Гости Guest Написано Мај 12, 2016 Гости Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Patrijarh je uputio pismo predsedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, lideru SDS-a Mladenu Bosiću, predsedniku DNS Marku Paviću, članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, predsedniku PDP Branislavu Borenoviću, predsedniku SP Petru Đokiću, predsedniku NDP Draganu Čaviću i svim ostalim političkim liderima u Republici Srpkoj BANJALUKA - Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas političare u Republici Srpskoj da otkažu okupljanja zakazana za 14. maj i zamolio da rešenje za sve nesuglasice, probleme i sukobe traže u bratskim razgovorima. Patrijarh je uputio predsedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, lideru SDS-a Mladenu Bosiću, predsedniku DNS Marku Paviću, članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, predsedniku PDP Branislavu Borenoviću, predsedniku SP Petru Đokiću, predsedniku NDP Draganu Čaviću i svim ostalim političkim liderima u Republici Srpkoj pismo u vezi sa najavljenim mitinzima za 14. maj, prenosi RTRS. Patrijarh Irinej pozvao je vodeće političke ličnosti u Srpskoj da odustanu od zborovanja i masovnih okupljanja 14.maja i očinski zamolio da rešenje za sve nesuglasice, probleme i sukobe traže u bratskim razgovorima. To, kako navodi partijarh, "svakako treba da bude kroz dogovore u institucijama Republike Srpske kao i ličnim razgovorima koje treba da vodite jer nijedna ta nesuglasica, nijedan problem, nijedan sukob, nije i ne sme da bude veći od naše Republike Srpske i našeg srpskog naroda". Patrijarh je poručio liderima da ne dozvole da dođe do problema sa ogromnim posledicama, već da iznađu rešenje", jer ne postoji nerešiv problem za nas pravoslavne hrišćane". On je podsetio da se priprema redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC koje je zakazano za 14. maj, te da Sabor uvek s ljubavlju i pažnjom prati sve što se događa u Srpskoj, kao i da su predstavnici SPC lično učestvovali u razgovorima sa vodećim političarima Republike Srpske. "Narod nam je poveren na staranje, vama svetovno, a meni duhovno. To ne smemo zaboraviti!", poručio je patrijarh Irinej. КУРИР.РС Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Да, расуђујући по медијским натписима и пре Вучићевог обраћања, видно је многи гласови и са разних страна упозоравају на могућност некаквих нереда и "ванредних" околности на митингу. Недавно је шеф ЦИА бануо директно у Сарајево а да при том сарајевски обавештајци изгледа благе везе нису имали да долази, онда онај Сервер са својим изјавама, па кад и Давутоглуа уплетемо у целу причу онда цела та папазјанија не изгледа ни мало наивно. Добро је да их је Патријарх позвао на мирно разрешавање, е сад да ли ће се одазвати... Караконџула, GeniusAtWork, александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Опозиција се неће одазвати на позив Патријарха. Превише су новца примили да би могли сада да одустану од свега. Ово не говорим као присталица власти, што никако нисам, али сам већи критичар опозиције која би да се утркује са Додиком, а довољно доброг коња нема. Немају нити једну личност, да се каже, која би могла да му парира. Пред предсједничке изборе су послали свог најбољег човјека на ТВ дуел са Додиком и овај је с њим почистио под. Таква конкуренција му могу бити и ја, овако смотан и никакав. Један свој коментар сам послао на један, чини ми се - пробосански бањалучки портал у виду блога, па ме живо интересује да ли ће га објавити или ће га "поништити". Ево га: Дан који долази послије "баксузног" петка тринаестог, могао би се показати и још баксузнијим по Републику Српску. Тада ће се на улицама Бања Луке наћи готово сви они који гледају "Дневник 2" и што је још погубније - вјерују му. Само се поставља питање чији се то дневник гледа? Но, ни то неће бити тешко провјерити, јер ће се они који своје повјерење поклањају најпознатијој телевизијској станици у Бијељини, листом одлучити да подрже митинг "Ослободимо Српску", а са друге стране имамо оне који прате јавни сервис, тачније РТРС и који неће жалити суботњег слободног времена не би ли подржали контрамитинг "Срцем за Српску". Не знам колико су ови називи довољно добри за њихове митинге, да не кажем искрени. Људима, попут мене, који не вјерују РТРС-у ни ријечи, а БН-у још мање, много би се лакше било одлучити који митинг да походе, ако би се њихови покретачи одлучили да промјене називе, тј. само да их преформулишу у стварно значење њихових жеља - "Ослободите фотеље", поручиваће ови из СзП (које власт поспрдно назива и "Сарајевским злочиначким подухватом"), а "Срцем за фотељу" - владајућа братија! Посебно ми је занимљиво било када је Шукало прије неку вече представљао све могуће пароле под којима би СзП могао изаћи на те протесте, митинг, шта већ!? Између неколико заиста "досјетљивих" приједлога, нашао се и назив новог турбо-фолк хита "Систем те лаже", који на сву срећу по СзП није прошао, јер би тек тада направили праву комедију од свога протеста. Мајку му, зар не знате да сте у том систему и ви сами, а не само владајућа странка/коалиција?! Надам се да није истина да су позивали и "Београдски синдикат" на своје протесте не би ли им ову популарну пјесму извели и уживо. Знам да је то "харизматични" Босић негирао, али није ни њему сваку вјеровати. Можда ће ту нумеру пуштати са разгласа, не би ли након стотог понављања напокон схватили значење ове пјесме, која ме је излудила оних дан-два када је изашла и када су је немилосрдно "шеровали" готово сви по друштвеним мрежама, као да се ради о некој, "богзнакаквој" пјесми, а не једној од оних хитова за два-три дана, чији је циљ био да подилази публици у Србији пред изборе. Сва срећа па нас читав викенд и још кусур дана очекује киша, пљускови, грмљавина и остале непогоде, укључујући и ове уличне, али се опет надам да ће они који мозак не само имају, него и користе, одлучити да бојкотују бојкот владајућих структура, а исто тако да бојкотују и бојкот бојкота владајућих структура. А да, чему оно протести и митинзи? Зарад Републике Српске. Благо њој, а и нама у њој, када има оволико душебрижника, па не можемо да пропаднемо све и да хоћемо. Додуше, гдје је много бабица, ту су и дјеца килава. Килава к'о власт и још килавија опозиција. Драгана Милошевић, александар живаљев, Џуманџи and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Istina je da opozicija nisu niko drugi nego oni koji su krojili politiku u RS devedestih i u par navrata imali vlast tokom dvehiljaditih. Dakle oni nisu nista novo pod nebeskom kapom, i ako organizuju proteste od toga nece biti nista, mislim ako se odrze protesti oni nece promjenuti nista. Medjutim s druge strane pogubno je drzanje i retorika vlasti koji se ponasaju kao da su Bogom dani cuvari i spasitelji svega u RS i sad se pitaju otkud pravo opoziciji da uopste pomisli na proteste, ono kao ko su oni...Zato ne znaju nista drugo nego da optuze opoziciju da je spregnuta sa Sarajevom i da u dogovrou sa viskom srpskim zvanicnima pustaju nekakve poruke da se navodno spremaju nemiri. Ovo je smjesna retorika i vec oproban recept politickog spinovanja u svrhu suzbijanja bilo kakvog stava protiv vlasti pa i legitimnog demokratskog koji podrazumjeva odrzavanje protesta. Ja sam zbog toga da se ti protesti odrze pa neka se na licu mjesta vidi koliko ljudi ce biti i ko ce kgoa podrzati, a ne da se stvara atmosfera nedodirljivosti Dodika i njegovil poltrona. Џуманџи, Ronald, Плутон and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Тачно, власт се представља као Република Српска сама. Ако неко Додика критикује, од СНСДа одмах слиједи етикета "издајице РСа" за "критичара". Што се никако не може оправдати. Џуманџи, АлександраВ, александар живаљев and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 24 minutes ago, Караконџула рече А да, чему оно протести и митинзи? Kontam da ima nekih politickih previranja u Republici srpskoj, sto nije iznenadjujuce, obzirom na globalna desavanja sirom sveta, pa i regiona ,ali da li je zaista tako " ozbiljna situacija" koliko zele da je prikazu ovde u Srbiji...Ako ovde sire paniku i strah od protesta u Banjaluci, kako li je tek tamo, pitam se... Ja sve imam utisak da ovde u Srbiji ciljano sire paniku, kao u fazonu desice se neredi, bice ovo-ono samo da se mi ne bismo resili na neku pobunu. Sad i Partrijarh...mislim stvarno... Jos lupetaju, kako nase obavestajne sluzbe, ( a moja komsinica Zivka je obavestenija od njih) imaju saznanja da ce odavde iz Srbije krenuti organizovane grupe samo da bi pravile nerede.... Плутон, Драгана Милошевић, АлександраВ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Ма од тих прекодринских организованих група вјерујем да неће бити ништа, па и мој имењак "Небојша из Београда" је рекао да полиција Србије неће дозволити никаквим организованим групама да се упуте ка РС-у. Чујте, ја најприје мислим да од свега тога неће бити ништа посебно, иако медији томе и овдје поклањају огромну пажњу. Имаћемо та два митинга, односно митинг и контрамитинг и то је све. Само нико не би волио да се понове сцене које су се прије двије године догађале у Федерацији. Са оним дивљањима којекаквих хулигана, паљевинама и сл. А када водите којекакве протесте ви немате појма ко вам се све може "притандарити" са стране и доћи ту тек тако да би се мало иживљавао, иако сте ви можда планирали само мирну шетњу. Не вјерујем да је то план опозиције, али мало су блесаво кренули у све то. Поготово ако знамо да су избори у октобру. И сувише се ствари некако поклопило, о чему је писао и Ђоле у овој теми, па онда мало тако Додикова прича добија на тежини. Но, не хвалим ни Додика. Зна се како је и он дошао на власт (па је могуће да је то и разлог његовог страха због начина на који се ствари тренутно одвијају). АлександраВ and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Сваки конфликт који постоји, а евидентан је међу политички елитама у РС, може да се среди на миран и легалан начин, ако им је стало до РС. Свакако да се ту са Додикове стране гледа на чување фотеља, читај привилегија, али никако не могу да поверујем да му није стало до опстанка РС. То је за мене сулудо, односно, не могу да поверујем да је цела његова прича коју екплоатише око опстанка РС само и искључиво средство за опстанак на власти. Нешто слично важи и за опозицију, значи сигурно је да желе на власт и до поменутих повластица, али не могу да поверујем да је после свега што се догађало (а ратовало се, нису се играли кликери) спремна да руши и дестабилизује Српску само да би се докопала фотеља. И то све у ситуацији када је очигледно да неки центри желе унитарну БиХ, а која би била катастрофа и у овом моменту а и за дуже времена. Ако су у зачетку рата били довољно сложни, поучени искуством из 2. свет. рата, па успели да се организују (пре свега на војном плану), не видим зашто сада не би могли да седну и да се договоре. Или је изгледа потребно да опасност буде велика и да гори под ногама па да то утиче да се људски седне за сто. А оно што је мислим најбитније и што је најважнији аргумент за нормално решење сукоба је што су и Додикове и опозиционе присталице по питању РС на истој линији. Караконџула, АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Dodika ćemo da rešimo mi, ali ne drugi i da nam nameću njihovu politiku. Sad je najvažnije da se učvrsti demokratski sistem u Srpskoj. Za ovo nam nisu potrebni socijalni nemiri i neredi po ulicama kojekakvih likova koje i ne poznajemo, pre svega što znam kako bi ih pokazali na zapadu, deset puta više nego što ih ima, te i da su sve najveći nacisti i fašisti, ispali bi kao borci za demokratiju a Srpska kao smetnja istoj demokratiji... Neka hvala. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 13 minutes ago, Караконџула рече И сувише се ствари некако поклопило, о чему је писао и Ђоле у овој теми Pa da, zato i imam utisak da je sve vestacki. Te kao dosao onaj iz CIA te pre neki dan procitam naslov da za Srbiju nece biti Kosovo problem vec Bosna ili Republika Srpska....pa onda Vucic u Vucicevicevom stilu upozorava, te Nebojsa iz Beograda, te sad i Partrijarh....brateee Sve to da bismo sedeli u strahu i da se ne bunimo. Плутон, Караконџула and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Тако некако, медији су криви за све. Они то распирише на све стране (а то им је посао), па сад и они који нису имали појма да су којекакви митинзи по Бањалуци у идућу суботу, планирају да се у исту упуте и подрже своје љубимце, од којих не знаш који су гори. Само ми није јасно чему "дизање народа" сада, када су почетком октобра избори. Давутоглу је ту био искључиво због џамије и ради мало нервирања са оним својим неоосманским порукама. Шеф ЦИАе ми је промак'о, иако сам видио да је дошао, али нисам до краја испратио ту посјету. Небитно, оваква тензија се у РС дизала, како рекох и 2014. када су горјели Зеница и Сарајево, а све почело у Тузли. Па су онда наши медији правили исту халабуку и плашили народ да се ни случајно ситуација не би пренијела и на мањи БХ ентитет (што је био план оних који су те протесте покренули у ФБиХ, тако је речено) и тада је, мени лично, ситуација била много алармантнија него сада. Али и сада се огроман број становништва одлучио дистанцирати од ових најављених протеста, јер не виде никакву корист од њих. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 10 minutes ago, Adelaida рече Pa da, zato i imam utisak da je sve vestacki. Te kao dosao onaj iz CIA te pre neki dan procitam naslov da za Srbiju nece biti Kosovo problem vec Bosna ili Republika Srpska....pa onda Vucic u Vucicevicevom stilu upozorava, te Nebojsa iz Beograda, te sad i Partrijarh....brateee Sve to da bismo sedeli u strahu i da se ne bunimo. То је зато што ако се неко буни, онда он не може бити ништа друго до домаћи издајник и страни плаћеник. Они желе овде да створе немире и да изазову нестабилност, желе украјински и македонски сценарио, али ми им то нећемо дозволити! Ко је против власти, тај је против државе! Стоп протестима! Adelaida, Justin Waters and Караконџула је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Ми к'о да живимо у Француској под Лујем четрнаестим! "Држава, то сам ја" и сличне подвале. Џуманџи, Adelaida and Плутон је реаговао/ла на ово 3 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 10 minutes ago, Плутон рече желе украјински и македонски сценарио U makedonski scenario nisam upucena, ali u ukrajinski jesam, savrseno, iz prve ruke...i zakljucak je da se kod nas u Srbiji taj film odvija mnogo brze nego sto je kod njih u Ukrajini... Pri tom ne mislim da je Ukrajinski narod fasisticki, i smatram Rusiju agresorom. I Krim nikad ali ni slovima N I K A D nije pripadao Rusiji. Pripadao je Sovjetskom Savezu. A pre Sovjetskog Saveza na njemu su ziveli Tatari. Rusi su samo pokupovali kuce na Krimu i sad su oni vecinsko stanovnistvo...Tako mogu da kupe i bilo koji grad u Srbiji i da ga Putin uzme jer zaboga, u njemu zive Rusi... Prastajte za offtopic, ali morah ovo reci... Ronald је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Мај 12, 2016 Пријави Подели Написано Мај 12, 2016 Rećiću ovako: U demokratiji su poznati ciljevi i ko za šta stoji i po potrebi i demonstrira. Ove ne poznajem niti poznajem njihove pozicije i njihove ciljeve. Srpske medije svakako mnogo ne traže, i ovo je meni dovoljno. Nisam ja sada za Dodika; naprotiv, smatrag ga tupavim političarem. Ali Dodika znam. Ove ne znam. Ko su oni, šta su? Dobro, valjda imaju pravo da demonstriraju. To ali ne znači da moram da ih podržavam. I ako mi oni, koje poznajem (npr. patrijarh, svejedno što on i ja nemamo svuda iste političke stavove, ali i on i ja zalažemo se za istu stvar), govore da treba da pazim, naravno da ću da budem oprezan i da pazim kao da mi sam vrag dolazi na vrata. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука