Баба Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 4 hours ago, Heruvim рече И наравно увек актуелна саборска тема возни парк владика пред патријаршијом није изостала ни ове године.... http://www.telegraf.rs/vesti/2146478-vladika-mercedije-i-episkop-audijski-pogledajte-kakve-luksuzne-automobile-voze-najvisi-zvanicnici-spc-foto-vi I blic danas na naslovnoj isto to samo su u prvi plan stavili Pahomija a ne kola ali već sledeća rečenica je auto od 50 000 jevri АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heruvim Написано Мај 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 http://www.blic.rs/vesti/drustvo/pahomijev-covek-preti-blicu-opasno-je-to-sto-radite/xrgwjkw?ref=fbblic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heruvim Написано Мај 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 Ни курир не заостаје http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/sabor-spc-patrijarh-ceslja-crkvene-knjige-clanak-2268669 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 18, 2016 Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 ПРВА ПОТВРДА ДА ЋЕ МОШТИ СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА БИТИ ПРЕНЕТЕ У БАР НА ДАН ОСВЕЋЕЊА ХРАМА ЊЕМУ У ЧАСТ ПОДИГНУТОГ Синоћ, 17. маја, у Дому Војске Србије на свечаном концерту Црквено певачке дружине "Бранко" из Ниша: "Свечани скуп благословио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рекавши да је концерт посвећен обележавању хиљадугодишњице страдања Светог кнеза Јована Владимира. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије беседом се обратио присутнима у препуној сали Дома Војске Србије. Он је том приликом истакао да је Свети Архијерејски Сабор ову годину означио као годину Светог Јована Владимира, владара Дукље и Србије, најистакнутије српске кнежевине из 10 века. -Оно што овог владара чини изузетним је његова побожност, праведност и мирољубивост, али и спремност да се жртвује за свој народ. У години обележавања значајног јубилеја мошти овог светитеља биће пренете из манастира код Елбасана у Бар, где ће бити уприличено освећење Саборног храма посвећено овом светитељу и мученику." http://www.spc.rs/sr/dom_vojske_srbije_u_chast_svetog_jovana_vladimira javor and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 18, 2016 Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 "САБОРСКЕ" ФБ ОБЈАВЕ ЂАКОНА НЕНАДА ИЛИЋА 17. мај ПРОШЛЕ 2015. године САБОР Унутрашњи односи моћи, политика и финансије наметнули су се као главне теме Светог Архијерејског Сабора наше Цркве. Владике су одговорне за овакав ток Сабора, али тешко је пратити како мање или више недобронамерни новинари без довољно љубави и знања о Цркви према свом нахођењу напумпавају и развлаче теме које им се чине занимљиве или које им диригована уредништва диктирају. Како помоћи владикама да буду достојни представници Цркве на Сабору? Од Цркве се у овим тренуцима очекује много више него да пасивно прати државне кварове. "Црква је једина поседовала прави лек, иако га је заборавила јер је и сама постала болесна. Уместо да је она свету дала потребни лек она га је тражила од света. Ослабљена у својој улози у свету и заборављајући своју сопствену вредност, црква или неке црквене организације сарађивале су са пролазним снагама овога света да би ојачале своју моћ. Историја нам пружа сведочанства, огромна попут планина, да је црква увек слабила када је чинила уступке своје духовне снаге било којој пролазној светској сили... Црква је та која треба да даје дух државном уређењу, а не да га имитира". (Свети Николај Српски) 13. мај ОВЕ 2016: Сутра почиње Свети Архијерејски Сабор СПЦ. Почиње молитвом архијереја у Великој лаври Пећкој Патријаршији, а сви можемо да се помолимо за наше архијереје као што се молимо и на свакој литургији: "За најсветијег Патријарха (или високопреосвештеног митрополита, или преосвештеног епископа) нашега (име... али и за све архијереје окупљене на Сабору), да правилно управљају речју истине Господње, Господу се помолимо". Можемо и да покушамо да се заложимо за теме којим ће се Сабор бавити, ако то већ до сада нисмо урадили. Можемо их предлагати владикама, својим свештеницима, можемо их слати у писмима, јавно саопштавати, па и овде, наравно помињати и у молитви. Само би било хришћански достојанствено да све то радимо у најбољој вољи, с љубављу, одговорно, без омразе и са надом да ће Дух Свети урадити своје, ако Га сви заједно искрено призивамо. 16. мај 2016: Како би то било кад би наша висока јерархија са Сабора упутила проглас у коме би се јасно иразило незадовољство сензационалистичким и често погрешним приступом медија тренутно једином носиоцу српског континуитета, а за узврат конкретним примерима да покаже како без притисака споља сама решава своје праве проблеме? Још један сензационалистички напис уочи самог Сабора, овог пута у "Блицу" испоставља се као, благо речено сумњив. Кад се на низ новинарских "неопрезности" у последње време дода и необичан уређивачи поступак РТС-а - да уочи самог Васкрса, у суботу увече, пусти холандску ТВ емисију у којој неколицина самозаљубљених научника негира Христово Божанство (и наравно и само васкрсење!), неодговорне и омаловажавајуће изјаве крштених а некако као недокрштених представника власти о самим основама вере - крајње је време да се озбиљно реагује. Не због угрожавања достојанства свештенства него због саблажњивања верних православних Срба и оних који то покушавају да буду. У нашој цркви има ствари које треба поправити, али овако - као да неко покушава да направи атомсферу како у њој не ваља ништа. Напади оних који би да врате Цркву у резерват као да су све више синхронизовани. Одговор и поука сад већ изгледају као обавеза Сабора, пошто Синод баш и не реагује редовно на овакве појаве. Мада би, наравно, најбољи одговор на све ово било рашчишћавање проблема на време и интезивнија, активнија мисија Цркве. Одговорност тражи од нас и иницијативу, не само пасивну одбрану. 18. мај 2016: Опет не знамо шта се дешава на Сабору иза затворених врата. Понеко тек чује понеки мање више ружан трач. И онда их размењујемо. И опет ћемо чекати да чујемо шта се тамо збива од истих медија који данас пљују по нашој цркви. Биће на крају прочитано неко уопштено саопштење, прилагођено широј јавности, а ми ћемо онда опет склапати делове приче од оних који су били по ходницима Патријаршије у правом тренутку. И од "дубоког грла" које ће већ некоме нешто испричати. Сценарио је већ неко време веома досадан. И не ваља. Али, ипак, чекаћемо још неколико дана чудо. Да Сабор ојача цркву. Ко зна кад ће се чудо десити? Можда и ове године, мада сад не изгледа тако. А ако чуда не буде, мораће коначно да се повуку неки оригинални потези. Неко ће неког морати да буди. 18. мај 2016: САБОРСКО ПИСМО ПРИЈАТЕЉА ИЗ ДИЈАСПОРЕ Док медији настављају са својим обрачуном са црквом, док се извлаче на површину најприземније и најбаналније теме, копа по слабостима епископа окупљених на Сабору, Црква гледа на Сабор са бригом и жељама. И како све више страда заједничка снага нашег народа, жеђ за неиспуњеном саборношћу постаје све већа Добио сам писмо од пријатеља свештеника из дијаспоре. Да ли није било могућности да га објаве у црквеним медијима или шта, тек он је мени поверио да га овде вама објавим. Мало је дуже, у облику приче, али вреди прочитати: "ЈЕДНА (НЕ)ОБИЧНА ЦРКВЕНА ПРИЧА Уторак, 18. мај 2016. године. Уторак као и сваки други уторак у ово доба године. Ми, свештеници, у овом времену често имамо позиве наших верника који, после Часног поста и прославе Васкрса, желе да закажу термин за венчање, или крштење. Наравно, јављају се људи и за друге потребе, савете и остало, а онда тога уторка један (не)обичан телефонски позив и разговор и прича креће следећим током: „Помаже Бог оче и Христос васкрсе !“ На поздрав отпоздравим своме вернику, кога по гласу већ препознам и без представљања. А онда одмах следи његово питање: „Зар нисте оче на Сабору?“ Застадох секунду, две и пошто ми је звучао веома озбиљно, помислих да би било добро да наставим и ја разговор у том духу, сетивши се да је тога дана заиста отпочео са радом Свети архијерејски сабор наше помесне, Српске православне цркве. И не само у отаџбини, него и овде у дијаспори, многи наши верници прате вести преко сателитског програма, или читају новине, па тако и овај мој верник сазнао да је почео Сабор у Београду. Одговорих му да нећу моћи ове године да у ово време идем у Београд због припрема око реновирања нашег храма . Али, гле следећег питања: „Па кад Ви нисте могли, зар неће неко други у име нас из М. бити тамо, јер ми смо оче велика црквена заједница, а и вас је више свештеника у овом граду, па би био ред да неко и од нас буде на Сабору.“ Рекох му да ове године неће нико од нас из наше Црквене општине М. бити, али можда догодине, или за две, три године..... Пређосмо и на друге теме и заказивање термина, а мени у мислима непрестано се понављају озбиљна питања овога верника. А мисли када крену, оне се роје, рађају се нове, па помислих да би можда добро било да неке ставим и на папир. Уторак, маја месеца 2017. године. Сви медији у Србији почели су да извештавају о једном великом и несвакидашњем догађају који је започео у Београду. Овде преносимо причу новинара једних дневних, врло утицајних и читаних новина у Србији: "Данас је служењем Свете архијерејске литургије и Призивом Светог Духа у највећем српском храму – храму Светог Саве на Врачару у Београду, молитвено започео за радом , у новијој српској историји, ПРВИ ЦРКВЕНОНАРОДНИ САБОР Српске православне цркве. Према одлуци Светог архијерејског сабора из маја 2015. године, договорено је да се сваке треће године одржава ЦРКВЕНОНАРОДНИ САБОР Српске цркве, а први ће бити одржан у мају 2017. године. Договорено је да на Сабору учествују, поред патријарха и свих епископа, и свештеници, ђакони, монаси, монахиње и представници мирјана – лаоса – верног народа Божјег, представници оних којима се патријарх и епископи обраћају у посланици за Васкрс и Божић, како би била пуноћа саборности. За огромну припрему овог Сабора, није бирана посебна комисија, већ је цео посао поверен једном епископу, који ће себи наћи сараднике и све осмислити, слично како је некада владики Николају поверено старање о богомољачком покрету. И ево стојимо пред дивним призором. Оно што је за многе било незамисливо пре неку годину, данас се остварује. Настала је пуноћа времена за овакво нешто. Величанствена слика у храму Светог Саве. Патријарх и све владике и 2000 учесника Сабора из отаџбине и дијаспоре. 50 професора богословских факултета и богословија; 100 студената теологије; 100 старијих ученика богословије; 100 часних монаха српских ( међу њима тројица из Хиландара ); 100 смерних монахиња, 500 стотина свештеника; 50 ђакона и 1000 честитих српских верника, представника верног народа из свих епархија Српске цркве из отаџбине и расејања. А веома се пазило ко ће бити учесник Сабора. Користимо прилику да поразговарамо са неким учесницима Сабора. Успевамо кроз гужву да стигнемо до владике Т. који је одређен да са групом сарадника организује Сабор. Питамо га како је и зашто пре три године одлучено да се одржи Црквенонародни сабор. „ Пратећи ситуацију у нашој Цркви, осетила се потреба у последње време да се нешто предузме. Ми веома добро знамо да Црква није само епископ, или свештеник, већ епископи, свештеници и верни народ, и ако једнога од овога неби било, ми не бисмо ни били Црква. Наше је да ослушкујемо глас верног народа. Пошто се појављују разне иницијативе у народу, захтеви, питања, коментарисања, сматрали смо да то све треба да добије једну позитивну форму, да се уобличи кроз један нови и квалтетнији начин деловања Цркве Божје – кроз Црквенонародни сабор. Наш Свети архијерејски сабор ће и даље два пута годишње да има своје редовно заседање , али ће убудуће сваке треће године да се одржава и Црквенонародни сабор. Ми смо чврсто убеђени да је то добра одлука и ми као епископи желимо само добро своме народу. Цркенонародни сабор треба да постане једна нова институција наше Цркве“, закључио је владика Т. На Сабору сретосмо и професора теологије др Р. Замолили смо га да нам каже о чему ће професори теологије говорити на Сабору. „ Ми ћемо направити један пресек разних врста сабора у историји хришћанске цркве. Од Првог апостолског сабора у Јерусалиму, па преко васељенских сабора, Црквенонародног сабора у Жичи у време Светог Саве ( беседа о правој вери ), масовних народних богомољачких сабора у време светог владике Николаја, па до најновијег изборног Црквенонародног сабора у Руској цркви на коме је изабран патријарх Кирил. Разговарамо и са једним верником из дијаспоре, који је стигао из далеке Аустралије да учествује на Сабору. Питамо га о његовим утисцима, о доласку са такве удаљености. „Знате, за мене је част да учествујем на оваквом догађају, тако да се за мене не поставља питање удаљености. Желим само да похвалим онога, ко је дошао на ову идеју. И поред искушења кроз која пролази наша Црква, највише због појединаца из јерархије, који својим животом саблажњавају многе, ми чврсто и даље верујемо својој Цркви, јер знамо да је води Дух Свети. У програму Сабора, који смо добили пре три месеца, стоји да ће бити и тема: Како верни народ доживљава смене поједних епископа. Драго ми је што ћу као искрени верник, моћи да дискутујем о овој, али и о другим темама које су у програму Сабора, јер ако сам ту, не желим да будем само посматрач.“ Питамо и монахињу С. из малог манастира из Босне, како она, која је дала завет послушности, замишља свој допринос Сабору? „ Тачно је да смо ми монахиње и монаси поред завета безбрачности и сиромаштва, дали и завет послушности, али из свог дугогодишњег духовног искуства, сигурно је да имамо шта позитивно да кажемо и предложимо. До сада смо углавном добијали послушања, шта да урадимо, а ево сада смо и ми позвани да својим учешћем потпомогнемо духовну обнову у нашој Цркви. Запажамо и младе људе са посебним ознакама на реверу, који се брину о реду. Питамо их да ли има каквих проблема око реда, с обзиром да се ради о великом скупу? Углас одговарају, да све функционише префектно, и да су они скоро и непотребни. Чланак је много дужи и није потребно да га целог цитирам. Једино за крај, пошто мене новинар није ништа питао, а нисам завидан што су други говорили, ред је да и ја дам своје кратко мишљење: Радостан сам, што сам ја, обичан свештеник из дијаспоре, ипак учествовао на Сабору моје Цркве. А ово написах као обавезу према својим верницима које сам тамо представљао, а посебно због оног верника који ме је позвао телефоном 18. маја 2016. године". Свештеник дијаспорац Прим. Ненад Илић Жеља је све јача. Али наша способност за обједињену акцију за сада није. Рилски and Протомајстор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Мај 18, 2016 Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 Од једног монаха, који је често у Патријаршији, нема смисла да именујем човека, сам чуо да би комисија могла да закуца и на врата Еп. Иринеја бачког... Превише мешања у СВЕ црквене послове, као и мноштво Епископа, које је исти "нагурао" или подржава, а који су "промашена инвестиција"... Сергеј, Андреј, Пахомије, Јероним, Никанор, Филарет, Јован Пурић, Георгије, Константин... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 18, 2016 Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 5 minutes ago, Срђан К. рече Од једног монаха, који је често у Патријаршији, нема смисла да именујем човека, сам чуо да би комисија могла да закуца и на врата Еп. Иринеја бачког... Превише мешања у СВЕ црквене послове, као и мноштво Епископа, које је исти "нагурао" или подржава, а који су "промашена инвестиција"... Сергеј, Андреј, Пахомије, Јероним, Никанор, Филарет, Јован Пурић, Георгије, Константин... Dobar spin александар живаљев and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heruvim Написано Мај 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 Jel opet treba da ga ustolice ? OBRT U SPC: Filaret se vraća u Mileševu http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:605779-OBRT-U-SPC-Filaret-se-vraca-u-Milesevu александар живаљев and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Мај 18, 2016 Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 31 minutes ago, Heruvim рече OBRT U SPC: Filaret se vraća u Mileševu Таман може да настави започете пројекте "прања" са г. Војком Пурићем из "Путева Златар" и појединим општинским властима, а све у славу Христа Бога Живога, знате како већ то иде. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heruvim Написано Мај 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 4 minutes ago, Дејан-Марковић рече Таман може да настави започете пројекте "прања" са г. Војком Пурићем из "Путева Златар" и појединим општинским властима, а све у славу Христа Бога Живога, знате како већ то иде. ismejah se .... Nazalost tako je. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 18, 2016 Пријави Подели Написано Мај 18, 2016 49 minutes ago, Heruvim рече Jel opet treba da ga ustolice ? Раде Драговић се баш расписао данас. Требало би цио дан погубити на демантије и разјашњења. Наводи да је предлог за повратак епископа Филарета већ припремљен у Сабору. Да овај "специјалиста" ишта зна о црквеној историји и праву, морао би да је свјестан чињенице да епископе предлаже ИСКЉУЧИВО патријарх. Наравно, он може да се консултује са Синодом, (који би по црквеном уставу требало да води евиденцију о достојним кандидатима за епископе), као и са другим члановима Сабора, који сви заједно ЈЕДИНО могу да изаберу епископа, али само оног или између оних које предложи патријарх. Другачије речено, нити патријарх може Сабору да "наметне" епископа, нити Сабор патријарху. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 20, 2016 Пријави Подели Написано Мај 20, 2016 Патријарх и архијереји код престолонаследника Александра Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар приредио је 19. маја 2016. године у Белом Двору свечану вечеру за архијереје Српске Православне Цркве, учеснике редовног заседања Светог Сабора. Свечаној вечери су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са архијерејима наше Свете Цркве, проф. др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, као и чланови саветодавних тела Круне. Престолонаследник Александар пожелео је добродошлицу и, између осталог, рекао: -Велика ми је част што могу и ове године да поздравим архипастире наше Свете Цркве у дому својих предака. Увек се радујем када сам са вама и када имам прилику да од вас чујем речи вере и мудрости! Молимо се да Бог благослови овај наш скуп. Истом приликом престолонаследник Александар се осврнуо на упокојење кнеза Александра и рекао: -Као што знате, прошле недеље је овоземаљски живот напустио мој рођак, кнез Александар, најстарији син кнеза Павла и кнегиње Олге. Сутра ћемо га сахранити на Опленцу. Молимо се Господу да му подари рајско насеље! Нека му је вечна слава. Захваљујући се на гостопримству Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј пожелео је срећу Краљевској породици, мир, правду и спасење свим људима добре воље. Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, архијерејима и члановима саветодавних тела Круне представљена је и изложба „Династије Карађорђевић и Романов - историја и везе“ аутора мр Душана Бабца која ће 20. маја 2016. године и званично бити отворена у Белом Двору. сајт СПЦ александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
snebivljivi maslacak Написано Мај 20, 2016 Пријави Подели Написано Мај 20, 2016 Јел зна неко до кад траје сабор? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 20, 2016 Пријави Подели Написано Мај 20, 2016 Не. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Мај 20, 2016 Пријави Подели Написано Мај 20, 2016 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука