александар живаљев Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 НА НОВОМ ФРЕСКОПИСУ САБОРНЕ СВЕТОПРЕОБРАЖЕЊСКЕ ЦРКВЕ У ТРЕБИЊУ ПОЈАВИО СЕ И ЛИК НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/10934046_10205055434841244_6474885284204975266_n.jpg?oh=40a515a3db24555be9a52dfd1ebd2504&oe=574610C0 Orthophill and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Kako pojavio? Vidi se da je naslikan. александар живаљев, RYLAH, Gordana . and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јануар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Др Александар Протић, предсједник Tesla Memory Projecat, у књизи Срби 1903-1914, приредио Милош Ковић (Клио, 2015), на стр 657. пише: "Тесла посматра религију као један од идеала: Свако од нас мора имати идеал који га покреће и задовољава, али тај идеал не сме бити материјалан. То може бити религија, уметност, наука, што год делује као нематеријална снага." (Тесла, 1900) У Писму Поли Фотић 1939. године , Тесла објашњава законе природе и наводи Бога као покретача природе: "...Да ли је природа џиновска мачка? Ако јесте ко је покреће? То може једино да буде Бог, закључио сам..." Тесла често користи хришћанске референце, пише и говори о хришћанству, а у чланку "Машина која ће зауставити рат", мир и благостање повезује са Христовим учењем у Беседи на гори (Тесла, 1937). Иван Мештровић је записао да му је Тесла у разговору о молитви поверио "ја се молим Богу сваког дана", а у писму Џону Филипсу Александеру од 10. децембра 1901. године, експлицитно се изјашњава: "Што се тиче мојих религиозних убеђења, ја припадам (Грчко) православној цркви, у којој је мој ујак" (Сарић, 2011: 384-386)" Иначе једини предмет који је Тесла прихватио у наследство, као успомену на породицу, била је литургијска књига Службеник, штампана у Венецији 1519. године (коју је после Теслине смрти Сава Косановић поклонио председнику Труману). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Испред српске цркве у Њу Јорку има његов споменик (не знам зашто не могу да убацим слику и тамо је натпис: Nikola Tesla"Sond and grandson of Serbian Orthodx priests.His genius illuminated the modern world. Thus we are inspired both by Christianity and Science to dou our utmost toward increasing the perfmormance of mandkind" Претерано. Значи, боље испред цркве и не као икона, него у цркви и као икона. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Значи, боље испред цркве и не као икона, него у цркви и као икона. Nije ikona u pitanju, već freska na kojoj nije predstavljen kao svetitelj. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јануар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 КОМЕНТАР НА ФБ СТРАНИ ДР ВЕЛИМИРА АБРАМОВИЋА, ОСНИВАЧА ТЕСЛИЈАНСТВА КАО НАУЧНЕ РЕЛИГИЈЕ: Najzad! Crkva Hristovog Preobraženja - Trebinje: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…/10934046_10205055434… Svako vreme ima svog Isusa..... Kad neko kao Tesla udje u crkvu, on je onda menja iz korena.... Iz jedne religije nastaje sledeća... Oni koje zovemo "jeretici" očuvali su pravu svesnu vezu s Bogom, kroz sve ove milenijume krvave istorije, čistu bezinteresnu religioznost Da pokušamo da od jeresi Bogopoznanja izgradimo novu naučnu Duhovnost za namučeno čovečanstvo Ni država, ni crkva... Države su već u odumiranju, rastvaraju se u internetu, a crkve se samo prividno drže....dok ne nastupi novo doba kroz svest o Božanskoj prirodi ljudskog uma koja će znanjem o prirodi Univerzuma ukinuti disharmoniju iz koje se obnavlja zlo... Zlo je u suštini neznanje o Sebi i Beskonačnom.... Korporacije su kapitalistički ostatak komunističke ideje kolektivnog upravljanja.... Onaj ko zaista vlada je onaj koji drži ideje, a informatički sistem je samo energetski alat za preuzimanje vlasti u ljudskim umovima... Sve je potpuno otvoreno... ko ima ideju - pobediće, a ne onaj koji ima organizaciju ustrojenu po starim idejama, taj će se raspasti, implodirati u unutrašnjem besmislu Verujem da svi radimo za najsvetliju fazu ljudske istorije.... u kojoj će Fizika Hristovo vaskrsenje pretvoriti u naučni eksperiment Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Aleksandre, sta je vasa poenta postavljenog linka i citiranja drugih ljudi? Zaista se trudim da razumem sta ste hteli posredno reci ali ne shvatam. Molim vas, objasnite. Hvala. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Nije ikona u pitanju, već freska na kojoj nije predstavljen kao svetitelj. Videla sam i ikone Tesle :P Mislila sam na to, sto freska je u stilu ikone (samo fali halo) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Videla sam i ikone Tesle :P Mislila sam na to, sto freska je u stilu ikone (samo fali halo) Na freskama se oslikavaju i oni koji nisu svetitelji, ktitori, carevi, velike ličnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јануар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Aleksandre, sta je vasa poenta postavljenog linka i citiranja drugih ljudi? Zaista se trudim da razumem sta ste hteli posredno reci ali ne shvatam. Molim vas, objasnite. Драга Данијела, Ово је колико знам прво осликавање лика (добро сте рекли није појава) Николе Тесле у једном православном храму. Учинило ми се да је то значајна вијест. Младог научника, др Алексанра Протића сам цитирао из најновијег издања једне књиге из које се виде много снажнија хришћанска увјерења Теслина, него што се то узима у нашој "интелектуално-научној заједници" ("случај" осујећења сахрањивања земног праха Николе Тесле испред Светосавског храма по иницијативи Светог Архијерејског Сабора под патријарсима Павлом и Иринејем (2006 и 2010. погледајте саопштења)). Коментар др Велимира Абрамовића поставио сам као глас те "друге стране". Срдачан поздрав. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 10, 2016 Гости Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Веома интересантан тема, у последње време сам доста слушао Абрамовића (мислим да је он рођени брат Марине Абрамовић)... који управо говори о Тесли као новој религији. Мислим да је овде одговор да Тесла припада Цркви, јер је и сам био у Цркви. Не заборавите да му је отац био православни свештеник. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Hvala Aleksandre na objasnjenju. Da, postoji ta prica o religiji al je to tako malo da mislim da se nece ukoreniti. Da, Tesla je bio krsten u pravoslavnoj crkvi. александар живаљев and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Kako pojavio? Vidi se da je naslikan. Мис'иш фрескописан? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Na freskama se oslikavaju i ... 'Тео си да речеш "фрескопишу се"? Ил' те само Danijela збунила својим ауторитетом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Na freskama se oslikavaju i oni koji nisu svetitelji, ktitori, carevi, velike ličnosti. Јесте, али обично то су велике личности јако везане са Црквом, ктитори; цареви и патријарси су често били ктитори, и је било још битно то, што изграда храма се десила кад они су били на власти. То, што Никола Тесла је био велики научник крштен у православнеј Цркви, није доста. Није урадио нешто posebno за Цркву. Не знам, можда иницијатор постојања овог фреска је мислио на струју коју се такође користи у храмовима Иначе, чак и на пример Новак Ђоковић може бити приказан на некој фресци у храму - јесте крштен у православној Цркви, даје пара за Цркву... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука