Jump to content

Adam i Eva mitološke ili istorijske ličnosti?

Препоручена порука

Da li verujete da su Adam i Eva zaista postojali kao stvarne,istorijske ličnosti ili mislite da je u pitanju mitološka i simbolična priča o nečemu što se  nije zaista  desilo?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ono sto je sigurno, to je naucno dokazano, kroz antropologiju i genetiku, da ljudski rod ne potice od jednog covjeka i jedne zene, koji su zivjeli u isto vrijeme i imali potomke. Dakle Adam i Eva kao bioloski praroditelji citavog ljudskog roda nisu postojali. 

Adam i Eva kao istorijske licnosti, da moguce je da su postojali. U prvom planu mislim na Adama. O njemu znamo malo. o Evi znamo sve. Eva je Bogorodica. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Da li verujete da su Adam i Eva zaista postojali kao stvarne,istorijske ličnosti ili mislite da je u pitanju mitološka i simbolična priča o nečemu što se nije zaista desilo?

А ти брате нашао у посту да подмећеш ногу, јели? Или да ово схватим као тренинг за духовно узнапредовале? :)
Подели на овим сајтовима

А ти брате нашао у посту да подмећеш ногу, јели? Или да ово схватим као тренинг за духовно узнапредовале? :)

Pa to prilici formuskom stilu. Uvijek se za vrijeme posta pricalo o blagocestivim temama.  :D

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Наука не може да говори о библијском стварању. Првобитно стање не можемо научно испитати.

Библијско стварање не спада у научне чињенице. Библијско казивање се тиче вере.

Теолошки је кључно да личност буде конкретна. Никада митолошка.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Кад би за све имали доказе не би било забавно.

У том случају, где је место за веру?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam šta svi pominju nauku,dokaze i slično.Pitanje prosto ko pasulj.Da li VI verujete ili ne u Adama i Evu kao stvarne istorijske ličnosri kao što su recimo Julije Cezar i Kleopatra ili verujete pre pak da je to samo jedna alegorična priča sa nekim metaforičnim likovima i događajima?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Verujemo, naravno.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ma ne ni najmanje nemam takve motive.Temu sam pokrenuo zato što se ovde neki pozivaju na teologe i tvrde da su Adam i Eva i priča o padu samo metafora,alegorija neki mit.Ako bi bili mit a ne neke stvarne ličnosti onda i Hristova geneologija koja ide od Adama pa sve Device Marije pala u vodu.

Подели на овим сајтовима

Историја је наука, мит је легенда, а ово што ми имамо је вера.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Каква море митологија, ње има само у многобожачким религијама. Нема тога у Хришћанству. У Св. Писму су описани конкретни догађаји са конкретним личностима.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja ne znam šta svi pominju nauku,dokaze i slično.Pitanje prosto ko pasulj.Da li VI verujete ili ne u Adama i Evu kao stvarne istorijske ličnosri kao što su recimo Julije Cezar i Kleopatra ili verujete pre pak da je to samo jedna alegorična priča sa nekim metaforičnim likovima i događajima?

To da su Cezar i Kleopatra istorijske licnosti znamo uz pomoć nauke zbog koje ih i smatramo istorijskim ličnostima.

(btw, ja za ameriku znam da postoji samo radi geografije, bez licnih iskustva),

(od ličnih iskustava imam ono bombardovanje, ali i to je posredno saznanje [mada upecatljivo]).

Подели на овим сајтовима

Ma ne ni najmanje nemam takve motive.Temu sam pokrenuo zato što se ovde neki pozivaju na teologe i tvrde da su Adam i Eva i priča o padu samo metafora,alegorija neki mit.Ako bi bili mit a ne neke stvarne ličnosti onda i Hristova geneologija koja ide od Adama pa sve Device Marije pala u vodu.

Ali geneologija treba znaci sta? Kakva je vaznost geneologije? 

Подели на овим сајтовима

Мислим да основа вере треба да се односи и на прародитеље, првостворене Адама и Еву, узрочнике свих људи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...