Jump to content

Pokajnik il' Pokojnik (Krštavanje i Raskrštavanje)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Iz našeg iskustva, većina koja je iz nekog sektaštva došla u Pravoslavnu Crkvu su neki koji se ponašaju kao da su popili pamet svog ovog sveta. Posle kraćeg vremena se postave kao učitelji, branioci vJere pradjedovske, borci protiv ovoga ili onoga, a svi imaju na usnama reči pokajnik i sl.

Ne bi bilo loše za početak da se dobro obrazuješ pa da ti se ne desi ovakvo razmišljanje jednog neinformisanog čoveka.

To što je neko izašao iz sekte, ne znači da je sekta izašla iz njega.

S obzirom da si administrator na forumu, previše se napadački ponašaš, previše si sklon osuđivanju i ni malo gostoprimiv.

Kao prvo, već rekoh da sam samo formalno kršten u pravoslavnoj crkvi, ali da ne osjećam pripadnos bilo kojojt. niti me interesuju odbrana bilo čega "pradjedovskog". nemam tih nacionalnih i tradicionalnih momenata. Što se tiče moje neobrazovanosti - po kojem osnovu sam to "neinformisan"? jesam li rekao nešto što ne piše u Jevanđelju? Jesu li prvi Apostoli imali uniforme, kitili se amajlijama, trudili se da uživaju uzvišen status u društvu, sprovodili neke dramske ceremonije? Ne. oni su jednostavno išli svijetom i propovjedali o Isusu Hristu. Bili su, spolja gledano, samo dio običnog naroda. Čak im je od samog Hrista bilo naloženo da čine tako, da nemaju ništa osim štapa i jedne odjeće. Nisu bili crkva u smislu institucije, hierearhije, crkvenih zakona i običaja. I sigurno bi se zgrozili da vide današnje biskupe i patrijarhe koji su po mnogo čemu slični farisejima i sveštenstvu toga doba, protiv kojeg su se prvi hrišćani borili i od strane kojih su bili proganjani.  

Подели на овим сајтовима

S obzirom da si administrator na forumu, previše se napadački ponašaš, previše si sklon osuđivanju i ni malo gostoprimiv.

Kao prvo, već rekoh da sam samo formalno kršten u pravoslavnoj crkvi, ali da ne osjećam pripadnos bilo kojojt. niti me interesuju odbrana bilo čega "pradjedovskog". nemam tih nacionalnih i tradicionalnih momenata. Što se tiče moje neobrazovanosti - po kojem osnovu sam to "neinformisan"? jesam li rekao nešto što ne piše u Jevanđelju? Jesu li prvi Apostoli imali uniforme, kitili se amajlijama, trudili se da uživaju uzvišen status u društvu, sprovodili neke dramske ceremonije? Ne. oni su jednostavno išli svijetom i propovjedali o Isusu Hristu. Bili su, spolja gledano, samo dio običnog naroda. Čak im je od samog Hrista bilo naloženo da čine tako, da nemaju ništa osim štapa i jedne odjeće. Nisu bili crkva u smislu institucije, hierearhije, crkvenih zakona i običaja. I sigurno bi se zgrozili da vide današnje biskupe i patrijarhe koji su po mnogo čemu slični farisejima i sveštenstvu toga doba, protiv kojeg su se prvi hrišćani borili i od strane kojih su bili proganjani.  

Ja sam vrlo gostoprimljiv, kao i članstvo sajta, samo ne volimo poluinformacije. Ne volimo ih jer imamo dovoljno iskustva da znamo šta su celovite informacije.

Ja znam šta znači krštenje, ne znam šta znači formalno krštenje.

Takodje znam da apostoli vide današnju Crkvu, verujem da se nekima oduševljavaju , nekima zgrožavaju. Isto kao i mi vernici.

Takodje znam da je Crkvi nešto što je za vreme apostola doživljavalo promenu, doživljava do današnjega dana. Zašto, zato što je rukovodjena Duhom Svetim.Sve što postoji postoji jer je nastalo iz odredjenog razloga, javila se potreba.

Hijerarhiju Crkve su utemeljili sami apostoli, kako je Crkva rasla rasla je i razvijala se hijerarhija. Malo je nerealno da nakon 2 000 god. Hrišćanstva episkopstvo i sveštenstvo bude nešto što ima sandale, štap jednu haljinu i šeta po svetu.

Generalizovati klir Crkve kao nekoga ko sliči farisejima je poluistina, kao nekoga ko uživa povlašten status je poluistina, poluistina je reći da su apostoli spolja gledano bili deo običnog naroda, i dan dans mnogi gledano i spolja i iznutra su deo običnog naroda.

Ako nešto jeste farisejstvo to je gledanj spolja, selektivno uzimanje jednog konkretnog istoijskog dela života Crkve.

Kada bi izučio i taj istorijski deo Crkve, shvatio bi da su i tada nastali ozbiljni problemi, da je i tada bilo mnogo onih koji su apotolima lepili razne etikete, kao što ih ti danas lepiš episkopima, koji su naslednici apostolskog prejemstva.

Ne znam šta podrazumevaš pod amajlijama, ja amajlija u Crkvi nisam video, ne znam gde ih ti vidiš.

Evidentno je da si rekao da je svet u vlasti djavola, kako pričaš o Pravoslavnoj Crkvi ispostavlja se da smo i mi u vlasti djavola.

Problem je tvoja generalizacija negativnih pojava u Crkvi i pokušaj razdvajanja današnjeg episkopstva od apostolskog nasledja.

To je suludo raditi i nemoguće raditi.

Dakle plasiraš ovde poluinformacije, uz pomoć poluinformacija i poluistina je djavo uspeo da prevari i istera Adama i Evu iz raja, zato od tebe zahtevam da govoriš potpune informacije kako bi mogli lepo da diskutujemo.

Подели на овим сајтовима

Ипак се требаш мало више информисати на овом пољу. Мало боље да упознаш Свето Писмо, поготову Новог Завета где ћеш видети да постоје разне службе у Цркви. Затим историју и развој Цркве где се лепо види шта, како и због чега у њој постоји.

Одувек је било међу верним народом, па и свештенством, људи који би у апостолима изазвали гађење, као и оних других што би изазвали радовање.

Било би добро да погледаш и овај серијал о Литургији. Ево прве емисије

Подели на овим сајтовима

ЗАДЊА ДВА ПОСТА СУ ИЗБРИСАНА .

МОЛИМО ВАС ДА ПАЗИТЕ НА РЕЧНИК.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ако сам те добро схватила, ти си примио Крштење и после њега ниси почео да живиш литургијски.

Е сад, зашто одбијаш посредовање свештеника? Ослањаш се на своју "моћ", ако је тачно, реци нам да ли поштујеш светитеље?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

1.Дотични покојник навео је да у Новом Завјету пише да је Спаситељ рекао да ће свештеници носити амајлије,тражити да их зову оче и да им се љубе руке.То нигде у Новом Завјету не пише.Ни слично томе.По покојнику испада да је Исус прорицао неуспех властите мисије што би било трагикомично.

2.Са друге стране постоји изгледа синдром да неко за себе каже да је грешник па онда почне да набраја грехове као да се хвали са њима, као например онај Арсеније који говори о дрогирању Маргити Стефановић и слично.Оно рокенрол и Бог.Имам документе то јест доступни су ми документи државних установа као и сведочења људи да он једноставно измишља ствари.

3.У литератури је познато и признато да сатанистичке секте не постоје и да су то неки шарлатани као Алистер Кроли или слично.Оно што постоји то су сатанисти који су у то уведени преко личних и породичних веза групе су на тој основи потпуно тајне и они то не шире.То је добро приказано у филму Розмарина беба.

4.Зашто администратор дозвољава провоцирање и вређаење наше вере и других вера што је у овој земљи и кривично дело.Знам ко провоцира,зашто и кога.

Подели на овим сајтовима

Пре свега, апостоли и сви хришћани су се редовно окупљали око трпезе и причешћивали Крвљу и Телом. То им је прва заповест на Тајној Вечери. Даље, одмах су поставили ђаконе да би се они несметано бавили мисијом. Дакле установљене су службе епископа, презвитера и ђакона што налазиш у Делима апостола и Посланицама.

Добро је да упознаш друге са својим посрнућима да би се многи спасли (сви смо тако сведочили) али је исто тако битно да без сујетне самодовољности образујеш и себе у животу у Христу.

И Павлу се јавио Христос на путу у Дамаск, па се крстио, али није остао на причи како је грешио већ је почео најделатније да живи истински хришћанским евхаристијским животом. Зато - молитва, покајање, исповест (види какву је власт дао својим ученицима нпр на крају јев. по Јовану), причешће па онда мисија.

Добро дошао и дуго нам остао.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Pošto ne mogu zasebno citirati i odgovarati na vaše komentare pokušaću to sve u jednom postu:

"1.Дотични покојник навео је да у Новом Завјету пише да је Спаситељ рекао да ће свештеници носити амајлије,тражити да их зову оче и да им се љубе руке.То нигде у Новом Завјету не пише.Ни слично томе.По покојнику испада да је Исус прорицао неуспех властите мисије што би било трагикомично."

"Tada Isus reče k narodu i učenicima svojim Govoreći: Na Mojsijevu stolicu sedoše književnici i fariseji. Sve dakle što vam kažu da držite, držite i tvorite; ali šta oni čine ne činite; jer govore a ne čine.Nego vežu bremena teška i nezgodna za nošenje, i tovare na pleća ljudska; a prstom svojim neće da ih prihvate.A sva dela svoja čine da ih vide ljudi: raširuju svoje amajlije, i grade velike skute na haljinama svojim. I traže začelje na gozbama i prva mesta po zbornicama, I da im se klanja po ulicama, i da ih ljudi zovu: Ravi! Ravi! A vi se ne zovite Ravi; jer je u vas jedan Ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima.Niti se zovite Učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos.A najveći između vas da vam bude sluga.Jer koji se podiže, poniziće se, a koji se ponižuje, podignuće se." - Matej, 23

Eto direktan citat za one koji ne vjeruju da nešto tako uopšte piše u Jevanđelju. Ako sve ovo nije opis pravoslavnog i katoličkog sveštenstva, onda ne znam šta jeste. Kada kažem "amajlije" mislim na sve one krstove i ostali nakit kojem se sveštenstvo kiti dok kadi paganskim bogovima ("svecima"), služeći im kroz adaptirane paganske ceremonije (liturgije). Naravno, ovo se ne mora posmatrati kao neuspjeh Njegove misije, jer njegova misija nije bila da stvori crkvu i svešteničku klasu. Naprotiv... Prvobitna Crkva nije bila "institucija" niti je ikada trebala biti - već "zajednica". A postoji ogromna razlika između institucije koja treba da predstavlja neki tobožnji autoritet, i jednostavne zajednice ljudi koji žive svoju istinu. "gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima" - i to je čitava definicija "Crkve".

"У литератури је познато и признато да сатанистичке секте не постоје и да су то неки шарлатани као Алистер Кроли или слично.Оно што постоји то су сатанисти који су у то уведени преко личних и породичних веза групе су на тој основи потпуно тајне и они то не шире.То је добро приказано у филму Розмарина беба."

Ovo je urnebesno. Zar stvarno možeš očekivati da naučiš i znaš nešto pouzdano o satanizmu iz senzacionalističke literature koju pišu dezinformisani samozvani stručnjaci i iz pop-kulture, filmova i sl.? Ne može niko ništa pouzdano znati osim ako nije direktno uključen u čitavu priču. Istinske Sataniste ne interesuje jednostavno bogastvo i moć. Oni su u jednom smislu "produhovljeni" jednako kao i istinski hrišćani. Tj. razumiju neke dublje istine i pokušavaju sebi steći jedno drugo, ne toliko materijalno blago. Te "Iluminatske" porodice o kojima govoriš (a koje takođe postadoše dio pop-kulture) pravim satanistima služe isklučivo kao oruđe i veoma dobar paravan, i možda kao žrtveni jarci jednog dana.

"Ja znam šta znači krštenje, ne znam šta znači formalno krštenje."

Znači prskanje vodom od strane čovjeka sumnjivog kvaliteta karaktera. Isus reče da je Jovan krštavao vodom a on je došao da krštava vatrom duha svetog. Jednostavno ne vjerujem da je dovoljno da neki sveštenik formalno obavi ritual da bi bio u stanju da prizovei Sveti Duh. Ova sposobnost ne zavisi od pravilno obavljenog rituala već od unutrašnjeg kvaliteta nekog koji to čini. Stoga, vjerujem da su mnogi samo "formalno" kršteni, samo prošli kroz formu rituala. ako su  imali neki golicavi mistični osjećaj nakon toga to je bilo više do njih samih nego do sveštenika koji je "odradio posao".

"Evidentno je da si rekao da je svet u vlasti djavola, kako pričaš o Pravoslavnoj Crkvi ispostavlja se da smo i mi u vlasti djavola."

- budući da je ovozemaljska Institucija, a ne prosto Zajednica vjernih u Hristu, onda i ta izjava može biti tačna. Sve što je ovozemaljsko podložno je korupciji i vlasti đavola, posebno institucije u kojima postoji obrt novca i hierarhija.

"Kada bi izučio i taj istorijski deo Crkve, shvatio bi da su i tada nastali ozbiljni problemi, da je i tada bilo mnogo onih koji su apotolima lepili razne etikete, kao što ih ti danas lepiš episkopima, koji su naslednici apostolskog prejemstva."

Tada su nastali ozbiljni problemi za Rimsku Imperiju. Da bi rješio te probleme, Imperator Konstantin je putem Nikejskog sabora osnovao Crkvu. Sigurno to nije učinio zbog bilo čega osim da bi tu istu Crkvu koristio kao politički instrument (a istorijski je više nego očigledno da je ovo bila jedna od bitnijih uloga crkve u svakom razdoblju) budući da je bio obožavalac Sunca i paganin kao i svi njegovi prethodnici. Kako institucija, stvorena zarad političkih ciljeva rimskog paganskog Imperatora može biti nasljednik apostolksog prejemstva?

"Е сад, зашто одбијаш посредовање свештеника? Ослањаш се на своју "моћ", ако је тачно, реци нам да ли поштујеш светитеље?"

Ne oslanjam se na svoju "moć". ako si pročitala moj prvi post na ovoj temi onda si mogla i to pročitati - da sam spoznao svu iluziju moći i nadmoći. Niko ništa ne čita... I ne poštujem svece na način na koji to Crkva promoviše jer je u najmanju ruku bogohulno. Ne samo da je Gospod zabranio izradu likova rezanih i slikanih i klanjanje istima u Starom Zavjetu, već ima i par mjesta u Novom Zavjetu na kojima se ovo isto potvrđuje. Crkva je jednostavno pravila previše kompromisa kroz istoriju. Prihvatala je paganske bogove naroda koje je pokrštavala i pretvarala te bogove u hrišćanske svece. Kod nas je bezbroj primjera toga. Sv. Ilija Gromovnik je nekada bio Perun, koji je bio isto što i Grcima Zevs ili Skandinavcima Tor - itd. Takođe je Crkva pravila kompromise usvajajući paganske običaje kao što je Badnjak. Zašto se prilikom sjeće badnjak zaliva vinom? Jer su pagani to činili zalivajući ga krvlju žrtve. Kod nekih kultova posvećenih slovenskom bogu Velesu se dešavalo da ga zalivaju upravo krvlju hrišćana. Sama liturgija je nastala kao adaptacija grčko-rimskih ceremonija posvećenih kultu Sunca. Sve to kađenje, ikone, kipovi, odore, amajlije - sve je to paganska praksa koja se uvukla u Crkvu, zbog tih kompromisa. Sve su ovo takođe elementi koji su se bili uvukli u Judaizam kada je Hrist došao da ih vrati istinskoj spoznaji.

"Зато - молитва, покајање, исповест (види какву је власт дао својим ученицима нпр на крају јев. по Јовану), причешће па онда мисија."

Da. tu vlast je dao svojim učenicima. Ali nigdje ne piše da je tu vlast dao učenicima bogoslovskog fakulteta. Objasnih u nekim odgovorima gore zašto ne mislim da je Crkva direktni nasljednik apostolske misije kao što pokušava predstaviti. I nikakvi "argumenti" ne mogu ići u prilog tome da jeste nasljednik apostolske misije. Sam Gospod reče kako će mu mnogi u vijreme Sudnjeg Dana govoriti da su u njegovo ime propovjedali, činili čak čuda, iscjeljenja, izgonili đavole, a on će im samo reći "Ne poznajem vas".

Подели на овим сајтовима

Pošto ne mogu zasebno citirati i odgovarati na vaše komentare pokušaću to sve u jednom postu:

"Tada Isus reče k narodu i učenicima svojim Govoreći: Na Mojsijevu stolicu sedoše književnici i fariseji. Sve dakle što vam kažu da držite, držite i tvorite; ali šta oni čine ne činite; jer govore a ne čine.Nego vežu bremena teška i nezgodna za nošenje, i tovare na pleća ljudska; a prstom svojim neće da ih prihvate.A sva dela svoja čine da ih vide ljudi: raširuju svoje amajlije, i grade velike skute na haljinama svojim. I traže začelje na gozbama i prva mesta po zbornicama, I da im se klanja po ulicama, i da ih ljudi zovu: Ravi! Ravi! A vi se ne zovite Ravi; jer je u vas jedan Ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima.Niti se zovite Učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos.A najveći između vas da vam bude sluga.Jer koji se podiže, poniziće se, a koji se ponižuje, podignuće se." - Matej, 23

Eto direktan citat za one koji ne vjeruju da nešto tako uopšte piše u Jevanđelju. Ako sve ovo nije opis pravoslavnog i katoličkog sveštenstva, onda ne znam šta jeste. Kada kažem "amajlije" mislim na sve one krstove i ostali nakit kojem se sveštenstvo kiti dok kadi paganskim bogovima ("svecima"), služeći im kroz adaptirane paganske ceremonije (liturgije). Naravno, ovo se ne mora posmatrati kao neuspjeh Njegove misije, jer njegova misija nije bila da stvori crkvu i svešteničku klasu. Naprotiv... Prvobitna Crkva nije bila "institucija" niti je ikada trebala biti - već "zajednica". A postoji ogromna razlika između institucije koja treba da predstavlja neki tobožnji autoritet, i jednostavne zajednice ljudi koji žive svoju istinu. "gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima" - i to je čitava definicija "Crkve".

Ovo je urnebesno. Zar stvarno možeš očekivati da naučiš i znaš nešto pouzdano o satanizmu iz senzacionalističke literature koju pišu dezinformisani samozvani stručnjaci i iz pop-kulture, filmova i sl.? Ne može niko ništa pouzdano znati osim ako nije direktno uključen u čitavu priču. Istinske Sataniste ne interesuje jednostavno bogastvo i moć. Oni su u jednom smislu "produhovljeni" jednako kao i istinski hrišćani. Tj. razumiju neke dublje istine i pokušavaju sebi steći jedno drugo, ne toliko materijalno blago. Te "Iluminatske" porodice o kojima govoriš (a koje takođe postadoše dio pop-kulture) pravim satanistima služe isklučivo kao oruđe i veoma dobar paravan, i možda kao žrtveni jarci jednog dana.

Znači prskanje vodom od strane čovjeka sumnjivog kvaliteta karaktera. Isus reče da je Jovan krštavao vodom a on je došao da krštava vatrom duha svetog. Jednostavno ne vjerujem da je dovoljno da neki sveštenik formalno obavi ritual da bi bio u stanju da prizovei Sveti Duh. Ova sposobnost ne zavisi od pravilno obavljenog rituala već od unutrašnjeg kvaliteta nekog koji to čini. Stoga, vjerujem da su mnogi samo "formalno" kršteni, samo prošli kroz formu rituala. ako su imali neki golicavi mistični osjećaj nakon toga to je bilo više do njih samih nego do sveštenika koji je "odradio posao".

- budući da je ovozemaljska Institucija, a ne prosto Zajednica vjernih u Hristu, onda i ta izjava može biti tačna. Sve što je ovozemaljsko podložno je korupciji i vlasti đavola, posebno institucije u kojima postoji obrt novca i hierarhija.

Tada su nastali ozbiljni problemi za Rimsku Imperiju. Da bi rješio te probleme, Imperator Konstantin je putem Nikejskog sabora osnovao Crkvu. Sigurno to nije učinio zbog bilo čega osim da bi tu istu Crkvu koristio kao politički instrument (a istorijski je više nego očigledno da je ovo bila jedna od bitnijih uloga crkve u svakom razdoblju) budući da je bio obožavalac Sunca i paganin kao i svi njegovi prethodnici. Kako institucija, stvorena zarad političkih ciljeva rimskog paganskog Imperatora može biti nasljednik apostolksog prejemstva?

Ne oslanjam se na svoju "moć". ako si pročitala moj prvi post na ovoj temi onda si mogla i to pročitati - da sam spoznao svu iluziju moći i nadmoći. Niko ništa ne čita... I ne poštujem svece na način na koji to Crkva promoviše jer je u najmanju ruku bogohulno. Ne samo da je Gospod zabranio izradu likova rezanih i slikanih i klanjanje istima u Starom Zavjetu, već ima i par mjesta u Novom Zavjetu na kojima se ovo isto potvrđuje. Crkva je jednostavno pravila previše kompromisa kroz istoriju. Prihvatala je paganske bogove naroda koje je pokrštavala i pretvarala te bogove u hrišćanske svece. Kod nas je bezbroj primjera toga. Sv. Ilija Gromovnik je nekada bio Perun, koji je bio isto što i Grcima Zevs ili Skandinavcima Tor - itd. Takođe je Crkva pravila kompromise usvajajući paganske običaje kao što je Badnjak. Zašto se prilikom sjeće badnjak zaliva vinom? Jer su pagani to činili zalivajući ga krvlju žrtve. Kod nekih kultova posvećenih slovenskom bogu Velesu se dešavalo da ga zalivaju upravo krvlju hrišćana. Sama liturgija je nastala kao adaptacija grčko-rimskih ceremonija posvećenih kultu Sunca. Sve to kađenje, ikone, kipovi, odore, amajlije - sve je to paganska praksa koja se uvukla u Crkvu, zbog tih kompromisa. Sve su ovo takođe elementi koji su se bili uvukli u Judaizam kada je Hrist došao da ih vrati istinskoj spoznaji.

Da. tu vlast je dao svojim učenicima. Ali nigdje ne piše da je tu vlast dao učenicima bogoslovskog fakulteta. Objasnih u nekim odgovorima gore zašto ne mislim da je Crkva direktni nasljednik apostolske misije kao što pokušava predstaviti. I nikakvi "argumenti" ne mogu ići u prilog tome da jeste nasljednik apostolske misije. Sam Gospod reče kako će mu mnogi u vijreme Sudnjeg Dana govoriti da su u njegovo ime propovjedali, činili čak čuda, iscjeljenja, izgonili đavole, a on će im samo reći "Ne poznajem vas".

Као да читам себе пре више од 20-ак годиница...

Знаш како, сложио бих се са тобом да школа није и не може бити мерило. Са друге стране, читај о Симону магу у Делима, рукополагању крштених, разлици између поштовања Прволика и обожавања идола...

Ја сам се пар година свађао са старцем Варсануфијем док сам био у фази у којој се ти сада налазиш.

"Тражите и наћи ћете, куцајте и отвориће вам се, иштите и даће вам се. Јер сваки који тражу налази, и који куца отвара му се, и који иште даје му се").

Свако добро од Бога.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Жао ми је што видим да уздижеш самог себе изнад Цркве (види Мат. 23,12)

и то ти који цитираш од те исте Цркве формирано и у крвљу сачувано 
Свето Писмо Новог Завета.

Тако елокветнат а опет не личи на Апостола Павла који каже:
"... сматрао сам за част да не објављујем еванђеље онде где
је Христос већ познат...". (Рим. 15,20).

Написао бих 'греота' али не смем јер та се реч не помиње
у Новом Завету...

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Као да читам себе пре више од 20-ак годиница...

Знаш како, сложио бих се са тобом да школа није и не може бити мерило. Са друге стране, читај о Симону магу у Делима, рукополагању крштених, разлици између поштовања Прволика и обожавања идола...

Ја сам се пар година свађао са старцем Варсануфијем док сам био у фази у којој се ти сада налазиш.

"Тражите и наћи ћете, куцајте и отвориће вам се, иштите и даће вам се. Јер сваки који тражу налази, и који куца отвара му се, и који иште даје му се").

Свако добро од Бога.

Zašto mi svi govore "čitaj", "informiši se". Čitam Bibliju otkad sam naučio da čitam i rekao bih da istu poznajem bolje od 90% onih koji sebe nazivaju "hrišćanima". Interpretacije su na neki način nebitne. Jer se toliko toga može interpretirati da bi podržalo bilo kakvu argumentaciju. Sjećam se da su pojedini moji bivši saradnici veoma uspješno interpretirali neke stvari kako bi ubjedili pojedine da je Isus ustvari Lucifer, koji je istinski Spasitelj čovječanstva, a Jehova je Satana - monstruozni tlačitelj. da ne pominjem svekolike hrišćanske sekte i njihove interpretacije. Ali poruci koju je Hrist pokušao da prenese ljudima nije potrebna nikakva posebna interpretacija. potrebna je jedino ljubav i (samo) iskrenost, potrebno je jedino odreći se licemjerja kako ne bi lagali sebe i druge povodom prirode ove stvarnosti.

Подели на овим сајтовима

Жао ми је што видим да уздижеш самог себе изнад Цркве (види Мат. 23,12)

и то ти који цитираш од те исте Цркве формирано и у крвљу сачувано 

Свето Писмо Новог Завета.

Тако елокветнат а опет не личи на Апостола Павла који каже:

"... сматрао сам за част да не објављујем еванђеље онде где

је Христос већ познат...". (Рим. 15,20).

Написао бих 'греота' али не смем јер та се реч не помиње

у Новом Завету...

Ukoliko nisi primjetio, upravo citirah iz Mateja 23. I bješe baš povodom onih koji se uzdižu. to i bješe poenta moje priče. Ne da se uzdižem već da kroz Hristove riječi ukažem na one koji to čine. upravo se u tom citatu nigdje ne pominje uzdizanje iznad Crkve, već se govori baš o tim svešteničkim klasama koje sebe uzdižu - Crkva je sama po sebi upravo to - institucija onih koji misle da su iznad drugih. Koji samim tim negiraju jednakost koja je bila način života prvih hrišćana i jedna od bitnih poruka Hristovih. koji postavljaju rituale, običaje i kanone iznad prirodnih zakona samog Boga. iznad jednostavnih istina o Ljubavi koje je Hrist otkrivao. Tako da ne znam koliko je Hrist onda "poznat" sakriven iza rituala, običaja i kanona.

Подели на овим сајтовима

Видим да мислиш да си у нечему бољи од 90% људи
а да ниси спровео истраживање и установио колики је тај проценат.

Лепо отиђи у купатило, погледај у огледало и самог себе запитај:
"Зашто мислиш да си бољи од других?" Или "Зашто тражиш труње
по туђим очима?" 
Послушај ме не зато што сам мање грешан од тебе (а мислим да нисам)
већ баш зато што сам свестан ко сам у односу на Христа Исуса.
Грешник који се каје.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Interpretacije su na neki način nebitne.

Мислим да се управо из овог разлога и јавило све оно што је уследило као јерес, секта... Зато се и не може другачије него једино у оквиру Цркве тумачити јер је у осталом Црква и изнедрила С.Писмо. Данас се многи хватају за исто тумачећи га у стилу "како пера замишља хришћанство", дотичу се плода и својатају га а у чијем засаду нису учествовали.

То да је љубав по среди се слажем, наравно и чисто срце. Само то није и не може бити оправдање за изоловање од заједнице и не учествовање у тој заједници, Цркви, која је као "живи организам" а ми као тело Христово и уди појединачно... (1. Кор 12, 27), створена и основа од самог Исуса Христа а руковођена и надахнута духом светим... 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...