Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

2 hours ago, Млађони рече

Znas ja trampa uopste ne varim. Sa jedno 80 % njegove politike se ne slazem. Ali tako ce da mi bude drago kad bude pobedo. Da nisi svestan. :)
Iz prostog razloga sto ga toliko satanizujete i toliko ga lazno predstavljate, quoteminingujete da je to blagi uzas postao. 

Upravo tako, potpis. :)

Ne kapiraju oni o čemu se radi, verovatno misle da smo nekakvi debili i rasisti (što misle za njegove glasače generalno)...

Подели на овим сајтовима

Кад поменусте мигранте, расизме, беломушкохришћаноизме, зашто у Србији тзв. "привремено расељена лица" живе у гетоима и дан данас? :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

20 hours ago, Juan рече

А зашто дискусију видиш као скакање?

Мени се чини из твог писања да ти подржаваш тај начин доношења одлука и сматраш га суштинским за добро фунционисање друштва. Исправи ме ако грешим. А ја, као неко ко се на разне начине бавио математичким моделовањем система, тврдим да су друштвена предвиђања немогућа, нарочито дугорочна. О важности стабилности институција се слажемо, око њихове улоге не потпуно. Око предвиђања и прављења дугорочних стратегија нимало. 

Не, не подржавам. Рекао сам да не подржавам такав начин одлучивања, али да је такав начин одлучивања реалност. Да подржавам, не би ми био проблем да то и кажем. Иако видим позитивне стране таквог начина одлучивања по глобални напредак, видим и оне негативне, а оне су по обичног човека, какви смо ти и ја, језиве.

А што се тиче немогућности да се тако нешто предвиди... Поштујем твој став и поштујем природне науке и моделовање система које си радио, али очигледно ниси читао Мекиндера, рецимо, нити си читао неке који су још раније имали пројекције које су се остваривале са језивом прецизношћу, нити си читао и неке наше дисиденте из шездесетих, који су са не мањом прецизношћу предвиђали распад Југославије и начин на који ће Југославија да се распадне, не треба ти да идеш даље. Кад је Хантингтон избацио Сукоб цивилизација, сматран је малтене лудаком, данас се сви свако мало враћају на предвиђања која је он тад изнео, од којих су се многа већ остварила, посебно она која се тичу друштвених кретања у појединим групама народа, које је он сврстао у цивилизацијске групе или подгрупе. И Хантингтон и Мекиндер и остали су били или су и данас ликови који раде на полудржавним институтима и тинк тенк групама којима су доступне поверљиве информације. А то су само двојица од много таквих. Поред њих, имаш и пар ликова у економији који су неколико пута врло успешно предвидели одређене кризе на тржишту, по пар година пре него што се велике кризе десе.

Не можеш да предвидиш КАД ће нешто да се деси углавном, али на основу параметара који су ти доступни, можеш са мањом или већом прецизношћу да предвидиш ШТА ће се десити, а доста често и НАЧИН на који ће се десити. Ако ми не верујеш, види шта су људи ономад писали, сконтај у које су време то писали и колико је то тада било невероватно, па онда опет реци да је немогуће.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Господин Дареалис рече

O čemu ti pričaš, Gospode...

6 hours ago, Млађони рече

Aha, izvini, ja sam zaboravio da su kriterijumi dobrog drustva, zapravo, drustveni konstrukti.

Znash, ni glupi nece da se sloze sa inteligentnim zakljuckom. Al ne zato sto imamo "drugacije razmisljanje" vec zato sto su oni glupi a inteligentni nisu. 

Hajde da probam još samo jednom, jer me ne zanima politička korektnost, već terminološka.

Darealisovo pitanje 'Da li je islamska kultura inferiorna u odnosu na zapadnu' je sačinjeno od konstrukata i odgovor će zavisiti od toga kako pojedinac ove konstrukte definiše.

Pitanje 'Da li su u Saudijskoj Arabiji lošiji uslovi života za žene i homoseksualce po sledećim objektivnim kriterijumima i/ili subjektivnom osećanju sreće i slobode nego u Holandiji?' gde bii se svaka od ovih stvari definisala predstavljalo bi pitanje vezano za materijalnu realnost i imalo lak odgovor (i odmah mogu da ti kažem da bi taj odgovor bio 'da').

'Islamska kultura' je konstrukt koji za Darealisa znači, sudeći po njegovom pisanju 'ono što trenutno rade neki Arapi, a nasilno je' a za mene uključuje Muhameda Jusufspahića, razgovore koje sam s njim imala, zatim očuvane antičke filozofske i naučne spise koje su hrišćani u srednjem veku spaljivali, kao i poeziju i filozofiju sufista. Oba ova su lični konstrukti, i zato je bilo koji odgovor na Darealisovo pitanje subjektivan. Pitanje je takvo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Кад поменусте мигранте, расизме, беломушкохришћаноизме, зашто у Србији тзв. "привремено расељена лица" живе у гетоима и дан данас? :)

Zato što namerno ne žele da im trajno pomognu. Neka se snađu. Neka se vrate. Koga briga? :((

Drug iz Knina mi je tek nedavno dobio ličnu kartu. A nikad nikakvu pomoć osim boravka u konc-logoru gde se kupao hladnom vodom iz kofe napolju zimi.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

19 hours ago, Avocado рече

Institucionalna memorija samo pomaže da se ne dešava nešto slično ovom sporu koji je bio kod nas nedavno kad je Mićun odložio konstitutivnu sednicu parlamenta... prosto kad imaš toliko dugovečne institucije sa manje-više istim pravilima, svaka moguća situacija se već desila i teško može da se desi nešto što oni nisu već rešili u prošlosti... i kad se nešto pojavi oni se samo sete kako je predsedavajući Lord taj i taj to rešio pre 300 godina... ne znam kakve to ima veze sa izlaskom iz EU??? Britanija nikad nije bila u nečemu sličnom EU niti izlazila iz nečega sličnog EU pa da na to ima uticaj institucionalna memorija.

Институционална меморија подразумева много више од процедура, нешто од тога сам и писао, а какве везе са Брегзитом има, опет може да се види из онога што сам написао, кад је расправа око свега тога почела, и кад сам малте не био проглашен теоретичарем завере. И не само институционална меморија, већ и континуитет постојања институција и њихова природна еволуција. Можда је до и мене и нисам добро објаснио, не знам, ал ме мрзи да опет улазим у то кад изгледа да не умем да објасним. Ионако прошо тренутак, прошло педесет страница.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Плутон рече

Мислим да је резултату референдума значајно допринела кампања застрашивања последицама изласка.

Tačno.

Mnogi su namerno glasali za izlazak jer ih je nervirala apokaliptična propaganda.

67486746.jpg

london-brexit-apocalypse-eu-referendum-e

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Господин Дареалис рече

O čemu ti pričaš, Gospode...

Nije bre to Gospod... To je nasa Paradoksologija.

Al pise "ko bog"... Samo gazi paradoksologijo! :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Zato što namerno ne žele da im trajno pomognu.

Шта значи трајно помогну?

Има и других примера. Мој рођак је живео преко 10 година у једном таквом смештају, а у међувремену је продао некретнине по Хрватској, купио стан у Бгд, направио кућу, све то издавао, итд, да не смарам.... Има ту свачега. Од неодговорности, безобразлука и незаинтересованости државе до исто тога код појединаца. Мени је наискреније жао свих тих људи и има заиста претешких животних прича, али да неко 20 година има статус избеглице и да за 20 година не нађе неко решење за своју породицу, мало је, најблаже речено необично, зар не?

1 hour ago, Paradoksologija рече

A nikad nikakvu pomoć

Ово једноставно не може бити тачно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...