Jump to content

Старачки дом - да ли је хришћански сместити мајку у дом за старе?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nema formula, svakome je drugačije, pa nek postupi po savesti.

Sad kad razmislim malo, i malu decu neko mora da čuva non-stop, pa ih roditelji ne šalju u dom jer nemaju vremena, već u vrtić, iz kojega ipak uzmu dete popodne. Mislim da je otprilike tu paralelu napravio autor teksta.

Sad dal' je to neki život čuvati matorog čoveka/ženu, oca/majku, svako neka vidi sam sa sobom.

Ako je nemoguće izdržati ili ponašanjem pravi probleme u porodici (kao što njeni/njegovi itekako umeju da rade), a neko treba da se brine, ja bih slao u dom. 

Svako sa sobom neka vidi.

Подели на овим сајтовима

Kako je strasno biti dete roditelja koji ocekuju i namecu ti "duznost", koliko je to tuzno i strasno. Ljubavi tu nema, samo duznosti jer su i nadi stari tako radili. Divnog li argumenta...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Иван ♪♫ рече

po savesti.

..али савест има истанчан укус. Неће да гризе баш свакога. :)

Пс. Лепо говореше мој пок. деда: Мајка може да очува петоро деце, али петоро деце не могу једну мајку.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Nema formula, svakome je drugačije, pa nek postupi po savesti.

Sad kad razmislim malo, i malu decu neko mora da čuva non-stop, pa ih roditelji ne šalju u dom jer nemaju vremena, već u vrtić, iz kojega ipak uzmu dete popodne. Mislim da je otprilike tu paralelu napravio autor teksta.

Sad dal' je to neki život čuvati matorog čoveka/ženu, oca/majku, svako neka vidi sam sa sobom.

Ako je nemoguće izdržati ili ponašanjem pravi probleme u porodici (kao što njeni/njegovi itekako umeju da rade), a neko treba da se brine, ja bih slao u dom. 

Svako sa sobom neka vidi.

Nije isto dete i roditelj

Prema deci smo odgovorni da ih cuvamo i vaspitamo

Nasi roditelji su za sebe odgovorni

I naravno da, po ljubavi prema njima, cemo ih paziti i negovati ako zatreba....koliko mozemo

Znam dosta prica u okolini i .....nemojmo ishitreno meriti ko je kako postupio

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Cesto ovi sto se nacelno izjasnjavaju da bi poslali majku u dom....to uopste ne ucine :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Данче* рече

..али савест има истанчан укус. Неће да гризе баш свакога. :)

Пс. Лепо говореше мој пок. деда: Мајка може да очува петоро деце, али петоро деце не могу једну мајку.

to ti pričam, svako će na kraju po svojoj savesti

inače što više dece, lakše će im biti da se brinu o roditeljima, pa tako ljudi pravite decu :)

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Vecana рече

A, evo i još jedno pitanje: da li ste već izabrali starački dom za sebe, čisto da se deca oko toga ne muče?

Сигурно не желим да стојим на путу ћери и зету/сину и снаји док се гађају шерпама или ратују тамо неким роботима који ће да постоје у будућности. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Vecana рече

A, evo i još jedno pitanje: da li ste već izabrali starački dom za sebe, čisto da se deca oko toga ne muče?

Нисам, јер сам још увек млада (ваљда) за старачи дом :), у међувремену радим на томе да одгајим одговорну и самосталну децу, али одговорну за свој а не за мој живот, и у опште немам намеру да им намећем било каву грижу савести, а Бог то сигурно неће урадити.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 05/05/2016 at 17:20, JESSY рече

Старачки домови и став духовника о томе. Да ли је грех сместити мајку у дом за старе који добро и савесно ради? Њена болест захтева негу 24 часа дневно. Ја сам запослена, а осим мене, нема ко да води бригу о њој. Редовно је посећујем, молим се за њу и набављам све што јој је потребно.

Родитељ који нас је гајио од првог дана када смо угледали светлост, који је стрепео и дрхтао над нама кад год се закашљемо, који се трудио да сваку нашу сузу обрише и да нас утеши, који нас је привио на груди и певао успаванке када смо се нечега бојали, који се радовао нашим успесима, а туговао са нашим тугама, сада доживљава да немамо времена за њега, односно њу, јер овде говоримо о мајци. Предајемо је другима у руке, јер нама треба времена за живот, као да мајка није наш живот! Одвођењем мајке у старачки дом, ми њој дајемо следећу поруку: "Немам стрпљења да сачекам да умреш, а сметаш ми у мом животу, јер имам пречих ствари од тебе, па те због тога водим на гробље живих." Запитајте се, шта човек, кога одведу у старачки дом, још може да очекује од свог живота? Шта га то још лепо чека у наредним месецима и годинама живота у старачком дому? СМРТ!!! Само лепо упакован, па се тако организују балови за старце, трећа младост, све се фарба у лепе боје да не би изгледало страшно. Чак и кад умиру и онда их шминкају да изгледају што мање страшно, како се ни ми не бисмо досетили да нам се дани одбројавају до Страшног суда! Сами закључите да ли је грех или не. Ако хоћете да прихватите савет, узмите жену која ће да је чува, док Ви нисте ту, а после тога Ви будите уз њу.

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

Тек сам мало боље простудирала текст....и оно што нисам приметила приликом првог читања, на другу лопту јесам. Прво, сви ви који се позивате на генерализовање његовог одговора нисте у праву......јер одговор је  на неки начин апстрактно конкретан .

Уопштени  део се односи на први део текста.....али ни у ком случају није императивним тоном изречен.Отац говори о идеалним условима и како би требало да буде...притом, нема апсолутно ништо осуђивачко, у чисто његовим дескрипционим констатацијама .

Други део текста, тачније последња реченица, је конкретан  одговор жени која је поставила питање.Е сад мало размислите и укључите детективску логику / ух што не волим логику, али у овом случају помаже / Отац М. жени која му се обраћа,  не преписује императивно лек који јој САМО  предлаже, а тај лек који јој предлаже се односи на узимањ жене, уместо дома..... Он  јој се обраћа са АКО, што је веома битана ставка за разумевање текста, на прави начин.

А што јој препоручује жену, то ради  из простог разлога што је врло добро прочитао њено питање/ што  велика већина овде није схватила на прави начин / а то је, да жена набавља мајци СВЕ што јој је потребно.Значи отац Михаијило је својим прозоритељским умом схватио да она може да плати жену, и да би за њену мајку ипак било боље да је не даје у дом , већ да остане код ње кући.

Тако да молићу лепо све који осуђују оца Михајила да превише уопштава ствари.....нека се мало баце на логику, детективску литературу и светоотачку литературу, па ће скапирати да он види нешто више из обраћања дотичне госпоје него што видимо ми.

Захваљујем не треба аплауз....:D,

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Primecujem da se sve javljaju oni koji nisu iskusili ovaj krst.
Kad budete ga poneli bar jednu deceniju mozete da podelite sa nama vase iskustvo i impresije o 24h brizi o dementnoj, nepokretnoj i tesko bolesnoj osobi.

Do tada bih vas molila da ne solite rane.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...