Jump to content

"da te poštedi Hristos Bog"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Više puta sam nailazio na ovaj citat i rekao bih da je u suštoj suprotnosti u odnosu na ono kako vi zamišljate Hrista i kako biste hteli da ga predstavite.

Цитат

"Kondak, glas 6 - Dušo moja, dušo moja, ustani, što spavaš; kraj se približava i ti ćeš se uznemiriti; preni se, dakle, da te poštedi Hristos Bog, koji je svuda i sve ispunjava."

Prema ovome, ja bih Hrista zamislio kao nekog razbojnika koji dolazi noću i kojeg treba dočekati sa metkom u cevi, pre svega, kao neprijatelja.
Neprijatelj je taj koji možda nekoga poštedi ili ne, a ne roditelj ili prijatelj ili spasitelj. Ako treba da me spašava od sebe samog, zar mu nije daleko lakše da ne dolazi uopšte, bar kod mene?

Ako je najveća pretnja sa njegove strane to da me odluči od samog sebe, koju onda imam drugu pretnju od koje treba da me poštedi?

Kako vi razumete ovaj citat?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Muramasa рече

Kako vi razumete ovaj citat?

Да спријечи нешто лоше да се деси. А сад да ли се то лоше дешава Његовом вољом или не, питање је.

Подели на овим сајтовима

Девојка је возила свој ауто 30 км/сат брже од дозвољеног.
На суђењу, пита је судија да ли признаје кривицу.
Девојка каже да признаје и да се каје и да јој се то никада пре
није догодило а обећава и да јој се у будућности неће поновити.
Судија јој каже да пошто јој је ово први прекршај, казна ће
бити најблажа могућа - 3 месеца без дозволе, 3 казнена
поена и 10.000 дин.
Потом јој судија пружа уплатницу, али јој пружа и 10.000 дин.
да плати казну.
Девојка каже: "Хвала тата"!
Он одговара: "Иди уплати ово, а ја ћу те одвести кући, чим завршим још једно суђење".

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

52 minutes ago, Muramasa рече

Nije u suprotnosti. To je lice Hrista/Boga Sina kao Sudije. (A nije ni u suprotnosti s tim kako TI zamišljaš Boga).

Sudija može da te poštedi (ne neprijatelj, jedino ukoliko je pravedan sudija neprijatelj jer je važnije 'sebence' nego pravda).

Tebi je lakše da ne dolazi po/kod tebe, ako ga se bojiš (Njemu nije lakše, jer te voli).

Druga, tj. jedina pretnja je da te prepusti tvojoj volji i onim duhovima koji su otpali od Njega...

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Muramasa рече

Po Tominom odgovoru, rekao bih da je to Bog koji ljude spašava od sebe samog.

Може се тако рећи. Спашава нас од правде (он је и Правда), од онога што заслужујемо. Спашава нас од зла, које прихватамо, и које бирамо, уместо добра. Другу реч коју можемо употрбити уместо спашавања, је чишћење; чисти нас од зла, и тако нас спашава. Претапа нас у ватри, где нестаје нечистоћа (рђа).

Подели на овим сајтовима

• Гости

Dakle, spašava nas od pravde. Hajde sad, pročitaj onaj Tomin post o kaznenim poenima za prekoračenje brzine, pa pokušaj da zamisliš Hrista da kaže:

Imao si 420 jedinica ljubavi, a norma je bila 1200, zato te kažnjavam sa... Ili.. bio si gord toliko i toliko, a tolerancija na gordost je nulta...

Ja razumem da se pravda može primeniti na krađu, ubistvo, laganje, ali kako je primeniti za nedostatak ljubavi, gordost, mržnju prema nekome...?

Подели на овим сајтовима

41 minutes ago, Toma рече

Девојка је возила свој ауто 30 км/сат брже од дозвољеног.
На суђењу, пита је судија да ли признаје кривицу.
Девојка каже да признаје и да се каје и да јој се то никада пре
није догодило а обећава и да јој се у будућности неће поновити.
Судија јој каже да пошто јој је ово први прекршај, казна ће
бити најблажа могућа - 3 месеца без дозволе, 3 казнена
поена и 10.000 дин.
Потом јој судија пружа уплатницу, али јој пружа и 10.000 дин.
да плати казну.
Девојка каже: "Хвала тата"!
Он одговара: "Иди уплати ово, а ја ћу те одвести кући, чим завршим још једно суђење".

I tako tata razmazi svoju devojcicu. 

Подели на овим сајтовима

Да нас поштеди од онога што смо ми , као последица пале природе, сами направили. Он нас све Воли, али он, рецимо, не може да прими убицу у рај, њега не може да поштеди, а друге који су мањи грешници, може.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Muramasa рече

Dakle, spašava nas od pravde. Hajde sad, pročitaj onaj Tomin post o kaznenim poenima za prekoračenje brzine, pa pokušaj da zamisliš Hrista da kaže:

Imao si 420 jedinica ljubavi, a norma je bila 1200, zato te kažnjavam sa... Ili.. bio si gord toliko i toliko, a tolerancija na gordost je nulta...

Ja razumem da se pravda može primeniti na krađu, ubistvo, laganje, ali kako je primeniti za nedostatak ljubavi, gordost, mržnju prema nekome...?

"41. Тада ће рећи и онима што му стоје с лијеве стране: Идите од мене, проклети, у огањ вјечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим.

42. Јер огладњех, и не дадосте ми да једем; ожедњех, и не напојисте ме;

43. Странац бијах, и не примисте ме; наг бијах, и не одјенусте ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте ме."

Ево ти критеријума, на ком сви падамо. Зато је потребно да нас поштеди.

Што се тиче врлина, оне нам помажу да више пута изаберемо Христа (да га чешће нахранимо, напојимо, одјенемо и посетимо). Те врлине нам помажу да чешће у људима видимо Христа, а ређе непријатеља и странца. Ако смо горди, видимо само себе, и обожавамо само себе. Ако немамо љубави, не можемо волети никога. Такви не можемо видети Христа (објекта наше љубави) у човеку кога сретнемо.

Подели на овим сајтовима

26 minutes ago, Deja Vu рече

I tako tata razmazi svoju devojcicu. 

Онима којима је дозвола одузета на 3 месеца,
а плата им ~20,000 дин/мес., ово јесте била и казна и милост.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, Muramasa рече

Ако мислиш да си део разумео а део ниси, онда си попут нас осталих верника.
Временом, сви растемо до "пуне мере Христовога раста", како у 
схватању, тако и у прихватању.

Подели на овим сајтовима

Muramasa

Кад ћеш ти нас да поштедиш? :)

Из симулиране стварности те молимо не уведи нас у искушење.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

59 minutes ago, Toma рече

Онима којима је дозвола одузета на 3 месеца,
а плата им ~20,000 дин/мес., ово јесте била и казна и милост.

Sto je  apsurd, jer ne moze Bog biti i dzelat i davalac milosti u isto vreme.

Nego si posao od pogresne postavke da je Bog = sudija + otac.

Jedinu titulu koju Bog moze da ima jeste ocinska. Ali ta ocinska nije ona patrijahalna gde je otac gazda kuce, lupa sakom od sto i batinama vaspitava decu kako bi izasla na pravi put, ali ih i mazi cisto da pokaze ljubav, nego to Otac znaci samo da je visi od nas, da zna vise, da je na visem rangu postojanja. Mi kao sinovi to nemamo i sa Ocem ucestvujemo u stvaranju, jer pravoslavlje ne uci kao ovi zapadnjaci da hriscani slede neke norme sve dok ne dobiju odredjeni broj poena potrebnih za ulazak u raj, nego uci da covek ucestvuje zajedno sa Bogom u stvaranju. To ti je kao kad otac i sin odu zajedno da grade kucu u kojoj ce da zive. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...