Jump to content

Dr .Sc. Malenica: Nema dokaza da je GMO štetan, paniku i neznanje trebamo ostaviti iza sebe

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

3 minutes ago, Adelaida рече

aha, pa ako su kolege potvrdile...onda mora biti da je tako. 

Mada ja cu radije da verujem mom pokokjnom pradedi Tihomiru koji je doziveo 91 godinu i umro od starosti, bez da je bio ikad kod lekara, i do smrti cuvao krave i ovce na livadi. 

Nije bio pismen i citao je novine okrenute naopako, ali je znao svaku biljku za svaku boljku...

Veruj u šta hoćeš. Pitala si zašto verujemo ja sam ti rekao. Niko tebe ne tera da imaš opravdana i isitnita verovanja, to jest znanja, i zablude i slične iracionalnosti su na slobodu svakog čoveka naravno ako je spreman da sam trpi posledice življenja po istim i ako ne smara druge ljude koje iskreno zanima šta je istinito a šta nije i šta je znanje a šta ne znanje.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Aquilius Cratus рече

znanja, i zablude i slične iracionalnosti su na slobodu svakog čoveka naravno ako je spreman da sam trpi posledice življenja po istim

Apsolutno se slazem. Potpuno si u pravu. Svako neka veruje u sta hoce, i neka jede sta hoce, neka pije lekove koje hoce, itd..na posletku svako je odgovoran samo za sebe. 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

24 minutes ago, Adelaida рече

Ljudi, pa zar vi stvarno verujete tamo nekim " naucnicima"  koji pisu koje-kakve studije o necemu sto treba da se proda sirokim narodnim masama...i zasto im verujete? 

Adel ne verujemo naucnicima, već onim nezavisnim testovima koje oni provode i koje svako drugi može da ponovi.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Veruj u šta hoćeš. Pitala si zašto verujemo ja sam ti rekao. Niko tebe ne tera da imaš opravdana i isitnita verovanja, to jest znanja, i zablude i slične iracionalnosti su na slobodu svakog čoveka naravno ako je spreman da sam trpi posledice življenja po istim i ako ne smara druge ljude koje iskreno zanima šta je istinito a šta nije i šta je znanje a šta ne znanje.

U pravu si Akvi ali znaš odlično i sam ne može neko da glasa za Zveri i da to pravda nekakvim znanjem iz ekonomije i političke nauke, a ne kvazinaukom. Kada je u pitanju GMO posledice su mnogo gore jer se protivnici pozivaju na kvazinauke i uskraćuju pa cak i izazivanju smrt za veliki broj ljudi kojima je hrana uskraćena. Svako treba da preuzme odgovornost za svoje neznanje.

Подели на овим сајтовима

Verujte u sta hocete. Ja necu jesti hranu koja je vestacki uzgajana, genetski modifikovana i slicno. Nema tih testova, naucnika, coveka koji bi me ubedio u suprotno. A vama prijatno, uzivajte u jagodama velicine jabuka a ukusa gume. ( neku hranu ni zivotinje nece da jedu a covek jede, moja macka kad joj dam meso iz Matijevica, krene da ga zatrpava sapom, a ljudi jedu...)

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Adelaida рече

aha, pa ako su kolege potvrdile...onda mora biti da je tako. 

Mada ja cu radije da verujem mom pokokjnom pradedi Tihomiru koji je doziveo 91 godinu i umro od starosti, bez da je bio ikad kod lekara, i do smrti cuvao krave i ovce na livadi. 

Nije bio pismen i citao je novine okrenute naopako, ali je znao svaku biljku za svaku boljku...

Adel ovo nije nikakav argument jer pozivati se na svoga dedu i preko toga opravdavati ishranu koju je on konzumirao ili odbijati GMO nema mesta u ozbiljnoj nauci, a nema veze ni sa realnošću. Najstarija žena svih vremena je pušila do stote, pa nećemo valjda to uzeti kao argument da su cigarete odlične za zdravlje, a zanemariti njenu genetiku koja je bila fenomenalna.

Подели на овим сајтовима

58 minutes ago, Adelaida рече

Seme je klica zivota, ako ga u vocu ili povrcu nema, jeli to ziva hrana? Nije. Znaci necu da jedem.  Ja jabuke i kruske jedem sa sve semenkama i cele, samo peteljku bacim. Tako do sad, tako i od sad pa doveka.

Тако је било и на почетку века:

" Опет рече Бог: Нека пусти земља из себе траву, биље, што носи семе, и дрво родно, које рађа род по својим врстама, у коме ће бити семе његово на земљи. И би тако."

" И пусти земља из себе траву, биље, што носи семе по својим врстама, и дрво, које рађа род, у коме је семе његово по његовим врстама. И виде Бог да је добро."

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Adelaida рече

Verujte u sta hocete. Ja necu jesti hranu koja je vestacki uzgajana, genetski modifikovana i slicno. Nema tih testova, naucnika, coveka koji bi me ubedio u suprotno. A vama prijatno, uzivajte u jagodama velicine jabuka a ukusa gume. ( neku hranu ni zivotinje nece da jedu a covek jede, moja macka kad joj dam meso iz Matijevica, krene da ga zatrpava sapom, a ljudi jedu...)

Nisi problem ti Adel i tvoja ishrana već posledice tvog verovanja i stavova koji su pogrešni i mogu imati negativne efekte ukoliko ti izadjes na izbore i glasas za one koji su protiv GMO. Na osnovu čega si ti došla do zaključka da je Putin diktator, pa na osnovu nekakvih činjenica, tako i ovde sve činjenice govore da GMO nije stetan. Jedi ti kako ti volja, ali uzmi nauku u obzir. Da si rekla ok, GMO nije stetan, ali ja ga neću jesti to bi razumio i snažno podrzao, je se zalažem za slobodu izbora, ali i za preuzimanje odgovornosti ukoliko se ta sloboda pogrešno koristi ili na štetu drugih.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Adel ovo nije nikakav argument jer pozivati se na svoga dedu i preko toga opravdavati ishranu koju je on konzumirao ili odbijati GMO nema mesta u ozbiljnoj nauci, a nema veze ni sa realnošću. Najstarija žena svih vremena je pušila do stote, pa nećemo valjda to uzeti kao argument da su cigarete odlične za zdravlje, a zanemariti njenu genetiku koja je bila fenomenalna.

Pusio je i moj pradeda. :smeh1: Ne branim ja moje argumente pradedom. Nemam argumente, imam uverenja. A moja uverenja protiv GMO su duboka...nisam naucni tip, sledim sebe i svoje instikte. Vise verujem sebi za GMO hranu nego naucniku. 

Ali zasto mislite da nema neka studija o stetnosti GMO hrane? Verovatno ima, uvek ima za i protiv. Tako za vakcine, tako za GMO tako za bilo sta...

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ronald рече

tvoja ishrana već posledice tvog verovanja i stavova koji su pogrešni i mogu imati negativne efekte ukoliko ti izadjes na izbore i glasas za one koji su protiv GMO.

Које негативне ефекте? На крају ће испасти да је вештачка храна боља и здравија, а да ми "необразовани на том пољу" не дозвољавамо вама који "схватате" уживање у "бољој" исхрани. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Adelaida рече

Pusio je i moj pradeda. :smeh1: Ne branim ja moje argumente pradedom. Nemam argumente, imam uverenja. A moja uverenja protiv GMO su duboka...nisam naucni tip, sledim sebe i svoje instikte. Vise verujem sebi za GMO hranu nego naucniku. 

Ali zasto mislite da nema neka studija o stetnosti GMO hrane? Verovatno ima, uvek ima za i protiv. Tako za vakcine, taatako za GMO tako za bilo sta...

Nema ni za vakcine, ni za GMO. Nije valjda da sa tobom moram ovo da cijedim pa tebe smatram bistrom osobom i nadam se da ćeš malo prelistati neke naučne radove u vezi toga. Ne možeš instinktima opovrgavati ništa jer nisi u stanju da izvedes nikakav dokaz ili da konstruišes model po kojem bi i mi ostali mogli da povjerujemo u ono što proizilazi iz tvojih instikata. Instikti su subjektivni, a nauka objektivno istinito vjerovanje.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ignjatije рече

Које негативне ефекте? На крају ће испасти да је вештачка храна боља и здравија, а да ми "необразовани на том пољу" не дозвољавамо вама који "схватате" уживање у "бољој" исхрани. 

Pogrešno ti je rezonovanje, nije niko rekao da je zdravija već da nije štetna.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Ronald рече

ovde sve činjenice govore da GMO nije stetan.

evo ovde kazu cinjenice da je stetan...

http://www.stetoskop.info/Sve-sto-vas-je-ikada-zanimalo-o-GMO-a-niste-imali-vremena-da-guglate-5257-c15-content.htm

https://www.uclm.es/Actividades/repositorio/pdf/doc_3721_4666.pdf

I ima jos toga...ali zar cemo se zatrpavati istrazivanjima? 

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Adelaida рече

Adel meta studiju ovo prvo veze nema,stetoskop, a drugi rad ne govori nista.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Pogrešno ti je rezonovanje, nije niko rekao da je zdravija već da nije štetna.

Ок. Али о каквим негативним последицама си говорио изнад?

Не може да буде здраво нешто што је тако насилно створено. То је силовање природе попут цепања атома. Овде цепају ДНК организма како би убацији страни ДНК. То је страно тело које организми природно одбацују, те мора насилно да га убацују. Да не спомињемо друге негативне последице попут испошњавања земљишта, отрова неопходним да се такав организам одржава, и зависност планете по питању егзистенције- хране, од приватне компаније која може да заврне славину, диктира цене, буквално влада светом јер без њеног семена би сви помрли, уколико би планета дозволила себи такву зависност. Постоји и опасност од мутирања осталих биља са терминатор геном што би довело до катастрофе. Али и поред тих зала таква храна није добра, и ја је никада свесно нећу јести.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...