Jump to content

Причестилиште или редовно причешћивање

Причестилиште или редовно причешћивање?  

9 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за свакодневно Причешћивање?

• Да. Узимам у себе свакодневно Свето Причешће по благослову свог духовног оца.
    • Не. Свети Апостоли су се причестили само једном пред Христово страдање.
    • Узмем га уз кафу и цигару - нико се и не љути!! (иронија аутора!!)
    • Не смарај нас! И онако свко ради како може и хоће! (без обзира како му рекао)
  2. 2. Да ли практикујете Свету Тајну Исповести пре Свете Тајне Причести?

• Да. Ипак су то Свете Тајне.
    • Не. - Не смем све да исповедим.
    • Не. - Духовни отац ми је то тако благословио и причешћујем се на његову одговорност. (И сматрам да сам довољно покајан (дакле - да нисам грешан) и да
    • Не. Причешћујем се на своју одговорност (уз сагласност Духовног оца који ме само исповеда (а има доста посла).)
    • Нит идем у цркву нит се причешћујем. На Поукама сам из досаде. (људи су фини са мном)
      0
  3. 3. Да ли имате користи од одлазака у цркву?

• Да. Труд се исплати.
    • Не. Комшије ме дирају јер постим и идем у цркву.
    • Раније нико није ишао у цркву па ми је све ово ново.
      0

Препоручена порука

1. Да ли сте за свакодневно Причешћивање?

Причешћујем се отприлике на 2-3недеље већим празницима, по благослову духовника

2. Да ли практикујете Свету Тајну Исповести пре Свете Тајне Причести?

Не. Муж ми је свештеник и не може да ме исповеда, али имам духовника код кога се исповедам кад год имам прилику, једном у два-три месеца.

3. Да ли имате користи од одлазака у цркву?

Огромну...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 42
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

20 minutes ago, александар живаљев рече

1. Двонеђељно или неђељно се причешћујем само у току Великог поста, зависи од одлуке духовника.

Фала Богу. И ја тако.

Подели на овим сајтовима

Питања су дискутабилна...

Све зависи од човека до човека, односно од духовног стања / личног подвига / понаособ.

Узимам слободу да мислим , да је   некоме  мало  и 3 пута недељно да се причешћује, а некоме  је можда мера само 4 пута годишње. Опет свако треба са својим духовником/парохијским свештеником/ да види .

Ја лично за себе могу да кажем, пошто мој лични подвиг је веома танан и недовољан, значи мени  је мера само у посту, када се ипак мало преипремим и мало подвига и труда уложим  да  примим Христа / никада достојна наравно, али удостојена  / .Као када примамо госте драге/ најдраже / ипак мора да постоји мало припреме / чишћење дома и спремање / да их дочекамо. 

Е сад отвара се врло дискутабилно питање...причешће по жељи/ жудњи / за Христом, и нашом потребом за њим. Па ако га ми стално желимо, имамо потребу за њим, да ли смемо и стално да се причешћујемо , и кључно питање да ли ипак можемо стално жудети за Христом/ причешћем/ , ако се не трудимо / ако немамо лични подвиг / . Да ли у том и таком стању / без колико толико личног подвига / ми заиста можемо осетити жељу за Христом / причешћем / јер што нас световно више обузме, удаљенији смо од Христа и истинске потребе за њим / причешћем / што смо ближе Цркви, када  улажемо ипак неки труд  и трудимо се да поштујемо  заповести, благодат Божија је присутнија и имамо више потребе за Христом / причешћем /....      

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Ето, направи се лепа тема са добрим и искреним ставовима ученика теме.

Баш ме радује. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

Ивани муж свештеник, наравно да има користи од одласка у Цркву :)

(Шала, нисам могао да одолим, нема зле намјере)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Goku рече

Ивани муж свештеник, наравно да има користи од одласка у Цркву :)

:))

Да исповедиш код свог свештеника зломишљеније...:)

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Много ми је жао што скоро нико није одговарао на потпуно анонимна питања. (само 4 форумаша). Ето, изгледа ми да сам промашио назив теме?

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Рапсоди рече

и кључно питање да ли ипак можемо стално жудети за Христом/ причешћем/ , ако се не трудимо / ако немамо лични подвиг /

Мене некада ухвати стање које зовем "евхаристијска глад", а некада ме свјетовне бриге о којима говориш потпуно одведу у пустињу у којој заједничарење осјећам само са женом. (вјенчаном наравно:))

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, александар живаљев рече

Мене некада ухвати стање које зовем "евхаристијска глад", а некада ме свјетовне бриге о којима говориш потпуно одведу у пустињу у којој заједничарење осјећам само са женом. (вјенчаном наравно:))

:smeh1:

Ако је само са вјенчаном , онда је ту и невидљиво присутан  Он...тако да ...изведи закључак сам...:)    

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, PredragVId рече

Много ми је жао што скоро нико није одговарао на потпуно анонимна питања. (само 4 форумаша). Ето, изгледа ми да сам промашио назив теме?

:mazenje:

Подели на овим сајтовима

Evo, ja glasao za opciju:

Нит идем у цркву нит се причешћујем. На Поукама сам из досаде. (људи су фини са мном)

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, PredragVId рече

Много компликована питања . То је за теме од по 50так страница , а ти ставио под а,б,ц опције.

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, PredragVId рече

Nisu baš anonimna. Mogu da vidim ko je za šta glasao. :)

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...