Дијана. Написано Фебруар 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Arso, govori tiho i nosi psa sa sobom a i štap ponesi; tj. budi mudra kao zmija, bezazlena kao golub. Suncokret54 and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
javor Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Štap kao žezal. Pa, da. Obi, šta simboliše žezal ? Čuvanje stada? Suncokret54, 3006 and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ajde onda bez tehnologije. Ako mislis na to da li je to zaista moguce, naravno da jeste. Nema broja cudesnim delima koje su mnogi sveti ucinili zahvaljujuci velikoj i jednostavnoj veri koji su imali, i koju neki i danas imaju. Zato i kaze: "zaista vam kažem, ako imate veru kao gorušičino zrno, reći ćete ovoj gori: pređi odavde onamo, i preći će, i ništa vam neće biti nemogućno" (Mt. 17, 20). Uoci dakle sta veli Hristos - i ništa vam neće biti nemogućno. Mi smo danas uglavnom izgubili tu jednostavnost vere i poverenja u Boga, cesto racionalizujemo sve i svasta, premeravamo i seciramo nasim (gresnim i najcesce vrlo raslabljenim) umom, i onda nam je tesko da verujemo jednostavno, onako kako to u stvari i treba. Mi smo, u stvari, najcesce nalik na apostola Petra kad je hteo da hoda po vodi - najpre smo vatreni i potpuno jasno usmereni u svojoj veri, da bi onda po slabosti brzo poklekli, naviknuti da mozgamo i mudrujemo sve sami po sebi. Zato i kaze Hristos na drugom mestu da niko nece uci u Carstvo ko ne bude kao dete, sto izmedju ostalog znaci i ko ne bude verovao jednostavno i neusiljeno kao sto veruju (i imaju poverenje) deca. Volim_Sina_Bozjeg, Дијана. and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Štap kao žezal. Pa, da. Obi, šta simboliše žezal ? Čuvanje stada? Da, obzirom da je episkop ikona samoga Hrista, koji je Dobri Pastir, onda i odeca i oprema koju koristi i nosi episkop, izmedju ostalog, ima i simboliku pastirstva, pa tako zezal oznacava pastirski stap, omofor je ovca koju je Hristos poneo na svojim plecima, itd... Suncokret54 and javor је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Da li su katolici jeretici? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Pozdrav Obi-Wan-u i svima ovde... Lepa tema, rekoh i ja da iskoristim i postavim koje pitanje Hteo sam da pitam: koliko je opasno kad naša vera postane "rutinsko" izvršavanje pravila (možda čak i u nekom strahu) i kako se izvući iz tog stanja? Hvala unapred Ja smatram upravo da kad covek predje u neku bezivotnu rutinu, da je to u stvari znak da je sasvim ostao bez zive vere, tj. da taj covek uopste i nema (pravu) veru. Jer pazi, verovati da Bog postoji je jedno, ali verovati u Njega i ziveti po tome je nesto sasvim drugo. Zlatoust veli: "kazes mi da verujes da Bog postoji? dobro cinis, i necastivi veruju i drhte", sto ce da kaze da vera kao saznanje da Boga ima jeste dobra, ali nije dovoljna sama po sebi. Vera bez dela i plodova, tj. bez zivota po toj i takvoj veri je mrtva. I upravo pretvaranjem zive vere u mrtvu rutinu fariseji i knjizevnici iz vremena Hristovog ostali su potpuno zaslepljeni i neosetljivi na Hristovu pojavu, tj. na najdirektnije Bozije prisustvo. A kako se iz toga izvuci? Nema tu nekog konkretnog recepta, ono sto nam Oci preporucuju i savetuju da se sacuvamo od svih i svakakvih iskusenja jeste pre svega smirenje, tj. sjajni i izuzetni podvig samounizenja. Suncokret54, Zero, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Arso, govori tiho i nosi psa sa sobom.:-* Obi, ... hor u crkvi? A narod ? Hor JE deo naroda, malo sira pevnica koja predvodi pojanje i odgovaranje na bogosluzenju. Nema tu nikakve protivrecnosti, jedino sto je vazno je da hor i onaj koji ga vodi razumeju bogosluzenje i svoje mesto u njemu, tj. da razumeju da je funkcija pojaca i hora da prati oltar, a ne da muzicira i izvodi koncerte. Suncokret54, Јелена011, javor and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Fina tema ... Ne znam sta da Vas pitam , kakvom mukom da Vas mucim ... ... Zasto ste upisali taj fakultet ? Da li ste se pokajali ili biste sve izpocetka ... ? Zasto sam upisao? Pitanje je vrlo razumno i umesno. Kad bi ponovo bio pred takvim izborom uopste nije