Avocado Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Да би се видело да ли се живело боље тада или сада, треба видети шта си могао себи да приуштиш за просечну плату тада, а шта можеш данас. Мени је то једини показатељ квалитета живота... Hajde da uzmemo i da su tamo osnovni troškovi života (potrošačka korpa) bili baš srazmerno veći... ako uporediš neku našu porodicu koja ima primanja i troškove 9.000 dolara godišnje sa američkom koja ima primanja i troškove od 56.000 dolara godišnje (duplirao sam Justinove cifre kao da dva člana porodice zarađuju), i oni reše da se malo stisnu, smanje troškove za 10% i uštede kako bi kupili automobil... koliko će trebati vremena jednoj a koliko drugoj porodici da kupe automobil? Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Justine, mislim da se vec napomenuo da plate nisu bas svuda bile podjednake. Kod nas u Bosni mislim da se najlosije zivelo. Moji su isto bili radnici u fabrikama, i nije bilo nista od 1000 evra. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Уздржаћу се од твојих лажљивих и покварених коментара,но истине ради: Оваквих чланака имате много на нету: http://www.espreso.rs/vesti/politika/14764-na-danasnji-dan-rodjen-je-covek-koji-je-bio-simbol-dobrog-zivota-u-jugoslaviji-video-foto.html Imao sam te dugo na ignore, i taman kad sam te skinuo i reko ajd malo da caskamo, odmah prvom porukom si se obrusio na moju licnsot tako da Zoske, mozda si dobar u zivotu, vidjeli smo se jednom i drugarski smo caskali, ali na forumu si tezak kao neutronska zvijezda. Зосима је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Justine, mislim da se vec napomenuo da plate nisu bas svuda bile podjednake. Kod nas u Bosni mislim da se najlosije zivelo. Moji su isto bili radnici u fabrikama, i nije bilo nista od 1000 evra. Ne znam gdje procitah, da su u SFRJ razlike u primanjima u Sloveniji i na Kosovu bile i do osam puta. Agaton Vuzman, feeble, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Дакле ови лажни графикони које је поставио бангладешанин,немају везе са истином... У време Анте Марковића ,значи 89,најбоље се живело у сфрј икад,са платама од 1000 евра... Иначе,Србија никад пре,а посебно после,никад боље није живела него 80-тих ,не само економски,већ и у сваком другом погледу,културно,морално,урбано, безбедно,са великим шансама за просеперитет великих размера, зато су нас западни скотови и разорили,увалили нам национализам и оде све у пропаст... Ja ne znam podatke, ali ono sto kapiram jeste da se zaista tih nekih 80-ih najbolje zivelo. Dakle 7-8 godina blagostanja (ako ptetpostavimo da si u pravu), ali nije li to malo? Komunuzam je trajao od 45-te do 90-te i za tih 45 godina svi navode te osamdesete kao najbolje. Ok, mozda i jesu bile al malo je preterano reci da se u SFRJ sjajno zivelo samo zbog tih par godina blagostanja? Kako se zivelo 50-ih, 60-ih, 70-ih? To je takodje bila SFRJ a po svedocenjima i istorijskim dokumentima u tim vremenima drzava nikako nije cvetala... I aman dogovorite se vise vi pravoslavci! Jel volite komunusticku SFRJ il je mrzite? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 „Ми“ смо сиротиња још од Рима: http://brilliantmaps.com/roman-empire-gdp/ Justin Waters, RYLAH, Avocado and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Hajde da uzmemo i da su tamo osnovni troškovi života (potrošačka korpa) bili baš srazmerno veći... ako uporediš neku našu porodicu koja ima primanja i troškove 9.000 dolara godišnje sa američkom koja ima primanja i troškove od 56.000 dolara godišnje (duplirao sam Justinove cifre kao da dva člana porodice zarađuju), i oni reše da se malo stisnu, smanje troškove za 10% i uštede kako bi kupili automobil... koliko će trebati vremena jednoj a koliko drugoj porodici da kupe automobil? Али у чему је поента било каквог нашег поређења са најјачом економијом света? Стандард просечног Србина је одувек био смешан у поређењу са америчким, без Тита или са њим. Ваљда би требало да упоредимо колико треба времена просечној српској породици данас да купи ауто, а колико им је требало у доба СФРЈ? Сконтао сам да је тема поређење нашег стандарда некад и сад, ако се поредимо са земљама као што је САД наш стандард ће увек бити смешан, тако да не видим поенту... Зосима, Manolis, Пг and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Али у чему је поента било каквог нашег поређења са најјачом економијом света? Стандард просечног Србина је одувек био смешан у поређењу са америчким, без Тита или са њим. Ваљда би требало да упоредимо колико треба времена просечној српској породици данас да купи ауто, а колико им је требало у доба СФРЈ? Сконтао сам да је тема поређење нашег стандарда некад и сад, ако се поредимо са земљама као што је САД наш стандард ће увек бити смешан, тако да не видим поенту... Али како, кад су људи ишли у Трст да купе завесе. Где ти данас купујеш завесе? Јел' идеш у Трст? Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 азурна обала и женевски трг RYLAH, Плутон, verum est in beer and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Али у чему је поента било каквог нашег поређења са најјачом економијом света? Стандард просечног Србина је одувек био смешан у поређењу са америчким, без Тита или са њим. Ваљда би требало да упоредимо колико треба времена просечној српској породици данас да купи ауто, а колико им је требало у доба СФРЈ? Сконтао сам да је тема поређење нашег стандарда некад и сад, ако се поредимо са земљама као што је САД наш стандард ће увек бити смешан, тако да не видим поенту... Izvini, mislio sam da braniš tezu da smo onda super živeli i u odnosu na zapadne zemlje zato što su bili niski troškovi... my mistake. Mada poređenje sa jakim ekonomijama (odnos nekad i sad) je takođe važno da vidimo da li u odnosu na ostale napredujemo, nazadujemo ili se držimo na istom... Takođe, i ako samo gledaš nas, srazmerno veća plata uz srazmerno veće troškove je uvek bolja iz navedenih razloga... osim ako nemaš platu. GeniusAtWork and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 http://predragrajsic.blogspot.com.tr/2014/01/mit-o-zdravoj-jugoslovenskoj-ekonomiji.html http://predragrajsic.blogspot.com.tr/2014/02/mit-o-zdravoj-jugoslovenskoj-ekonomiji.html Ovde fali jos nekih pokazatelja koji mogu da ukazuju kakvo je stanje bilo. Jedino sto predstavlja taj neki indikator da je Jug ekon isla u propast jeste inflacija koja je skakala na 40% i povecanje nezaposlenost sa 8 na 12. Dug na kog se autor najvise bazirao nije toliko bitan indikator ako drzava ima jaku ekonomiju. Tako Amerima dug kog ce vracati milijardama godinama nista ne znaci jer oni imaju privredu koja omogucava vracanje istog tih milijardu godina, pa ce uvek imati AA+ rejting i uvek ce im davati kredite. Sto znaci da ako je Juga u ono vreme imala razvijenu privredu, ovi Titovi dugovi sto bi bili 4.5 hiljade milijardi dolara a ne sadasnjih 150 milijardi koliko god vec, ne bi bili nikakav problem, ali bi svakako bili da je privreda u rasulu kakva je nasa pa je dug tema no.1 i bauk u ekonomiji. Tako da bih ja ako bih analizirao neciju privredu gledao BDP, izvoz, standard gradjana, razvijenost tehnologije, trzista, kvalitet proizvoda na trzistu pre svega stranom, a spoljni dug bi uzeo kao sekundarni indikator jer nije toliko bitan. A posto ne znam kakvo je stanje tadasnje privrede bilo, onda ne mogu bas da sudim, ja se bas slabo razumem u Jugoslaviji i taj period istorije mi je uvek bio najdosadniji. Justin Waters, Agaton Vuzman and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ženske su imale smiješne frizure tada: http://zena.blic.rs/Lepota/26861/Paklene-frizure-osamdesetih-Ko-bi-ovo-danas-nosio feeble, Pancakes, Плутон and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Комунизам је био зло, живело се на лажима, сви су се мрзели између себе, осим Срба који су били Југословени и волели све, све је то била лаж, коју нам је онај несрећни краљ наметнуо, а после ћопави наставио и поклонио се својим загорцима. Да је било среће да та несрећа никада није ни постојала, јер би сада овде причали о вери и да ли ћемо следећи састанак поукаша да правимо у чешком или баварском пабу, а можда и на азурној обали, чисто да разладимо ноге. Све у свему, ратови су нас уништили, да нисмо ратовали 90-тих, све би другачије било и зато не може да се упоређује живот 70-тих, 80-тих и сада. А сигурно да би много боље живели, имали смо бољу подлогу од мађара, чеха и словака, пољака, грка... На страну сви ови економских показатељи ништа мање битан, ако не и битнији, је један други фактор и то управо овај који је Верум поменуо. Прва грешка је улазак у Краљевину СХС. После првог светског рата, када нам се цијели свијет дивио и кад су нам скоро сви били "савезници", ми смо све то успјели да упропастимо једним потезом. Последице су Јасеновац, Јадовно и многа друга страдалишта српског народа + што смо се ми додатно подијелили на партизане и четнике. Ни то нам није било довољно, па смо опет наставили да живимо са онима који никад нису хтјели да живе са нама. Сви су добили оно што су хтјели у тој лажној творевини, осим српског народа. Хрвати су добили оно што никад није било њихово, настала је некаква Босна, Македонија се отуђила, Црна Гора располутила и постала нешто што никад била није, а на КиМ-и су се насељавали Албанци уз прећутно одобрење тадашњег врха државе, док је Србима био забрањен повратак. Све је то имало за последицу 90-те и све ово што нас дешава до дана данашњег. Чим су добили све што су хтјели не пада им на памет више да помену било какав облик заједништва, Богу хвала на томе. Али, зато би Срби опет у некакву Југославију... Али, да се вратимо теми. Од 1945-те(од краја рата) до 1979-те је скоро 35 година. Од 99-те до 2016 је "само" 17 година. Можда је и ово глупо поређење, али све и да занемаримо све ове историјске чињенице, ипак је то много краћи период. Можда, искрено не вјерујем, ће неке 2034. у Србији бити бољи стандард, ако ишта остане од нас и ако Бог да да не буде више ратова. Ко зна. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ženske su imale smiješne frizure tada: http://zena.blic.rs/Lepota/26861/Paklene-frizure-osamdesetih-Ko-bi-ovo-danas-nosio Jedan od razloga zasto mi se taj period ne dopada je upravo ovo. Najruznije moguce doba u ljudskoj istoriji po pitanju estetike, daleko lepse je bilo u doba Egipcana i Sumera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Можда, искрено не вјерујем, ће неке 2034. у Србији бити бољи стандард, Mnogo si mi nesto pesimistican i nepoverljiv prema premijeru, sobzirom da ce standard biti bolji krajem ove godine. A vec se i sada oseca napredak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука