Aquilius Cratus Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Оговорићу ти шта мислим о ретровирусима каад ти одговориш на моје питаање упућено теби. Odgovorio sam ti. Nemozes prepravljati fizicke parametre na osnovu pisanja Svetih Otaca. Zar su onda i Sv Luka Vojno-Jasenicki i starac Porfirije ispovedali Origenizam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Ти опет оно:"Свети Оци су...ааааа...блллл", "Свети Максим..кррр" тако може "побожни" познавалац теологије да говори. Али теби, интелигентном човеку се то не дозвољава. У ком делу и шта тачно кажу обојица на ову тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Оговорићу ти шта мислим о ретровирусима каад ти одговориш на моје питаање упућено теби. Odgovorio sam ti. Nemozes prepravljati fizicke parametre na osnovu pisanja Svetih Otaca. Zar su onda i Sv Luka Vojno-Jasenicki i starac Porfirije ispovedali Origenizam? Тешке су речи "исповедали", св Лука је указивао на могућност њене тачности у појединим текстовима чији предмет није била ТЕ већ је узгред поменута, ако мислиш на дело Душа дух и тело. Рећи исповедали значи да су је потпуно заступали као истиниту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Не ниси одговорио. Него да ли су старац ПОрфирије и св. Лука исповедали ТЕ или су је лично узимали у обзир као могућу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 И сами знате да физички параметри не могу да буду истина јер су промењиви, а што се тиче списа Св. Отаца не би било лоше ко има времена да мало проучи колико савремена наука потврђује или побија њихова схватања о природи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Оговорићу ти шта мислим о ретровирусима каад ти одговориш на моје питаање упућено теби. Odgovorio sam ti. Nemozes prepravljati fizicke parametre na osnovu pisanja Svetih Otaca. Zar su onda i Sv Luka Vojno-Jasenicki i starac Porfirije ispovedali Origenizam? Тешке су речи "исповедали", св Лука је указивао на могућност њене тачности у појединим текстовима чији предмет није била ТЕ већ је узгред поменута, ако мислиш на дело Душа дух и тело. Рећи исповедали значи да су је потпуно заступали као истиниту. U nauci nema istine a pogotovo ne Istine. Teoriju samo tako mozes da 'ispovedas' sto je navodis kao mogucnost. Svi eksperimenti , racuni i ostali delovi naucnog metoda se ne rade zato da bi se teorija utvrdila nego da bi se oborila. Oni se rade kao izazovi za dati model objasnjenja. Razumes? Tako da sve teorije jesu 'moguci' nacini. Ali to ne znaci 'moguci' u pezurativnom dualistickom smislu. Nego kao najpreciznija definicija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Не ниси одговорио. Него да ли су старац ПОрфирије и св. Лука исповедали ТЕ или су је лично узимали у обзир као могућу? Starac Porfirije je rekao da se divio stenama koje su stare vise stotina miliona godina. On nije imao problema sa geohronologijom zasto bi mi?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 И сами знате да физички параметри не могу да буду истина јер су промењиви, а што се тиче списа Св. Отаца не би било лоше ко има времена да мало проучи колико савремена наука потврђује или побија њихова схватања о природи. Tacno. Ali nemozes reci "e ja cu ubedjivati ljude da je svetlost nekad bila milijardu puta brza da bi ispalo da je svet 7000 godina star." To kao prvo nema veze sa teologijom kao drugo nije pitanje mogucnosti nego cinjenica. Mozda najvaznije daje lazan i klevetnicki prikaz hirscana. Zasto bi smo dakle to radili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Старно немам појма зашто сада помињеш промену брзине светлости. Ја и нисам рекао да ћу некога да убеђујем у нешто. То управо ти радиш на силу спајајући Св. Писмо и ТЕ. Него нешто су "хероји разума" утихнули поводом ЦЕРН-А и матичних ћелија. Изгледа да нису баш тако свезнајући. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Да ли је могуће и уопште да ли је добро речи једног светитеља узимати као мерило геохронологије а са друге стране речи Св. Писма (које испред) светоотачких речи одбацивати, јер нам не одговарају? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Старно немам појма зашто сада помињеш промену брзине светлости. Ја и нисам рекао да ћу некога да убеђујем у нешто. То управо ти радиш на силу спајајући Св. Писмо и ТЕ. Него нешто су "хероји разума" утихнули поводом ЦЕРН-А и матичних ћелија. Изгледа да нису баш тако свезнајући. To rade kreacionisti! Pozivajuci se na svete oce. Sveti Oci pisali da je svet 7000 godina star ajde sad da mi stelujemo parametre da ispadne tako. To spada u tehnologiju i inzenjering. To je pokusaj primene naucnih saznanja. Isto si tako mogao pitati gde je kvantni racunar. A toliko se prica o njemu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Да ли је могуће и уопште да ли је добро речи једног светитеља узимати као мерило геохронологије а са друге стране речи Св. Писма (које испред) светоотачких речи одбацивати, јер нам не одговарају? Zasto i jedno od ta dva uzimati kao merilo geohronologija kad i Svetitelji i Sveto Pismo imaju sasvim drugu sustinu i drugi znacaj za coveka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Знаш да св. Герман Цариградски у делу "Тумачење Свете Литургије" сматра да ће Христос доћи 6500-те године од стварања света. Да ли и ово представља геохронологију. Да. Али светоотачку, а не научну. Ти си и сам рекао да Св. Писмо и Св. Оци имају другачију хронологију од науке. Овде није поента, ако си пазио, да ли је ово или оно тачно, него је поента да ли веровати или не. Искрено сматрам да ти покушаваш самог себе да убедиш да је могућа компатибилност ТЕ и Св. Писма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Било би супер када би расправа била експерименталне природе. Лако бисмо ТЕ скинули са дневног реда. Него је расправа гносеолошке природе, тиче се људске слободе, а то јој даје велику тежину. Хришћанин који помисли да је ТЕ тачна, макар као могућност, самим тим лишава себе вере у библијског Бога и тежиште истине бића премешта из заједнице са Богом у створену стварност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Ја се ужасавам пред чињеницом да многи теоози и верни у савременој православно теологији налазе изговоре за "ослобађање" од поста, молитве, суздржања и био ког подвига. Овоме смо били сведоци при расправама о предбрачном сексу. Тако је и са ТЕ-ако поверујеш у њу самим тим се "ослобађаш" од вере у библијског Бога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука