Jump to content

"da te poštedi Hristos Bog"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Čini mi se po ko zna koji put Muramasa negira slobodnu volju stvorenog a kruna u njegovoj pomalo sizofrenoj konstrukciji doživljavanja Stvoritelja i stvorenog sveta jeste upravo to da Carstvo Božje neće naslediti oni koji nisu po volji Božjoj. Pa prema tome navodi zaključak da ako je sve po volji Božjoj otkud onda stvoreno može činiti išta bez Božjeg dopuštenja koje on poistovećuje sa Božjom Voljom. Tako i sada na ovoj temi imamo kompleksno dijamantsko sudaranje u ćoškove koje Muramasa za razliku od nas ne uklapa u jednu celinu nego mu je cilj bezobjektna slika, tj fikcija, odnosno razbijanje nečega što je celosno i smisleno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čini mi se po ko zna koji put Muramasa negira slobodnu volju stvorenog a kruna u njegovoj pomalo sizofrenoj konstrukciji doživljavanja Stvoritelja i stvorenog sveta jeste upravo to da Carstvo Božje neće naslediti oni koji nisu po volji Božjoj. Pa prema tome navodi zaključak da ako je sve po volji Božjoj otkud onda stvoreno može činiti išta bez Božjeg dopuštenja koje on poistovećuje sa Božjom Voljom. Tako i sada na ovoj temi imamo kompleksno dijamantsko sudaranje u ćoškove koje Muramasa za razliku od nas ne uklapa u jednu celinu nego mu je cilj bezobjektna slika, tj fikcija, odnosno razbijanje nečega što je celosno i smisleno.

@Volim_Sina_Bozjeg   Па где си ти брате...одавно те нема....:)

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Ђорђе Р рече

Бог није ништа од тога што му приписујемо у људском смислу. Он није ни отац у људском смислу, па ни судија.

Samo sto ti atributi proisticu iz odnosa sa Njim. Mi ga nazivamo Ocem zato sto je njegov odnos sa nama i nas odnos sa Njim nalik na odnos dece i roditelja, odnos ljubavi. Samo ne u onom patrijahalnom smislu gde je otac glava kuce i naredjuje porodici sta ce da radi, nego to otac znaci da je visi od nas i da nas je stvorio, a ne da je neko ko lupa sakom od sto i donosi kojekakve presude. 

Slicno ti vazi za Sudiju. To sto ga ljudi tako nazivaju proistice iz toga sto smatraju da je odnos Njega sa njima pravni odnos nalik odnosu drzave prema gradjanima. Medjutim, to nije odnos ljubavi i takvo shvatanje proistice iz neceg drugog, nehriscanskom i paganskog porekla. Vec sam ti na kratko napisao da su te fore i fazone vladari poturali od Mesopotamije kako bi legitimisali svoju vlast. Ne bih sad da ulazim dublje u to jer je velika prica od animizma totemizma, objasnjenja prelaska iz skupina u plemena pa potom u gradove drzave, neolitskom revolucijom, i mnogo cemu sto objasnjava zasto su drevni ljudi smatrali da je njihov odnos sa bogovima odnos vladara i podanika. A i zato sto bi bio ogroman tekst kog niko ne bi procitao do kraja, ja prvi ne bih. I nije tema. Uglavnom Bog nema politicke osobine niti pravne, vec iskljucivo ljubavne i ontoloske.

Pobogu nismo muslimani! Pisalo se o tome ovde, da juridika nema veze sa hriscanstvom i da je to u neku ruku  jeres, vec samo i samo ontologija koju je sistematizovao Sv. Maksim Ispovednik, a kojom su se bavili kapadokijski oci i danas se bave pravoslavni bogoslovi. Nista ja ne izmisljam  i pricam napamet i novo o cemu se vec nije diskutovalo. 

7 hours ago, Ђорђе Р рече

Бог је судија и примењује неке божанске норме, јер морају постојати норме по којима се пресуђује (одлучује) о било чему. Ако ће Господ да одвоји жито од кукоља, мора имати неку норму по којој ће пресудити шта је жито а шта кукољ, ко је јаре а ко јагње...

Hoces da kazes da Bog nesto MORA?

Подели на овим сајтовима

45 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Проблем је у томе што би људи хтели неку објективну истину, општи принцип и образац, нешто сигурно за шта ће се ухватити, нешто као Куран, небеску књигу која је тамо негде иштанцована и која би све требало да нас построји под исти лењир. Треба људима идеологија.  Ди је то, нема тога, Аврам иде на невиђено, има само обећање, нема појма шта ће му се десити, прави уговор са Богом а страота га, ал верује и полако открива. А ствар је управо у том упознавању, у личној и двосмерној динамици и сарадњи, у упознавању и откривању Д/другог и отварању ка Д/другом. "Царство Божије унутра је у/међу вама".

Pa naravno da ljudi više žele istinu nego šarenu lažu (sem onih koji se istine boje). Šarene laže su za decu.

Sve religije nude samo obećanja, a traže slepu poslušnost.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Џуманџи рече

Немам појма како други одређују, али мени је тотално безвезе да слушам о нечијим особинама, а да не (у)познајем ту особу. То је као да се годинама спремаш за блајнд дејт који се никако не догађа - знаш информације о тој особи, али је не познајеш.

Pošteno. Ovu drugu rečenicu nisam shvatio i u kakvoj je vezi sa mojim pitanjem.

3 hours ago, Џуманџи рече

оој, не знам, није то код мене било "на кеца", поверовала сам након што сам наилазила на Хришћане, can't explain it, "диван је Господ у светима својим" :)

Pitah za tvoje osnove vere a ne kada si poverovala ali nema veze.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Пази да је не нађеш тако како си се залетео. Жао ми је што си још увек жртва оног тоталног светоназора у којем си одрастао и васпитаван. Знам како ти је. Кад будеш почео да цепаш ту паучину у глави и да скидаш тај оглав можда ћеш и моћи да добациш до свега овога о чему се на теми пише.

Ja se nigde nisam zaleteo za razliku od tebe. Da bi dobacio "do svega o čemu se na temi piše" morao bi da ti pišem o mojim maštarijama, o mojim fantazijama,

11 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

А до тада, што се мене тиче, слободно се забављај инфантилним коментарима попут горњег, јер то и јесте мета до које ти можеш да добациш

Iskreno nije mi zabavno kad čitam šta pišeš (mada nije bilo nekad tako). S jedne strane ako te to čini srećnim vrlo mi je drago, a opet sa druge nekako mi tužno. Ali to je tvoj izbor.

Naarvno ti se ni približno u životu ne ponašaš onako kako ovde pišeš jer ne bi mogao da funkcionišeš u stvarnom svetu.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

15 hours ago, VaSa110 рече

Pošteno. Ovu drugu rečenicu nisam shvatio i u kakvoj je vezi sa mojim pitanjem.

Pitah za tvoje osnove vere a ne kada si poverovala ali nema veze.

Па, ти други су основа моје вере, то сам хтела да кажем. :) С' тим што ваља напоменути да ми нису говорили о особинама Бога, нити томе слично, једноставно су имали неку радост коју не умем да опишем, а и њихов став према другима (мени) су били другачији, нисам то раније доживљавала (сви ми живимо и живели смо логиком смрти), и само ми је "кликнуло" да је то-то, као: "Ахаа, Христос, Бог! (иако нисам имала појма какав је Христос, нит' читала Св. Писмо)."

Ово би била добра подлога за нову тему, о личн(осн)ом сведочењу. Колико Хришћани перу руке (као Пилат) од сведочења сопственим животима?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Deja Vu рече

Uglavnom Bog nema politicke osobine niti pravne, vec iskljucivo ljubavne i ontoloske.

Ово о чему ти причаш ми је тотално страно. Ко каже да је Бог држава, мртвац, институција? То није ни у једној религији. Не може се молити држави.

Шта су правне особине и политичке особине бића? Ваљда је јасно да у хришћанству Бог није нека "стихија" (ватра, лед,...).

Какве везе има држава са суђењем? Способност суђења (просуђивања, расуђивања, осуђивања) је основна особина човека, и сваког живог бића. Чак ни свака животиња (нпр. коњ) неће из сваке баре да пије, него "суди" свакој бари на којој наиђе, и бира ону која му одговара.

Раније људи када имају спор, оду код виђенијег човека, и верују његовом суду ко је у праву. Није им потребна држава.

17 hours ago, Deja Vu рече

Hoces da kazes da Bog nesto MORA?

Где сам ја у цитираном тексту рекао да Бог нешто мора?

Подели на овим сајтовима

14 hours ago, VaSa110 рече

Naravno (ti) se ni približno u životu ne ponašaš onako kako ovde pišeš jer ne bi mogao da funkcionišeš u stvarnom svetu.

Сад видех ово :) сматрам да је ово суштина (невезано за Ђолета), искористила бих овај део за нову тему, ако није проблем? :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

17 hours ago, VaSa110 рече

Sve religije nude samo obećanja, a traže slepu poslušnost.

Ако не рачунаш комунизам у религију(ја рачунам), онда само ислам и неке хришћанске секте . Јесте да је ислам једна од најмногољуднијих ако не и најмногољуднија религија , али није једина . Имаш хришћанство, будизам, шинтoизам, шаманизам и ко зна колико још, које ти нуде свој поглед на свет, улогу човека у њему и пут који га води ка испуњењу, без да ти сервирају гомилу правила које мораш да испуњаваш .  

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Ђорђе Р рече

Ко каже да је Бог држава, мртвац, институција? То није ни у једној религији

U gotovo u svim religijama bogovi su prikazani kao vladari, zakonodavci i sudije. I nije predstavljen kao mrtva drzava, nego kao vladar jer su nekada vladari donosili zakone, upravljali ljudima na odredjenoj teritoriji i donosili presude. 

та су правне особине и политичке особине бића? Ваљда је јасно да у хришћанству Бог није нека "стихија" (ватра, лед,...).

Niko nije ni spomenuo da je ''stihija''. To sto nije sudija, vladar, zakonodavac sto su sve pravne i politicke funkcije, ne znaci da je stihija. Jel ti Otac koji ima samo ljubavne osobine zvuci kao stihija?

Mozda te zbunilo ovo ontolosko, sad ne znam jesi li siguran sta hriscanska ontologija predstavlja. 

Какве везе има држава са суђењем?

Boze sta ti pitas, kao da ne znas da postoje sudovi u drzavi, da je jedna od osnovnih funkcija drzave sudjenje i resavanje sporova izmedju ljudi. 

Способност суђења (просуђивања, расуђивања, осуђивања) је основна особина човека, и сваког живог бића.

Samo to bas nema veze sa onom funkciojom Sudije koju si udenuo Bogu, pa se sad kao izvlacis: ''ali svaki covek ima sposobnost rasudjivanja''. Da, ima to i Bog ali nema to veze sa presudjivanjem ljudima na osnovu nekih normi i zakona, davanjem nagrada i sankcija, slanjem jednih na slobodu a drugih u zatvor i slicno. Tu funkciju ti recimo nemas, jer ne mozes ti nikome udeliti sankciju i poslati u zatvor jer nisi za to zaduzen vec drzava ili negde je za to zaduzen vladar. Posto to po tebi radi i Bog onda sledi zakljucak da je Bog vladar, zakonodavac, izvrsitelj zakona i sudija sto su sve politicko-pravne funkcije. 

Ono sto ti ja tvrdim jeste da On to nije i da su to nase projekcije i fantazije o Bogu, nego na tom Strasnom sudu nece Bog deliti ljude na ovce i koze na osnovu nekih bozanskih zakona nego ce se ljudi sami podeliti. Jer jedni ljudi ce hteti sa Bogom, a drugi jednostavno nece. Oni sto nece ce biti u paklu ne zato sto ce ih Bog tamo poslati, nego zato sto sve van Boga predstavlja pakao. Bog ce samo reci: Ok idite od mene vas izbor, ja vas necu zadrzavati. 

Где сам ја у цитираном тексту рекао да Бог нешто мора?

On 5/4/2016 at 9:48, Ђорђе Р рече

Бог је судија и примењује неке божанске норме, јер морају постојати норме по којима се пресуђује (одлучује) о било чему. Ако ће Господ да одвоји жито од кукоља, мора имати неку норму по којој ће пресудити шта је жито а шта кукољ, ко је јаре а ко јагње...

Evo ovde. 

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, Deja Vu рече

Samo to bas nema veze sa onom funkciojom Sudije koju si udenuo Bogu, pa se sad kao izvlacis: ''ali svaki covek ima sposobnost rasudjivanja''. Da, ima to i Bog ali nema to veze sa presudjivanjem ljudima na osnovu nekih normi i zakona, davanjem nagrada i sankcija, slanjem jednih na slobodu a drugih u zatvor i slicno. Tu funkciju ti recimo nemas, jer ne mozes ti nikome udeliti sankciju i poslati u zatvor jer nisi za to zaduzen vec drzava ili negde je za to zaduzen vladar. Posto to po tebi radi i Bog onda sledi zakljucak da je Bog vladar, zakonodavac, izvrsitelj zakona i sudija sto su sve politicko-pravne funkcije. 

Ono sto ti ja tvrdim jeste da On to nije i da su to nase projekcije i fantazije o Bogu, nego na tom Strasnom sudu nece Bog deliti ljude na ovce i koze na osnovu nekih bozanskih zakona nego ce se ljudi sami podeliti. Jer jedni ljudi ce hteti sa Bogom, a drugi jednostavno nece. Oni sto nece ce biti u paklu ne zato sto ce ih Bog tamo poslati, nego zato sto sve van Boga predstavlja pakao. Bog ce samo reci: Ok idite od mene vas izbor, ja vas necu zadrzavati.

Ако ће се људи сами делити и сами одлучивати о својој судбини, онда ту Господ и не треба. Чему онда молитве Господу, ако Он не одлучује, него сваки човек одлучује? То што ти причаш се коси са православљем, и са Страшним Судом. Јер по тој причи, се онда свеопште васкрсење не треба звати судилиште, него место где сваки човек бира страну. По твоме је васкрсење место без Господа као личности, него као стихије, која успоствља нови "природни" закон, "закон васкрсења". Нешто као рођење, само са нашим избором (где сваки човек бира) да ли ћемо се родити (васкрснути) у богатој (царској) породици, тј. у рају, или ћемо се родити (васкрснути) у лупешкој породици, тј. паклу.

Да Господ јесте Владар, и Законодавац, и Законоизврсшитељ, и Судија.

То што рекох да мора, није никакво приморавање Господа, него нешто што просто мора постојати иначе нисмо различити него исти. Ако не постоје никакве разлике међу људима, онда нема критеријума по којима би се разликовали. Човек би био атом, аморфна маса. Као што мора постојати граница између две ствари да би их могао дефинисати одвојено. Мора постојати граница између чаше и стола, а ако нема границе, онда је то чашасто, један објекат.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Ђорђе Р рече

Да Господ јесте Владар, и Законодавац, и Законоизврсшитељ, и Судија.

Само мени није јасно зашто @Deja Vu толико инсистираш на држави. Делује ми као да учиш право, па сада гледаш хришћанство, боље рећи све религије, преко правничке терминологије и државно/правних односа.

Ово глобално није екслузивно само у власништву државе, него је сваки човек владар самим собом и оним што му је дато, као и законодавац, и законоизвршитељ, и судија. Држава је само заједница људи који су се договорили о правилима која ће владати међу њима.

Поред државе, ове функције постоје и у свакој другој заједници, нпр. цркви.

Подели на овим сајтовима

По твоме је васкрсење место без Господа као личности, него као стихије

Ja u klin ti u plocu. Jesam lepo napisao da reci da Bog nije Sudija ne znaci da je ''stihija''? To je kao kad ti sad kazes: ''DejaVu je pravnik i student'', a Pera ti kaze: ''DejaVu nije pravnik zbog toga i toga nego samo student'', a onda mu ti odgovaras: ''Znaci da je DejaVu stihija.'' Jel ima smisla? 

Ако ће се људи сами делити и сами одлучивати о својој судбини, онда ту Господ и не треба.

Pa gde tu onda slobodna volja i sloboda izbora o kom uci hriscanstvo? Hoces da kazes da Adam i Eva nisu odlucivali o svojoj sudbini kada su nacinili prvi greh? 

Naravno da covek sam odlucuje o svojoj sudbini i sam se deli, jos za ovoga zivota. Biraju hoce li biti sa Bogom ili nece. Svi oni koji zele biti sa Hristom, to ce i biti, ispunice im se zelja. Svi oni koji to nece, ni nece biti, i njima ce se ispuniti zelja da ne budu. To je Bozja pravda. Dakle nema nikakvog siljenja, u ljubavi i zajednici nema sile. Ti sa tvojom devojkom/zenom nisi u vezi/braku na silu, nego kroz slobodu kada ste oboje odlucili da pristanete na tu zajednicu. One sve devojke koje su te odbile nisu htele sa tobom i ti si rekao: Ok, vas izbor, ne morate biti samnom, ali ne znate sta propustate :D Tako Bog kaze gresnicima, ne morate biti samnom ne teram vas, ali nece vam biti lepo van zajednice samnom nego ce biti plac i skrgut zuba.  

A ucimo jel tako da je ljubav osnovna hriscanska vrednost. 

3 hours ago, Ђорђе Р рече

То што рекох да мора, није никакво приморавање Господа, него нешто што просто мора постојати иначе нисмо различити него исти. Ако не постоје никакве разлике међу људима, онда нема критеријума по којима би се разликовали.

Samo je taj kriterijum u mom slucaju (ne)pristanak na zajednicu sa Bogom, a ne nekakvi bozji zakoni. Razlika izmedju ljudi se odreduje na osnovu toga. Svi oni gresnici su izabrali da ne budu sa Bogom, nego da zive onako kako oni hoce baveci se stvarima koje su prolazne. Npr. srebroljubac je odbio zajednicu sa Bogom i zivot sa Njim i izabrao je da svoj zivot posveti sto vecem zgrtanju pare koje nece potrositi ni na sta korisno sto bi pomoglo drugima nego onako. On svoj identitet gradi na parama, ali one ce nestati i tada nestaje njegov identitet i on postaje niko i nista, postaje mrtav. Kada umre sa sobom nece nista poneti osim prazne ljusture jer nikog nije voleo, ni sa kim nije gradio veze, mrzeo je sve one ljude koji su hteli da mu otmu pare. A mrzeci ljude mrzimo i Boga. Kada dodje Strasni sud on nece hteti biti sa Bogom, nego ce hteti opet da zgrce pare. No, para u Carstvu Nebeskom nema i on ce da tuguje zbog toga, mrzece Boga i bice u paklu. Slicno vazi za ostale. 

Dakle nista Bog nije presudio nego je sam izabrao svoju sudbinu. 

3 hours ago, Ђорђе Р рече

Само мени није јасно зашто @Deja Vu толико инсистираш на држави. Делује ми као да учиш право, па сада гледаш хришћанство, боље рећи све религије, преко правничке терминологије и државно/правних односа.

Ne gledam hriscanstvo kroz tu prizmu, nego navodim cinjenice da su mnoge religije imale takvu ulogu. Naravno sustina im je zasnovana na nekim metafizickim i egsistencijalistickim problemima sveta i coveka. Naprotiv, tebi ukazujem da se manes tog pravnickog stava o Bogu kao sudiji i vladaru. I ne ucim pravo ali blizu si, studiram politikologiju, pravo zapravo ne volim. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...