iskljuceno da ga ne bi upisao, ili bi mu barem odredio drukcije mesto u zivotu... Arsenija and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Lep kutak na forumu ova tema.:-) Obi, poštovanje.:-) Držim do tvog mišljenja, osobito. Hajde, molim te, izjasni se o prirodi i snazi roditeljskog blagoslova. Odjednom se setih te teme. Ja smatram da je veoma važan, ukoliko se roditelji izjasne, da je blagotvoran. Takođe, smatram da roditelj čini greh ukoliko se nesavesno odnosi prema traženju blagoslova od strane deteta. I još ovo, smatram da bi i danas trebalo da ima veliki značaj iako se sve manje živi u zajednici sa roditeljima. Grešim? Svakako da roditeljski blagoslov jeste vazan, ali opet, s druge strane, sami roditelji moraju da budu svesni da njihova deca nisu oni, tj. da ne mogu da se fotokopiraju u svoju decu i uzurpiraju njihove zivote, pa da im odobravaju samo ono sto bi i oni sami hteli i ucinili u nekoj datoj situaciji. Ja sam recimo sa svojom (tada buducom) suprugom otisao jednom (sada vec pocivsem) duhovniku, da malo pitamo oko naseg buduceg braka i dobijemo neke osnovne savete u vezi najvaznijih pitanja. I upravo je najinteresantnije da se on zadrzao ponajvise na ovom pitanju roditeljskog blagoslova, i rekao nam je da je pri stupanju u brak taj blagoslov izuzetno vazan. Inace je ovo jedno vrlo slozeno pitanje, nimalo crno-belo. Recimo, starac Pajsije svetogorac je dosta pricao o ovom pitanju, i lepo je da se to malo prouci. Rec je o knjizi "Porodicni zivot", u izdanju manastira sv. Stefana, vranjske eparhije. Данче*, javor, Пг and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Da li su katolici jeretici? Za nas pravoslavne svakako da jesu, a ponajpre zbog institucije papstva, koja je jedan veliki eklisioloski promasaj. Medjutim, to ne znaci da sa tim ljudima ne treba da se razgovara, bas naprotiv. S tim da se u takvim razgovorima jasno poznaje mera i nacin. Edit: I da dodam uz prethodni odgovor - nacin i meru razgovora sa RMK zajednicom izuzetno je pokazao sv. Marko Efeski. On je prakticno pokazao kako i koliko treba da se pristupa ikonomijski (= popustljivo) u ovakvim pitanjima, a kad treba da se stane u tome. Дијана., Ivan Marković, Данче* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 . Kad bi ponovo bio pred takvim izborom uopste nije iskljuceno da ga ne bi upisao, ili bi mu barem odredio drukcije mesto u zivotu... Isto to je rekla i moja verouciteljica ... Fakultet je tezak , a nema nikakvu realnu primenu ... Mnogi se razocaraju ... Jedino je veroucitelj , koji je sada protojerej , nesto najlepse sto sam u zivotu cula ... Kako to Bog govori kroz njega ... to je velika tajna ... Covek ima srce . Suncokret54 and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ne radi se tu samo o realnoj primeni, to je takodje i vazno pitanje zrelosti u razmisljanju. Ja danas, i ja onda - 2 razlicita coveka po pitanju zrelosti. Zato sam i rekao da ga mozda i ne bi upisao. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ne radi se tu samo o realnoj primeni, to je takodje i vazno pitanje zrelosti u razmisljanju. Ja danas, i ja onda - 2 razlicita coveka po pitanju zrelosti. Zato sam i rekao da ga mozda i ne bi upisao. To je tacno ... Slozeno je to pitanje ... Kako sad pomoci mladom coveku kod profesionalnog usmeravanja ... Sta da upise , cime da se bavi ... Kad ni sam ne zna sta ga interesuje ... ... Ronald and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 To je tacno ... Slozeno je to pitanje ... Kako sad pomoci mladom coveku kod profesionalnog usmeravanja ... Sta da upise , cime da se bavi ... Kad ni sam ne zna sta ga interesuje ... ... Kralju najveci, "kad ni sam ne zna sta ga interesuje", hehehe, kako ti ovo napises, ja imam osjecaj kao da lezis na plazi, pijes koktel, I usput ti padne na pamet da bacis neku porukicu na pouke:-) feeble, obi-wan and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 ja imam osjecaj kao da lezis na plazi, pijes koktel, I usput ti padne na pamet da bacis neku porukicu na pouke:-) Ma ne ... Samo me mnogo boli glava ... I nesto me steze ... Gresi me pritisli .... Suncokret54 and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука