Гости Guest Написано Март 6, 2016 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Пренето са фб профила о. Зорана Ђуровића _______________________________ Лк 7, 36-50. Прочитајте целу причу. Пренећу је на крају поста да не одустанете одмах. Поента: Не само да допушта да му жена говори, него и да га додирује. И то нечиста жена, шљам, курва. И опрашта јој грехе, што само Бог може да чини, према јеврејској религији. Не зна се шта је скандалозније у овој епизоди. Исус је заиста био первертит! А фарисеј рече у себи: Да је он пророк, знао би да га се курва дотиче. Најинтересантније од свега. Исус јој не каже да остави своје занимање. Није као у случају прељубнице: Иди и не греши више! Не, једноставно јој је рекао: Вера твоја спасла те је; иди у миру. Даје јој благослов. Мир је мир са Богом. И Рава из Исусове генеалогије је била курва. Стари завет без проблема помиње сношаје праведника са курвама. Нису осуђени. Прељуба је пак била осуђивана. Зато прељубници каже да не греши више, а курву отпушта у миру. Но, ми смо већ у рабинском свету где рабин није могао са својом женом ни да се прошета кроз село држећи је за руку! А Исус допушта да га ова пипа! Због тога велим да је наш Бог перверзан. Све за шта би се неки сироти фарисеј могао ухватити, окреће на главу! Напуни рај са курвама и разбојницима, затвори пред «праведницима» које је религијска жеђ за влашћу омађијала. Но, ево и Лукиног текста:36. Мољаше га пак један од фарисеја да би обједовао у њега; и ушавши у кућу фарисејеву, сједе за трпезу.37. И гле, жена у граду која бјеше грјешница, дознавши да је Исус за трпезом у кући фарисејевој, донесе мирис у суду од алавастра.38. И ставши позади код ногу његових плакаше, и стаде квасити ноге његове сузама, и косом главе своје отираше, и цјеливаше ноге његове, и мазаше мирисом.39. А кад видје фарисеј који га је позвао, рече у себи: Да је он пророк, знао би ко и каква га се жена дотиче; јер је грјешница.40. И одговарајући Исус рече му: Симоне, имам ти нешто казати. А он рече: Учитељу, кажи.41. А Исус рече: Двојица бијаху дужни једноме повјериоцу, један бјеше дужан пет стотина динара, а други педесет.42. А кад они не имадоше да му врате, поклони обојици. Кажи, који ће га од њих двојице већма љубити?43. А Симон одговарајући рече: Мислим онај коме више поклони. А он му рече: Право си судио.44. И окренувши се жени, рече Симону: Видиш ли ову жену? Уђох ти у кућу, ни воде ми на ноге ниси дао, а она ми сузама обли ноге, и косом главе своје обриса.45. Цјелива ми ниси дао; а она, откако уђе, не преста цјеливати ми ноге.46. Уљем ниси помазао главу моју, а она мирисом помаза ми ноге.47. Зато ти кажем: Опраштају јој се гријеси многи, јер је велику љубав имала; а коме се мало опрашта малу љубав има.48. А њој рече: Опраштају ти се гријеси.49. И стадоше у себи говорити они што сјеђаху с њим за трпезом: Ко је овај што и гријехе опрашта?50. А жени рече: Вјера твоја спасла те је; иди у миру. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 47. Зато ти кажем: Опраштају јој се гријеси многи, јер је велику љубав имала; а коме се мало опрашта малу љубав има. Ovo je bas interesantno, nisam dosad primetio. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Исус јој не каже да остави своје занимање Pa nema ni potrebe da joj kaže ona svojim suzama pokazuje da je doživela metanoju,pokajanje i da se time više neće baviti. Kaludjerovic Sreten, kordun, 3006 and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Pa nema ni potrebe da joj kaže ona svojim suzama pokazuje da je doživela metanoju,pokajanje i da se time više neće baviti. tacno, njena velika ljubav je spasila i iskreno pokajanje, cemu joj reci ne cini to vise,kad se iskreno pokajala, eto jos jednog dokaza da pravoslavlje nije formalizam, mada za mariju magdalenu i ne pise da je bila prostitutka, ali se pretpostavlja Данче*, Кратос, feeble and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Ovo je neki feministički pamflet?! Плутон, ИгорМ and 3006 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Dobar tekst, kako je već red od oca Zorana. Imam malo zapažanje koje ne remeti načelno ništa od rečenog ...Tačno je iz prikaza da joj On ne kaže "idi i ne greši više" ... ali samo malo pre toga kaže "opraštaju joj se gresi mnogi". To podrazumeva da je ona nečime obremenjena u duši što samo On i ona znaju pa je realno da između njih postoji nemušti jezik ...skriven od prisutnih, kojim joj On posredno razjašnjava šta je i gde uzrok obremenjenosti i patnje. Sigurno je kroz Njegove reči i otpust sva njena patnja (a samo ona zna kakva i zbog čega) sklonjena iz njenog srca; obrisana. Koliko se sećam iz davno čitanih knjiga ona je kasnije bila jedna od Njegovih malih učenika ili bar pratilaca ...ali nisam siguran! Nemojte me držati za reč. Kako god, najporaznija i istovremeno najsmešnija stvar je sebe smatrati pobožnim Božijim miljenikom (od čega boluju mnogi ljudi pa čak i čitavi narodi) dok su Njegova merila zaista samo Njegova, nipošto naša odmaštana... i u Carstvo ulazi samo i samo onaj koga On tamo primi! Preduslov je ljubav i ponizno shvatanje svoje ništavnosti ...koje je ova žena ispoljila plačući nad Njegovim nogama ... Goku, Никола Поповић and aliluja је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Ava je britak i zestok kao i obicno. Udara ne ustaljene stereotipe i zablude i ovdje vidim jedan klasican napad na stereotip da svaka zena (ajde recimo osoba) koja ima seks s muskarcem(osobom), a nije udata(ozenjen) jeste bludnica/bludnik Ta zena je bludnica i mozda je prodavala svoje usluge i imala jako cesto, i mozda je grizla savjest, ali niposto se ne smje zanemariti to sto joj Hristos ne govori "idi i ne grijesi vise". Za preljubnicu je to rekao idi i ne grijesi vise, cime se jasno stavlja na znanje da je preljuba grijeh koja se ne smje ciniti ni po koju cijenu. U slucaju bludnice vidi se slucaj da joj oprostio njeno grijeh njenog prostituisanja kojeg je i sama nosila na dusi, ali nije joj rekao idi i ne grijesi, nije je zavezao za bilo kakav seks uopste. Naprotiv, seks koji se ima s drugom osobom ako je ucinjen u cinu ljubavi i na obostrani pristanak i zadovoljstvo, iako dvoje nisu vjencani nije grijeh. Жика је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 stereotip da svaka zena (ajde recimo osoba) koja ima seks s muskarcem(osobom), a nije udata(ozenjen) jeste bludnica/bludnik Nije to nikakav stereotip, nego cinjenica. To sto se nama danasnjima to ne svidja, to je vec neka osma prica. Sanja Т., Рапсоди, Војвода7 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Inace, sto se "provokativnog" naslova tice, sta reci drugo nego - o. Zoran, "Kurir" medju popovima... Goku, 3006, Рапсоди and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Inace, sto se "provokativnog" naslova tice, sta reci drugo nego - o. Zoran, "Kurir" medju popovima... covjek samo dobro barata cinjenicama, to sto se nama ne svidja, to je vec neka osma prica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Nije to nikakav stereotip, nego cinjenica. To sto se nama danasnjima to ne svidja, to je vec neka osma prica. Prosto nije cinjenica vec zabluda, koja se ne moze nicim opravdati. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Prosto nije cinjenica vec zabluda, koja se ne moze nicim opravdati. Šta je zabluda?Da je prostitucija greh? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Prosto nije cinjenica vec zabluda, koja se ne moze nicim opravdati. Ne vredi, tu nikad necemo da se slozimo. Nije i ne moze da bude zabluda. I sam Hristos, i Apostoli, i mnogi Oci su se o tome lepo izjasnili. Inace, cemu onda sve te price o svetosti i uzvisenosti braka kao zajednice? Sta ce mi brak u spasenju ako mogu da imam odnos sa nekom drugom ili bilo kojom uopste zenom, a bez ikakvih negativnih posledica? Jeste vreme takvo kakvo jeste, jesu ljudi nemoguce posustali u svemu i svacemu i postali raslabljeni, ali ne mozemo da sad mesamo babe i zabe samo zato sto je nekom to tako trenutno zgodno... Дијана., Рапсоди, aliluja and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Или у преводу " Закон му је што му срце жуди, што не жуди у Куран не пише " Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Ne vredi, tu nikad necemo da se slozimo. Nije i ne moze da bude zabluda. I sam Hristos, i Apostoli, i mnogi Oci su se o tome lepo izjasnili. Inace, cemu onda sve te price o svetosti i uzvisenosti braka kao zajednice? Sta ce mi brak u spasenju ako mogu da imam odnos sa nekom drugom ili bilo kojom uopste zenom, a bez ikakvih negativnih posledica? Jeste vreme takvo kakvo jeste, jesu ljudi nemoguce posustali u svemu i svacemu i postali raslabljeni, ali ne mozemo da sad mesamo babe i zabe samo zato sto je nekom to tako trenutno zgodno... A шта мислите, да ипак 7 заповест , мало изменимо / собразимо нама / да је некако на мала врата угурамо у седму Божију заповест / иронична сам /. Или да организујемо петицију.........форум би сигурно био подењен .......или не би Па оно........... број седам се одавно пише са цртом преко . Goku је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука