Иван ♪♫ Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 8 minutes ago, Avocado рече Da to je problem, što sam više puta ponovio. Nisu pravoslavni jer u toj jedinici verovatno ima i onih koji nisu pravoslavni... pravoslavni su samo većina tj. ne moraju ni da budu većina, igrom slučaja može da se desi da u toj jedinici većina pripadnika ne bude pravoslavna, pa će i dalje biti to da ta jedinica ima slavu... jer je tako propisano od strane komande... Pa mislim da je razumno reći da u tom slučaju ne bi ni bilo slave. Mene sad stvarno interesuje na koji način je ustanovljena ta slava jedinice. Naravno, ako bi postojalo naređenje od strane komande, odnosno prisila, da neka slava mora da se slavi, bez obzira na veroispovest svojih pripadnika, naravno da bi to bilo anti-sekularno, diskriminatorno i nasilno. Ali ja mislim da to nije slučaj, kao što je i Milan, kao čovek sa informacijama iz prve ruke, odmah na početku teme i potvrdio. 14 minutes ago, Avocado рече Zaključak ti ne sledi iz premisa. To što je njihovo da lete i što je slava tu sporedna nema ama baš nikakve veze sa tim da li je narušen sekularizam. Ustav kaže da se ni jedna religija ne može uspostaviti kao državna. Ako državna institucija slavi slavu, šta je to ako ne uspostavljanje pravoslavlja kao dravne religije u toj instituciji? Pa mislim da je to preterano tako reći. Uopšte ne mislim da se time pravoslavlje uspostavlja kao zvanična vera te jedinice, a još manje države. Dakle, da bismo išta zaključili, potrebne su nam dve stvari: - slaganje oko toga šta je to sekularizam - informacija na koji je način uvedena ta slava jedinice Bez ova dva preduslova, sve se svodi na slobodno tumačenje, i na tvoja reč protiv moje. Ja razumem šta ti pričaš, da institucija ne sme zvanično ništa versko da vezuje uz sebe. Ali za mene je to preteran stav, previše isključiv, ja na sekularizam gledam ipak malo labavije. A složićemo se da stvar nije prosta, i da treba imatu u vidu i narod, i kulturu, i nasleđe. Ta slava u toj jedinici je došla po prirodi stvari, takav je kadar. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 55 minutes ago, Avocado рече Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna. Crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države. Ja zaista mislim da je ovo pravno u potpunosti ispunjeno. 55 minutes ago, Avocado рече Prosto, to što je neka norma opšta ne znači da se može "tumačiti" suprotno jezičkom značenju te norme. (da ne citiram sve) Pa ok, naravno, ovde se uopšte ne bavim takvim slučajem da je vera propisana, jer zaista smatram da nije. 50 minutes ago, Avocado рече Kada neko kaže da su komunisti ignorisali prava verske manjine i da pravoslavci danas ignorišu prava nepravoslavne manjine, to ne znači da je položaj ovih manjina identičan. 38 minutes ago, Avocado рече Mislim samo da ste malo zaboravili da postoje i drugi i da ova zemlja i njene institucije nisu samo vaše, nego i naše... zajedničke. Upravo to i hoću da ti demantujem, jer se ovim događajem o kojem govorimo na temi, ne ugrožavaju niti ignorišu prava manjina. A dobili smo i konkretnu potvrdu o tome na temi; da nismo, bio bih mnogo uzdržaniji. 38 minutes ago, Avocado рече Ne moraš ni da odgovoriš meni na ono pitanje o putu u Grčku, ali odgovori ga sebi... i razmisli o tome... 7 hours ago, Avocado рече A šta je pogrešno u mojoj ilustraciji? (da pogađam/nagađam: to što ti znaš da bi ovo tebi bilo neugodno, a takođe "znaš" da nepravoslavnim vojnicima nije neugodno). I još jedno: ako bismo zaista Muramasa, ti i ja putovali, da li bi sa moje strane bilo lepo i u redu da na kola nalepim nalepnicu "ateisti na putu u Grčku" ili bi to bilo nekorektno prema tebi? Ne bi bilo u redu. Ali nije najbolja analogija, jer ta slava nije permanentno etiketiranje jedinice, niti ljudi u njoj, nije jedinica nazvana ,,Jedinica sv. Vasilije", to je samo jedan događaj. Analogija sa kolima bi bila kada bi vi u kolima pustili neko ateističko predavanje kada ja nisam u kolima, ili kada bih ja pustio neko versko predavanje kada vi niste u kolima. Odnosno, nema uznemiravanja jedni drugih. Zato opet ponavljam, moramo znati kako je ta slava uspostavljena, da bismo znali da li je nemetnuta, ili je prosto došla po prirodi stvari zbog ljudi koji tamo rade. Ja mislim da je ovo drugo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 8 hours ago, Avocado рече Jel ti to impliciraš da ja rušim državu? Država će da se sruši ako državne institucije ne slave slavu? Ти се толико играш речима и изврћеш шта људи говоре да је са тобом бесмислен сваки озбиљан разговор. То можда може да прође као адвокатска памет и вероватно је чак и пожељна у твом свету, али мене смара. Свако добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 34 minutes ago, Иван ♪♫ рече Ne bi bilo u redu. Ali nije najbolja analogija, jer ta slava nije permanentno etiketiranje jedinice, niti ljudi u njoj, nije jedinica nazvana ,,Jedinica sv. Vasilije", to je samo jedan događaj. Kako jedan događaj? Osim ako nisam nešto pogrešno razumeo - to je permanentna slava ove jedinice, ne proslavljaju je samo ove godine? Čak i kad bi bila samo jedan događaj, pa i naš put u Grčku iz hipotetičkog pitanja je jedan događaj - jedno putovanje, nije te niko permanentno etiketirao kao ateistu... pa ne može to da bude razlika tj. primedba. Цитат Analogija sa kolima bi bila kada bi vi u kolima pustili neko ateističko predavanje kada ja nisam u kolima, ili kada bih ja pustio neko versko predavanje kada vi niste u kolima. Odnosno, nema uznemiravanja jedni drugih. Pa to bi bila pogrešna analogija, jer smo se već složili da nema direktnog uznemiravaja u slučaju slave ove jedinice, pa onda ne treba da bude ni u analogiji... zato sam i dao primer bez uznemiravanja, bez prisile, bez toga da ti nešto objektivno i materijalno trpiš, bez da ti fali dlaka sa glave... samo ima ta nalepnica na kolima... koja, složili smo se, nije u redu prema tebi... Zašto takva nalepnica nije u redu kada je u tim kolima i neko ko nije ateista, a "nalepnica" ovo je jedinica koja slavi slavu sv. Vasilija je u redu i kada u toj jedinici ima vojnika koji nisu pravoslavni? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 28 minutes ago, АлександраВ рече Ти се толико играш речима и изврћеш шта људи говоре да је са тобом бесмислен сваки озбиљан разговор. То можда може да прође као адвокатска памет и вероватно је чак и пожељна у твом свету, али мене смара. Свако добро. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 Да не "цитирам" сада све саговорнике, јер куцкам са мобилног телефона. Дакле, припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле са а. Батајница су се ономад ДОГОВОРИЛИ између себе (дакле СВИ пилоти, навигатори, стрелци, летачи механичари, техничари и војници по уговору) да од ове године, а користећи Законски оквир који им то омогућава, изаберу Св. Василија и прославе га као Славу своје јединице. Значи, никаква Команда НИЈЕ НАРЕДИИЛА и наметнула овим људима да славе славу преко своје воље. Даље, пошто војска нема те фондове као нека Јавна предузећа, као што је одвајкада пракса у летачким јединицама, летачи су се тог дана одрекли свог летачког оброка и за противвредност цене тог тзв. летсчког бона, у кантини је купљена храна и сокови да би се послужили сви припадници јединице и гости. Дакле, није држава оштећена нити за једну пару, па самим ти ни порески обавезници. Толико. obi-wan, GeniusAtWork, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 13 minutes ago, Милан Ракић рече Да не "цитирам" сада све саговорнике, јер куцкам са мобилног телефона. Дакле, припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле са а. Батајница су се ономад ДОГОВОРИЛИ између себе (дакле СВИ пилоти, навигатори, стрелци, летачи механичари, техничари и војници по уговору) да од ове године, а користећи Законски оквир који им то омогућава, изаберу Св. Василија и прославе га као Славу своје јединице. Значи, никаква Команда НИЈЕ НАРЕДИИЛА и наметнула овим људима да славе славу преко своје воље. Даље, пошто војска нема те фондове као нека Јавна предузећа, као што је одвајкада пракса у летачким јединицама, летачи су се тог дана одрекли свог летачког оброка и за противвредност цене тог тзв. летсчког бона, у кантини је купљена храна и сокови да би се послужили сви припадници јединице и гости. Дакле, није држава оштећена нити за једну пару, па самим ти ни порески обавезници. Толико. Ako je pusenje zabranjeno u svim javnim institucijama, mogu li se radnici dogovoriti da se u kancelarijama pusi? Npr, saglasnost daju svi i pusaci i nepusaci... svi se DOGOVORE i lepo puse cigarete na svom radnom mestu. A pritom na primer taj sektor ne radi sa strankama pa nema susreta sa spoljnim licima kojima bi to smetalo? Znaci cista situacija skroz... nikome ne smeta u zgradi, nikome ne smeta van zgrade... Niko nije ugrozen osim samih zaposlenih a koji su inace svi do jednog dali svoju saglasnost za to. Zakon je zakon... ili vazi za sve il ne vazi ni za koga... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 Овде друже Закон није нарушен ниједан, јер јединице МОГУ да имају своју славу. Ствар је ДОГОВОРА. Закон о војносвештеничкој служби... Иван ♪♫, Ignjatije, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 Тако да Краљу облака, што б рекли у Босни: " Нећ' да кажем да ти је прича глупа, ал' ајд'!" Ignjatije and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 15 minutes ago, Милан Ракић рече Овде друже Закон није нарушен ниједан, јер јединице МОГУ да имају своју славу. Ствар је ДОГОВОРА. Закон о војносвештеничкој служби... Hvala. Posto zakon ne poznajem detaljno, voleo bih da procitam kako @Avocado tumaci taj zakon. Na znam da li u vosjci vze druga pravila, moguce je, nisam upucen... ono sto znam zasigurno je da skoro svaka javna institucija u Srbiji slvai svoju krsnu slavu, sto JESTE krsenje zakona. Vojska ne bi trebalo da bude izuzeta ali OK prihvatam da nisam informisan... A sumnja mi se javlja jer prisustvo svestenika u vojsci nema mnogo veze sa slavljenjem slave. Kolko ja znam njihova uloga je tu prilicno drugacija... bar je tako bilo predstavljano u vreme kad se odlucivalo o tome... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 26 minutes ago, cloudking рече Zakon je zakon... ili vazi za sve il ne vazi ni za koga... Хајмо опет да видимо шта закон каже - Члан 31. (став 4 и 5) Закона о црквама и верски заједницама (Сл. гласник РС 36/2006) гласе: Богослужење и верски обреди се могу обављати на захтев надлежног органа и у болницама, војним и полицијским објектима, заводима за извршење кривичних санкција и другим институцијама и објектима, а у школама, установама социјалне и дечје заштите само у пригодним приликама. Надлежни органи институција из става 4. овог члана дужни су да у складу са могућностима обезбеде вршење богослужења и верских обреда на захтев чланова тих институција или на захтев корисника њихових услуга. Уставни суд је одбацио предлог за утврђивање неуставности наведеног закона у целини. Шта више није јасно по питању законског оквира? 26 minutes ago, cloudking рече Ako je pusenje zabranjeno u svim javnim institucijama, mogu li se radnici dogovoriti da se u kancelarijama pusi? Ако је пушење законом забрањено у свим јавним институцијама, али предвиђа да је дозвољено у просторијама које су одређене за то (нпр. у психијатријским клиникама и затворима), шта има било који противник пушења више да се бави питањима да ли су сва лица на издржавању казне пушачи или не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 @Avocado Да ли мислиш да би се избегао неспоразум када би се другачије формулисало. Значи уместо: " Данас су припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле са аеродрома батајница обележили своју крсну славу-Светог Василија Острошког. " да стоји: "Данас су припадници православне вероисповести 890. мешовите хеликоптерске ескадриле са аеродрома батајница обележили своју крсну славу-Светог Василија Острошког. " ...или нешто слично. Не мислим конкретно само на ову вест, него уопштено на сав тај формални стил изражавања. Мислим да разумеш на шта циљам, да се формално избегне да колектив као целина има своју славу. Онда је ваљда јасно на кога се односи и ту не би требало да више буде неке забуне? Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 6 minutes ago, АлександраВ рече Ако је пушење законом забрањено у свим јавним институцијама, али предвиђа да је дозвољено у просторијама које су одређене за то (нпр. у психијатријским клиникама и затворима), шта има било који противник пушења више да се бави питањима да ли су сва лица на издржавању казне пушачи или не? Whoa! Kakva zamena teza! Sta pominjes zatvorenike gde jESTE dozvoljeno pusenje? Ja pricam o institucijama gde je zabranjeno pusenje. A inace tamo gde je zabranjeno, zabranjeno je u potpunosti. Ne postoje prostorije u kojima je dozvoljeno pusenje. Sto znaci da je u npr. opstini zabranjeno pusenje SVUDA. E teeeek sad mozes ponovo da procitas moje pitanje "Mogu li se radnici opstine DOGOVORITI medjusobno i da lepo puse u kancelarlijama iako je zakonom to ZABRANJENO? Ovo drugo sto si pisala o zakonu u vojsci moram prvo da proverim. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 Ako ja dobro razumeh Avokada, nije rec o tome da Ustav krsi proslavljanje praznika, ne smeta njemu (mislim i ovo smeta nije bas izraz al ajd), sto postoji verska sluzba u vojsci i tako dalje. Ne smeta mu liturgija, misa il namaz kao takav jer je deo slobode licne veroispivesti. Kada je slava u pitanju, to postaje ne praznik koji su ljudi sa licnim slobodama odlucili da slave nego slava jedinice, postaje formalno obelezje jedinice, kao lupam sad grb il tome slicno i u tome on vidi krsenje onog dela clana 11 koji govori o tome da ne moze postojati drzavna vera. Ja to tako ne tumacim, a sad sto je slava tradicionalno i sustinski pravoslavna, a ne postoji pandan tome u drugim verama, sta sad? Razumem njegov argument samo drugacije to tumacim i ne vidim da to daje pravoslavnoj veri elemente drzavnosti. cloudking and Avocado је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 15, 2016 Пријави Подели Написано Мај 15, 2016 А може ли, на пример, државни универзитет да има пса маскоту? Постоје студенти и запослени који мрзе псе. Тј. зашто су једино религиозни симболи државних институција забрањени експлицитно у уставом? Зашто је неопходно у данашњем времену експлицитно одвојити искључиво религију од државе, а не и све остало што може да дели људе? АлександраВ, -Владимир-, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука