Jump to content

Мишљење о Исламу

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 16. 9. 2020. at 12:58, Pedja.jo рече

- Ova Sura govori o tome da Muslimani treba da se bore sa Hriscanima i Jevrejima (Hriscani i Jevreji su ljudi kojima je data knjiga, Tora i Jevandjelje) ukoliko odbijaju Allaha i njegovog poslanika Muhameda sve dok ne prihvate da se podrede i placaju dziziju jer zive ne Allahovoj zemlji a ne klanjaju mu) Tako da ne kuran ne poziva na mir prema nevernicima, ateistima i pripadnicima drugih religija. 

Expand  

zakljucak  koji si izveo nema dve blage veze sa materijalom koji navodis... Ta sura kaze (valjda si je citao ocima a ne guzicom) da pripadnici drugih vera mogu slobodno da zive rade i ispovedaju svoje religije ukoliko placaju namet koji je odredjen.

Glupa sura do zla boga, ali nema veze sa onim sto ti pokusavas da umuvas, tj. u zelji da islam pokazes posto poto kao zlikovacki ne prezas ni od laganja, al to smo vec odavno utvrdili... za lazove se cuva posebna mesto u paklu pa ako tebi to ne smeta sto bi meni smetalo ;) 

Hadis Sahih Al Bukhari 9.84.57: Narrated 'Ikrima: Some Zanadiqa (atheists) were brought to 'Ali and he burnt them. The news of this event, reached Ibn 'Abbas who said, "If I had been in his place, I would not have burnt them, as Allah's Apostle forbade it, saying, 'Do not punish anybody with Allah's punishment (fire).' I would have killed them according to the statement of Allah's Apostle, 'Whoever changed his Islamic religion, then kill him.'"

Expand  

Jel znas engleski? Na, citaj:

This is the dangers with bad translations (and anyone who speaks two languages knows how even something translated literally word for word can still be a bad translation).

التارك لدينه المفارق للجماعة

translates to literally if you type it to Google (do it yourself, don’t trust me!)

• Leaving his religion separated the group 

that isn’t a synonym, it is an additional description.

Some interpret this as being redundant, but it is not so.

There was not one instance recorded in the time of the prophet of executing someone simply because they did not believe. Every case involved treason. For example critics cite Abdullah ibn Khatal - Wikipedia was executed for blasphemy/apostasy fail to mention that he

“Abdullah Ibn Khatal was a companion of Prophet Muhammad (p), sent out for a mission to collect alms (tax). A slave accompanied him. When they came to a place to rest, Abdullah told the slave to cook some food. Instead of the slave following orders, he was exhausted and ended up sleeping. When Abdullah woke up to see no food was prepared, he became vexed and attacked the slave and ended up killing him.

Abdullah was scared to go back to the Prophet (p) on what he had done because if he did so, he would have been killed for unlawfully taking a life. Hence, Ibn Khatal became a disbeliever and joined the enemies of the Prophet, the Quraish. So, when Prophet Muhammad (p) conquered Makkah, he was one of those whom the Prophet (p) had ordered be killed.”

As demonstrated, the punishment is for taking up/supporting arms against the Muslims, not for disbelief or as the other posters have pointed out, “ “Anyone in Open Rebellion against an Islamic State”. I.E. Treason.

I am looking into the authenticity of the hadith and will add in an edit at the end if I have something worth sharing as reading this hadith translation in full sounds very sketchy. Ali of all people did not know not to punish with fire? It would seem very foolish (even in the hadith, Ibn Abbas is admonishing him). Nor are “Zanedeqah” atheists. This has been translated completely incorrectly

Sura 4:89: "Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte"

Expand  

Objasnjenje za ovo je isto ono koje vi pravoslavni talibani najvise volite "treba da se sagleda siri kontekst... blablabla, prevod je malo drugaciji blablabla mora da se procita cela sura blablabal ne moze da se cupa iz konteksta blablabla
Ako bese znas engleski- citaj. Bog ti je valjda dao oci i da procitas nije ti valjda dao samo usta za laganje :D

As I said in a comment to Nemy Elaz in this question, If a verse says "Kill them", Who does it refer to? Why? When you look at 88-94 you see:
1- Who: Hypocrites.
2- Why: They want you to leave your religion and fight against you.
3- Whoever wants peace, give it to them.

An anonymous commenter to this reply asked how I would interpret the whole idea, so I had to dig deeper: I started by asking which hypocrites?

Looking at the reasons for revelation of these verses, they were about the Battle of Uhud... It's about the deserters.

Out of the 1000 fighters of the Muslim army, right before the battle started, some people left them and went back home, this is also mentioned in the Quran Surat 'Ali `Imran [3:166-168]...

After the Muslims lost the battle, they disagreed on what to do with the people who deserted right before the battle.

A simplified summary of what's in [4:88-94] would be:

1. You can't help them unless they help themselves.
  2. They want you to leave your faith and be like them.
  3. If they fight you, you may kill them except for
    1. Those who join a group with whom you have a treaty.
    2. Those who don't want to fight.
    3. Those who send you (Guarantees of) peace.

Allah opened no way for you to wage any war against them.

4. You will find others who wish to obtain security from you. Who keep falling back into disbelief, and keep fighting Muslims.

If they do not stop fighting, or offer peace, or restrain their hands, then seize them and kill them wherever you overtake them.

Allah made a clear authorization about those.

5. A believer should never kill a believer
    • If it happens by mistake, the killer should pay a compensation.
    • If it happens intentionally, the killer will go to Hell, for ever.

1. Assume that whoever greets you with peace is a believer.

Looks clear enough, it's about a specific group of people, and gave many possibilities, options, exceptions, clears out asumptions...

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Pedja.jo mrzi me bas da ti obaram svaki citat, ali kapiras poJentu (hehe znam da ne kapiras, al  prosto, pristojno je da tako napisem pa eto ;) )

U sledecem postu objasnjavam zajronu zasto je lagao u tumacenjima ajeta koje sam ja sinoc postavio... odma dodje!

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:11, cloudking рече

zakljucak  koji si izveo nema dve blage veze sa materijalom koji navodis... Ta sura kaze (valjda si je citao ocima a ne guzicom) da pripadnici drugih vera mogu slobodno da zive rade i ispovedaju svoje religije ukoliko placaju namet koji je odredjen.

Glupa sura do zla boga, ali nema veze sa onim sto ti pokusavas da umuvas, tj. u zelji da islam pokazes posto poto kao zlikovacki ne prezas ni od laganja, al to smo vec odavno utvrdili... za lazove se cuva posebna mesto u paklu pa ako tebi to ne smeta sto bi meni smetalo ;) 

Jel znas engleski? Na, citaj:

This is the dangers with bad translations (and anyone who speaks two languages knows how even something translated literally word for word can still be a bad translation).

التارك لدينه المفارق للجماعة

translates to literally if you type it to Google (do it yourself, don’t trust me!)

• Leaving his religion separated the group 

that isn’t a synonym, it is an additional description.

Some interpret this as being redundant, but it is not so.

There was not one instance recorded in the time of the prophet of executing someone simply because they did not believe. Every case involved treason. For example critics cite Abdullah ibn Khatal - Wikipedia was executed for blasphemy/apostasy fail to mention that he

“Abdullah Ibn Khatal was a companion of Prophet Muhammad (p), sent out for a mission to collect alms (tax). A slave accompanied him. When they came to a place to rest, Abdullah told the slave to cook some food. Instead of the slave following orders, he was exhausted and ended up sleeping. When Abdullah woke up to see no food was prepared, he became vexed and attacked the slave and ended up killing him.

Abdullah was scared to go back to the Prophet (p) on what he had done because if he did so, he would have been killed for unlawfully taking a life. Hence, Ibn Khatal became a disbeliever and joined the enemies of the Prophet, the Quraish. So, when Prophet Muhammad (p) conquered Makkah, he was one of those whom the Prophet (p) had ordered be killed.”

As demonstrated, the punishment is for taking up/supporting arms against the Muslims, not for disbelief or as the other posters have pointed out, “ “Anyone in Open Rebellion against an Islamic State”. I.E. Treason.

I am looking into the authenticity of the hadith and will add in an edit at the end if I have something worth sharing as reading this hadith translation in full sounds very sketchy. Ali of all people did not know not to punish with fire? It would seem very foolish (even in the hadith, Ibn Abbas is admonishing him). Nor are “Zanedeqah” atheists. This has been translated completely incorrectly

Objasnjenje za ovo je isto ono koje vi pravoslavni talibani najvise volite "treba da se sagleda siri kontekst... blablabla, prevod je malo drugaciji blablabla mora da se procita cela sura blablabal ne moze da se cupa iz konteksta blablabla
Ako bese znas engleski- citaj. Bog ti je valjda dao oci i da procitas nije ti valjda dao samo usta za laganje :D

As I said in a comment to Nemy Elaz in this question, If a verse says "Kill them", Who does it refer to? Why? When you look at 88-94 you see:
1- Who: Hypocrites.
2- Why: They want you to leave your religion and fight against you.
3- Whoever wants peace, give it to them.

An anonymous commenter to this reply asked how I would interpret the whole idea, so I had to dig deeper: I started by asking which hypocrites?

Looking at the reasons for revelation of these verses, they were about the Battle of Uhud... It's about the deserters.

Out of the 1000 fighters of the Muslim army, right before the battle started, some people left them and went back home, this is also mentioned in the Quran Surat 'Ali `Imran [3:166-168]...

After the Muslims lost the battle, they disagreed on what to do with the people who deserted right before the battle.

A simplified summary of what's in [4:88-94] would be:

1. You can't help them unless they help themselves.
  2. They want you to leave your faith and be like them.
  3. If they fight you, you may kill them except for
    1. Those who join a group with whom you have a treaty.
    2. Those who don't want to fight.
    3. Those who send you (Guarantees of) peace.

Allah opened no way for you to wage any war against them.

4. You will find others who wish to obtain security from you. Who keep falling back into disbelief, and keep fighting Muslims.

If they do not stop fighting, or offer peace, or restrain their hands, then seize them and kill them wherever you overtake them.

Allah made a clear authorization about those.

5. A believer should never kill a believer
    • If it happens by mistake, the killer should pay a compensation.
    • If it happens intentionally, the killer will go to Hell, for ever.

1. Assume that whoever greets you with peace is a believer.

Looks clear enough, it's about a specific group of people, and gave many possibilities, options, exceptions, clears out asumptions...

Expand  

HAhahahahahahah da li si ti covece realan ajde pali nemam sta sa licemerima da diskutujem. Trazene su ti surte iz Kurana ti si naveo one koje se odnose na muslimane, ja sam ti naceo one koje se odnose na NEMUSLIMANE sto je i bilo pitanje a ti mi kopiras necija tumacenja ovde. Ako u Kuranu pise UBIJ APOSTATA to znaci UBIJ APOSTATA a ne znaci "Pa nemoj bas da ga ubijes nego ga ubij u pojam" Dakle ako ti i Avokado Bibliju citirate doslove nemojte biti licemerni pa da mi se tu sprdate sa tumacenjima kurana od ljudi koji se tog Kurana stie pa bi da ga ublaze. PISE UBIJ - ZNACI UBIJ kraj price. 

♱ Римљанима 10:9-10 ♱

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:13, cloudking рече

@Pedja.jo mrzi me bas da ti obaram svaki citat, ali kapiras poJentu (hehe znam da ne kapiras, al  prosto, pristojno je da tako napisem pa eto ;) )

U sledecem postu objasnjavam zajronu zasto je lagao u tumacenjima ajeta koje sam ja sinoc postavio... odma dodje!

Expand  

Cime si mi oborio citat? tako sto si otisao na google i iskopirao mi tumacenja nekog wannabe peaceful muslimana koji KILL cita kao KISS? Uozbilji se ili bezi troluj drugu temu. Ti oborio citat nekome....jao....

Подели на овим сајтовима

On 15. 9. 2020. at 21:47, Zayron рече

To se sve odnosi na odnose muslimana medju sobom a ne na odnose muslimana i nemuslimana.

Expand  

Haha svi vi pravoslavni talibani ste nenormalni na svoj nacin ali Zaja nosi perjanicu :D

U vjeru nema prisiljavanja - Zajron misli da je ovo uputstvo muslimanu za postupanje prema drugim muslimanima... 

Ti, doista, ne možeš uputiti na Pravi put onoga koga ti želiš uputiti – Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće - Zajron misli da je ovo uputstvo muslimanu za postupanje prema drugim muslimanima, valjda se misli na upucivanje na neki poslovni put ili mozda put na produzeni vikend malo na selo kod taste :D:D:D 

O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni. - Ovaj ajet se odnosi na sve vernike a ne na muslimane....

I tako dalje... do eshatona zauvek. :D:D:D 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:15, Pedja.jo рече

ti si naveo one koje se odnose na muslimane

Expand  

Pa da... muslimani drugim muslimanima pricaju o otme da  u veru nema prisiljavanja... pa koga ce prisiljavaju u veru jedni druge? ahhahahaahhaah Ufate se za ruke pa se tako mole alahu i prisiljavaju jedni muslimani druge muslimane u islam :D:D:D 

Da smanjis malo tamjan, udara te direk u mali mozak pa ti centar za rasudjivanje radi na rezervi ;)

Al ti zato centar za mrznju i licemerja puca na 110%... popucace ti kablovi od silnog naprezanja da mrzis posto poto ....

Jedno pitanje... jesi od Isusa naucio tolko da mrzis ili je to cisto tvoja kreacija? :D:D :D 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:19, cloudking рече

Haha svi vi pravoslavni talibani ste nenormalni na svoj nacin ali Zaja nosi perjanicu :D

U vjeru nema prisiljavanja - Zajron misli da je ovo uputstvo muslimanu za postupanje prema drugim muslimanima... 

Ti, doista, ne možeš uputiti na Pravi put onoga koga ti želiš uputiti – Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće - Zajron misli da je ovo uputstvo muslimanu za postupanje prema drugim muslimanima, valjda se misli na upucivanje na neki poslovni put ili mozda put na produzeni vikend malo na selo kod taste :D:D:D 

O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni. - Ovaj ajet se odnosi na sve vernike a ne na muslimane....

I tako dalje... do eshatona zauvek. :D:D:D 

Expand  

Ne odnosi se na sve vernike jer su za muslimane Hriscani, Pagani, Jevreji, Zoroastrijanci i ostali nevernici i KUFARI. 

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:17, Pedja.jo рече

Cime si mi oborio citat? tako sto si otisao na google i iskopirao mi tumacenja nekog wannabe peaceful muslimana

Expand  

Pa i ti meni "obaras" kritiku hriscanstva a isto si wannabe pravoslavac...

Misli osam da je jedino pravedna da uzvratim istom merom.

Krivo mi samo sto na temi nema pravosalvaca, nego se mi ateisti raspravljamo s vama talibanima i sektasima

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:22, cloudking рече

Pa da... muslimani drugim muslimanima pricaju o otme da  u veru nema prisiljavanja... pa koga ce prisiljavaju u veru jedni druge? ahhahahaahhaah Ufate se za ruke pa se tako mole alahu i prisiljavaju jedni muslimani druge muslimane u islam :D:D:D 

Da smanjis malo tamjan, udara te direk u mali mozak pa ti centar za rasudjivanje radi na rezervi ;)

Al ti zato centar za mrznju i licemerja puca na 110%... popucace ti kablovi od silnog naprezanja da mrzis posto poto ....

Jedno pitanje... jesi od Isusa naucio tolko da mrzis ili je to cisto tvoja kreacija? :D:D :D 

Expand  

:) Ja sam ti napisao sure koje pozivaju na ubistvo onih koji napuste islam i na borbu protiv Hrisana i Jevreja a ti mi tupis o nekom nenasilnom prisiljavanju, pa dobro, placaj porez na to sto nisi musliman hahahahaha :D 

Ocisti duh pa onda spominji Isusovo ime. 

Rekoh, mani me se. Na pocetku diskusije si imao konstruktivne odgovore kad se govorilo o prosvetiteljstvu itd ali kad se zaslo u tematiku o kojoj blagog pojma nemas poceo si da bulaznis a ne zelis da povijes rep. 

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:27, Pedja.jo рече

Ne odnosi se na sve vernike jer su za muslimane Hriscani, Pagani, Jevreji, Zoroastrijanci i ostali nevernici i KUFARI. 

Expand  

Razumes mi se ti u Islam isto kolko i u Pravoslavlje...

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 12:31, Avocado рече
  On 16. 9. 2020. at 10:53, Bokisd рече

Jednostavno je, kaze Isus dosao sam (znaci to je bila Njegova misija dok je ziveo u ovom zivotu i delovao ovde sa ljudima), ne da ukinem SZ, nego da ispunim SZ,.....

Expand  

Tako je...

Expand  

Pa, bre Avocado, sta znaci to.... dosao sam...... kada se kombinuje ..... da ispunim..... nece valjda da ispuni zakon - kada bude otisao.....:D 

Nego, u Njemu, tj.kroz Njegov zivot i misiju i propoved se ispunjava zakon...... nece valjda 452. godine da se ispuni jedan deo, ..... i 2020. godine jos jedan deo ..... i 2957. godine jos jedan i tako do kraja sveta.... :D

On 16. 9. 2020. at 12:31, Avocado рече
  Цитат

sto ispunjenje SZ,..... znaci takodje prestanak vazenja SZ,

Expand  

Ne znači... to smo već prošli.

Ako želiš da kažeš da ti veruješ da je time hteo da kaže da će prestati da važe zakoni iz SZ... to je sasvim cool... imaš prava da veruješ šta god želiš... ali tu ne piše "prestanak važenja" niti to što piše znači "prestanak važenja"... šta više, sasvim nedvosmisleno piše da se Zakon neće promeniti do kraja vremena...

Da li razumeš razliku između npr. te reči znače to i to... i tu piše jedno ali ja verujem da to znači nešto drugo?

Expand  

Ipak znaci,...... jer mora prvo kao osnova da se uzme stih :

17  Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.

i onda ostaje samo pitanje u kom obliku i nacinu prestaje vazenje SZ,..... jer nije da je ukinut,......da ga neko ukine 100% kao da nikada nije postojao i kao da je bio nesto lose i da nije bio dobar,..... i drugo je ako se kaze da se ispunjava..... kako se ispunjava.... (ispuniti sinonimi..... ostvariti, realizovati, izmeniti, popraviti)..... tj. SZ se ostvaruje i ralizuje u necem drugom i novom i boljem tj. to je sve NZ.

I, to Avocado imas dalje nagovesteno u stihu 20.

20  Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско

Pravda fariseja jeste kako su tumacili SZ ..... sledstveno ta nasa pravda treba da bude nesto sto ce biti vece i bolje od pravde fariseja,..... i sledstveno to vodi ka necem drugom, nekoj vecoj pravdi,..... koja je naravno u NZ,.... nama hriscanima je Isus doneo nove zapovesti i NZ - koji je ispunjenje SZ.

Razumes, ako je rekao u odredjenom vremenskom intervalu za farisejsku pravdu, onda ce promeniti pogled na vecu pravdu u tom vremenu,..... ne kao nesto kasnije u vremenu.

I, to imas sve rekapitulirano na tzk.Apostolskom saboru u Jerusalimu oko 50. godine. Znaci, tu su apostoli i ucenici koji su direct ziveli i slusali Isusa,.....i sta su zajednicko odlucili..... znaci, opet, nisu samo jedan ili dva ili tri apostola tako odluci, nego svi apostoli zajedno sa celom ostalom crkvom - sto sve kada se uzme na okup...... predstavlja zaista auteticno svedocenje o tome sta je poruka Isusova u vezi 'statusa' SZ (DA, 15 glava)

24  Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо;

28  Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних:

29  Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.

Ove tegobe su stvari u SZ, .....i ovo u 29. stihu,..... to ti je Avocado jedna rekapitulacija u jednoj recenici,..... sta je sustina i duh SZ...... koji se ispunjava u NZ i koja sustina (SZ) se nadogradjuje i usavrsava i vec sam ti postavio sta Isus kaze o tom usavrsavanju i nadogradjivanju (da se ne ponavljam.... i ne mogu vise da ponavljam 100 puta....:0228_hot:)

Znaci, ako se nesto ispunjava u necemu na nacin da se dopunjuje u boljem obliku (veca pravda), onda valjda to prestaje da vazi u tom starom obliku i nastavlja da postoji u novom obliku .....SZ u NZ,.... i to je ispunjenje.

Itd,.... (verovatno ce po defaultu opet nesto da bude nejasno.... :D)

Подели на овим сајтовима

Sura 9:5 "Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je"

Expand  

Ovo razumem u kontekstu.....  ako se neko pokaje i poveruje u Allaha i bude u molitvi i davao zekat,...... bice ostavljen na miru i Allah zaista prasta i samilostan je takvome coveku,...... ali, kome,.... pa pise u Suri,.... onima koji se pokaju i veruju u Allaha.

I, to je u principu kontekst onoga sto je postavio Cloud, da je samilostan Allah prema onim koji veruju u Kuran i Muhameda i Allaha,..... ali, postavlja se pitanje sta je sa onima koji ne veruju ili su drugih verovanja.

Nazalost tu imamo neke sure koje da se blago izrazim nisu bas dobre i odgovarajuce.

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 13:30, cloudking рече

Razumes mi se ti u Islam isto kolko i u Pravoslavlje...

Expand  

Prijatelju mani se corava posla nisi ti za ovo idi otvori neku drugu temu pa filozofiraj o poreklu morala, da bi ovde raspravljao sa ljudima moras prvo procitati Bibliju i Kuran a ne da mi kpiras misljenja nekih seika i alibaba. 

Подели на овим сајтовима

On 15. 9. 2020. at 20:24, Rabbi рече

Uci, čitaj, proučavaj. Na dobrom si putu. Vidi našeg brata Ismaila i sestre Emine.Pogledaj to zadovoljstvo, osmijeh i ispunjenost koju im je Islam donio. Nek' se širi vjera Muhammedova. MashAllah ☝️

Expand  
  • Matej, glava 10
  • А ко се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима.

Подели на овим сајтовима

On 16. 9. 2020. at 14:10, Pedja.jo рече

Prijatelju mani se corava posla nisi ti za ovo idi otvori neku drugu temu pa filozofiraj o poreklu morala, da bi ovde raspravljao sa ljudima moras prvo procitati Bibliju i Kuran a ne da mi kpiras misljenja nekih seika i alibaba. 

Expand  

ponavljam... steta sto na temi nema pravoslavaca...

Expand  

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...