Paradoksologija Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Jedno telo? (rebro) Jedno telo? (strana,polovina) Brate, preteruješ, ne mogu da razumem baš toliko sažeta pitanja. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Bas lepo kaze o.Sava.A dodala bih jos nesto u prilog m-z polnim odnosima kao predukusu zajednice sa Bogom.Moj duhovnik kaze da je svaki polni susret muza i zene u braku sveti cin!A on je monah.Eto toliko Jeste, otac Sava lepo i kompleksno objasni svako pitanje i ja ga mnogo postujem i drag mi je. Nego se ne mogu sloziti da je polno opstenje izraz pada i surogat duhovnom opstenju sa Bogom, vec upravo kao sto rece tvoj duhovnik monah da je to sveti cin (ukoliko se desava u braku, i ukoliko nema pada u prostor strasti unutar samog braka, kao sto rece Paradoksologija, jer sam brak nije garancija ispunjenja njegove svrhe), a sveti je cin jer vodi ka duhovnom uzivanju vecnog jedinstva sa Bogom i celim svetom. I moj duhovnik je monah, i takodje tako razmislja. Medjitim dosta je u crkvi i ovakvih pogleda na seksualnost...kao poslediicu pada, i kao zamenu za nesto vece. A kada je nesto zamena, onda nam je ovo vece uskraceno, jer smo ga zamenili manjim. I nikako ne mogu da se slozim da su samo monasi prizvani da sad i ovde okusavaju plodove tog venog jedinstva i harmonije sa Bogom, tj Carstva, vec je i supruznicima upravo brak i polnost koju zive put ka tome. Da sam npr. ja resila da budem monahinja, ne bih rekla brak je blagosloven, ali maltene kao neko snishodjenje palom coveku, a ja cu radije vec sada i ovde da zivim na nacin Carstva Nebeskog. Vec bih otisla u manstir, jer je takav nacin dostizanja svima nam istog cilja mojoj prirodi blizi, i nemam potrebu da ga dosegnem kroz brak. Insistiram na ovome zato sto sto se u ovakvom pogledu na brak i polnost ide toliko daleko da je jedan zaista divan duhovnik, monah rekao kako bi seksualni odnos trebalo da se desava iskljucivo radi radjanja dece, znaci ne samo da je surogat duhovnom uzivanju, vec je izvan svrhe stvaranja potomstva potpuno gresan cin( ali i dalje mislim da je taj starac predivan, vec prosto pogrseno razmislja po ovom pitanju) I postoji u tome jedna izgovoena ili neizgovorena teznja(retkima dosupna) da se poput Jovana Kronstatskog dodje do toga da se brak potpuno oslobodi polnosti. Ali sta mi znamo o svetom Jovanu, zbog cega je on izabrao ovako redak oblik zivota, vladika mu ga je jedva blagoslovio, mi zaista ne znamo nista o tome, ali svakako da mnogi misle da je on presao na visi, a ne samo njegovoj prirodi mozda svojstveniji nacin zivota i kretanja ka Hristu. Лазар Нешић, Volim_Sina_Bozjeg and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Brate, preteruješ, ne mogu da razumem baš toliko sažeta pitanja. U slučaju strana ili polovine, mogu da zaključim da su čovek i čovečica od Boga stvoreni kao jedna celina, jedno telo. (čovečanstvo) U slučaju rebro (a ne kofer ) takođe dolazim do zaključka da je to jedno telo. (stvoreno čovečanstvo) Zaključak: slučaj stvaranja čoveka kao 1 celinu, za Boga, završeno. Paradoksologija and Nina 777 је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Insistiram na ovome zato sto sto se u ovakvom pogledu na brak i polnost ide toliko daleko da je jedan zaista divan duhovnik, monah rekao kako bi seksualni odnos trebalo da se desava iskljucivo radi radjanja dece, znaci ne samo da je surogat duhovnom uzivanju, vec je izvan svrhe stvaranja potomstva potpuno gresan cin( ali i dalje mislim da je taj starac predivan, vec prosto pogrseno razmislja po ovom pitanju) Joj, ja sam čak i probao da ga poslušam. Paradoksologija and Nina 777 је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Mislio sam više na oboženog čoveka, na čoveka i čovečicu, koje sam Bog stvori jedno za drugo, kao što su bili Adam i Eva pre pada. Dakle upućeni jedno na drugo, ma šta god radili ili vodili ljubav. Obožen čovek će imati Hrista vazda u sebi i vrlo će dobro raspoznavati šta je greh a šta nije. Zbog tog dara Hristovog, koji se sada već živ nalazi u nama, neće više čovek imati potrebe, da učini greh, neznanja radi ili radi svoje slabosti. Taj savršeno stvoren odnos čoveka sa čovečicom, koju sam ja nazvao blagosloven brak i jeste Put ka savršenstvu dvoje koji postaju jedno telo pred Gospodom. Sada je blagosloven brak samo predukus, ne verujem da će seksualnost, odnosno polnost prestati da postoji iako budemo imali eshatološka tela i bili kao anđeli. Jer tebe i mene moja gospo, bude jedan pred Bogom i to jedan anđelu podoban. "Sada je blagosloven brak samo predukus, ne verujem da će seksualnost, odnosno polnost prestati da postoji iako budemo imali eshatološka tela i bili kao anđeli. Jer tebe i mene moja gospo, bude jedan pred Bogom i to jedan anđelu podoban." Nece prestati da postoji, u smislu da je ljubav licna i da ce se supruznici u toj njihovoj ljubavi vecno prepoznavati. Odnos ljubavi koji je stvoren( ne samo bracni, vec svaki) stvoren je za vecnost. Medjutim nece vise biti muz-zena jedan dom, vec cemo svi ziveti u istom domu Carstva Bozijeg sjedinjeni u Hristu, kome i sad kroz brak tezimo/nismo sami sebi dovoljni. Bracni domovi, monaski domovi put su ka tom vecnom domu, prepoznavace se suprunici zauvek, ali nece biti zenidbe/udaje/monaskih zajednica, vec SVI JEDNO U HRISTU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 "Sada je blagosloven brak samo predukus, ne verujem da će seksualnost, odnosno polnost prestati da postoji iako budemo imali eshatološka tela i bili kao anđeli. Jer tebe i mene moja gospo, bude jedan pred Bogom i to jedan anđelu podoban." Nece prestati da postoji, u smislu da je ljubav licna i da ce se supruznici u toj njihovoj ljubavi vecno prepoznavati. Odnos ljubavi koji je stvoren( ne samo bracni, vec svaki) stvoren je za vecnost. Medjutim nece vise biti muz-zena jedan dom, vec cemo svi ziveti u istom domu Carstva Bozijeg sjedinjeni u Hristu, kome i sad kroz brak tezimo/nismo sami sebi dovoljni. Bracni domovi, monaski domovi put su ka tom vecnom domu, prepoznavace se suprunici zauvek, ali nece biti zenidbe/udaje/monaskih zajednica, vec SVI JEDNO U HRISTU Hocemo li biti upareni kao adam i eva ili ne? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Joj, ja sam čak i probao da ga poslušam. Hahahahaha i ja sam sve i svasta slusala, dok nisam uvidela da moras sam da potrazis odgovore, jer ima jako mnogo neusaglasenosti u Crkvi...treba podvig za dostici ono iz poslanica-da nam je ista misao Volim_Sina_Bozjeg and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 U slučaju strana ili polovine, mogu da zaključim da su čovek i čovečica od Boga stvoreni kao jedna celina, jedno telo. (čovečanstvo) U slučaju rebro (a ne kofer ) takođe dolazim do zaključka da je to jedno telo. (stvoreno čovečanstvo) Zaključak: slučaj stvaranja čoveka, za Boga, završeno. Pojašnjenje celovitog značenja reči "tzela" - koja se na drugim mestima u Pismu pojavljuje u značenju strane, polovine, pa i jedne od dveri Solomonovog hrama, dok za usko značenje "rebarna kost" postoji druga reč - svakako ide u prilog tvom tumačenju. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Nije .Uzmi prvu stranicu Postanja i videćeš da odmah po stvaranju Bog to kaže.To je prva zapovest u Svetom Pismu. Па на првој страни ствара човека и жену па их опет ствара на следећој . Јел то значи да је Бог двапут створио човека и жену и двапут их благословио, или на првој страници грубо описује стварање света а на следећој, детаљан опис настанка Адама и Еве , и тачан моменат благослова човека ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Ne sviđa mi se odgovor o. Save Janjića, zaista ne. Bez obzira na dobronamernost i pažljivo ophođenje, kao i gospodski način njegovog pisanja (tome svaka pohvala!), previše je monaško-elitistički intonirano. Ajde to, ali uopšte nije odgovorio na PITANJE OVE TEME, već izvukao stare i poznate teološke citate, da ne kažem floskule o polovima, ženi, itd. Sve u svemu, previše uopšteno i bez bavljenja temom. Što se tiče polnosti i bračništva, tu je @@Natasa Malinovic, izdominirala. Možemo svi kod nje na časove. Svaka čast za pisanje Što se tiče pak teme o kojoj pišemo, niko još da mi kaže šta suštinski i konkretno znači da Isus nije imao ženu i da nije hteo da je ima. Zbog čega je to važno? Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Hocemo li biti upareni kao adam i eva ili ne? Ovako ja to vidim. Slikovito da objasnim. Carstvo Bozije jedan veliki dvorac, na centralnom mestu Hristos kao sunce, kome se vecno priblizavamo,ali nismo svi jednako odmakli. Recimo svetitelji su najblizi suncu. Ukoliko ste ti i tvoja supruga recimo, jednako se kretali ka Hristu,stajacete blize jedno drugome u Carstvu Bozijem. Hocu da kazem da ces tada verovatno biti smesten blize onima koji su tvom duhovnom stanju bliskiji, ali ce se bez obzira na to komunikacija sa tvojom suprugom vecno odvijati( i bice bliska tvom scu u meri u kojoj je sada i obrnuto) , ali ne vise na nacin braka, kako je to sada nama potrebno, tj.ne vise kao upareni, vec ces kroz to sunce biti povezan sa svima koji su u raju. Ali mi i ne treba da razmisljamo sada pored koga cemo biti, ili koliko blizu Cara Slave u eshatonu, vec sto kaze vladika Porfirije, samo da predjemo crtu i nadjemo se uopste tu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 U slučaju strana ili polovine, mogu da zaključim da su čovek i čovečica od Boga stvoreni kao jedna celina, jedno telo. (čovečanstvo) U slučaju rebro (a ne kofer ) takođe dolazim do zaključka da je to jedno telo. (stvoreno čovečanstvo) Zaključak: slučaj stvaranja čoveka kao 1 celinu, za Boga, završeno. Ako te zanima, ovde su navedene sve upotrebe te reči u Pismu. Meni je posebno zanimljivo, a mislim da će i tebi biti, što se pojavljuje kao strana/polovina: hrama, dveri, oltara, šatora i kovčega sačinjenih po Božijem uputstvu... Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Kako ovo zvuči: Brak je eshatološki način života već sada i ovde i od Boga blagosloveni put savršenstva u kome čovek izobražava tajne anggelskog nadprirodnog postojanja i obožuje se u neposrednom odnosu sa samom Svetom Trojicom. Bračnici se odriču palog prirodnog monaškog života i već sada kroz brak pokušavaju da žive trojičnu tajnu. Smisao čoveka i jeste bračna zajednica. Imamo, s druge strane, i monaštvo za one ljude koji zbog slabosti ne mogu da ponesu uzvišeni i svetotajnovit bračni život. Budući da se monaštvo javlja nakon pada i namenjeno je slabosti tela, Bog nije iz početka zamislio da ljudi žive po kelijama i manastirima, usamljeni i pod uticajima smrtne egoistične prirode. Ali, ni monasi - ako žive blagočestivo - nisu daleko od Gospoda. Ipak, u eshatonu neće biti monaštva. Volim_Sina_Bozjeg, Nina 777 and Џуманџи је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Što se tiče pak teme o kojoj pišemo, niko još da mi kaže šta suštinski i konkretno znači da Isus nije imao ženu i da nije hteo da je ima. Zgog čega je to važno? Важно је јер " А Он им рече: Јело је моје да извршим вољу Оног који ме је послао, и да свршим Његов посао."... "Јер сиђох с неба не да чиним вољу своју, него вољу Оца који ме посла." Ако је Христос имао жену онда није чинио вољу Оца него своју, или је то била воља Оца, али да јесте не би било сакривено од нас него би нам било за поуку . Свака лаж о Христу, колико била мала, није тек тако , него служи да подрије цркву и не треба је игнорисати . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Ovako ja to vidim. Slikovito da objasnim. Carstvo Bozije jedan veliki dvorac, na centralnom mestu Hristos kao sunce, kome se vecno priblizavamo,ali nismo svi jednako odmakli. Recimo svetitelji su najblizi suncu. Ukoliko ste ti i tvoja supruga recimo, jednako se kretali ka Hristu,stajacete blize jedno drugome u Carstvu Bozijem. Hocu da kazem da ces tada verovatno biti smesten blize onima koji su tvom duhovnom stanju bliskiji, ali ce se bez obzira na to komunikacija sa tvojom suprugom vecno odvijati( i bice bliska tvom scu u meri u kojoj je sada i obrnuto) , ali ne vise na nacin braka, kako je to sada nama potrebno, tj.ne vise kao upareni, vec ces kroz to sunce biti povezan sa svima koji su u raju. Ali mi i ne treba da razmisljamo sada pored koga cemo biti, ili koliko blizu Cara Slave u eshatonu, vec sto kaze vladika Porfirije, samo da predjemo crtu i nadjemo se uopste tu Ja vidim drugačije. Čovek i čovečica su za Gospoda jedno telo i kao jedno ulaze u Carstvo ili od ovog blagoslovenog braka i opšte od stvaranja čoveka i čovečice, za mene ostaje ništa. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука