne može dosta toga navesti, još je i njegova pozicija nosila odgovornost i njegovi potezi su mogli biti negativni za odredjene ljude. Treba biti oprezan jer se i mirjani ali i vladike ponekad povedu previše emotivno i vidimo šta biva Pop Maca svetitelj, a pola Pljevalja zna za njegove monstruozne stvari i to su ozbiljni ljudi, a ne dokoni vernici kojima sve smeta. Neki od njih su meni bliski. александар живаљев and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука