cloudking Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Bas me zanima epilog ove, za spasenje, jako vazne price... poelbuster је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Као и обично, писац овог текста наводи пример из неке крајности.Истина је обично у средини, која није ни црна, ни бела. Православна Грчка Црква је једним делом прешла на Глегоријански календар. Намерно сам нагласио једним делом, јер колико је мени познато, то им је донело само велике расколе јер Света Гора није прихватила тај календар. Сад у том контексту, замислите који би раздор унела еветуална одлука да и код нас црква прихвати то исто. Собзиром да ја не припадам онима који нису за то да се прихватају и нове ствар, сматрам да је најбоље да остане како јесте и да не намећемо неке нове ствари за поделе јер смо и овако превише подељени. Danas u svijetu modernih i brzih komunikacija, bilo bi vrlo lako prije nekog sveopsteg pravoslavnog sabora, upoznati crkvenu javnost o problematici kalendara i kave bi eventualne prednosti te nedostatke moglo imati uvodjenje istog. Mogla bi se voditi temelja diskusija i prezentovati svi jaki argumenti u prilog promjene kalendara sto bi bilo uskaljdeno u potpunosti sa odredbama 1 VS. Ako bi i nakon toga se nasli neki koji bi bili protivnici, ti onda i zasluzuju da budu izbaceni. Nema nikakve razlike imati ih u njedrima kao presvucene vukove u ovcijoj kozi, ili pustiti ih da otpadnu. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Изгледа да овде имамо две теме: неки мисле да је тема промена црквеног календара, други да је тема Басарина тврдња да Срби остајањем при старом календару показују мржњу. Колико знам, тема о календару већ постоји, тако да не знам зашто се овде о томе пише. Зато што сам Басара показује елементарно непознавање и позива на усвајање ГРЕГОРИЈАНСКОГ календара. Дакле, он сам потеже две теме. А они који учествују у коментарисању лика и дела Басаре показују да ни они не знају разлику. Зато им се разјашњава. poelbuster је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Иначе, е-новине су егземплар пљувачког, антисрпског, антиправославног "новинарства": http://www.e-novine.com/kultura/kultura-sa-lica-mesta/127990-Srpski-jezik-govoriti-samo-gluhonijemi.html http://www.e-novine.com/srbija/vesti/129208-Reio-sam-enim.html https://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/izabrane-vesti/ekmecic-je-zapravo-napustio-pakao/ Тако да - у реду је Панкејкс. Inače, ti ne shvataš da su to novine. A svaka novinska kuća koja drži do sebe ima neki svoj stav i mišljenje, pa makar ono išlo u nekom ekstremu. To što ćeš ti selektivno izdvojiti neke po tvom ubjeđenju nepodobne tekstove, i to koristiti kao dokaz da su e-novine egzampler svega gore navedenog je tvoja očigledna nespremnost da se suočiš sa drugačijim mišljenjem. Trebaju li pisci e-novina da nam saopštavaju kako nešto debelo nije u redu u našem sopstvenom dvorištu? Izgleda. Ne rade to uvjek, zbog posledice jednostranosti na datu temu, ali povremeno pogode u sridu ako ih pažljivo čitaš. Pomiri se sa tim da nekad situacija bolje može da se sozercava od spolja. Nas žuljaju kritike, jer smo svoja dupeta malko ušuškali u kalupe obilka tradicije i folklora. O onim sofisticiranijim problemima duhovne prirode, da se i ne priča. kopitar and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 И твој разлог за постављање Басариног тупавог текста је свакако најневинији и најдобронамернији. Naravno, razlog da se dupeta pokrenu iz monolitnih kalupa je uvjek najdobronamjerniji. You're welcome! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Е, ајде олади... Јасно је да је кључна реченица у овој Басариној шврљотини: "da Srbima pravoslavlje služi uglavnom da bi se razlikovali od katolika i da bi ih zbog te razlike mrzeli". Тако да те бајке о наводно објективном и отрежњујућем другом мишљењу можеш да причаш другоме. Pa i ovo je zanimljiva svrljostina: ali se isto tako ne može poreći da je liturgija, ako se sme tako reći, otvaranje prozora ka večnosti, a ne ka zidnom kalendaru. Vjecnost Velizare, vjecnost. Na pitanje sta je liturgija, od 90+% pravosalvnih hriscana na popisu u srbiji zemlji, pitanje je koliko bi bilo spremno da ista kaze na tu temu, ili pak da odmah damo odgovor: mozda onih 0,8% koji zapravo ide na liturgiji. Tako da Srbima, u vecini gledano, doista taj kalendar za nista drugo i ne moze da sluzi, do li za poredjenje sa katolicima...imajuci u vidu sva desavanja, nacionalizam, netrplejivost koja je opsteprisutna u komsiluku. Dako da je cika Basara u pravu, taj kalendar nam se obija o glavu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Апсолутно се слажем са реченицом коју сам нагласио у овом тексту. Сходно томе, цео текст почевши од наслова је _____________* *Овде по властитом нахођењу примените реч за коју сматрате да најбоље приличи текстописцу који пише о стварима које не познаје и рекламира их бомбастичним насловом. Басара је, за разлику од В. Димитријевића, искрен и признаје да не познаје добро материју. Својевремено је В.Д. говорио и писао о календарском питању и правио овакве бравуре - и узгред често говорио како би било добро усвојити Миланковићев календар (а ја гутао сваку реч, тад није било рачунара и нета да се провери па верујеш на реч). После се ућутао. Ваљда је на крају прочитао који је то Миланковићев календар и по ком календару рачунају Грци и Божић и Васкрс па га збуњују. Само, није ми јасно да је суревњивост и гордост јача од истине, а боримо се за веру... Јелена011, Жика and Avocado је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Bas nam je trebao Basarin tekst da nas opomene , prosvetli i kaze da ima nesto trulo u drzavi Danskoj. Mogao je i neki prosvetljujuci tekst Natase K. da postavi da se malo osvestimo,i prosvetlimo . Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 @@Пг, Detaljnije sam napisao o kalendarima ovde: LINK (da ne kopiram odgovor, ustalom i napisan je na temi koja je otvorena posebno za to) nego da samo dodatno prokomentarišem nešto što je možda neprecizno u toj mojoj poruci a poteže se ovde: Неопходно је притом примјетити да би тропска (сунчева) година оријентисана на ритмове пре свега у вези за Земљом, док је сидеричка оријентисана на ритмове у вези са Козмосом у цјелини. У том смислу грегоријански календар је у својој основи геоцвнтричан, а јулијански козмоцентричан. Што се тиче астрономске тачности о којој тако воле да говоре присталице грегоријанског календара, неопходно је обратити пажњу на то да ће за 25 765 тропских година он да се удаљи од сидеричког за читаву годину. Зато сва астрономска а такође и историјска хронолошка истраживања, која се односе на велике периоде, спроводе по јулијанском а не по грегоријанском календару. Poenta gregorijanskog ili Milankovicevog kalendara nije u "astronomskoj tačnosti" već u godišnjim dobima. Tropski kalendar nije "po suštini geocentričan"... on posmatra mesto Sunca iz perspektive Zemlje ne iz razloga geocentričnosti, već zato što jedino iz te perspektive možeš da "odrediš" kada je prolećna ili jesenja ravnodnevnica, kada su letnji i zimski solsticij. Dakle, ako smatraš da je ok da posle nekog vremena Božić pada na proleće, Vidovdan na jesen, itd onda je julijanski kalendar ok (jer to će se svakako desiti po julijanskom kalendaru), ako ne smatraš, onda je Milankovićev bolji jer se po njemu to neće desiti. A astronomska i istorijska hronološka istraživanja se sprovode po sideričkom kalendaru zato što ti za merenje neke pojave koja je bila pre npr. 3 miliona godina nije bitno da li se desila u periodu koji je danas proleće, već hoćeš samo da znaš koliko se tačno puta Zemlja ravrtela oko Sunca u međuvremenu... Dakle, oba kalendara su za nešto bolja, samo je pitanje za šta. Za ono za šta koristimo kalendar u svakodnevnom životu i za šta ga koristite u crkvi, mislim da je Milankovićev ipak bolji. Dominika, Justin Waters and Пг је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 ako smatraš da je ok da posle nekog vremena Božić pada na proleće Na juznoj polulopti Bozic pada u sred leta, pa nikom nista. Nigde ne pise da to mora da bude ili da uopste i jeste zimski praznik. A poenta kalendara u Crkvi i nije nikakva tacnost, ponajmanje astronomska, nego aktivno zivljenje i prozivljavanje godisnjeg bogosluzbenog kruga, koji je ikona vecnosti... drugima recima, a kako mi to volimo da kazemo u Crkvi - osvecenje vremena, podsecanje da vreme nije apsolutno i da je vecnost ka kojoj idemo i tezimo daleko iznad vremena, tj. da je ona predvidjeni nastavak vremena, koji je drukciji i nema kraja. Mozemo da kazemo i da je vreme reka koja se uliva u okean vecnosti, i da svoj potpuni smisao nalazi tek tamo. U crkvenom kalendaru, dakle, prednjaci bogosluzbena a ne astronomska logika. Јелена011, poelbuster, lab_man and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Na juznoj polulopti Bozic pada u sred leta, pa nikom nista. Nigde ne pise da to mora da bude ili da uopste i jeste zimski praznik. A poenta kalendara u Crkvi i nije nikakva tacnost, ponajmanje astronomska, nego aktivno zivljenje i prozivljavanje godisnjeg bogosluzbenog kruga, koji je ikona vecnosti... drugima recima, a kako mi to volimo da kazemo u Crkvi - osvecenje vremena, podsecanje da vreme nije apsolutno i da je vecnost ka kojoj idemo i tezimo daleko iznad vremena, tj. da je ona predvidjeni nastavak vremena, koji je drukciji i nema kraja. U crkvenom kalendaru, dakle, prednjaci bogosluzbena a ne astronomska logika. Још да неко објасни ревнитељима значење израза: "Јулијански календар је освештан богослужбеном употребом" и да се сваки календар који је у складу са одлукама 1.В.Сабора може такође освештати богослужбеном употребом... Грегоријански није, ал` Миланковићев јесте... NemanjaVa, Драшко and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Питам се, шта брига Басару за црквени календар,кад је он декларисани безбожник ?! Друго,Јустине бангладешки,ја не капирам које су теби вране мозак попиле,кад поредиш Његоша са Басаром ?! И само да подсетим да је Хрватска очишћена од Срба , геноцидно,само зато што су ови јадни користили стари календар,срам их било... feeble, Tumaralo., Кратос and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Питам се, шта брига Басару за црквени календар,кад је он декларисани безбожник ?! Dobio nalog. Jbg mora da se podmiri veresija za vinjak. Човек Жоја, Баба and feeble је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 A koga zabole šta ovaj osvedočeni srbomrzac misli o pravoslavlju i kalendaru?Njegovo mišljenje je relevantno ko ponedeljak. Баба, Tumaralo. and feeble је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Којим делом, аман! Читате ли ви шта се пише??? Они су 1924. прешли на Новојулијански, "нови" или Миланковићев календар, одмах након што га је 1923. Милутин предложио. Јанко, хвала ти на овом, правом разјашњењу. Ја сам поставио коментар на основу тога што сам прочитао и чуо од неких свештеника на интернету. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука