Милан Ракић Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Мислио сма на вријеме рата. А што се тиче стања прије рата има у архиви Гласа Цркве чланака у којима налазе изјаве проте Драге Убипариповића о проблемима са којима се сусретао. Паде ми на ум и прича једног нашег кошаркаша, да ли је Пеђа Обрадовић или саша не знам, слабо пратим спорт. Као клинац се дружио с неким вршњаком муслиманом, ап кад су поли у неки дио града насељен Санџаклијама, овај му каже да се представи муслиманским иненом, да не би њега после прозивали. У реду онда, мислио сам на период пре рата, јер је тема о СФРЈ. Има и сад случајева, ево последњи са о. Владом Ступаром, којем зубар није хтео да изврши интервенцију, јер му је видео колар око врата и питао га јел` поп, а кад му овај потврдно одговорио, овај га замолио да устане са столице да не би прљао руке, јер Владимир једе "крметину". Што се тиче тих рубних насеља сарајевских, а нароћито оних према аеродрому Рајловац, Бућа поток, Бријешће брдо, Бољаков поток, етц., иначе заиста насељених Санџаклијама, верујте, и муслимани из града су се згражавали над (већином) становника тух насеља и њиховим понашањем... Ronald је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 http://www.delcampe.net/page/item/id,166368274,var,YugoslaviaCroatia-Matchbox-labels--Drava-Osijek-monasteries,language,F.htmlhttp://www.delcampe.net/page/item/id,166368099,var,YugoslaviaCroatia-Matchbox-labels--Drava-Osijek-monasteries,language,I.html Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Odlično se živelo i SFRJ i moglo je odlično da se izadje iz SFRJ, da Srbi nisu bili poslednji i jedini skojevci u SFRJ. To kako se živelo u SFRJ je jedno, a sasvim je druga priča iz kakve pozicije je mogla da izadje Srbija iz SFRJ. I uopšte se ne slažem sa tvojom tvrdnjom da je Srbija mogla da izadje "odlično", jer to jednostavno ne odgovara istini. Ustavom iz 1974. godine, Srbija je stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na druge republike. Tito je Srbiju podelio na užu teritoriju i dve pokrajine. Na Kosovu i Metohiji je doselio iz Albanije oko 300.000 Albanaca, a zabranio povratak više od 200.000 Srba. To su činjenice. Pokrajine su bile sve samostalnije u donošenju zakona i odluka, i mogle su da miniraju bilo kakvu odluku Skupštine Republike Srbije, prostim neslaganjem. Srbija je bila namerno podeljena, a pokrajine su postale "poluge" upravljanja Srbijom kad god je to bilo potrebno. U takav položaj ni jedna republika bivše SFRJ nije postavljena. E sad, ko je kriv što je Srbija dovedena u takav položaj? Odgovorna je poltronska srpska elita koja nije na vreme reagovala i zaštitila interese svog naroda. Umesto da odmah reaguju kada je Ranković smenjen i kada je nastala velika čistka njegovih pristalica, oni nisu reagovali. Nisu shvatili ili nisu želeli da priznaju, da se nešto opasno dešava i za vreme hrvatskog proleća 1971. godine. Ni tada nisu reagovali. Posle smene Nikezića i još nekih važnih ljudi, Dragoslav Marković prihvata Ustav iz 1974. godine, kojim se parča Srbija. Nisu ništa uradili za svoj narod, jer su bili preokupirani foteljama i da će sve to trajati večno. Tito nije dozvolio da Lika dobije status pokrajine, jer je gledao interes svoje nacije i on je sebi dozvolio da bude nacionalista, dok su po njemu jedino srpski komunisti trebali biti anacionalni. Rušenjem Berlinskog zida, ostvareno je sve ono što je odavno isplanirano, a na štetu Srbije. BorisR, feeble and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Само у СФРЈ си имао прилику да учествујеш у походу "Титов пут...наш пут" Најбољи ученици су ишли, од којих сам био други, први, или трећи и ја....крај 80их..можда нека 89та, начи неки 7ми разред... Звали су нас походари....кад ме је једном срела шефица тог "похода" па ме упита "јел си ти био походар?" а ја "јесам" "Па што се не јавиш?" а ја се мислим "па блам ме" Додуше била је љубазна...елем ми смо на том походу ишли у тада још увек Титоград, а мој "домаћин" друг се звао Жељко Ражнатовић "Спаривали" су нас у дворишту ОШ "Максим Горки"....тамо су се прозивали "парови" на микрофону....шефица похода је прозивала...а онда је видела да се парови само рукују и одлазе, па је у једном моменту наредила "ЉУБИТЕ СЕ!!!" што су сви даље применили, братски Како год, мени је било лепо код овог домаћина, свашта смо обилазили сви чопоративно, једино што су ме ови моји Београђани походари прозвали "Билмез" скраћено "Бими"...па кад смо тако требали да идемо два по два, ако налете на мене само чујеш "ах, не --Бими!" Лепе успомене зеленизуб, Ненад Р., Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 И ја сам био Титов пионир. Родио сам се у то време и у таквом систему , то нисам могао да бирам.Пошто сам био дете, мени је веома лепо било.Правио сам се важан када сам када су ми стављали пионирску мараму и капу, носио заставу, трчао за штафетом, изводио слет, а највише волео ову песму. Једноставно, такво је време било, а пошто сам био дете, мени је било све лепо. GeniusAtWork, Драшко and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 ... крај 80их... можда нека 89та, начи неки... https://www.youtube.com/watch?v=cPQZNnLG_4k https://www.youtube.com/watch?v=fOLMFSGL3E0 Снежана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 Inače ovih 100 milijardi dolara što je neko pomenuo kao dug SFRJ, kad se podeli na 6 republika, dobijemo cifru koja je upola manja od duga kojeg trenutno Srbijanski Vučić nosi u bolji život svih gradjana Srbije. Izgleda da si preskočio ovaj tekst: https://www.pouke.org/forum/topic/42257-kako-se-zivjelo-u-sfrj/page-13#entry1408464 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 вредности долара, 20 милијарди 1980. и 100 милијарди 2014. имају отприлике једнаку економску моћ. Avokado, pročitao sam. 100 milijardi koje su narasle od 20 milijardi je ukupan dug SFRJ. Podelivši to na 6 republika dobijamo manje od 17 milijardi po svakoj republici. Istina je da je SFRJ imala deficit ali je takodje istina, da je imala opremljene fabrike, koje je trebalo samo rekonstruisati i smanjiti višak zaposlenih. Danas Srbija ima koliko znam preko 27 milijardi duga, nema fabrike, nema infrastrukture, nema teritorijalnu celovitost, nema ama baš ništa sa čim bi mogla biti u boljem položaju od SFRJ 1989 godine. Ako se držimo teze da je SFRJ imala deficit, koji nikada nije mogao dovesti državu u pozitivni ili nulti bilans u odnosu na zaradjeno vs potrošeno, onda doista možemo govoriti da su nam roditelji ostavili robski život. Medjutim ta teza mora imati u svom sagledavanju i to, da je opet SFRJ imala bolju infrastrukturu, koja je mogla više nego što je to danas slučaj smanjivati ukupan dug. Rekonstrukcija države sa komunizma na demokratsko društvo i kapitalištičko uredjenje, nije odradjena iako je to bila nova realnost, koju su Milošević i "drugi" skojevci prećutali i napravili od Srbije privatnu vlastodržačku i ekonomski robovlasničku zemlju. Pri tom je Milošević napravi Ostrvo Srbija, koju niko u svetu nije mogao da razume i shvati. Slovenija je te nove realnosti recimo bila više nego svesna, na žalost Srbija nije. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 Pokrajine su bile sve samostalnije u donošenju zakona i odluka, i mogle su da miniraju bilo kakvu odluku Skupštine Republike Srbije, prostim neslaganjem. Srbija je bila namerno podeljena, a pokrajine su postale "poluge" upravljanja Srbijom kad god je to bilo potrebno. U takav položaj ni jedna republika bivše SFRJ nije postavljena. E sad, ko je kriv što je Srbija dovedena u takav položaj? O KiM ne moraš da mi pričaš,sva moja familija je sa KiM. Ja i dalje imam dedovinu i očevinu tamo. Vidiš, kad bi Srbija napravila dogovor recimo sa Hrvatskom i Bosnom o poštovanju granica i nezavisnog unutrašnjeg uređenja u svakoj republici koja je bila ravnopravna članica u SFRJ, onda bi možda Srbija mogla da reši pitanje KiM a pogotovo Vojvodine, gde je ionako većinsko stanovništvo Srpsko, pa bi uskladjivanje zakona u jednu celoviti Srbiju išlo mnogo lakše. Uz to, da je bila Srbija predvodnik demokratskog i kapitalističkog društva imala bi od početka 199o godine pa do danas jake partnere u evropi i svetu. Granice republika su postale državne granice i nikakva istorija i kosovska bitka i ostali mitovi lopova u Srpskom narodu koji su iskorišćeni za rat, dakle granice su svima u svetu bile potpuno jasne, samo je Milošević insistirao da se niko ne meša u unutrašnje stvari Srbije a pri tom se itekako mešao u unutrašnje stvari Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Takve budalaste stvari koje nisu bile realne (na žalost) su dovele do rata i krvoprolića a Srbiju kao nenormalnu i neshvatljivu zemlju u AD (pakao). Danas bi Srbija bila celovita i uredjena zemlja a mogla bi da pomogne i Hrvatskoj Krajini i Republici Srpskoj. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 O KiM ne moraš da mi pričaš,sva moja familija je sa KiM. Ja i dalje imam dedovinu i očevinu tamo. Vidiš, kad bi Srbija napravila dogovor recimo sa Hrvatskom i Bosnom o poštovanju granica i nezavisnog unutrašnjeg uređenja u svakoj republici koja je bila ravnopravna članica u SFRJ, onda bi možda Srbija mogla da reši pitanje KiM a pogotovo Vojvodine, gde je ionako većinsko stanovništvo Srpsko, pa bi uskladjivanje zakona u jednu celoviti Srbiju išlo mnogo lakše. Vidiš i sam da ovim tvojim rečenicama potvrdjuješ da su ostale republike bivše SFRJ imale ravnopravan status, dok bi Srbija možda mogla da reši pitanje KiM i Vojvodine, a to je opet potvrda njenog neravnopravnog položaja u koji je dovedena. A sada, da pogledamo to tvoje "možda".... dakle granice su svima u svetu bile potpuno jasne, samo je Milošević insistirao da se niko ne meša u unutrašnje stvari Srbije a pri tom se itekako mešao u unutrašnje stvari Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sve vodje gradjanskog rata krvavih ruku do lakata i svi nevini, jedino kriv Milošević....zanimljivo... Kao što ti imaš očevinu i dedovinu na Kosovu i Metohiji, tako sam i ja imala svu familiju u Hrvatskoj. Sada nemam nikoga tamo, ostali su samo grobovi, a oni koji su bez igde ičega prognani u Srbiju sa svojih vekovnih ognjišta, više nisu medju živima. Imam 49 godina i dovoljno sam matora da se odlično sećam nemilih dešavanja sa tih prostora, tako da ne pričam napamet. Ovde su neki pominjali Jovana Raškovića, a ja se dobro sećam njegovog govora u Primišlju 2. avgusta 1990. na Sv. Iliju. Bila sam mlada devojka, posmatram uznemiren srpski narod, jer su već uveliko počeli da ih otpuštaju sa radnih mesta. Rašković im drži predavanje kako neće proći kao za vreme Drugog svetskog rata, kako će biti zaštićeni, bla, bla, truć.... A u vazduhu si mogao da sečeš strah i strepnju...Šta, fatamorgana? Nisu bili ugroženi? Nisu ostajali bez posla i proterivani? Nije im se pretilo? Miroslav Mlinar te iste godine "sam" sebi naneo posekotine? Srbi su masovno glasali za Ivicu Račana, a on predao svoje glasove HDZ-u i svi su mogli čuti šta im Tudjman poručuje. Nastaje opšta histerija i euforija borbe protiv nekakvih četnika.... Da, svi su Srbi bili četnici... i mirni zemljoradnici, babe, dede i sva njihova imovina. I iste te godine izglasali su ustav kojim ukidaju konstitutivnost i Srbe proglašavaju nacionalnom manjinom. Već naredne godine slede napadi na mesta sa srpskim stanovništvom, kao i na kasarne JNA, koja je tada jedino bila medjunarodno priznata kao vojna sila na teritoriji SFRJ sve do 1992. godine. Izgleda su mnogi zaboravili davljenje makedonskog vojnika u Splitu, zaboravili su strašni zločin na Koranskom mostu, gde su stradali pripadnici JNA. Zaboravili su da je 90. godine u Hrvatsku ilegalno uvezena velika količina naoružanja. Da su Špegelj i Boljkovac vodili razgovor kako likvidirati oficire JNA i na kraju, zaboravili su da je sam Tudjman rekao da Hrvatska nije htela rat, onda rata ne bi ni bilo. Ali ne, sve su to budalaste stvari koje nisu ni bile realne, niti su dovele do krvoprolića.... feeble, BorisR and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 Ali ne, sve su to budalaste stvari koje nisu ni bile realne, niti su dovele do krvoprolića.... Pa da, najlakse je reci kriv je Milosevic i novci. Orion је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2016 Pa da, najlakse je reci kriv je Milosevic i novci. Vidiš i sam da ovim tvojim rečenicama potvrdjuješ da su ostale republike bivše SFRJ imale ravnopravan status, dok bi Srbija možda mogla da reši pitanje KiM i Vojvodine, a to je opet potvrda njenog neravnopravnog položaja u koji je dovedena. A sada, da pogledamo to tvoje "možda".... Sve vodje gradjanskog rata krvavih ruku do lakata i svi nevini, jedino kriv Milošević....zanimljivo... Kao što ti imaš očevinu i dedovinu na Kosovu i Metohiji, tako sam i ja imala svu familiju u Hrvatskoj. Sada nemam nikoga tamo, ostali su samo grobovi, a oni koji su bez igde ičega prognani u Srbiju sa svojih vekovnih ognjišta, više nisu medju živima. Imam 49 godina i dovoljno sam matora da se odlično sećam nemilih dešavanja sa tih prostora, tako da ne pričam napamet. Ovde su neki pominjali Jovana Raškovića, a ja se dobro sećam njegovog govora u Primišlju 2. avgusta 1990. na Sv. Iliju. Bila sam mlada devojka, posmatram uznemiren srpski narod, jer su već uveliko počeli da ih otpuštaju sa radnih mesta. Rašković im drži predavanje kako neće proći kao za vreme Drugog svetskog rata, kako će biti zaštićeni, bla, bla, truć.... A u vazduhu si mogao da sečeš strah i strepnju...Šta, fatamorgana? Nisu bili ugroženi? Nisu ostajali bez posla i proterivani? Nije im se pretilo? Miroslav Mlinar te iste godine "sam" sebi naneo posekotine? Srbi su masovno glasali za Ivicu Račana, a on predao svoje glasove HDZ-u i svi su mogli čuti šta im Tudjman poručuje. Nastaje opšta histerija i euforija borbe protiv nekakvih četnika.... Da, svi su Srbi bili četnici... i mirni zemljoradnici, babe, dede i sva njihova imovina. I iste te godine izglasali su ustav kojim ukidaju konstitutivnost i Srbe proglašavaju nacionalnom manjinom. Već naredne godine slede napadi na mesta sa srpskim stanovništvom, kao i na kasarne JNA, koja je tada jedino bila medjunarodno priznata kao vojna sila na teritoriji SFRJ sve do 1992. godine. Izgleda su mnogi zaboravili davljenje makedonskog vojnika u Splitu, zaboravili su strašni zločin na Koranskom mostu, gde su stradali pripadnici JNA. Zaboravili su da je 90. godine u Hrvatsku ilegalno uvezena velika količina naoružanja. Da su Špegelj i Boljkovac vodili razgovor kako likvidirati oficire JNA i na kraju, zaboravili su da je sam Tudjman rekao da Hrvatska nije htela rat, onda rata ne bi ni bilo. Ali ne, sve su to budalaste stvari koje nisu ni bile realne, niti su dovele do krvoprolića.... Sada možda nemam dovoljno smirenja da bi dao jedan konkretniji odgovor na vaše mišljenje, koje je zbog mojih saznanja i ličnog učestvovanja puno rupa i propusta. Dakle ovako. Sećam se ja svega, imao sam 20 godina i prvi sam pušku držao u rukama. Bio sam učesnik gardijske brigade, koja je došla da oslobodi Vukovarsku kasarnu a usput smo uspeli da porazimo i one hrvate koji to nisu dozvoljavali nego su pucali u nas. Tada je JNA bila legitimna vosjka, ja kao vojnik sam bio svoj na svome a i sve ostale jedinice su morale da se stave pod komandom JNA. Teritorijalna odbrana,dobrovoljci,policija... Toliko o tome ko kad i kako zaboravlja. Ne znam koliko je Srpskih mladića od 20 leta koji su došli u Srbiju iz hrvatske bilo na mom Kosovu i Metohiji ali nećemo sada o tome.... Pamtim ja svašta nešto a pogotovo pamtim da Srbi iz Hrvatske umesto da uzmu stvar u svoje ruke oni su se predali Miloševiću, koji je iz Beograda kontrolisao sukobe i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Na žalost taj bankar zanesen svojim interesima i svojim egom, koji nije dozvoljavao ništa da se dešava mimo njega i bio sveprisutan tamo gde mu nije mesto, je sam postavljao ljude i u hrvatskoj i u bosni. Vidiš? Taj bankar je stvorio od Srbije jedinu nenormalnu oazu komunizma na čitavom balkanu i u čitavoj Evropi. Prvo su svi u svetu mislili da je samo idealista, koji se bori protiv vetrenjača ali želi svom narodu dobro, dok nisu svi do jednog ukapirali da ovde ko god da ga je Milošević kontrolisao, ustvari radi za neopevanog ludaka, koji od Srbije ne želi ni slovo S, već je bio vodjen nenormalnom idejom titoizma. Dok su se poltroni oko Miloševića bogatili i radili bukvalno sve što su hteli, u hrvatskoj je narod sve više i više bio ostavljan vodi koju je diktirala evropa i amerika. Dakle ako ikako možeš da svariš to, da u kompletnoj hrvatskoj što se tiče Srba, nije mogao ni jedan jedini Srbin iz Hrvatske da utiče na bilo šta, jer je to Milošević preuzeo na sebe, radi ideje velikog vođe a Bogami i kontrole svih mogućih finansijskih i nefinansijskih pomeranja. Da li je normalno da Srbe u Hrvatskoj vodi srbin iz Beograda, koji pri tom beskurpulozno laže da Srbija nije u ratu. Tačno je Srbija nije bila u ratu ali je Milošević itekako bio u ratu. Ako je tebi normalno, da ne postoji Srbin u Hrvatskoj koji bi medjunarodnim činiocima ukazao na ogroman problem povampirenog ustaštva i straha srpskog stanovništva nego je to prepušteno Miloševiću, koji je zastupao ideju, da granice nisu konačne a opet potpisivao svaki sporazum koji mu je dat od strane medjunarodne zajednice, gde je eksplicitno navedeno, da je republika Hrvatska postala država u granicama koje je imala kao republika u SFRJ. Onda stvarno ne znam šta da ti kažem. To je realnost. Dakle, malo kasnije imamo Kosovo i Metohiju kao problem, ali Albanija iako je pomagala Kosovsko metohijskim albancima, nikada se zvanično nije mešala u političke odluke "kosovaca". Uvidiš li razliku? Evo taj mali detalj može da ti posvedoči, da tvoja vekovna ognjišta imaju dve okupacije. Jedna okupacija je Milošević Slobodan a druga okupacija jeste sama Hrvatska. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 20, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2016 Da, trebalo je pustiti Srbe iz Hrvatske da se sami bore diplomatskim sredstvima protiv povampirenog ustastva, jer bez Srbije i Milosevica ne bi imali ni pracku kojom mogu da se odbrane. A diplomatski bi bas puno mogli uraditi. Jasno je meni da ljudima iz Srbije nije trebao rat zbog nekih tamo Srba, ali ipak nekakva smo braca pa se ocekivala podrska. Ne znam u kom pravcu uopste pises - da li je trebalo da se Srbi u Krajni ne bune na ocigledna maltretiranja i krsenje prava? Druga stvar je sto je Milosevic na kraju pod pritiskom medjunarodne zajednice odustao od tih ljudi tamo. Orion је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Фебруар 20, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2016 Avokado, pročitao sam. 100 milijardi koje su narasle od 20 milijardi je ukupan dug SFRJ. Podelivši to na 6 republika dobijamo manje od 17 milijardi po svakoj republici. Istina je da je SFRJ imala deficit ali je takodje istina, da je imala opremljene fabrike, koje je trebalo samo rekonstruisati i smanjiti višak zaposlenih. Danas Srbija ima koliko znam preko 27 milijardi duga, nema fabrike, nema infrastrukture, nema teritorijalnu celovitost, nema ama baš ništa sa čim bi mogla biti u boljem položaju od SFRJ 1989 godine. Ako se držimo teze da je SFRJ imala deficit, koji nikada nije mogao dovesti državu u pozitivni ili nulti bilans u odnosu na zaradjeno vs potrošeno, onda doista možemo govoriti da su nam roditelji ostavili robski život. Medjutim ta teza mora imati u svom sagledavanju i to, da je opet SFRJ imala bolju infrastrukturu, koja je mogla više nego što je to danas slučaj smanjivati ukupan dug. Nisi u pravu. Nije samo poenta koliko je tadasnji dug iznosio u danasnjoj vrednosti vec i tempo kojim se taj dug uvecavao: "Линија је експоненцијалног облика и прилично верно апроксимира стварни дуг у периоду 1961-1980. По овом тренду, укупни дуг се увећавао за око 17.6% сваке године у том двадесетгодишњем периоду. Да се се тај темпо раста наставио и после 1980., укупни дуг би данас износио око 6 хиљада милијарди долара." Kljucni nedostatak koji anulira svu vrednost infrastrukture i fabrika koga se ljudi secaju iz tog perioda kao nekog bogatstva jeste produktivnost tj. nedostatak iste. To je rak rana svih planskih ekonomija i zato su one neodrzive same po sebi tj. u nasem slucaju, mogle su da traju samo dok se novac upumpavao u privredu sa strane (kreditima). Evo jedan maximalno uproscen primer. Ako tvoja porodica isplanira da proizvodi samo jabuke i kruske i odluci da ih prodaje po odredjenoj ceni, ne obaziruci se na to koliko to produktivno radi, koliki su troskovi i da li to nekome treba i u kojoj meri (tj. potpuno negira potrebe trzista), rezultat ce biti da cete imati pune ambare jabuka i krusaka ali cete za sve ostalo morati da pozajmljujete novac da biste kupili. Izmedju ostalog, moracete i da pozajmljujete novac za pesticide i ostale stvari koje su vam potrebne za dalju proizvodnju tih jabuka i krusaka jer od prihoda necete ni to moci da pokrijete. I naravno da ce dug rasti do neslucenih razmera i da cete bankrotirati cim kreditori prestanu da vam daju dalje novac. https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Фебруар 20, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2016 Samo da dodam da je ovaj primer koji sam navela jos i super optimistican jer sam pretpostavila da se neka zajednica specijalizovala u proizvodnji jabuka i krusaka a zamisli tek ekonomske posledice u slucaju da su bili toliko bezumni da odluce da proizvode vecinu proizvoda koji su im potrebni za zivot bez obzira koliko to znaju ili ne znaju da urade? Eto, to ti je bio SFRJ... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука