Jump to content

Star Wars - The Force Awakens - - - razgovor o filmu (SPOILER ALERT!)

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

• Одговори 75
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Наиме, некако сам сконтао да је Први ред настао од неких рециклажа Имеприје и да је у неким забаченим угловима некаквих свемира и тлачи јадну рају. Ал нисам сконто одакле принцеза и сви они, сад опет побуњеници као, кад они имају своју Републику која је победила Империју? Кој ће мој они сви тамо, и који мој једна принцеза да буде генерал?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Cim nam staaaro vreme postane neprevazidjeno, znaci da smo omatorili debelo. Mozemo o Lukasu sve najgore i da je za masne pare prodao fransizu, ali on se odrekao svog (zivotnog) dela, prepustio ga drugima. Ne mislim da je to izraz defetizma, nego nade.

Мимо старачке носталгије, :-) сувише патетике и акцента на старим деловима, са драматуршким рупама, скраћивањима, пресккањима...али немој ме схватити да је крш. Добар је. Што се тиче како је сниман и техничког дела режије, одличан!

Подели на овим сајтовима

Мимо старачке носталгије, :-) сувише патетике и акцента на старим деловима, са драматуршким рупама, скраћивањима, пресккањима...али немој ме схватити да је крш. Добар је. Што се тиче како је сниман и техничког дела режије, одличан!

Ламеше брате, тако некако сам га и сам доживео... Укратко!

Подели на овим сајтовима

Cenim što je odrađeno na taj način da i onaj ko nije imao priliku da pogleda prethodnih 6 može da se uključi u priču... Al meni nekako manjka taj osećaj koji stvaraju prethodni delovi... Šta znam, možda sam i ja omatoreo :stadaradim:

Sve u svemu dobar je, al fali nešto... Mnogo su mi doduše zanimljive teorije fanova, npr. o ovom velikom liku Snoke-u, učitelju Kylo Ren-a... Jedni tvrde da je preživeli Darth Plagueis, drugi čak Jar jar Binks :D

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Погледао сам у последњих недељу дана претходних шест делова, хронолошки (пратећи причу), а на крају и овај нови (у 3Д). Веома пријатно искуство.

Акција, узбуђење, авантура и (донекле) непредвидивост. Прича је одлична, али имам утисак да им је понестало идеја па су их "позајмили" из претходних делова. Проблеми односа оца са сином, смртоносно оружје које сеје смрт у галаксији (звезда смрти, планета смрти и сл.) и његово уништење од стране ловаца (изгледају феноменално у 3Д), трка са временом и мисија уништавања непријатељског енергетског штита као и препознатљиви изрази :"I got a bad feeling about this.", "Search your feelings" и сл.  - јављају се и у новом, VII делу. 

Наслов филма (Буђење силе) је одличан и потпуно одговара главном мотиву овог филма- који траје нешто више од 2 сата (2h 15min). Током целог филма гледалац ишчекује главног лика - бају који је постао легенда - Лука Скајвокера. Као и учење о Сили, џедајима, тако је и Лук почео да се "претвара" у митску личност са божанским супермоћима у свести обичних становника галаксије. Све док Реј, главна јунакиња (одлична је!), не сазна од Хана Солa, да је све истина, да Сила постоји, да то нису бајке и док је не осети у себи... 
Харисон Форд (Хан Соло) је заиста смешан и непоновљив. Сама његова појава изазива осмех на лицу. Али се примећује да "није онај стари", године су то...

У филму има неизвесности, обрта, изненађења. 

Ако га посматрамо као целину, изгледа прилично заокружено и испуњено различитим облицима филмске нарације. 

Са техничке стране филм је супер одрађен. У 3Д изгледа заиста фантастично, мада ми се често чинило као да гледам увеличане макете (нарочито код кадрова из птичје перспективе).

Цео серијал (I-VII) је заиста јединствен и оригиналан. И, могу слободно рећи: поучан. Корак ка истраживању духовности. Преиспитивање својих осећања. Бес, мржња - воде ка тамној страни. Кајање. Изгубљеност, подељеност. Мир. Чистота. Вера у Силу која је у свему и ствара све добро. Пријатељства. Жртва и страдање. Радост и утеха. Живот после смрти. Има доста паралела са хришћанским духовним животом.

Ко тражи само недостатке, свакако ће их наћи. 

Око овог филма има доста питања и тема за разговор, али главно је - да ли смо уживали гледајући га...
... ја свакако јесам.

MV5BMjI5MzAwMDMyMV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTc4

vanity-fair-star-wars-the-force-awakens-

Подели на овим сајтовима

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Убиство Хан Солоа је очекивано. Фазон је вероватно био да се по сваку цену отклони упоређивање са Вејдером и да Кајло Рен постане негативац за себе, јер се Дарт на крају заслугом сина вратио са тамне стране. Има потенцијала, по мени, да постане још један легендарни злочинац, какав је недостајао епизодама 1-3 (Палпатин није ни прићи Вејдеру, иако је и он фино одрађен). Посебно сад кад га онај велики холограм (Сноук) што фанови мисле (у већини) да је Дарт П. , узео под своје да га до краја га заокружи као витеза Тамне стране. Ал је све ово могло и без убиства Хан Солоа. Некако ми је ова сцена једна од најслабијих. Мого је или да умре природним путем, ил да се уопште и не појављује, јер није ни потребан, као ни остали из оригиналне трилогије, сем можда Скајвокера, што и није лоша фора.

Стоји и то да је много ствари позајмљено из претходних наставака (звезда смрти, уништење звезде смрти, свемирске битке, поједине форе, ББ2 је скроз фазон Р2Д2, чињеница да ће скоро сигурно да убаце да је Реј Скајвокерова ћерка, и још много тога), али то не мора да буде ни толико лоше. Шта знам, некако су га уклопили и направили посебну целину. ЗА некога ко уопште није гледао претходне делове, направили су феноменалан филм. За нас који смо гледали претходне делове и знамо шта се тамо дешавало... Опет ми се филм свидео, и поред тога што су безобразно крали идеје од претхосних наставака  :ani_biggrin:

Сад кад су се утисци мало слегли, људи направили одличан филм. Можда није на нивоу онога што би фанови желели (и ја међу њима), али таква култна серија филмова и не може да пребаци очекивања загрижених фанова, јер је увек упоређујеш са претходницима, који већ имају легендаран статус. И добро је што су убили Хан Солоа (ако је већ морао да се појављује, ал нису морали на овај начин да га убију), да би направили отклон од свих ликова из претходних серијала, јер овај серијал баш има потенцијала да израсте у нешто легендарно попут својих претходника, само ако престану да иду на рециклирање старог, отклоне се од свега што је било раније, и свима у филму дају потпуно нов идентитет (а стари ликови, ако су уопште и потребни, ту остану само као веома, веома споредни ликови).

И ако би неко могао да ми објасни везу између ствари које сам у претходном посту оставио, био бих захвалан, јер мени и даље нису најјасније оне ствари.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Убиство Хан Солоа је очекивано. Фазон је вероватно био да се по сваку цену отклони упоређивање са Вејдером и да Кајло Рен постане негативац за себе, јер се Дарт на крају заслугом сина вратио са тамне стране. Има потенцијала, по мени, да постане још један легендарни злочинац, какав је недостајао епизодама 1-3 (Палпатин није ни прићи Вејдеру, иако је и он фино одрађен). Посебно сад кад га онај велики холограм (Сноук) што фанови мисле (у већини) да је Дарт П. , узео под своје да га до краја га заокружи као витеза Тамне стране. Ал је све ово могло и без убиства Хан Солоа. Некако ми је ова сцена једна од најслабијих. Мого је или да умре природним путем, ил да се уопште и не појављује, јер није ни потребан, као ни остали из оригиналне трилогије, сем можда Скајвокера, што и није лоша фора.

Стоји и то да је много ствари позајмљено из претходних наставака (звезда смрти, уништење звезде смрти, свемирске битке, поједине форе, ББ2 је скроз фазон Р2Д2, чињеница да ће скоро сигурно да убаце да је Реј Скајвокерова ћерка, и још много тога), али то не мора да буде ни толико лоше. Шта знам, некако су га уклопили и направили посебну целину. ЗА некога ко уопште није гледао претходне делове, направили су феноменалан филм. За нас који смо гледали претходне делове и знамо шта се тамо дешавало... Опет ми се филм свидео, и поред тога што су безобразно крали идеје од претхосних наставака  :ani_biggrin:

Сад кад су се утисци мало слегли, људи направили одличан филм. Можда није на нивоу онога што би фанови желели (и ја међу њима), али таква култна серија филмова и не може да пребаци очекивања загрижених фанова, јер је увек упоређујеш са претходницима, који већ имају легендаран статус. И добро је што су убили Хан Солоа (ако је већ морао да се појављује, ал нису морали на овај начин да га убију), да би направили отклон од свих ликова из претходних серијала, јер овај серијал баш има потенцијала да израсте у нешто легендарно попут својих претходника, само ако престану да иду на рециклирање старог, отклоне се од свега што је било раније, и свима у филму дају потпуно нов идентитет (а стари ликови, ако су уопште и потребни, ту остану само као веома, веома споредни ликови).

И ако би неко могао да ми објасни везу између ствари које сам у претходном посту оставио, био бих захвалан, јер мени и даље нису најјасније оне ствари.

Објаснио БАС у НГ "Данасу"... Текст под насловом "Звездани ратови 7"... Нажалост, текст није објављен на "Данасовом" порталу, тако да трк до најближе трафике, 50 динџона у шаке и купи "Данас". Обзиром да те новине ионако ретки читају-гарант их има на трафикама-за разлику од "Курира" нпр. :)))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Објаснио БАС у НГ "Данасу"... Текст под насловом "Звездани ратови 7"... Нажалост, текст није објављен на "Данасовом" порталу, тако да трк до најближе трафике, 50 динџона у шаке и купи "Данас". Обзиром да те новине ионако ретки читају-гарант их има на трафикама-за разлику од "Курира" нпр. :)))

Нађох овај видео, који доста објашњава, сад ми много јасније, ал опет су могли мало да попуне неке празнине и нелогичности.

А и ако су већ кренули са новим ликовима, на новој планети, са потпуно новом претњом (галактички пандан Исламској републици ваљда), могли су и без Леје и свих ових старих, који су своју слободу већ изборили и имају своју Нову Републику.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

И да додам, у НГ "Данасу" између осталог и подлистак Бубњевићевог и Ћирковићевог "Елементарујума" на 8 страна са финим текстовима, којих свакако има и на сајту ЦПН-а, али сајт не мирише на олово и целулозу нити оставља 'црнило' на прстима. :)))

А ти Пановићу, ако читаш "Поуке", дедер барем стави наш банер на сајт "Данаса" :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

И да додам, у НГ "Данасу" између осталог и подлистак Бубњевићевог и Ћирковићевог "Елементарујума" на 8 страна са финим текстовима, којих свакако има и на сајту ЦПН-а, али сајт не мирише на олово и целулозу нити оставља 'црнило' на прстима. :)))

А ти Пановићу, ако читаш "Поуке", дедер барем стави наш банер на сајт "Данаса" :)

Ево га празнични додатак на мрежи...

Басов текст на страни број 6....

http://www.danas.rs/upload/documents/Dodaci/2015/Nova%20godina%202016.pdf

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...