yugosloven Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Pozdrav svima. Novi sam na forumu. Posle ću se predstaviti detaljnije, ali želio bih vaš komentar na ovaj tekst: http://misija.slobodnadalmacija.hr/bastina/clanak/ID/13700/Papa-Frane-U-sinodalnoj-Crkvi-i-obavljanje-Petrova-primata-moci-ce-primiti-vece-svjetlo Napomenuvši potom da je Isus ustanovio Crkvu stavljajući na njezin vrh Apostolski zbor, u kojemu je apostol Petar stijena, onaj koji ima „potvrditi" braću u vjeri, papa je Franjo kazao da se, međutim, u toj Crkvi, kao u preokrenutoj piramidi, vrh nalazi ispod temelja. Zbog toga se oni koji imaju vlast zovu 'ministri' jer, prema izvornom značenju te riječi, oni su najmanji među svima. U takvom obzoru, sâm Petrov nasljednik nije ništa drugo doli sluga slugu Božjih. Nemojmo nikada zaboraviti – upozorio je – da je za Isusove učenike, jučer, danas i uvijek, jedina vlast vlast služenja, a jedina moć je moć Križa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 A kako bi bilo da se ipak prvo predstavis, a? Милан Ракић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
yugosloven Написано Март 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2016 A kako bi bilo da se ipak prvo predstavis, a? Recimo da sam zaiteresovan za jedinstvo hriscanskih denominacija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Recimo da sam zaiteresovan za jedinstvo hriscanskih denominacija Pa recimo onda: ,,Jugosloven je zainteresovan za jedinstvo hrišćanskih denominacija" Kakva avangarda! АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
yugosloven Написано Март 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Ivane ja sam očekivao neki ozbiljniji odgovor Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Ivane ja sam očekivao neki ozbiljniji odgovor Pa ne znam šta bih rekao, deluje mi da se zasniva na Hristovim rečima: ,,A koji hoće među vama velik da bude, neka svima bude sluga". A naslov teme je ,,Papa?". Tako da ne razumem ni pitanje ni temu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
yugosloven Написано Март 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2016 pitanje je da li se iz teksta može tumačiti da papa Franja ima ispravno tumačenje Crkve u smislu da njegovo tumačenje papskog primata nije problematično za pravoslavnu C.? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Hrvatski četnik haha..Dobro, imamo i Bibića, nije jedini Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
yugosloven Написано Март 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2016 @Dragi Da li zbog Vaših odgovora treba da posumnjam u ozbiljnost ovog foruma? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Sve zavisi od nas šta primamo i shvatamo. Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 @Dragi Da li zbog Vaših odgovora treba da posumnjam u ozbiljnost ovog foruma? Или пак да посумњамо у твоју озбиљност. poelbuster and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
yugosloven Написано Март 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Gospodine administrator. Čitao sam već duže vreme ovaj forum i vidio sam da se vode ozbiljni razgovori teološke prirode. Ovu temu sam postavio da bi stručna lica komentarisali papinu izjavu. Ja nisam teolog ali se time bavim iz hobija već godinama te sam upućen u neke osnove, potičem iz mješovite pravoslavno-katoličke porodice te sam stoga zainteresovan da se dođe do usaglašavanje pravoslave i katoličke Crkve.Ne znam koliko je to bitno na forumu da se lično predstavljaju osobe ali eto nije mi problem ni to da kažem.Naslušao sam se za svoga života raznih tumačenja, kako u jednoj tako i drugoj Crkvi,često nisu bila usaglašena niti unutar jedne Crkve.Ja znam da teologija smatra da je Crkva samo jedna, te veliko slovo C ovde pišem iz poštovanja ne prejudicirajući istinitu crkvenost jedne ili druge Crkve. Mnogo se pričalo da je problem u katoličkoj Crkvi tzv "papin primat" a posebno "nezabludivost".Optužbe padaju da u teoriji papa ima pravo da "izmisli" bilo šta i da to proglasi dogmatom vjere (prvi vatikanski koncil) ali onda drugi vatikanski koncil uvodi neka učenja koje ograničavaju tu dogmu.U ovoj temi ograničio sam se samo na izjave najnovijeg pape Franciska/Franje o hijerarhiji katoličke Crkve iz koje se vidi da papa sebe ne smatra apsolutnim vladarem već se smatra obaveznim da potvrdi već utvrđenu vjeru crkve koju "osluškivanjem" tj sinodalnošću/nekom vrstom sabornosti/ biskupske konferencije već utvrde.Nejasno je iz te izjave da li pri tome misli da je on nadležan samo za katoličku Crkvu ili smatra da bi to trebali da prihvate i pravoslavne Crkve ali ostavimo to pitanje po strani. Glavno pitanje za posjetioce foruma bi bilo da,pod pretpostavkom da papa ne želi svoje odluke da nameće istočno pravoslavnim Crkvama, da li je u tom slučaju ovakvo tumačenje papinog vođstva u katoličkoj Crkvi u skladu sa pravoslavnim učenjem, odnosno da li je,pod uslovom da nije obavezujuće-već dopušteno, ovakvo tumačenje u skladu sa Isusovim apostolskim naukom ? Mislim da je sada pitanje jasnije te bih molio neozbiljne šaljivdžije koji ne znam iz kojih popuda me nazivaju "hrvatskim četnikom"(?) da temu zaobiđu. Hvala unaprijed. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 U takvom obzoru, sâm Petrov nasljednik nije ništa drugo По каквом обзору је папа наследник Апостола Петра? "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 23, 2016 Пријави Подели Написано Март 23, 2016 Добро нам дошао pitanje je da li se iz teksta može tumačiti da papa Franja ima ispravno tumačenje Crkve u smislu da njegovo tumačenje papskog primata nije problematično za pravoslavnu C.? Исправно је тумачење да "први" треба да служи осталима, али проблем са папским приматом управо јесте у томе "ко је први". А папа је одавно "лого" РКЦ кога се вероватно припадници исте неће одрицати у скорије време, тако да је тумачење споредно. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
yugosloven Написано Март 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2016 @poelbuster hvala pogledaću Ukratko mislim da nema jedinstvenog stava ni unutar pravoslavnih Crkava te su stvari još više zbunjujuće Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука