Jump to content

"da te poštedi Hristos Bog"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

2 hours ago, Muramasa рече

Više puta sam nailazio na ovaj citat i rekao bih da je u suštoj suprotnosti u odnosu na ono kako vi zamišljate Hrista i kako biste hteli da ga predstavite.

Prema ovome, ja bih Hrista zamislio kao nekog razbojnika koji dolazi noću i kojeg treba dočekati sa metkom u cevi, pre svega, kao neprijatelja.
Neprijatelj je taj koji možda nekoga poštedi ili ne, a ne roditelj ili prijatelj ili spasitelj. Ako treba da me spašava od sebe samog, zar mu nije daleko lakše da ne dolazi uopšte, bar kod mene?

Ako je najveća pretnja sa njegove strane to da me odluči od samog sebe, koju onda imam drugu pretnju od koje treba da me poštedi?

Kako vi razumete ovaj citat?

Niko ti dobro ne može dati, ukoliko ga sam ne želiš. Ovim riječima te podsjeća da ti je dato sam da izabereš... 
Prijetnja je u tebi, i kazna je od tebe... ne u Njemu, i od Njega.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пошао сам од схватања да је Бог Отац - Онај који кори оне које воли
и који је благ према онима које воли. 
Не бих ја да улазим у то шта Бог може или не може, јер некако 
верујем да је он другачији од нас, а опет - није далеко ни од једног од нас.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Muramasa рече

A šta ako taj ubica i ne traži da uđe u raj? Od čega onda da ga poštedi?

Онда тај убица не штеди ни самог себе.

За све у животу треба да се потрудиш да би зарадио . Рај је плата , а пакао казна створена нашом , палом природом и када човек много падне , онда ни Бог га не може да га поштеди.

Бог не може да поштеди човека од самог себе.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Muramasa рече

A šta ako taj ubica i ne traži da uđe u raj? Od čega onda da ga poštedi?

Онда тај убица не би певао овај кондак :)

Видиш да се човек сам себи обраћа, не обраћа му се Бог

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Toma рече

Пошао сам од схватања да је Бог Отац - Онај који кори оне које воли
и који је благ према онима које воли. 

Ali to je apsurd na koji ti ukazujem i pogresno gledanje na Boga koje nije hriscanskog porekla nego je mnogo staro, iz doba kada je patrijarhat doziveo ekspanziju i kada je otac postao ne samo glava kuce nego i glava plemena, naroda, drzava, imperija, i kao takav dobio mogucnost da kaznjava svakog. 

Ok moze da kori u ovom smislu gradnje kuce gde recimo sin nesto zabrlja, iskrivi zid pa ga cale izgrdi, ali to nije ono juridicko da Bog kaznjava nekog za nesto, pa mu onda na tu kaznu uzvraca miloscu. To je igranje toplo-hladno. 

5 hours ago, Toma рече

Не бих ја да улазим у то шта Бог може или не може, јер некако 
верујем да је он другачији од нас, а опет - није далеко ни од једног од нас.

Stim sto ta mala daljina od nas nikako ne podrazumeva da se Bog vodi ljudskom pravdom i da deli sankcije ili nagrade u zavisnost od situacije.

Подели на овим сајтовима

Душо, устани што спаваш...

Неки слободан превод би био: Склони смо греху, паду; ајде сад устани и принеси покајање, покажи да ћеш се исправити... јер

Бог чека да види шта ћеш по својој слободној вољи одабрати: врлински живот и обилан благослов у свему или остајеш да се ваљаш у блату и храниш ситним плодовима

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Deja Vu, tesko se Srbi odricu Boga koji kaznjava, nazalost tako smo i primili neku mesavinu paganstva i hruscanstva. Bog kaznjava je uteha za one koji se "muce" cinjenjem "dobra" koje inace ne bi uradili da nema te zaprecene kazne.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Deja Vu рече

Ali to je apsurd na koji ti ukazujem i pogresno gledanje na Boga koje nije hriscanskog porekla nego je mnogo staro, iz doba kada je patrijarhat doziveo ekspanziju i kada je otac postao ne samo glava kuce nego i glava plemena, naroda, drzava, imperija, i kao takav dobio mogucnost da kaznjava svakog. 

Ok moze da kori u ovom smislu gradnje kuce gde recimo sin nesto zabrlja, iskrivi zid pa ga cale izgrdi, ali to nije ono juridicko da Bog kaznjava nekog za nesto, pa mu onda na tu kaznu uzvraca miloscu. To je igranje toplo-hladno. 

Stim sto ta mala daljina od nas nikako ne podrazumeva da se Bog vodi ljudskom pravdom i da deli sankcije ili nagrade u zavisnost od situacije.

Разумем те јер сам и сам некада тако размишљао. А онда, временом, упознао сам
Бога на један другачији начин, стекао искуства са Њиме на другачијем нивоу....

А потом се обрадовао када сам видео да нисам једини - и Апостол Павле
у посланици Јеврејима, у 12. поглављу, пише о томе.
Знаш, колико ми је тужно + ружно кад себе ухватим у греху, толико ми је
лепо + прелепо када видим да понеки доживљај са Богом који имам,
да није раритет, нити ексклузива, већ ме чини телоm Цркве.

А то да Бог не узвраћа заслуженом казном (тј. Милостив је)
и да поврх тога ПОКЛАЊА благодат, и то нађох у једној
реченици поменутог светог Апостола:

Захваљујем Христу Исусу, Господу нашем који ме је оснажио, што ме је сматрао верним и поставио у службу,
мене који сам пре био хулник и гонитељ и насилник. Али ми је указана милост, зато што сам то учинио у незнању и неверовању;
а благодат Господа нашега са вером и љубављу у Христу Исусу пребогато се изли на мене.
Истинита је реч и достојна да је сви приме: Христос Исус дође на свет да спасе грешнике од којих сам први ја.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

19 hours ago, Deja Vu рече

Sto je  apsurd, jer ne moze Bog biti i dzelat i davalac milosti u isto vreme.

Nego si posao od pogresne postavke da je Bog = sudija + otac.

Jedinu titulu koju Bog moze da ima jeste ocinska. Ali ta ocinska nije ona patrijahalna gde je otac gazda kuce, lupa sakom od sto i batinama vaspitava decu kako bi izasla na pravi put, ali ih i mazi cisto da pokaze ljubav, nego to Otac znaci samo da je visi od nas, da zna vise, da je na visem rangu postojanja. Mi kao sinovi to nemamo i sa Ocem ucestvujemo u stvaranju, jer pravoslavlje ne uci kao ovi zapadnjaci da hriscani slede neke norme sve dok ne dobiju odredjeni broj poena potrebnih za ulazak u raj, nego uci da covek ucestvuje zajedno sa Bogom u stvaranju. To ti je kao kad otac i sin odu zajedno da grade kucu u kojoj ce da zive. 

Хоћеш да кажеш да Бог није Судија?

По православљу јесте. Све друго је удаљавање од православља, од вере коју су нам пренели апостоли и оци, од вере која нам је остала преко Благе вести.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Ђорђе Р рече

Хоћеш да кажеш да Бог није Судија?

По православљу јесте. Све друго је удаљавање од православља, од вере коју су нам пренели апостоли и оци, од вере која нам је остала преко Благе вести.

Уф, баш ми је "Блага вест" да је Отац судија, лол. Oh, wait, that doesn't make any sense...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Џуманџи рече

Уф, баш ми је "Блага вест" да је Отац судија, лол. Oh, wait, that doesn't make any sense...

Блага вест је стога што се Судија родио, страдао на крсту, и васкрсао.

Хришћанство многима нема смисла...

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ђорђе Р рече

Блага вест је стога што се Судија родио, страдао на крсту, и васкрсао.

Хришћанство многима нема смисла...

Судија, или Спаситељ? Ниђе не видех "Родио се Судија", а ни онај Емануило (" Бог са нама") ми нешто не указује на суђење. 

Наравно да нема смисла да "Судија" постане човек, да остављајући Своју Свесилу и Свеславу, и будући да је Он Сам - Живот, претрпи смрт. Зарад човека, твари; да би нас учинио боговима, бесмртнима.

He could just "sit" "there" n judge, yanoo? :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

23 hours ago, Muramasa рече

Više puta sam nailazio na ovaj citat i rekao bih da je u suštoj suprotnosti u odnosu na ono kako vi zamišljate h i kako biste hteli da ga predstavite.

Prema ovome, ja bih Hrista zamislio kao nekog razbojnika koji dolazi noću i kojeg treba dočekati sa metkom u cevi, pre svega, kao neprijatelja.
Neprijatelj je taj koji možda nekoga poštedi ili ne, a ne roditelj ili prijatelj ili spasitelj. Ako treba da me spašava od sebe samog, zar mu nije daleko lakše da ne dolazi uopšte, bar kod mene?

Ako je najveća pretnja sa njegove strane to da me odluči od samog sebe, koju onda imam drugu pretnju od koje treba da me poštedi?

Kako vi razumete ovaj citat?

Strasni sud je ndmink

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...