Милан Ракић Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Данас су припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле са аеродрома батајница обележили своју крсну славу-Светог Василија Острошког. Обред сечења славског колача обавио је војни свештеник Предраг Докић, док је домаћин Славе био команданте те јединице, потпуковник Мирослав Зечевић Отац Докић је такође освештао и нови хангар ове јединице, која ће пилотима, техничарима и самим летелицама пружити боље услове за живот и рад на аеродрому Батајница, девастираном пре 17 година у злочиначкој агресији НАТО пакта на нашу земљу... Александар Стојадиновић ФБ Драшко, АлександраВ, -Владимир- and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 12 hours ago, Милан Ракић рече Данас су припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле са аеродрома батајница обележили своју крсну славу-Светог Василија Острошког. Jel su i muslimani i katolici iz te eskadrile obeležili "svoju krsnu slavu"? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 3 minutes ago, Avocado рече Jel su i muslimani i katolici iz te eskadrile obeležili "svoju krsnu slavu"? Муслимани и римокатолици немају "своју крсну славу" како кажеш, али је свакако за њихове празнике предвиђено све оно што "припада" и верницима православцима као најбројнијим у Војсци Србије, па и верски обред и учешће "њихових" војних свештеника... Војног Капелана мајора Горана Аврамова (РКЦ) и Војног Имама мајора Мустафе Јусуфспахића, чије активности у склопу Војске Србије такође "пратимо" у подфоруму "Верска служба у војсци" нашег Форума... Мајори војносвештеничке службе Војске Србије, капелан Горан Аврамов (лево) и имам Мустафа Јусуфспахић (десно) Лапис Лазули, Иван ♪♫, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 4 minutes ago, Милан Ракић рече чије активности у склопу Војске Србије такође "пратимо" у подфоруму "Верска служба у војсци" нашег Форума... Paradoksologija, Лапис Лазули, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 1 hour ago, Милан Ракић рече Муслимани и римокатолици немају "своју крсну славу" како кажеш, али је свакако за њихове празнике предвиђено све оно што "припада" и верницима православцима као најбројнијим у Војсци Србије, па и верски обред и учешће "њихових" војних свештеника... Војног Капелана мајора Горана Аврамова (РКЦ) и Војног Имама мајора Мустафе Јусуфспахића, чије активности у склопу Војске Србије такође "пратимо" у подфоруму "Верска служба у војсци" нашег Форума... To su individualne, lične slobode i to je sve u redu naravno... ali ako sam dobro razumeo ovde jedinica ima "svoju krsnu slavu" pa je valjda onda imaju svi pripadnici jedinice? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 Sta je tu cudno? Mislim zivimo u pravoslavnoj drzavi, i sta je problem da jedinica ima svog zastitnika u skladu s verom i tradicijom? Kao sto je nekad bilo esnafskih slava, pa tako u nasoj kulturi neka slava je vezana za lekare, neka za lovce, neka za trgovce, neka za vojnike. Nije sad obevezno biti prisutan, deliti misljenje ili osecanja. Nece uticati na to da li ces i kako sluzbovati. Ljudi su u takvim okolnostima i strukturama prosto mnogo vise povezani jedni sa drugima, u ovom slucaju su prevashodno vojnici pa sve drugo. Nismo rodjeni u vakuumu nego u tradiciji koja stoji ovde. АлександраВ, Милан Ракић, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 Управо сада, Avocado рече To su individualne, lične slobode i to je sve u redu naravno... ali ako sam dobro razumeo ovde jedinica ima "svoju krsnu slavu" pa je valjda onda imaju svi pripadnici jedinice? Наравно. И шта је ту проблем? Не мислиш ваљда да је Зечевић као командант, односно Докић као војни поп; не мислиш ваљда да су "натерали" "неправославне" (атеисте, муслимане, римокатолике) да присуствују овом обреду. Или да мј Јусуфспахић јури војнике православне вероисповести по новопазарској касарни када је џума намаз... Уосталом, ти си адвокат, па проучи, ако те не мрзи Закон о војним свештеницима, односно Правилник о војносвештеничкој служби. Све је лепо објашњењо и нико никога не присиљава... Ако ме разумеш. Уосталом, ако ћемо већ тако, наравно да је слава свих припадника јединице. Једни ју Славе, други учествују у слављу као гости... Јел` ти никада ниси присуствовао неком верском обреду или домјенку, где су били присутни припадници других религија? АлександраВ and Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 Ево линка, слична размена мишљења се десила ономад... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 1 hour ago, Јелена011 рече Sta je tu cudno? Mislim zivimo u pravoslavnoj drzavi, i sta je problem da jedinica ima svog zastitnika u skladu s verom i tradicijom? Kao sto je nekad bilo esnafskih slava, pa tako u nasoj kulturi neka slava je vezana za lekare, neka za lovce, neka za trgovce, neka za vojnike. Po Ustavu Srbija nije pravoslavna država, već svetovna (sekularna) država. Što se prakse tiče i nižih zakonskih akata, tu si potpuno u pravu, Srbija je danas pravoslavna država jer Ustavni sud nema dovoljno integriteta da kršenja sekularnosti sankcioniše, a pravoslavna većina nema dovoljno obzira prema ostalima da se od kršenja sekularnosti uzdrži. Цитат Nije sad obevezno biti prisutan, deliti misljenje ili osecanja. Nece uticati na to da li ces i kako sluzbovati. Ljudi su u takvim okolnostima i strukturama prosto mnogo vise povezani jedni sa drugima, u ovom slucaju su prevashodno vojnici pa sve drugo. Ne znam zašto baš uvek u ovim temama mešate dve sasvim različite stvari: sekularnost i slobodu veroispovesti, koje uostalom regulišu i sasvim drugi članovi Ustava (11. i 43. ustava, evo LINK ako želiš da baciš pogled). Postoje i postojale su sekularne države u kojima nije (u potpunosti ili delimično zaštićena) sloboda veroispovesti, npr. Severna Koreja, ranje sve komunističke države uključujući i SFRJ itd. Postoje nesekularne države u kojima je u potpunosti zaštićena sloboda veroispovesti, npr. Velika Britanija, Grčka. Prosto, te dve stvari su potpuno različite i za temu sekularnosti je potpuno irelevantno to da li je neko bio na nešto prinuđen ili nije... babe i žabe... (ovim ujedno odgovaram i Rakiću, da ne pišem posebno). Цитат Nismo rodjeni u vakuumu nego u tradiciji koja stoji ovde. Mislim da na ovom forumu nema nikog ko nije rođen upravo u sekularnoj državi. Nažalost, SFRJ iako je proglašavala slobodu veroispovesti, kršila ju je stalno. Današnja većina rutinski krši načelo sekularnosti... i nema uopšte obzira u tome... što je jako ružno, isto kao što je bilo ponašanje antiteista u SFRJ... ali, kad si u većini, valjda to nekima deluje kao da je u redu, pa čak i lepo... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 @Avocado, samo kratko. Mislim da je @Милан Ракић bas na linku koji je prosledio tj tamo u jednoj poruci objasnio lepo delovanje verske sluzbe u vojsci. Mislim da bi tvoj komentar bio tamo bolji, ali evo na kraju cu citirati i njega, ali samo tekst, bez slika i linkova da se ne izgubi neka preglednost. Ne vidim kako je verska sluzba u vojsci u suprotnosti sa clanom 11, koji kaze da nijedna religija ne moze da se uspostavi kao OBAVEZNA. Dakle imamo rec nijedna i rec obavezna. U vojsci RS imamo verske sluzbenike svih vecih religija, pri uvodjenju iste sluzbe u vojsku su konsultovane sve zakonom priznate crkve il kako se to zovu verske institucije i povrh svega NIJEDNA od raznih verskih sluzbi nije OBAVEZNA. Samo je data MOGUCNOST da ljudi koji pripadaju vojsci mogu da svoje verske potrebe tako i zadovolje. Vojska je specificna, nije rec o ministarstvu koje radi od sedam do tri, pa ce sad ljudi biti osam sati bez vere smrc smrc kako ce izdrzati da ne ispolje svoja uverenja. Isto bi ti bilo pitanje kako postoje kapele po bolnicama i kako to bolesnici ne mogu da izdrze par dana bez ispoljavanja svojih verskih uverenja. Pa ne mogu i ne moraju da mogu. Ko zeli, bas zbog specificnih uslova moze ispoljiti i tamo svoja uverenja, moze potraziti verskog sluzbenika i sve tako dalje. Verska sluzba pri vojsci nije samo jedan pop imam ili redovnik koji tamo baju, oni su i obuceni vojnici bas ono ne daj Boze da mogu da budu uz vojsku i kad nije sve lepo i fino da kome ustrebaju budu tu. Niko nece crci ako par sati ne znam ne uradi nesto sto mu vera nalaze niti je poenta uvodjenja ovakvih stvari to, ali vojska je malo drugacije koncipirana i ne vidim kako bi verski predstavnici tu odmogli i krsili nacelo sekularnosti. Da je samo pravoslavni pop, pa da kazes, da je na silu uvedeno, bez ikakvih konsultacija pa da kazes, da je obavezno za sve pa da kazes, da od tvog ucestvovanja il ne ucestvovanja tebi zavisi sekularna sluzba, pa da kazes...ali nista od toga nije slucaj. Ovo je samo u skladu sa tradicijom, kulturom i verom naroda ovih prostora i ne rusi slobodnu volju pojedinca da veruje il ne veruje il veruje u ne znam letece makarone. Za kraj citiracu ovde Rakica on je sve tamo lepo objasnio ako te ne mrzi procitaj. Цитат Идеологију, политику и национализам можемо видети на овом примеру, само уколико војне свештенике и војно свештенство гледамо кроз призму некадашњих официра ЈНА, који су обављали посао "референта за морално политички рад"... С` тим у вези, у једном "Војном делу", издатом тамо почетком 2000-тих, када су у војсци одржани први панели о потреби увођења војних свештеника, када је након једног од њих издат и зборник радова "Војска и вера" (у којем су били текстови, тј. реферати и виђења ове "проблематике" из пера представника војске, односно седам традиционалних верских заједница), тада је заједнички став свих дискутаната, у најкраћем био да су војни свештеници нешто што треба нашој војсци... А у том "Војном делу", пуковник др Борислав Гроздић је изнео једну анегдоту, где га ја на једном информисању гледе теме, упитао колега који је атеиста, "да ли увођење вере у војску" значи, да он више не може бити официром Војске Србије... Е на то ми личе и ова питања коментари... Наравно да није тако... Војно свештенство није уведено у ВС на комесарски начин, и неће тамо поп из одређене јединице ићи по канцеларијама и проверавати ко мрси средом ил` петком, ил` војни имам "бележити" ставком "Хамиде, Русу један!" ("Магареће године"), када сретне неког старешину Бошњака, како једе прасетину... Уосталом, Закон о војним свештеницима и Правилник о о војносвештеничкој служби, односно Закон о Војсци, односно Устав Републике Србије су регулисали ову материју... Тако да о идеологији, можемо причати само на разини уколико веру сматрамо идеологијом... Ја ју не сматрам, али и поштујем наравно свако другачије мишљење... Национализма и политике гледе, сматрам да и овај коментар "не пије" воду... Ето, поједини, што је и ваше право свакако, прокоментарисасте ову вест, па Краљ облака чак упита и шта јуче радише они који нису православни... Кога је интересовало, у приватним контактима, у штампи, на интернету, па и на овом Форуму, који има и подфорум "Верска служба у Војсци Србије", постоји неколико десетина текстова о војним свештеницима у нашој војсци. Па питам сада, зашто не постависте питање нпр:"Шта су радиле старешине које нису римокатолици?", онда када је Надбискуп београдски Станислав Хочевар у Команди за обуку у касарни "Бањица", освештао богослужбени простор за припаднике Восјке Србије римокатолике? Или, шта раде припадници војске атеисти и они који не припадају РКЦ, када капетан дон Горан Аврамов и заставник Горан Јокановић као његов помоћник, сваке недеље служе Мису у истом касарнском простору? Та не мислите ваљда да језуити иду са све корбачима по касарни и "лове" атеисте и оне који нису римокатолици, не би ли их привели у "дон Горанову" капелу... А могло је исто питање да гласи и ономад у Новом Пазару, када је отворен војни Месџид у касарни "Рифат Бурџевић" у Новом Пазару, односно у 126. бригади ВОЈИН на Бањици... Уверен сам да никакви "селџуци" не машу јатаганима по Бањици и Новом Пазару, не би ли "привели" Пророковом учењу и на дову све невернике, код капетана Мустафе Јусуфспахића нпр... Ал` добро, можда тада нисте видели ове постове и објаве, па сте се "накачили" на ово благодарење, односно Литургију и молебан, који је приређен за питомце 135. класе ВА, који ће сад у суботу испред Дома Народне скупштине бити промовисани у чин ппор-а. Иначе, проверио сам, неколико њих који нису православни, односно који нису верујућу, наравно та јуче нису морали да иду у Храм Светог Саве... Или, што нпр. не постависте питање, да ли су морали да иду ономад у војну капелу на ВМА, када је у њој одржано заједничка служба наших и америчиких православних војних свештеника. Да ли су на њу морале да иду и старешине којима су нпр. милији Руси, од званичног става војске која иде ка евроатлантским интеграцијама? Дозвољавам да ни тада вероватно нисте били на Форуму... И још да кажем, српска војска је институционално војне свештенике имала још у октобру 1839. године. Од 1888. године, јединице војске су прослављале Крсну славу. Од 1901. године, српска војска је регулисала положај војника мухамеданске и мојсијевске вере. Тада истина није имала служитеље тих религија, али је војницима омогућавана исхрана по халал, односно кошер правилима, тј. приликом великих исламских и јеврејских празника, таквим војницима је омогућаван излазак у град (и ослобађање од свих војних обавеза) и посета верским објектима... 1901. године... А војни свештеници из мухамеданства, РКЦ и јудаизма, први пут су институционално примљени у јединице војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца... Чак ни ЈНА није била "имуна" на "веру" (јесте истина бранила својим припадницима)... Наиме у два велика ваздухопловна ЦОПСОС-а (Центар за обуку припадника страних оружаних снага), у Рајловцу и Мостару, постојале су "молитвене просторије", где су се питомци из ових земаља, а који су се обучавали код нас за пилоте, односно техничко особље-молили... Стицајем околности, највише је ових момака долазило из арапског, односно исламског религиозног миљеа, тако да ау практично и тада, на аеродромима Мостар и Рајловац, постојали месџиди... Тако и данас, након спроведених анкетирања на узорку од 3500 професионалних припадника војске, те након разговора са представницима седам традиционалних, како их Устав регулише, верских заједница на тлу наше Републике, уведено је војно свештенство.. За сада, према потребама за православне, римокатолике и муслимане, а уколико буде потребе, биће "војних попова" и за остале... При увођењу војносвештеничке службе, коришћена су искуства из наше пређашње војне историје, односно организациона и практична искуства војносвештеничке службе грчке и америчке војске, као и искуства свештеника који прислужују у јединицама војске РФ... Тако да, не браним свима вама другачије мишљење и став, али онда барем, ако желите здраву полемику, "удрите" неким чињеницама и аргументима, а не само простим паролама... Хвала на пажњи... Dakle ja ne vidim NIJEDNu OBAVEZNU religiju ovde niti da neko nekog puskom tera pa da mozes da kazes da se krsi Ustav. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 Ево ја нећу да мешам ишта, нити секуларност, нити верске слободе. Свакако нисам ни довољно образован у сфери у којој ти наступаш. А и да ти причам сад о војсци и сл., ни то те засигурно не интересује. Једино што очекујем од тебе, то је да када буде нпр. Бајрамски намаз, било Рамазански ил' Курбански и кад војни имами у месџидима на Бањици и у Новом Пазару буду клањали намаз, те када будем објавио ту вест и фотографије овде на Форуму; надам се да ћеш у истом духу изразити "забринутост" за војнике немуслимане, који су се тог дана затекли у јединици која слави Бајрам, те оставити коментар о секуларности, верским слободама и наравмо о неимању обзира, барем тог свечаног дана, исламске мањине над православном већином. Драшко, Лапис Лазули, Ignjatije and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 1 hour ago, Avocado рече Ne znam zašto baš uvek u ovim temama mešate dve sasvim različite stvari: sekularnost i slobodu veroispovesti, koje uostalom regulišu i sasvim drugi članovi Ustava (11. i 43. ustava, evo LINK ako želiš da baciš pogled). Постоје ли нижи законски акти који дефинишу шта се тачно подразумева под секуларношћу и шта се тачно сматра за кршење исте? Јер ако не, онда свако може да тумачи члан 11 - који се састоји од три реченице - како му падне на памет. Paradoksologija, Лапис Лазули, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 20 minutes ago, Јелена011 рече @Avocado, samo kratko. Mislim da je @Милан Ракић bas na linku koji je prosledio tj tamo u jednoj poruci objasnio lepo delovanje verske sluzbe u vojsci. Mislim da bi tvoj komentar bio tamo bolji, ali evo na kraju cu citirati i njega, ali samo tekst, bez slika i linkova da se ne izgubi neka preglednost. Ne vidim kako je verska sluzba u vojsci u suprotnosti sa clanom 11, koji kaze da nijedna religija ne moze da se uspostavi kao OBAVEZNA. Dakle imamo rec nijedna i rec obavezna. U vojsci RS imamo verske sluzbenike svih vecih religija, pri uvodjenju iste sluzbe u vojsku su konsultovane sve zakonom priznate crkve il kako se to zovu verske institucije i povrh svega NIJEDNA od raznih verskih sluzbi nije OBAVEZNA. Samo je data MOGUCNOST da ljudi koji pripadaju vojsci mogu da svoje verske potrebe tako i zadovolje. Tamo piše da ni jedna religija ne može da se uspostavi kao državna ILI obavezna.... znači ne sme da bude niti državna niti obavezna... (u pravu je veoma bitno da li se koristi veznik "i" ili se koristi veznik "ili"). Apsolutno nije tema to što je vojnicima omogućeno ispoljavanje njihovih ličnih verskih uverenja, kao što već rekoh, sloboda veroispovesti je sasvim druga stvar. Problem je što je ovde određeno da vojna jedinica (dakle, kolektiv a ne pojedinci) ima svoju slavu. To je utvrđivanje pravoslavne vere kao državne. Isto važi i za slave gradova, opština, javnih preduzeća, itd. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 2 minutes ago, Avocado рече Tamo piše da ni jedna religija ne može da se uspostavi kao državna ILI obavezna.... znači ne sme da bude niti državna niti obavezna... (u pravu je veoma bitno da li se koristi veznik "i" ili se koristi veznik "ili"). Apsolutno nije tema to što je vojnicima omogućeno ispoljavanje njihovih ličnih verskih uverenja, kao što već rekoh, sloboda veroispovesti je sasvim druga stvar. Problem je što je ovde određeno da vojna jedinica (dakle, kolektiv a ne pojedinci) ima svoju slavu. To je utvrđivanje pravoslavne vere kao državne. Isto važi i za slave gradova, opština, javnih preduzeća, itd. Ok shvatam, tebi ne smeta verska sluzba u vojsci kao takva nego slava jer tumacis da je to daje pravoslavlju element drzavne vere. Ali meni onda nije jasno, to je onda apsurdna situacija, kako moze biti pravoslavlje drzavna vera, kada postoje i druge vere koje proslavljaju svoje verske praznike u sklopu verske sluzbe ove institucije? Slava je tradicionalna pravoslavna stvar, kao pravoslavni praznik. Ako mislis da se time krsi ovaj deo clana onda se podjednako krsi i kad se proslavlja neki katolicki ili muslimanski praznik, jel tako? Slava nije neko ne znam obelezje posebno, proslavljaju jedan verski praznik i posebno se mole za zastupanje jednog svetitelja kod Boga, nije to sada ne znam, zastitini znak, nije himna, nije neko takvo specificno obelezje, da kazes eto oni slave slavu. Umesto toga mozes reci ta jedinica proslavlja posebno taj i taj praznik, onome ko je to bitno taj ce ga tumaciti vako, kome nije nece. Dakle zasto bi se slavljenje jednog praznika drugacije tretiralo nego slavljenje katolickog ili muslimanskog ili jevrejskog? Sto oni ne zovu slava, sto imaju neke svoje praznike specificne za njihovu kulturu to je stvar terminologije i kulture. Da se opet proslavlja samo slava onda bih to razumela, ovako ne kapiram. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 13, 2016 Пријави Подели Написано Мај 13, 2016 49 minutes ago, Милан Ракић рече Ево ја нећу да мешам ишта, нити секуларност, нити верске слободе. Свакако нисам ни довољно образован у сфери у којој ти наступаш. А и да ти причам сад о војсци и сл., ни то те засигурно не интересује. Једино што очекујем од тебе, то је да када буде нпр. Бајрамски намаз, било Рамазански ил' Курбански и кад војни имами у месџидима на Бањици и у Новом Пазару буду клањали намаз, те када будем објавио ту вест и фотографије овде на Форуму; надам се да ћеш у истом духу изразити "забринутост" за војнике немуслимане, који су се тог дана затекли у јединици која слави Бајрам, те оставити коментар о секуларности, верским слободама и наравмо о неимању обзира, барем тог свечаног дана, исламске мањине над православном већином. Kada bude objavljeno da je svetac zaštitnik neke naše vojne jedinice Muhamed ili majka Tereza napisaću.... zaista ne znam kako ne razumete o čemu pričam, a mislio sam da sam dovoljno objasnio. Sasvim je jedna stvar tvoje lično ispoljavanje veroispovesti i nemam ništa protiv toga za sve verske zajednice u vojsci... dakle, našem pravoslavnom vojniku se mora omogućiti da slavi svoju slavu, da se pričesti, ispovedi, da proslavi najvažnije pravoslavne praznike i nemam ništa protiv i isto važi i za muslimane i za katolike (imam problem sa finansiranjem toga ali to je posebna priča). Ali to svakako nema nikakve veze sa tim da neku jedinicu (u kojoj su ljudi različite veroispovesti) praktično proglasiš za pravoslavnu tako što ta jedinica ima svoju slavu. Jel razumeš da su to (bar meni a možemo i tome da pričamo ako se ne slažeš) dve različite stvari od kojih jedna nije neustavna a druga (po mom mišljenju) sasvim očigledno jeste. Dakle, nema potrebe da ubacuješ lična verska prava u ovu priču, nisu ni sporna. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука