snebivljivi maslacak Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Зна ли неко да ми каже које се катизме из псалтира читају у току Великог поста? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Зна ли неко да ми каже које се катизме из псалтира читају у току Великог поста? Читају се све. У неким заједницама се Псалтир у току Великог поста чита и више него иначе. Kaludjerovic Sreten, Grizzly Adams and ines је реаговао/ла на ово 3 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Зна ли неко да ми каже које се катизме из псалтира читају у току Великог поста? Citas sve sto ti srce zeli. ines је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
snebivljivi maslacak Написано Март 22, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 22, 2016 хвала на одговору. Знам да се у току овог поста појачано чита Псалтир али сам од духовника сазнала да се посебно неке катизме сада читају, ја да не замарам рекла сам пронаћи ћу на интернету. Тамо сам само нашла да се помиње чини ми се 17 и 18 катизма. Па ето ако је неко упућен... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 @@snebivljivi maslacak, послушај ово. Сигуран сам да ће ти се свидети и да ће бити од користи. „Псалтир – срж и основа православног богослужења“ У оквиру јесењег семестра предавања Школе православне духовности при Црквеној општини новосадској, 13. децембра 2015. године у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, катихета Милован Крстић је одржао предавање на тему „Псалтир – срж и основа православног богослужења“. Ово веома интересантно предавање смо преузели од РТВ „Беседа“ Епархије бачке. http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/79/16/03/02.03.16_zbor_-_katiheta_milovan_krstic_-_psaltirsrz_i_osnova_pravoslavnog_bogosluzenja_rtv_beseda.mp3 Преузми звучни запис>>> Чунга Лунга је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
snebivljivi maslacak Написано Март 22, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Хвала, послушаћу Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Ne bih mogla da citam Psaltir svaki dan , pa makar mi i duhovnik prislonio pistolj na slepoocnicu i rekao -" Citaj! " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 хвала на одговору. Знам да се у току овог поста појачано чита Псалтир али сам од духовника сазнала да се посебно неке катизме сада читају, ја да не замарам рекла сам пронаћи ћу на интернету. Тамо сам само нашла да се помиње чини ми се 17 и 18 катизма. Па ето ако је неко упућен... У току поста, 18. катизма треба да се чита на свако вечерње. Остале катизме се мењају. У наставак добиќеш распоред читања катизме према Типика. 3. Во Великиот и чесен пост А) Прва, втора, трета, четтврта и шестта седмица Сабота а) Утрена: 16, 17 б) Вечерна: 1 Недела а) Утрена: 2, 3, 17 б) Вечерна: / Понеделник а) Утрена: 4, 5, 6 б) 1. час: / в) 3. час: 7 г) 6. час: 8 д) 9. час: 9 ѓ) Вечерна: 18 Вторник а) Утрена: 10, 11, 12 б) 1. час: 13 в) 3. час: 14 г) 6. час: 15 д) 9. час: 16 ѓ) Вечерна: 18 Среда а) Утрена: 19, 20, 1 б) 1. час: 2 в) 3. час: 3 г) 6. час: 4 д) 9. час: 5 ѓ) Вечерна: 18 Четврток а) Утрена: 6, 7, 8 б) 1. час: 9 в) 3. час: 10 г) 6. час: 11 д) 9. час: 12 ѓ) Вечерна: 18 Петок а) Утрена: 13, 14, 15 б) 1. час: / в) 3. час: 19 г) 6. час: 20 д) 9. час: / ѓ) Вечерна: 18 Б) Петта седмица Сабота а) Утрена: 16, 17 б) Вечерна: 1 Недела а) Утрена: 2, 3, 17 б) Вечерна: / Понеделник а) Утрена: 4, 5, 6 б) 1. час: / в) 3. час: 7 г) 6. час: 8 д) 9. час: 9 ѓ) Вечерна: 10 Вторник а) Утрена: 11, 12, 13 б) 1. час: 14 в) 3. час: 15 г) 6. час: 16 д) 9. час: 18 ѓ) Вечерна: 19 Среда а) Утрена: 20, 1, 2 б) 1. час: 3 в) 3. час: 4 г) 6. час: 5 д) 9. час: 6 ѓ) Вечерна: 7 Четврток а) Утрена: 8 б) 1. час: / в) 3. час: 9 г) 6. час: 10 д) 9. час: 11 ѓ) Вечерна: 12 Петок а) Утрена: 13, 14, 15 б) 1. час: / в) 3. час: 19 г) 6. час: 20 д) 9. час: / ѓ) Вечерна: 18 В) Петта седмица (ако свето Благовештение е во овој четврток, а Великиот канон се чита во вторник) Сабота а) Утрена: 16, 17 б) Вечерна: 1 Недела а) Утрена: 2, 3, 17 б) Вечерна: / Понеделник а) Утрена: 4, 5, 6 б) 1. час: 7 в) 3. час: 8 г) 6. час: 9 д) 9. час: 10 ѓ) Вечерна: 11 Вторник а) Утрена: 12 б) 1. час: / в) 3. час: 13 г) 6. час: 14 д) 9. час: 15 ѓ) Вечерна: 16 Среда а) Утрена: 19, 20, 1 б) 1. час: 2 в) 3. час: 3 г) 6. час: 4 д) 9. час: 5 ѓ) Вечерна: 7 Четврток а) Утрена: 6, 7, 8 б) 1. час: 9 в) 3. час: 10 г) 6. час: 11 д) 9. час: 12 ѓ) Вечерна: / Петок а) Утрена: 13, 14, 15 б) 1. час: / в) 3. час: 19 г) 6. час: 20 д) 9. час: / ѓ) Вечерна: 18 4. СТРАСНА СЕДМИЦА (Од Лазарева Сабота) Сабота а) Утрена: 17 б) Вечерна: 1 Недела а) Утрена: 2, 3 б) Вечерна: Нема Понеделник а) Утрена: 4, 5, 6 б) 1. час: / в) 3. час: 7 г) 6. час: 8 д) 9. час: / ѓ) Вечерна: 18 Вторник а) Утрена: 9, 10, 11 б) 1. час: / в) 3. час: 12 г) 6. час: 13 д) 9. час: / ѓ) Вечерна: 18 Среда а) Утрена: 14, 15, 16 б) 1. час: / в) 3. час: 19 г) 6. час: 20 д) 9. час: / ѓ) Вечерна: 18 Дијана., Драгана Милошевић and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Читамо све што дохватимо, поготово Псалтир Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 У току поста, 18. катизма треба да се чита на свако вечерње. Остале катизме се мењају. У наставак добиќеш распоред читања катизме према Типика.... Ovako neste ne bi smjelo da vidi svjetlo dana izvan manastirskih zidina. Ne stavljajamo bremena ljudima kao fariseji. Драгана Милошевић, Џуманџи, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 @@Justin Waters, Слажем се. Уз договор са духовником, свако да нађе своју меру - правило. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Ovako neste ne bi smjelo da vidi svjetlo dana izvan manastirskih zidina. Ne stavljajamo bremena ljudima kao fariseji. Колко да нема забуне, ја типик нисам састављао, а ваљда неќеш ни ти да га промениш. Овај распоред налази се у све Псалтире на црквенословенски језик. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Okej, al ovaj tempo zivota jedva dopusta coveku da nadje slobodno vreme ujutru i uvece. A sad treba dan da delimo na casove. Justin Waters and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 22, 2016 Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Послушајте предавање шта сам предложија... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
snebivljivi maslacak Написано Март 22, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 22, 2016 Justin Waters, on 22 Mar 2016 - 17:27, каже: Ovako neste ne bi smjelo da vidi svjetlo dana izvan manastirskih zidina. Ne stavljajamo bremena ljudima kao fariseji. Колко да нема забуне, ја типик нисам састављао, а ваљда неќеш ни ти да га промениш. Овај распоред налази се у све Псалтире на црквенословенски језик. E hvala puno za ova pravila! Misljenja sam da ovo citanje treba duhovnik da blagoslovi, cita koliko ko moze, a opste pravilo za svakog hriscanina su dvije katizme dnevno, to je minimum koji bi svako trebao da ispunjava, tako je bar meni jednom rekao jedan monah i jos sam to od nekoga slusala. Vjerovatno je sve receno u ovom predavanju koje jos nisam poslusala Jos jednom hvala puno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука