Jump to content

Да је Христос имао жену...

.............

Препоручена порука

Све што је створено настало је и креће се кроз Божију суштину. Пусти ти оне који се саблажњују о Божију суштину. Битно је да правилно схватимо да кретање кроз ту суштину има свој свршетак

Bog nije stvarao kroz suštinu nego kroz Sina po pravoslavnom shvatanju.

Ako kretanje kroz Božiju suštinu ima svoj svršetak onda je Bog ograničen tj njegova priroda.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ево ову слику сам назвао:

Ипостас као стециште претпостојећих логоса

Primer_ikonomije1.png

Ovo ti je brate jeres na kub.Ishodište logosa tvari je u Logosu,Sinu kroz koga je i za koga je  svet stvoren a ne u suštini.To ti kažem ovako laički na osnovu mog oskudnog znanja o pravoslavnom shvatanju Svete Trojice.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Како се не додирују када Свети Дух исходи од Оца кроз Сина? Син има посредништво у исхођењу Светога Духа.

Зато дуго времена филиокве није било јерес, све док западна Црква није погрешно тумачила то схватање.

Постоји православни филиокве о чему говори Зизјулас и други. Мислим, права саблазан за слабе.

Od Oca kroz Sina se odnosi samo na stvaranje,na odnos prema stvorenom svetu a ne na ishođenje Duha Svetoga.Otac je ,,veza,, između Sina i Duha.U ishođenju Duha nema nikakvog posredništva između Njega i Oca kao što ni u rađanju Sina nema nikakvog posredništva između Sina i Oca.

Подели на овим сајтовима

Tacno Kratos, tako nekako rekose pametniji  :sunce:

Otac vecno radja Sina, a Sveti Duh vecno ishodi iz Oca i nema posrednika...

Ovo podseca na savelijanstvo opasno  :)))

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Tacno Kratos, tako nekako rekose pametniji  :sunce:

Otac vecno radja Sina, a Sveti Duh vecno ishodi iz Oca i nema posrednika...

Ovo podseca na savelijanstvo opasno  :)))

Pa ja tako znam da je pravoslavno učenje.Toliko je Hristos otkrio.Al čovek oće i čoveku da uđe u gaće a kamoli Bogu. :))) Ništa nam više nije sveto. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

@@Kratos,

Сада ти можеш изнети шта хоћеш. Само кажем оно што други теолози већ говоре:

,,Син на известан начин ,посредује' у исхођењу Духа. Изгледа да св. Оци не говоре много о томе како ово посредовање треба схватити. Но засигурно, реч је о нечему што има везе са вечном и онтолошком реалношћу Духа, а не просто са икономијом'' (Заједница и другост, стр. 205).

Брат Веља је недавно поставио коментар:

,,Jer, Duh Sveti kao što prirodno po suštini postoji (jeste) od Boga i Oca,

isto tako On jeste po suštini i Sinov, kao suštinski od Oca, kroz Sina rođenog neizrecivo ishodeci."
Odgovor Talasiju 63.

Sv. Maksim Ispovednik koristi, dakle,  izricitu formulu ,,od Oca kroz Sina", nastavljajuci tako dugu patristicko-svetootacku tradiciju Svete Crkve.
U delu - Pitanja i nedoumice, začelje 34, Sveti ispovednik postavlja pitanje - Zašto nije moguće reći Otac Duha,

te odgovara kardinalnim odgovorom - Kao što je uzrok Logosa Nus, tako je i Duha, ali posredstvom Logosa.
Kao što ne možemo reći reč je glasa, tako ne možemo ni za Sina govoriti da je Duhov.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Само могу да поставим цитате:

Вл.Атанасије Јевтић: ,,Дух Свети, по светом Григорију, ,,прати Логоса и јавља Његову енергију'', и то изгледа не само у економији стварања и спасења света, него и у вечности. Код њега као да деловање Тројичних Лица у свету ,,од Оца кроз Сина у Духу'' одговара неком неизрецивом божанском ,,поретку'' Лица, који ,,поредак'' одговара несливености једносуштног Живота Божанске Тројице'' (Патрологија, Баоград, 1984.).

Митр. Зизјулас у ЈЕДАН ЈЕДИНСТВЕНИ ИЗВОР: ,,У тесној вези са питањем једнога узрока је проблем тачног значења укључености Сина у исхођење Светога Духа. Свети Григорије Ниски експлицитно допушта ''посредујућу" улогу Сина у исхођењу Светога Духа од Оца. Да ли ова улога треба да буде изражена помоћу предлога диа (кроз) Сина (ек Патрос ди Иу), као што се чини да Свети Максим и остали светоотачки извори сугеришу? Ватиканска изјава бележи да је ово "основа која мора служити за продужетак текућег дијалога између Католика и Православних". Ја бих се сложио са овим, додавши да ова дискусија треба да се одвија у светлости начела 'једног узрока'.''

Митр. Зизјулас још каже: ,,(Да нема другога Сина) нам, по светом Григорију, налаже обавезу да Сину доделимо једно својство, то јест улогу средства, посредништва у исхођењу Духа. Ово посредовање Сина задржава суштински однос Духа са Оцем. Због тога су многи дошли до закључка да постоји и некакав „православни Filioque'',  и да је Filioque, као такав, прихватљив...'' (Догм. Теме, стр. 251).

О томе да суштина Божија ствара видимо код светог Григорија Паламе: ,,Пошто постоји само једна беспочетна суштина – Божја, остале суштине су створене и настају кроз ову једну беспочетну суштину, једино способну да ствара друге суштине'' (Тријаде, београд-шибеник, 2008, стр. 178).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ovo ti je brate jeres na kub. Ishodište logosa tvari je u Logosu, Sinu kroz koga je i za koga je svet stvoren a ne u suštini. To ti kažem ovako laički na osnovu mog oskudnog znanja o pravoslavnom shvatanju Svete Trojice.

Чекај мало бре. Ти хоћеш да кажеш да суштина Божија није у Логосу? Па Логос као личност има суштину Божију кроз коју ствара.

Личност је стециште претпостојећих логоса Божијих, тј. воље и идеја о творевини. У домену творевине ови логоси исходе кроз Његову суштину.

Шта да ти кажем када све видиш као јерес. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Od Oca kroz Sina se odnosi samo na stvaranje,na odnos prema stvorenom svetu a ne na ishođenje Duha Svetoga.Otac je ,,veza,, između Sina i Duha.U ishođenju Duha nema nikakvog posredništva između Njega i Oca kao što ni u rađanju Sina nema nikakvog posredništva između Sina i Oca.

Ja sam ti brate rekao i upozorio te. Ja sam od danas zvanično odustao da milana koliko toliko urazumim. Ovo je samo delić onoga što on može.

Ja shaman nisam da ulazim i izlazim iz tih stanja u kojima ovaj dečko govori.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ма супер. :) Ти си дечко почео са питањима на овом форуму, тако невин, неупућен. Али израстао си у проповедника и непогрешив си. :)

Форум није више ни за шта. Искрено да кажем. Добар је за не дај Боже информације. Да знаш где си и шта се спрема. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

:skidamkapu: Dragi brate, potpuno si u pravu, za sve slabe, obicne verne pravoslavne hriscane ovo se zove jeres i sablazan i treba to lepo reci. Nismo svi na tvom nivou sozercanja, niti treba da budemo. Ziv ti bio 1324_womens0703_read

Sto se mene tice , a ja sam obican vernik , mozete da pisete i naucnu studiju ... Ja to nista ne mogu da razumem , tako da me nista i ne sablaznjava . :))) Imam utisak da namerno izmisljate te stvari , a samo je jedno potrebno ... Ako Vas cuje neko ozbiljan ... Nece mu biti lako , a na pitanje- Kako ste ? ...Odgovorio bi-Nit umirem,nit mi bolje biva ... P.s. Eto , to je neki moj osvrt na prirodu teme .

:351780:

Подели на овим сајтовима

@@Milan Nikolic,

ИСПОВЕДАЊЕ ПРАВЕ ВЕРЕ СВЈАТЈЕЈШЕГ МИТРОПОЛИТА ЕФЕСКОГ ГОСПОДИНА МАРКА ЕВГЕНИКА, ИЗЛОЖЕНО НА САБОРУ СА ЛАТИНИМА У ФЛОРЕНТИЈИ

1. По благодати Божијој научени побожним догматима и у свему следујући Светој и Католичанској Цркви, верујем и исповедам да је Бог Отац једини беспочетни и безузрочни, и Извор и Узрочник сина и Светог Духа; јер од Њега се рађа Син и од Њега исходи Свети Дух. Као што Син не учествује у исхођењу (Светог Духа од Оца), тако ни Дух не учествује у рађању (Сина од Оца)

Pitao sam o.Savu Janjića pa ćemo videti šta će reći,da li posredovanje Sina u ishođenju Duha jeres ili ne?

Подели на овим сајтовима

Чекај мало бре. Ти хоћеш да кажеш да суштина Божија није у Логосу? Па Логос као личност има суштину Божију кроз коју ствара.

Личност је стециште претпостојећих логоса Божијих, тј. воље и идеја о творевини. У домену творевине ови логоси исходе кроз Његову суштину.

Шта да ти кажем када све видиш као јерес. :)

Ti si smestio logose tvari u suštinu Božiju ako su oni deo suštine božije onda su Bog tj večni su.

A Maxim Ispovednik u odgovoru Talasiju kaže ovako:

ОДГОВОР II

Питање:

Ако је Творац за шест дана створио све што је на свету, шта је Отац након тога радио? Јер Спаситељ каже: "Отац мој до сада дела, и ја делам (Јн 5, 17)". Можда мисли на очување онога што је створено?

Одговор:

Пошто је Бог прво створио, како je Сам знаo , логосе свега, и опште суштине постојећих [бивствујућих], [xi] наставио је да дела, не само на њиховом одржавању у постојању ( ???? ?? ????? ?????????? ), него и у стварном устројавању ( ???????? ) [xii] делова који у њима дејствујуће ( ???? ????????? ) постоје

Подели на овим сајтовима

@@Milan Nikolic,

ИСПОВЕДАЊЕ ПРАВЕ ВЕРЕ СВЈАТЈЕЈШЕГ МИТРОПОЛИТА ЕФЕСКОГ ГОСПОДИНА МАРКА ЕВГЕНИКА, ИЗЛОЖЕНО НА САБОРУ СА ЛАТИНИМА У ФЛОРЕНТИЈИ

1. По благодати Божијој научени побожним догматима и у свему следујући Светој и Католичанској Цркви, верујем и исповедам да је Бог Отац једини беспочетни и безузрочни, и Извор и Узрочник сина и Светог Духа; јер од Њега се рађа Син и од Њега исходи Свети Дух. Као што Син не учествује у исхођењу (Светог Духа од Оца), тако ни Дух не учествује у рађању (Сина од Оца)

Pitao sam o.Savu Janjića pa ćemo videti šta će reći,da li posredovanje Sina u ishođenju Duha jeres ili ne?

То је тачно у смислу узрочности. Хајде чућемо о.Саву о посредништву.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...