Jump to content

Star Wars - The Force Awakens - - - razgovor o filmu (SPOILER ALERT!)

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

Ево га празнични додатак на мрежи...

Басов текст на страни број 6....

http://www.danas.rs/upload/documents/Dodaci/2015/Nova%20godina%202016.pdf

Ладно није сконтао целу причу око СВ универзума, а толке га године гледа.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 75
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ладно није сконтао целу причу око СВ универзума, а толке га године гледа.

Мсм да га је ово омело...

Rakija%20sljivovica%20klekovaca%20BB.jpg

Подели на овим сајтовима

Да ли је Сноук заправо Џар Џар Бинкс?

Теорија која је запалила Интернете. Кад одгледате клип видећете да заправо и није без основа, јер је изгледа и сам Лукас ово планирао, али се ус.ао да ће фанови Ратова звезда да га потопе. И зато је добро што Лукас више не прави Ратове звезда, ма колико то парадоксално звучало.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nači,ne mogu da gledam sa poslovnog kompa :kucanje:

Prepričajte o čemu se radi,pliz.

Otkaz, odmah, i da ih tuzis za mobing.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Nači,ne mogu da gledam sa poslovnog kompa :kucanje:

Prepričajte o čemu se radi,pliz.

Значи прво приказују Џар Џар Бинкса... ццц... И онда како је неспретан и све то, и као он је неспретан и нико у њега не сумња... ццц ПУ!... И онда потегну теорије да он вуче све из сенке и да је он заправо Господар Мрачни... ццц... И да је и Лукас то тео дубаци ал није смео јер се плашио да ће фанови да га разапну... ццц ПУ!... И онда чекамо тоталну освету!

Подели на овим сајтовима

Некако ми је ова сцена једна од најслабијих.
(ако је већ морао да се појављује, ал нису морали на овај начин да га убију)

Trebalo je da mu onaj vatreni balcak uleti u usta i da mu inicira prokljucavanje ociju i exploziju temena, na primer:

https://youtu.be/7oGf-a1Dqlc?t=6m7s

https://youtu.be/Z5TqD5xf0ic?t=9s

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Upravo smo se zenica i ja vratili sa projekcije filma. Danas je inace bio poslednji dan prikazivanja ovog filma kod nas u Plazi, pa smo mi Bozjom voljom bili medju malobrojnim gledaocima koji su imali tu cast da zatvore festu i isprate i ovaj film u zasluzenu istoriju.

Utisci?

Bukvalno od 0-e do 100-ke, zavisi o cemu se radi.

Zato sam i mislio samo kratko da vam skrenem paznju sad, a da sutra, ako Bog da, napisem jedan opsirniji komentar. Nije da je to nesto vazno za poredak svih stvari u vasioni, ali 2-3 jote od okorelog stawarsovca bice vam mozda zanimljive...

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nije da je to nesto vazno za poredak svih stvari u vasioni, ali 2-3 jote od okorelog stawarsovca bice vam mozda zanimljive...

To sam i ocekivao od nekog ko je proveo toliko nocnih sati uz KOTOR. :D

Подели на овим сајтовима

Za pocetak jedno objasnjenje: poredio sam ovaj novi sa svim prethodnim filmovima, i to u nekih 5 (da tako kazem) kategorija, koje licno smatram gradivnim i potrebnim uslovima da film ovog tipa moze da uspe i bude dobar film.

Dakle - 1) ukupna atmosfera, 2) prica, 3) likovi/glumci, 4) vizuelni utisak (dizajn, efekti, kamera) i 5) muzika.

Ocenjivao sam svaku od ovih kategorija uobicajenim 0-10 nacinom, nekako mi tako najlakse.

U svakoj kategoriji, pre samog misljenja o ovom filmu, dao sam i neku svoju licnu ocenu iste te kategorije kod ranijih filmova (samo bez detaljnog objasnjenja), radi nekog brzeg poredjenja.

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1) Ukupna atmosfera filma.

ep. IV - 9

ep. V - 10

ep. VI - 10

ep. I - 7.5

ep. II - 8.5

ep. III - 8.5

Sto se ovog filma tice, atmosfera je za moj pojam prilicno traljavo odradjena. Rek`o sam i pre, i ponovicu - Abramsa treba zakonski da udalje od ovakvih filmova, covek jednostavno smara pumpanjem specijalnih efekata i nervoznim i nenormalnim drmanjem kamere na i najmanji pokret. Drugim recima - alooo, nisam dos`o da gledam dokumentarac, nego igrani film.

Inace ogroman i vizuelno izuzetan Star Wars univerzum u ovom filmu prikazan je samo na miligrame i vrlo oskudno, prosto nema onih matte painting scena koje oduzimaju dah svojom epskom uverljivoscu.

Ukratko - gledano po atmosferi, ovaj film mi je prosto receno suvise "zemaljski".

Za ukupnu atmosferu od mene ocena jedva 7.

...

2) Prica.

ep. IV - 10

ep. V - 10

ep. VI - 10

ep. I - 6

ep. II - 6

ep. III - 7

Sta reci o prici, koja treba da je kicma i nosilac filma?

Ovde prica uopste nije losa, u stvari prilicno je dobra. Jeste okrnjena nekim drugim nedostacima (gluma, detalji), ali je u nacelu veoma dobra. I ne slazem se da je to na oko nekakav reboot 4-ke - da lici u ponecem, lici, ali nije ni izbliza kopija.

Takodje veoma smeta sto je prica kao prica zbrzana, nekako zbrda-zdola ispricana, kao da je vremena bilo malo, pa daj da natrpamo sto mozemo vise svega u film, vajdica je, a i stedi se budzet. I ovo mi je bas smetalo kod gledanja.

Za pricu od mene ocena 9.

...

3) Likovi/glumci.

ep. IV - 9

ep. V - 10

ep. VI - 10

ep. I - 7

ep. II - 8

ep. III - 9

Likovi i glumci? Ufff...........

Idemo redom.

Kao i uvek briljantni Han Solo i ovde je odlicno odradio svoj deo posla. Naj moment mi je kad na onom mostu zove sina, i to tako vlastnim ocinskim glasom, koji zapoveda, vapije i grli istovremeno - "Ben!!!..."

Za njim odmah je Rej - moja zena, koja je gledala sve filmove, ali nije tako zagrizena kao ja, odmah je pohvalila ovaj lik i kako je Dejzi Ridli dobro i odlicno odglumela vecinu svojih scena.

Leja je solidna, obzirom na godine glumice, i jasno se vide njene crte karaktera koje smo zapamtili iz stare trilogije.

Droidi su standard, i odlicni su kao i u druge dve trilogije. Bez zamerki.

Fin je solidan, iako za moj ukus previse izdramiran, prenaglaseno nervozan. Malo fali dubine u tom izrazu.

Po je prilicno povrsno odradjen, tj. imam utisak da se glumac prosto nije snasao do kraja. Nije lose, ali nije ni ono sto sam ocekivao. Svojevremeno je Vedz (Dennis Lawson) - sto se mene tice - postavio standard za epizodne uloge u  Star Wars-u, tj. on i jos nekolicina drugih epizodista.

Maz Kanata mi je bila osvezenje, i jos jedna zakacka da se lakse osetim da sam kod kuce, tj. u pravom Star Wars filmu. Dakle, vrlo solidan lik, i jos bolja gluma Lupite N`jongo.

Veeeliko razocaranje su Sitovi - pre svega Snouk je totalno kao neki bibilotekar kad ga uporedim sa ostalim Sit lordovima kroz ceo istorijat Star Wars-a! Kad sam kao mali gledao Palpatina, u...njas se bre kad vidis kako samo izgleda, a tek kad pocne da prica... Sit lord je uvek bio vrlo dominantan lik, ubedljiv, jasno i naglaseno zao, neko ko prosto budi zelju da se s njim jednom obracunas, i da pobedi dobro. Snouk (bar za sad) nije ni blizu toga.

Jos je losije odradjen Ren, i zato sam ga posebno izdvojio - krajnje neuverljiv i bled lik u svakom pogledu. I ako mene pitate, nije tu nesto narocito kriv glumac, nego upravo reditelj koji od glumca i pravi lik kakav mu treba. Mislim, kad progovori kroz masku, svakog momenta ocekujem da cujem  - "my God, it`s full of stars"! ... A kad skine masku - wut, sta?!, nigde ni jedne bubuljice, a kamoli oziljka... a oziljci na licu su za Sitove apsolutno obavezna odlika. Sitovi su olicenje zla, i njihova lica uvek su iskasapljena i unakazena, upravo time prica nam ukazuje na obezlicenost zla kao pojave, a ovde toga ni traga. Imate jednog smusenog junosu, koji je krajnje zbunjen i nesiguran, ne samo da nema utiska da je on drugi od te cuvene uvek-samo-dvojice, nego izgleda kao da je zalutao iz neke polukomedije. Osim toga, zenska koja je tek blagi pocetnik, umlati ga k`o sarmu na kraju...

Da ga deda vidi, uneredio bi se od sramote!... I opet kazem, mnogo mi je bzvz sto na drustvenim mrezama pljuju glumca i rugaju mu se, to samo govori vise o tim pljuvacima i rugacima, nije to stvar glumca nego promasenog reditelja.

Sveu svemu, za likove/gumce od mene vrlo neobjektivna ocena 7, jer je raspon od jednog do drugog bukvalno od 0 do 10.

...

4) Vizuelni utisak.

ep. IV - 10

ep. V - 10

ep. VI - 10

ep. I - 9

ep. II - 10

ep. III - 10

U redu. Sve je to lepo i krasno, ali - ofarbani TIE fighter- i i X-Wingovi?! Wtf?! Pa nije ovo Ace Combat 6, za ime sveta i vasione!

"If it isn't broken, don't fix it!" vele mudri anglosaksonci, samo jos Abrams da ih poslusa. I kao sto sam rekao - matte painting je odlican, ali ga ima vrlo malo, na kasicice, i to je ono sto bas fali. Eksplozije, blasteri i ostala pirotehnika su takvi kakvi jesu, ali je sve to kod starih filmova u obe trilogije ipak po meni bilo lepse za oko. I suvise malo je svemira, borbe i okrsaji su mahom na samim planetama, a to vec nije Star Wars.

I rekoh, al` da ponovim: kamera, kao i u Star Treku, nema veze s mozgom kad pocne neka bitka. Mi smo citaoci, ne trebaju nam "go pro" snimci, nego FILMMMM (bre!), koji je tu da zagolica nasu mastu i usmeri nas na razmisljanje, a ne da nam satro pumpa adrenalin!

Millenium Falcon je klasa, kao u uvek, i zestoko vadi prosek svemu ostalom.

Za vizuelni utisak od mene ocena 9.5.

...

5) Muzika.

ep. IV - 10

ep. V - 10

ep. VI - 10

ep. I - 9

ep. II - 10

ep. III - 9

Evo nama glavnog pokazatelja da je film kao celina podbacio.

Ovo je do sad (po meni) najbledje uradjena muzika u bilo kom Star Wars filmu ili seriji.

Zasto? Pa sigurno ne zato sto Vilijams odjednom ne ume da napise muziku, nego nema na sta. Muzika prati film, docarava scene, sto su scene dublje i bolje, to je i muzika odlicnija. Kad film kao film izbledi, obicno i muzika podbaci bar malo.

Za muziku od mene ocena 8.

...

Opsti zakljucak.

ep. IV - 9.6

ep. V - 10

ep. VI - 10

ep. I - 7.7

ep. II - 8.5

ep. III - 8.7

ep. VII - 8.3

Naravno, ovo je sve skroz bzvz i vrlo subjektivno, ali eto otprilike tako ja gledam na sve te filmove.

Novi film mi je ostavio utisak zbrzanog i nedovrsenog posla, usiljenog rokovima i budzetima, sto je naravno posledica toga da je to sad Dizni, i da se pre svega gleda na zaradu, pa tek na sve ostalo.

Doduse, slicno moze da se kaze i za samog Lukasa vezano za ep. I-III, sto bi rek`o Quzma u SK - i on i ovi sad su kad namirisu zaradu ko vepar na tartufe. S tim da je Lukas ipak sasvim sacuvao onaj tako prepoznatljiv duh Star Wars-a u novijoj trilogiji, dok ga u ovom novom filmu trazim mikroskopom. I to je ono sto mi je najvise zasmetalo.

Sve u svemu, jesam gledao sa uzivanjem, nije da nisam, ali to nije onaj SW na koji sam do sa navikao.

Dve postojece serije - The Clone Wars (iz 2003. i 2008.-2012.) i Rebels (2014. pa na dalje), koje su obe CGI (animirane na racunaru), po meni su dosta bolje zahvatili i sacuvali atmosferu sage nego ep. VII.

E sad...

Secam se kad sam gledao prvi put ep. I-III da su mi ti filmovi ostavili u prvi mah vrlo nelagodan i prazan utisak u odnosu na originalnu trilogiju. Medjutim, kad sam ih vremenom pogledao jos koji put, utisak se malo sredio i slegao, i sad su mi (kao sto sam negde na onoj drugoj temi vec rek`o jednom) potpuno Star Wars filmovi.

Ep. VIII https://www.pouke.org/forum/topic/6736-star-wars/?p=1404196je upravo pocela sa snimanjem, reditelj nije Abrams, pa se nadam da ce nastavak znatno da produbi pricu, i konacno dosta popravi ovaj prvi prilicno klimav utisak.

...

Za sam kraj sam ostavio nesto sto mozda mislite da sam zaboravio.

Luk Skajvoker. Secam se da su mnogi tu drvlje i kamenje sta se on tamo nesto nadurio i pobeg`o, pa samo tako kratko se pojavljuje u filmu, itd, itd. A ako mene pitate, taj moment je mozda i najuspeliji u celom filmu, a svakako je najvise THE Star Wars moment.

Ko je igrao KotOR, Jedi Outcast i Jedi Academy, ko je citao stripove, i naravno poznaje dobro stare filmove, razumece na sta mislim. I bez obzira na kratkocu pojavljivanja, i to bez ijedne jedine reci, Zajedno sa Solom i Rej, Luk je (opet, po mom misljenju) debelo povadio ceo film, i dao mu jedan dobar konacan smer.

Ostaje da vidimo, ako Bog da, kako ce sve da se odvija dalje... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...