Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

Управо сада, Господин Дареалис рече

Po Ustavu iz 1974. ne.

Pa normalno da će da bude otpor, ne znam šta očekivati...

O čemu pričaš uopšte sad? :)

Samo te ispravljam, da je ustav od 1974 omogocuio hrvatima glasanje za nezavisnost. To je to. 
https://sr.wikipedia.org/wiki/Устав_Југославије_од_1974._године

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, Млађони рече

Akvilije, ubice te politicka korektnost. 
Eu nista ne uskracuje britaniji. Mi ne znamo kako ce da teku dalje stvari.  Sve o cemu vi pricate je dizanje panike i straha, kako ce britanija toboze da nadrlja bez eu. Ne znam kada ste savladali moc divinacije, poceli da gledate u kristalne kugle, otvarate tarot ili tumacite astroloske znake, ali voleo bih da me uputite. 

Ja kao zagovornik tehnokratkog minarhizma i zestok protivnik demokratije, ove populisticke, iskazujem politicku korektnost? Znaci nemas moci divinacije a u sput tvrdis da EU nista ne uskracuje Britaniji pri cemu podrzavas Brexit?! Dobro ti si jos vise zbunjen od Sargon i prosecnog birtanskog glasaca.

Цитат

Ne znam sto se konstatno ponasate kao da znamo. 
A o sargonovoj obrazovanosti dovoljno svedoci da citira Hayeka i tvrdi da je levicar u isto vreme. 

Nemoj? Znaci mozes da citiras samo onog sa kime se slazes u svemu u suprotnom nisi obrazovan? Zanimljivo vrednovanje obrazovanja. Ja mozda nisam toliko obrazovan kao ti ali sam do sada bio ubedjen da je dovoljno ako citiras nesto sa cime se slazes po nekom konkretnom pitanju bez obzira sto se po ostalim pitanjima razmimoilazite.

http://pescanik.net/zasto-nisam-konzervativac/

Цитат

Ovaj tanderfut je tek plitak ko cuskija sto se tice politike, posebno onaj njegov komplet ad hominem napad na molenjuksa, uz otvoreno laganje. 

Da treba biti pazljiv kad se govori o tom megadebilu, mozda se doda i neka glupost u koju doticni ne veruje.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Samo te ispravljam, da je ustav od 1974 omogocuio hrvatima glasanje za nezavisnost. To je to. 
https://sr.wikipedia.org/wiki/Устав_Југославије_од_1974._године

Da, ali su Srbi bili konstitutivan narod Hrvatske federalne jedinice, od formiranja Hrvatske federalne jedinice.

Što znači da su i oni morali dati svoju saglasnost, razumeš?

Otcepljenje Hrvatske je bilo moguće, samo uz saglasnost predstavnika Srba u Hrvatskoj.

Подели на овим сајтовима

#nijenjuz

#akvilije_ovo_ne_znači_ da_se_slažem_da_nema_nade_za_demokratiju

The British are frantically Googling what the E.U. is, hours after voting to leave it

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ja kao zagovornik tehnokratkog minarhizma i zestok protivnik demokratije, ove populisticke, iskazujem politicku korektnost?

Pa sa obzirom da branis centralisticku uniju koja donosi zakone totalno nedemokratski i prisilajva ih na drzave clanice... ne znam kako mislis da dodjes do tehnokratskog minarhizma tako? Posto branis opciju suprotno istoj. Pricas da je britancima bolje da budu u uniji koja je totalno protiv minarhisticke drzave (bilo kakve ) jos manje tehnokratske.

Vec su za centralizovanu veliku birokratsku drzavu. 

Цитат

Znaci nemas moci divinacije a u sput tvrdis da EU nista ne uskracuje Britaniji pri cemu podrzavas Brexit?! Dobro ti si jos vise zbunjen od Sargon i prosecnog birtanskog glasaca.

Naprotiv. Gde sam ja to tvrdio? Ja sam tvrdio da mislm suprotno. A vi ne kazete sta vi mislite, nego pricate kao da imate neku sigurnost. Avocado se poziva na neke tamo analiticare sto ih partije kupuju za cvarke i kavurmu... a ti nisam skontao na sta se pozivas? Moc divinacije.

JA sam lepo izneo primere zemalja saradnica koje imaju saradnju sa eu a van njih su i svoje misljenje baziram na njihovom stanju. 

Цитат

Nemoj? Znaci mozes da citiras samo onog sa kime se slazes u svemu u suprotnom nisi obrazovan? Zanimljivo vrednovanje obrazovanja. Ja mozda nisam toliko obrazovan kao ti ali sam do sada bio ubedjen da je dovoljno ako citiras nesto sa cime se slazes po nekom konkretnom pitanju bez obzira sto se po ostalim pitanjima razmimoilazite. 

Sargon tvrdi da je individualista.
Levicari su kolektivisti. 
Ne mozes da budes i A i B osim ako nisi atom. ;) 

Nisam znao da tebi treba da obasnjavam zasto neko ko se izjasnjava kao individualista ne moze da bude levicar? 

Super tekst. Samo ne vidim kakve veze ima? I konzervativci su levicari cesto. Konzervativac ne znaci apsolutno nista. Jer znaci svasta.

Цитат

Da treba biti pazljiv kad se govori o tom mega debilu, mozda se doda i neka glupost u koju doticni ne veruje.

Kao sto rekoh, ubi te politicka korektnost. 

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Господин Дареалис рече

Da, ali su Srbi bili konstitutivan narod Hrvatske federalne jedinice, od formiranja Hrvatske federalne jedinice.

Što znači da su i oni morali dati svoju saglasnost, razumeš?

Otcepljenje Hrvatske je bilo moguće, samo uz saglasnost predstavnika Srba u Hrvatskoj.

Izvinjavam se što upadam, ali obojica grešite - Ustav iz 1974. nije davao nikakvo pravo na otcepljenje, a pogotovo ne republikama sa ili bez saglasnosti svih konstitutivnih naroda te republike... već je u svojoj preambuli (nesrećno formulisanoj) napisao da su se narodi SFRJ ujedinili iskoristivši svoje pravo na samoopredeljenje i otcepljenje... dakle, tu je samo opisano kako su se narodi ujedinili, a u samom Ustavu nije postojalo nikakvo pravo niti procedura za dalje otcepljenje ni naroda ni republika:

"Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj, u interesu svakog naroda i narodnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbeđuju

socijalističke društvene odnose zasnovane na samoupravljanju radnih ljudi i zaštitu socijalističkog samoupravnog sistema,

nacionalnu slobodu i nezavisnost,

bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti,

jedinstvene interese radničke klase i solidarnost radnika i svih radnih ljudi,

mogućnosti i slobode za svestrani razvitak ljudske ličnosti i za zbližavanje ljudi i naroda i narodnosti, u skladu sa njihovim interesima i težnjama na putu stvaranja sve bogatije kulture i civilizacije socijalističkog društva,

ujedinjavanje i usklađivanje napora na razvijanju materijalne osnove socijalističkog društva i blagostanja ljudi,

sistem društveno-ekonomskih odnosa i jedinstvene osnove političkog sistema, kojima se obezbeđuju zajednički interesi radničke klase i svih radnih ljudi i ravnopravnost naroda i narodnosti,

udruživanje sopstvenih stremljenja s naprednim težnjama čovečanstva."

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

49 minutes ago, Deja Vu рече

Sa tim se slazem i to ne sporim, svakako je predvidjanje buduce ekonomske krize i u istom rangu sa predvidjanjem kada ce sledeci uragan da udari na istocnu obalu SAD. Ali ono sto mozes jeste da kreiras u model u kom npr. centralne banke sa takvom i takvom politikom mogu dovesti do ekonomske krize (da ne ulazim sad kako se to odvija) pa da to onda dedukujes na pojedinacni slucaj. Ili npr. analiziras sadasnju institucionalnu strukturu srpskog politickog sistema i kazes: aha, zbog toga i toga se desava to i to, ajd sad da vidim sta bi se desilo ako bih npr. uveo to da gradonacelnike i predsednike opstina koji su izabrani na izborima odobrava Vlada. To ce dovesti do toga da Vlada odborava sve one gradonacelnike koji njoj odgovaraju, pa cemo tako na celu gradova imati partijske botove. Ovo nije ovako u Srbiji, ovo sam sad izmislio radi razjasnjenja.

Uglavnom vec sada imas u drustvenim naukama neke teorijske paradigme preko kojih se objasnjavaju mnoge pojave, trenutno kod mene u politikologiji su mejnstrim teorija racinalnog izbora i sa njom povezana teorija igara Dzona Nesa koja je doduse multidisciplinarna jer se koristi i u biologiji i u informatici, sa njom je usko povezana i teorija odlucivanja, teorija sistema, bihveriorizam kao neka vrsta paradigme koja objasvanja pojave na mikro nivou i novi institucionalizam. 

Na sta ovde mislis?

U pravu je Akvi, mogao bi na primer odabrati set ekonomskih politika i da ih isprobas eksperimentalno na nivou društva,sto bi bilo bas preskupo, možda u budućnosti i tako stvoris Popperove racionalne institucije, medjutim ko ce da odabere jer imaš ogromne oportunitetne troskove, tako da ti ne možeš isključiti arbitrarnost. Do sad smo naučili iz teorije na primer da smanjenjem poreza utices na povećanje tražnje i to je potvrdjeno kroz praktične eksperimente u najvećem broju slučajeva. Medjutim ne možeš isključiti indukciju, to i jeste problem,jer pocnes da tragas po svijetu i vidiš da je jedan grad ukinuo semafore i dobro funkcioniše onda se zapitas zašto ne bi mogao svaki i tu se suočis sa problemima jer su jedni civilizovaniji od drugih. Mada bi i nju mogao da uzmes kao induktivni generalizaciju i postavio kao hipotezu, ali zamisli da testiras u Beogradu, pored ludih taxista, ko bi nadoknadio štetu itd. Bolje kao Hajek većina kvalitetnih institucija dolazi od pojedinca, a ponekad reagujes odozgo kada razum treba presuditi kao u slučaju GZ gdje nam je neophodno znanje i koncenzus u nauci zasnovan na cinjenicama. Mislim da će u budućnosti sve više experimentalna ekonomija, teorija odlučivanja, racionalnog izbora, Nova Institucionalna ekonomija, teorija igara, DIT,imati jaču explanatornu moc, ali polako DV:-)

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Aquilius Cratus рече

Tako ni Lisenka nije interesovao Mendel ni Darvin pa znamo kako se to zavrsilo. A ako smo ista razumeli od Poperove kritike istoricizma samim tim smo i razumeli zasto je geopolitika pseudonauka koje se od astrologije razlikuje samo po tome sto je zamaskirana akademskom terminologijom.

Извини што тек сад одговарам, сад сам се улоговао.

Али ја не спорим ово што кажеш, нисам никакав бранилац, не заступам геополитичко становиште. Само сам хтео рећи да просто то ради, функционише, неки људи имају те трипове и играју се. И таквих има и на истоку и на западу. Први сам за то да се те астро-мета фиксације избаце из глобалне политике јер као што кажеш не завршава се добро, што смо и ми осетили на својој кожи. Навео сам пример Макиндера и тог неког благог континуитета који постоји, иста ствар важи и за оног Дугина и сличне. Нажалост, то се дешава.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Aquilius Cratus рече

@Ћириличар

E vidis, Sargon je jos jedan od obrazovanijih i obavestenijih sto kao jutuber sto kao covek generalno. I kad on do te mere nema pojma cemu se tacno protivi i sta to tacno EU uskracuje Britaniji sta ocekivati od famoznih "ruralnih krajeva". Od lokalnih aktera koji sada slave(likuju)  tek nema potrebe vise ocekivati.

Sargon se zanio sa ideologijom. Sam je maloprije rekao kako je argument Remain opcije bio u sustini pragmatizam, a Leave kampa princip slobode.

Samo je najjace kada kaze da se iznutra nista ne moze izmijeniti...osim sto moze, samo sto to zahtijeva dosta energije i volje za rad i ubjedjivanje i makar neka osnovna svijest o evropskoj bliskosti. Ali...ostrvljani hoce da budu ostrvo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ћириличар рече

Sargon se zanio sa ideologijom. Sam je maloprije rekao kako je argument Remain opcije bio u sustini pragmatizam, a Leave kampa princip slobode.

Samo je najjace kada kaze da se iznutra nista ne moze izmijeniti...osim sto moze, samo sto to zahtijeva dosta energije i volje za rad i ubjedjivanje i makar neka osnovna svijest o evropskoj bliskosti. Ali...ostrvljani hoce da budu ostrvo.

Budimo realni, kao britanac mnogo vece sanse imas da menjas ako si van eu nego ako si unutar. 
Donose tamo pravne akte, ne mogu gradjani ni da ih procitaju pre nego sto ih donesu.

Dovoljan razlog da se izadje iz takvog udruzenja. 

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Господин Дареалис рече

Nisam znao, eto. :)

Još gore...

Nemam pojma, znam da hrvati tvrde drugacije i da iznose neke clanove tog ustava. Mene vise to toliko ne zanima da se nisam udubljivao, verovatno gresim. 

Ali kada sam trazio konstitutivnost srba u RH nisam nasao. Uostalom sve su to komunisticke diktatorske nelegitimne mere. 

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Млађони рече

Budimo realni, kao britanac mnogo vece sanse imas da menjas ako si van eu nego ako si unutar. 
Donose tamo pravne akte, ne mogu gradjani ni da ih procitaju pre nego sto ih donesu.

Dovoljan razlog da se izadje iz takvog udruzenja. 

A gradjani citaju zakonske prijedloge inace? Budmo realni, EU regulacije su uglavnom vezane za minorne stvari prakticne prirode, a kontrolu Komisije vrsi DEMOKRATSKI IZABRAN PARLAMENT ( tako nedemokratski ). Idiotno je da Parlament nema zakonodavnu inicinativu, ali daleko od toga da to vodi evropskom SSSR-u ( ili Cetvrtom Rajhu, zavisi kako ko gleda ). Prakticne koristi daleko nadmaduju prakticne i principijelne troskpve u ovom slucaju. Jedini dostojni argumenti za izlazak jesu oni koji kazu da drzava zeli pun suverenitet, jer svakako ima pravo na to. Sve ostale nebuloze o "cudovistu" EU su lupanje u prazno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...