Jump to content

Борба са помислима

Guest

Препоручена порука

• Гости

СТАРАЦ ЈЕФРЕМ ВАТОПЕДСКИ У ВЕЗИ РАТА СА ГРЕШНИМ МИСЛИМА

A+ A-

98ba8529fe072675a438302adcd54081.jpg

Да ли су мисли (помисли) дио нас самих? Да ли су оне дио нашег размишљања? Како оне настају и како се боримо против њих? Како их човјек може успјешно савладати или приступити ономе што произилази из добра или зла?

Познати руски часопис "Славианка" урадио је значајан интервју са игуманом манастира Ватопед, архимандритом Јефремом, на тему: "Грешне мисли".

Старац Јефрем, који је свима познат по снази својих духовних ријечи и јасноћи којом описује сложене теме, сада нам даје јасну слику грешних мисли, иако наглашава да постоје чак мисли које нас чине духовно јачим.

Истина је да многи од нас не знају стање наших мисли и колико оне могу нашкодити нашој духовној цјеловитости или нашим напорима да се крене према таквом духовном интегритету.

Шта су мисли? Како се оне јављају у нашем свакодневном животу? Како их препознајемо и како управљамо њима? Ово се нека од питања која ће старац Јефрем да нам објасни.

Испод је наведен дио текста који је објављен у руском часопису "Славианка".

+ + +

Шта су грешне мисли и каква је његова духовна суштина?

То су мисли које се противе Божијој вољи и дјелују у области човјековог ума, са или без његове властите воље. Ум је немиран и он или ствара мисли или се спољашњи фактори непрекидно приказују у уму.

Одакле долазе такве мисли?

Њихов извор је или пожудно срце човјеково или сами демони. Сам Христос нам открива: "Јер од срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, курварства, крађе, лажна свједочанства, хуле на Бога" (Мат. 15:19).

Човјекове страсти су настале и храњене грешним мислима. Демони су извјесна бића која се хране прекомјерном мржњом према људима и на било који начин ће ометати човјеково спасење. Њихов главни посао је да у човјековом уму посију зло, поквареност, подлост, грешне и богохулне мисли.

Наравно да постоје божанске мисли чији је извор у самом Богу и Његовим светитељима, који охрабрују грешника на покајање и доносе утјеху свима онима који су у невољи, просвјетљујући честитост, тако да они знају да им је то "Бог открио Духом својим" (1 Кор. 2:10).

Духовни напредак код човјека огледа се првенствено у квалитету нечијих мисли. Ми морамо гајити чисте, свете и божанске мисли. Ми морамо претворити наш ум у фабрику добрих мисли, као што би рекао блажени старац Пајсије.

Како ми препознајемо ове мисли и како их разликујемо од грешних мисли?

Само са опрезношћу (будношћу) можемо посматрати ум, и морамо бити пажљиви приликом препознавања мисли. Будност је умјереност, пажња коју намећем свом уму.

Ово се постиже призивањем свесветог, величанственог и преслатког имена нашег Господа. Молитва "Господе, Исусе Христе, помилуј ме грешног" је најјаче оружје против демона и страсти, и у стању је да држи ум под контролом и да надзире мисли.

Мисли су као авиони који лете у ваздуху. Оне не зависе од нас уколико авиони стално лете у ваздуху. Али ми им не смијемо допустити да слете у нас, да их прихватимо и дамо им наш пристанак.

Која је разлика између жеље и мисли?

Жеља је расположење да ми морамо нешто да урадимо, да тражимо нешто, и то је покрет срца, док мисли дјелују у области ума.

Прво пожелимо и након тога жеља се изражава интерно кроз мисли. Жеља је почетак, сам коријен. Одсијецањем грешних жеља ми се у суштини ослобађамо грешних мисли.

Ово је разлог зашто је наш Господ нагласио: "А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу свом" (Мат. 5:28). Он жели да одсијечемо коријен страсти.

Свети Григорије Палама каже да се ум вјерника који се бори у молитви лако чисти од помисли баш као што се срце особе (које је снага која производи мисли) не може очистити док се све снаге душе, физичке и духовне, не очисте.

Морамо ли исповиједити све наше мисли?

Мисли које свакодневно долазе у наш ум су безбројне. Већина њих су сујетне, зле и грешне. Демони добро знају свој посао и они узгајају овакве мисли. Ми им подлијежемо само онда када пристанемо на њих, када ове мисли спроводимо у пракси.

Зависно од тога у каквом је духовном стању особа, судиће јој се како се бори са својим мислима. На примјер, за напредне, који имају велико духовно знање и надзор над мислима, пристанак на грешне мисли је гријех. За оне који су тек започели са својим духовним животом то не мора бити грешно.

Особа која се правилно бори она исповиједа своје мисли како не би пристала на њих, гдје кроз саму молитву и борбу не би била у стању да им одоли. Немогуће је било коме да исповиједи све своје помисли. То је психолошка болест. Многи долазе на исповијест са свеском у којој су написали своје мисли, на стотине својих помисли које су дневно пролазиле кроз њихов ум. Ово није исправно. Они не само да замарују духовника односно исповједника, већ немају никакву корист. Ово није опрез над мислима, то није плод будности и духовног напретка, већ је болесна ситуација.

Може ли неко ступити пред свети путир у ситуацији када нам тачно пред Свето Причешће навире грешна помисао?

Наравно да ћемо приступити. Шта читамо од св. Јована Дамаскина пред Свето Причешће?: "Стојим пред вратима твога храма и не одустајем од страшних помисли".

Рат са помислима је веома тежак, како су описали свети оци. У овом конкретном случају морамо да имамо презир према оваквим мислима јер их убацује непријатељ који жели да нам ускрати благослов Светог Причешћа. Осим уколико помисао није повезана са смртним гријехом који није исповијеђен, мислим да се таква помисао неће борити са нама у том тренутку јер би већ била укорена од стране наше савијести.

Да ли постоје неке деструктивне мисли које воде према духовној смрти?

Да, то су мисли очаја и безнађа. Ове мисли, како кажу свети оци, су одсијецање главе подвижнику. Вјерник никада не смије заборавити љубав и милосрђе нашег Бога Оца, без обзира на дубину гријеха који су починили. Никада не смијемо заборавити да постоји нада и да постоји покајање.

Христос није дошао да суди свијету, већ да свијет спаси. Христос је примио покајање лопова, зликовца на крсту, који је био у смртној агонији, спасио га и смјестио у Рај.

Да ли парови требају да исповиједају међу собом помисли које имају једни за друге?

Мислим да не. Боље је да своје помисли кажу свом заједничком духовном оцу. Будите свјесни да ђаво, од тренутка када је двоје уједињено брачном круном, изнад њих ставио мету да их у одређеном тренутку растави. Из тог разлога, нажалост, многи парови не препознају овај рат. Док на самом почетку брака теку мед и млијеко, и док их уједињује љубав, након тога почињу неслагања и свађе, "Не свиђаш ми се", "Не волим те", итд. Све ово је рат.

Зашто? Шта се десило након десет година брака и више, и да се међусобно више не воле? Боље је да на почетку парови кажу овакве проблеме свом духовном оцу, који ће их просвјетљењем преко Духа Светог водити у складу са тим, и својом молитвом одагнати демонску енергију која је дошла међу њих да их раздвоји. Не кажем да парови не требају међу собом разговарати о овим стварима јер је то суштина њиховог јединства и љубави, већ да не требају једни другима говорити грешне мисли које је посијао ђаво.

Како се можемо борити против помисли?

Боримо се будношћу и молитвом: "Господе, Исусе Христе, помилуј ме". Свети Јован Синајски у својој књизи Лествице каже: "Име Исусово мучи наше непријатеље." Наши непријатељи су наше страсти, наше грешне мисли, демони. Не постоји ефикаснији начин од тога да се молитва изговара самопријекорно и са болом у срцу.

Ако видите да нека помисао одолијева упркос вашем напору и молитвама и да вас не пушта на миру, онда је добро да је исповиједите. Исповијест је заправо понизност, јер "Господ даје благодат пониженима" (Јаков. 4:6). Срамота коју осјећамо пред нашим духовним оцем кроз исповиједање ове грешне мисли, оправдаће нас пред Богом и Бог ће нас ослободити од енергије ове страсти, ове грешне мисли.

Јако је добро гајити добре мисли а презирати оне грешне, лоше мисли, међутим ово тражи доста труда и марљивости.

Презир који показујемо према лошим мислима посијаним од стране ђавола ће умањити тог ђавола, заробити га, да бјежи, јер је ђаво арогантан и он жели да се бринемо за њега и да нас окупира, а не подноси да га презиремо.

Ако можете ово гајити на овакав начин то је онда најбезболније, као што би св. Порфирије Кавсокаливит рекао. Тражимо мир, радост и љубав Христову, а занемаримо наше зло, наше страсти, наше грешне мисли. Окренимо своје лице, цијело наше биће, према Христу и тражимо Његово лице, Његову милост. Иако полако, без да то и увидимо, бићемо освећени, а стари човјек који нас је умарао са својим жељама и мислима ће побјећи, и ми ћемо се обући у новог човјека "који је саздан по Богу" (Еф. 4:24).

Превод са енглеског Д. П.
29 јануара 2014 год.

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Помогао вам Бог!Имам један проблем а не знам како га да рјешим.Ја сам из Републике Српске из Бања Луке.Мој проблем је у сљедећем.Прије мјесец дана ми се јавила из чиста мира мисао како у нашој улици није било некога ко је умро или погинуо.Онда сам размишљао о томе како је у нашој улици неко умро и сви идемо на сахрану из улице.То су мисли које су ми је јавиле против моје воље.Иначе је моја улица наново грађена и најстарија кућа ту је прије 7 година грађена.То је само мисао која ми се јавила у глави.Пар дана послије тога опет ми се иста таква мисао долази на памет и нисам обраћао пажњу,Опет ми долази на памет како у нашој улици није нико погинуо или умро,јер сам у том тренутку гледао ТВ вијести о некој саобраћајној незгоди па ми се та моја стара помисао опет вратила.Прије пар дана погинуо је комшија из моје улице,момак у саобраћајној несрећи мотоциклом и мени је на памет пала опет она моја мисао од прије.И некако ми је на савјести да ли сам ја нешто наслутио тим мојим мислима и изазвао његову несрећу и да ли се може нешто урећи или малерисати јер се то десило баш тада пар дана послије тих мојих мисли.Да ли сам утицао путем неке црне магије или урока или неке негавитне енергије о којој сам читао.Некако ми је на савјести да нисам мислио о томе не би се то догодило.Хвала вам унапрјед и од Господа свако добро!

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Није срамота мислити и помишљати.... битно је које мисли прихватиш и који им значај дајеш. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

И некако ми је на савјести да ли сам ја нешто наслутио тим мојим мислима и изазвао његову несрећу и да ли се може нешто урећи или малерисати јер се то десило баш тада пар дана послије тих мојих мисли.Да ли сам утицао путем неке црне магије или урока или неке негавитне енергије о којој сам читао.Некако ми је на савјести да нисам мислио о томе не би се то догодило.Хвала вам унапрјед и од Господа свако добро!

Daleko bilo, brate, kako mozes ti mislima da izazoves bilo sta? Ajde da si dzedaj ko ja, pa da razume covek. Ovako, izlazi da ti necastivi predlaze da usvojis misao kako si ti izuzetno misleno jak, toliko da izazivas udese i tome slicno, a svi znamo da se od necastivog misli ne prihvataju, pa taman da govori o ne znam cemu.

Dakle, samo pogledaj kako je pokusao da te zbuni i da te navuce na visokoumlje, i bices miran.

Ili, kako to veli veliki Sarovski starac Serafim - cim je misao tako buntovna, stropotna, nemirna, onda nije od Duha Istine.

A takve misli odbacujemo, naravno, i uz Boziju pomoc se borimo da ih nikako ne prihvatimo.

...

Dobro nam dos`o na forum... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Daleko bilo, brate, kako mozes ti mislima da izazoves bilo sta? Ajde da si dzedaj ko ja, pa da razume covek. 

:))  :))  :))  :))

Подели на овим сајтовима

И некако ми је на савјести да ли сам ја нешто наслутио тим мојим мислима и изазвао његову несрећу и да ли се може нешто урећи или малерисати јер се то десило баш тада пар дана послије тих мојих мисли.Да ли сам утицао путем неке црне магије или урока или неке негавитне енергије о којој сам читао

Ma jok brate, ne opterecuj se time.

To su ti prisilne misli, opasne su samo onoliko koliko im ti dozvolis tacnije, koliko im paznje posvetis.

Kuliraj ih neko vreme, ne uplici se u "razgovore sa samim sobom" i to ce te proci.

Kosmiji neka je pokoj dusi, nemas ti veze sa njegovom smrcu. 

I jedan moj prijateljski savet, svaka pomisao od koje se osecas uplaseno, nelagodno i lose i koja te "tera" da se bavis njome je losa po tebe, sasecaj to u korenu i ignorisi dok ne izbledi u totalu. :)

Подели на овим сајтовима

Мисао је као птица. Птице слећу и полећу , питање је коју ћемо задржати да направи гнездо у срцу.

Не бој се, сви имамо те "фикс идеје".

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ma jok brate, ne opterecuj se time.

To su ti prisilne misli, opasne su samo onoliko koliko im ti dozvolis tacnije, koliko im paznje posvetis.

Присилне мисли су продукт нервозе (анксиозности)

Ево како настју... 

НЕ СМЕМ ДА МИСЛИМ НА БЕЛОГ СЛОНА НЕ СМЕМ ДА МИСЛИМ НА ВЕЛОГ СЛОНА СТРАШНО ЈЕ АКО МИСЛИМ НА БЕЛОГ СЛОНА...

И о чему размишљаш? О белом слону. 

Врло просто и једноставно. 

Уместо тога, када ти падне бели слон на пмет, кажеш себи.. то је смо мисао.. није страшна.. не може ништ.. свакакве мисли људим падају на пмет, не чине људи њихове мисли, нити их дефинишу. 

Подели на овим сајтовима

НЕ СМЕМ ДА МИСЛИМ НА БЕЛОГ СЛОНА НЕ СМЕМ ДА МИСЛИМ НА ВЕЛОГ СЛОНА СТРАШНО ЈЕ АКО МИСЛИМ НА БЕЛОГ СЛОНА... И о чему размишљаш? О белом слону.   

Pa to je to.
Tako i on sigurno, ne zeli da misli o tome, ne prija mu to a opterecuje se i muci. To je strasna stvar...

Inace, ja mislim na plavog slona od hiljadu tona i dvesta milionaaaaa :D

Подели на овим сајтовима

Pa to je to.

Tako i on sigurno, ne zeli da misli o tome, ne prija mu to a opterecuje se i muci. To je strasna stvar...

Inace, ja mislim na plavog slona od hiljadu tona i dvesta milionaaaaa :D

o oстатку не размишљаш јер је грешан :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Хвала вам на добродошлици!Ето,мало сам се смирио.мјесец дана ме је мучило то да нисам нешто око тога слутио јер се то прије тога никако није десило.Хвала вам још једном свима.Све најбоље од Бога!

Подели на овим сајтовима

Јел неко од вас прочитао његов уводни пост до краја? Нашем новом члану се јавила таква мисао ни од куда пар дана пре него што се десила несрећа. Ако је од ђавола, како ђаво може знати шта ће бити у будућности? Можда се ради о некој врсти предосећаја. Постоје људи који сањају да ће им неко умрети пар дана пре него што се то деси или добију било какав предосећај у вези тога, мисао се јави сама од себе. 

Момак ми делује нормално, чим се забринуо за такве мисли. А и ко не би. Очигледно није сам произвео те мисли, већ су оне дошле однекле.

А можемо рећи да је све то случајност, ко што био атеисти рекли. А знам неке од њих који су сањали да им неко од ближњих умире дан пре него што се то десило и то сматрају пуком случајности. 

Подели на овим сајтовима

А можемо рећи да је све то случајност, ко што био атеисти рекли.

Cemu takva iskljucivost?

Ja sam procitao njegov post i cak da je sve tacno kao sto ti kazes, da je on stvarno to predvideo, on to nije radio svojevoljno.
Njegova savest je cista, on nije nikome prosledio neko zlo, magiju ili sta je vec pominjao.
Da se time opterecuje nema potrebe ni koristi nikakve od toga, a kao sto vec rekoh, ako bude dozvolio sebi da se bavi tim mislima, sto duze bude radio, to gore po njega.
Svako ko se borio sa prisilnim mislima zna koje su to muke i o cemu govorim.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...